Πολλοί από εσάς με ρωτήσατε τι είναι το WordPress και γιατί αποφάσισα να μεταφέρω το blog μου εκεί.  Γι αυτό κι εγώ επειδή θεωρώ πως δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος να σας εξηγήσει τι είναι και γιατί, ζήτησα από τον Παναγιώτη Σακαλάκη, τον άνθρωπο πίσω από το πολύ πετυχημένο blog Inkstory να μας δώσει όσο πιο απλά γίνεται ότι πληροφορίες είναι απαραίτητες.

_________________________________________

Για πολλά χρόνια, το Blogger της Google ήταν η πιο γνωστή blogging πλατφόρμα στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το WordPress κατέχει την πρωτιά με τεράστια διαφορά, φιλοξενώντας πάνω από το 30% των παγκόσμιων ιστοσελίδων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από απλά blogs μέχρι και επαγγελματικά e-shop, το WordPress είναι η απόλυτη πλατφόρμα η οποία σου παρέχει τη δυνατότητα να χτίσεις ένα blog, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ένα forum ή ένα ολόκληρο κοινωνικό δίκτυο, ακριβώς έτσι όπως το φαντάζεσαι. Με άλλα λόγια, είναι η πλατφόρμα η οποία δεν έχει όρια και περιορισμούς και παρέχεται εντελώς δωρεάν.

Αν είσαι αναγνώστης του Art Decoration Crafting, τότε οι πιθανότητες είναι πως θα είδες την μεταφορά που έκανε το blog από το Blogger στο WordPress. Κάποιοι από εσάς ρωτάτε την αγαπητή Χριστίνα για ποιο λόγο μεταφέρθηκε στο WordPress, τι της παρέχει και γιατί πήρε αυτή την απόφαση. Είμαι εδώ για να καλύψω τις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, καθώς επίσης και για να σου κάνω μια σύντομη παρουσίαση της πιο δημοφιλής blogging πλατφόρμας.

Προτού ξεκινήσω, επίτρεψε μου να σου συστηθώ. Είμαι ο Παναγιώτης από το Inkstory.gr, ένα blog που παρέχει συμβουλές και οδηγούς γύρω από το blogging, το vlogging και [πλέον] το podcasting. Είμαι μόλις 24 ετών, ζω στην μικρή πόλη του Κιλκίς, μπλογκάρω πάνω από 9 χρόνια και είμαι full-time blogger και web designer.

Τι είναι το WordPress και γιατί υπάρχουν δύο;

Art Decoration Crafting - Τι είναι το WordPress και γιατί είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα

Το WordPress είναι η πιο δημοφιλής blogging πλατφόρμα αυτήν τη στιγμή. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η νούμερο ένα επιλογή για πάρα πολλούς αρχάριους και επαγγελματίες bloggers. Τα δεδομένα δεν λένε ψέματα άλλωστε. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πλευρές του WordPress που μπερδεύουν πάρα πολλούς αρχάριους χρήστες και δυσκολεύονται να επιλέξουν μια από τις δύο.

Υπάρχει το WordPress.com… και υπάρχει και το WordPress.org. Και είναι εντελώς διαφορετικά.

Εν συντομία, το WordPress.com [κλικ εδώ] είναι μια blogging πλατφόρμα στην οποία μπορείς να εγγραφείς και να δημιουργήσεις κατευθείαν το δικό σου blog (ακριβώς όπως κάνεις και στο Blogger της Google). Στη συνέχεια, έχουμε το WordPress.org [κλικ εδώ], το οποίο είναι ουσιαστικά ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο απαιτεί web hosting και domain name για να ξεκινήσεις το πρώτο σου blog/site/e-shop κ.τ.λ. Με άλλα λόγια, πρέπει να φιλοξενείται σε έναν server και να έχει το δικό του domain name.

Γιατί όμως επιλέγουν όλοι το WordPress.org και όχι το WordPress.com; Γιατί παρέχει περισσότερες επιλογές, δεν έχει περιορισμούς και δεν έχεις καμιά εταιρεία πάνω απ’ το κεφάλι σου. Έχεις το δικό σου blog και τον απόλυτο έλεγχο για οτιδήποτε κι αν γίνει (αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τα τεχνικά, καθώς επίσης και την ασφάλεια). Οι διαφορές μεταξύ του WordPress.org και WordPress.com δεν είναι πολλές, αλλά μπορείς να τις δεις αναλυτικά εδώ.

Το WordPress είναι επίσης ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει πως όχι απλά παρέχεται εντελώς δωρεάν, αλλά καθένας μπορεί να βρει ολόκληρο τον κώδικα της πλατφόρμας και να χτίσει πράγματα γι ‘αυτήν (τα οποία φυσικά περνάνε πρώτα από αυστηρό έλεγχο).

Αξίζει να βρω τον μπελά μου και να μεταφερθώ στο WordPress;

Και ναι, και όχι. Εδώ οι απόψεις διίστανται. Αν ρωτήσεις έναν επαγγελματία developer, θα σου πει να μεταφερθείς χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν ρωτήσεις έναν αρχάριο blogger ή έναν τζαμπατζή, θα σου πει φυσικά να μείνεις στο Blogger καθώς δεν θα έχεις έξοδα για web hosting και domain name. Παρόλα αυτά, και ο επαγγελματίας developer αλλά και ο “τζαμπατζής” έχουν δίκιο. Σημασία δεν έχει όμως τι λέει ο καθένας, αλλά τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις εσύ με το blog σου και μέχρι που θέλεις να φτάσεις.

Art Decoration Crafting - Τι είναι το WordPress και γιατί είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα

Όταν μεταφέρεσαι από το Blogger στο WordPress, είναι στην κυριολεξία σαν να μεταφέρεσαι στο μέλλον. Εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν και επί πληρωμής templates (στο WordPress τα ονομάζουμε themes) και plugins (πιθανόν να μην τα γνωρίζεις, αλλά μεταφράζονται ως ‘επεκτάσεις’), καλύτεροι και πιο καθαροί σύνδεσμοι, εκατοντάδες επιλογές, ανανεωμένος κειμενογράφος, μεγαλύτερος έλεγχος στο SEO, δυνατότητα να δημιουργείς blogs, e-shops, forums και πάει λέγοντας και πολλά-πολλά ακόμα. Το blog σου “τραβάει” επίσης αυτόματα περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες (καθώς πλέον βρίσκεται σε επαγγελματική πλατφόρμα που παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για διαφημίσεις), δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για κώδικα (όπως στο Blogger που για να αλλάξεις το μενού ενός template πρέπει να πας μέσα στον κώδικα) και έχεις στην διάθεση σου μια κοινότητα από εκατομμύρια χρήστες που θα σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστείς (ακόμα και Έλληνες).

Παρόλα αυτά, με τη μεγάλη δύναμη, έρχονται και οι μεγάλες ευθύνες, όπως έλεγε και ο θείος Μπεν στον μικρό Πίτερ Πάρκερ (Spider-Man). Όταν μεταφέρεσαι σε μια πλατφόρμα όπως το WordPress, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ασχολείσαι με το web hosting, με την ασφάλεια του blog σου, με την διαχείριση του και θα πρέπει να μάθεις τα πάντα απ ‘την αρχή. Βέβαια, αν επιλέξεις να πας σε ελληνικές εταιρείες όπως το Papaki, τότε θα έχεις από πίσω και μια εξαιρετική τεχνική υποστήριξη, οπότε δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι.

Γίνεται να μεταφέρω το blog μου από το Blogger στο WordPress;

Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολη και προβληματική γίνεται η διαδικασία μεταφοράς ενός blog από το Blogger. Το πρόβλημα είναι πως το Blogger θεωρείται πλέον ως μια “νεκρή” πλατφόρμα από πολλές άλλες πλατφόρμες κι έτσι, οι περισσότερες έχουν πάψει να υποστηρίζουν τις μεταφορές άρθρων, σελίδων, φωτογραφιών και πάει λέγοντας.

Αν σκέφτεσαι σοβαρά να μεταφερθείς σε άλλη πλατφόρμα, τότε σου προτείνω να το κάνεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται. Αν δεν έχεις πολλά άρθρα ή είσαι διατεθειμένος να τα μεταφέρεις χειροκίνητα, τότε αυτός θα ‘ταν φυσικά και ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Εννοείται πως αν πάρεις την απόφαση, θα βρεις πολλά δωρεάν εργαλεία για να κάνεις τη μεταφορά, ενώ έχεις επίσης τη δυνατότητα να προσλάβεις κάποιον προγραμματιστή για να αναλάβει τη δουλειά και να τα κάνει όλα σωστά.

Το Blogger παραμένει μια εξαιρετική λύση για αρχάριους bloggers καθώς παρέχεται δωρεάν, είναι εύκολο στη χρήση και η ταχύτητα που παρέχει η Google για τα blogs στο Blogger είναι εξαιρετική. Παρόλα αυτά, από όποια άλλη πλευρά κι αν το δεις, το Blogger είναι μια “νεκρή” πλατφόρμα η οποία έχει σταματήσει να υποστηρίζεται από εκατοντάδες εταιρείες, η ίδια η Google την έχει παρατήσει, χάνει από χαρακτηριστικά και επιλογές, δεν έχει plugins και λειτουργεί ακόμα με ετικέτες (tags) και όχι με κατηγορίες (categories).

Με όλα αυτά κατά νου, το αν θέλεις να παραμείνεις στην ίδια πλατφόρμα ή να μεταφερθείς σε μια καλύτερη, βρίσκεται καθαρά στο χέρι σου. Το πόσο ψηλά θέλεις να φτάσει το blog σου, το πόσο έλεγχο θέλεις να έχεις, το πόσο καλύτερα εργαλεία θέλεις να χρησιμοποιείς και πάει λέγοντας, όλα έχουν να κάνουν με την απόφαση του να μείνεις ή να μεταφερθείς κάπου αλλού.

Εσύ ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείς και γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου αλλά και τους προβληματισμούς σου στα σχόλια παρακάτω.

__________________________________

Ευχαριστώ πολύ τον Παναγιώτη για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες αλλά και για την εξαιρετική δουλειά που έκανε με το δικό μου blog.

Τον Παναγιώτη εκτός από το blog του μπορείτε να τον βρείτε:

Σας εύχομαι μια όμορφη εβδομάδα!

 

Φιλάκια

10 Comments

 1. mary liodou April 16, 2018 at 12:50 pm

  Συμφωνώ απόλυτα με τον αγαπητό Πάνο. Επαγγελματισμός, Σταθερότητα, Design. Καλοτάξιδο Χριστίνα μου!

  Reply
  1. Παναγιώτης Σακαλάκης April 17, 2018 at 12:06 am

   Κάτι παραπάνω γνωρίζεις Μαρία, και όμορφο blog, και άνδρα που είναι ειδικός, τι άλλο να θέλει μια blogger; 😀

   Reply
 2. Τζίνα Βαρότση April 16, 2018 at 4:03 pm

  Αγαπώ Παναγιώτη Σακαλάκη, μετέφερε και το Εικόνες & Ψίθυροι και εκτός από το γεγονός πως έχει απίστευτες γνώσεις είναι πάντα δίπλα σου για να σε βοηθήσει.
  Εξαιρετική δουλειά Χριστίνα μου, καλοτάξιδο!!

  Reply
 3. Da✰lua✰Lia April 17, 2018 at 1:10 pm

  Προσωπικά έχω μείνει έκπληκτη με τις διαφορές και το πόσο μπροστά είναι το wordpress blog μου από εκείνο που είχα για σχεδόν μία δεκαετία στον blogger. Άλλο επίπεδο, εξαιρετική τεχνική υποστήριξη και καθόλου προβλήματα για να ανησυχώ, αντίθετα με όσα ο blogger “έβγαζε” κάθε λίγο και λιγάκι…

  Ευχαριστώ Παναγιώτη που με ανέχεσαι, κι ευχαριστώ κι εσένα αγαπημένη μου συνοδοιπόρε επί των αλλαγών, Χριστίνα! 🙂 ♥

  Reply
  1. Παναγιώτης April 18, 2018 at 1:17 pm

   Η χαρά είναι όλη δική μου! Χαίρομαι που απολαμβάνεις το WordPress, είναι όντως η καλύτερη πλατφόρμα που υπάρχει αυτή την στιγμή. 🙂

   Reply
 4. Ρένα Χριστοδούλου April 17, 2018 at 3:12 pm

  Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα έγραψες Παναγιώτη.
  Αν και είμαι πολύ ερασιτέχνης μπλόγκερ ίσως σκεφτώ μια αλλαγή.
  Μου αρέσει να μαθαίνω και είμαστε και κοντά.
  Καλή συνέχεια.

  Reply
  1. Παναγιώτης April 18, 2018 at 1:19 pm

   Ως ερασιτέχνης Blogger οφείλεις στον εαυτό σου να χρησιμοποιήσεις το WordPress. Οι Bloggers που ξεκίνησαν με επαγγελματικές πλατφόρμες δεν χρειάστηκε ποτέ να ασχοληθούν με μεταφορές, προβλήματα κ.α.

   Reply
 5. MariaKat April 18, 2018 at 12:09 am

  Αγαπώ το wordpress και το χρησιμοποιώ πολύ, τόσο ως blogger, όσο και στην δουλειά μου (webdeveloper)!
  Το θεωρώ εύχρηστο και ευέλικτο καθώς μπορεί να καλύψει πολλές και διαφορετικές ανάγκες!!!
  Πραγματικά είναι ένα φοβερό εργαλείο
  Πολύ καλή η παρουσίασή σου 🙂

  Reply
  1. Παναγιώτης April 18, 2018 at 1:20 pm

   Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία! Εκτός από το WordPress ποιες άλλες πλατφόρμες έχεις χρησιμοποιήσει;

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *