Ανανέωση παλιών πολυελαίων με χρώμα κιμωλίας

Πως έγινε η ανανέωση παλιών πολυελαίων βάφοντας τους με χρώμα κιμωλίας. Δύο συνηθισμένοι πολυέλαιοι φαντάζουν πια σαν μουσειακά κομμάτια.

Όταν το χτες ξαναγυρίζει στο χτες αλλά ανανεωμένο. Περίεργη εισαγωγή ε;

Να σου εξηγήσω λοιπόν.  Πελάτισσα και φίλη αγόρασε ένα υπέροχο διαμέρισμα κυριολεκτικά “πάνω στο κύμα”.  Ύστερα από την ριζική και το εννοώ ριζική ανακαίνιση που του έκανε ξεκινήσαμε το “ντύσιμο” του εσωτερικά.

Εκτός από τα καινούργια έπιπλα που θα μπουν στο διαμέρισμα η φίλη μου έχει την τύχη να έχει κληρονομήσει και κάποια έπιπλα και φωτιστικά πανέμορφα που σε άλλα διατηρήσαμε την προηγούμενη τους εμφάνιση και κάποια μπήκαν στην διαδικασία της μεταμόρφωσης.

Αυτό συμβαίνει και για τα δύο φωτιστικά που θα δεις σήμερα.  Το πρώτο θα εγκατασταθεί σε μία μοντέρνα κρεβατοκάμαρα και το δεύτερο σε έναν από τους διαδρόμους του σπιτιού.

Πως έγινε η ανανέωση παλιών πολυελαίων με χρώμα κιμωλίας

Απ ότι βλέπεις στην φωτογραφία που ακολουθεί το γραφείο μου στην εταιρεία πολλές φορές παίζει και τον ρόλο ενός μίνι εργαστηρίου.

Το βάψιμο ενός τέτοιου φωτιστικού οφείλω να ομολογήσω πως είναι αρκετά δύσκολο και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις σου.  Πρώτον γιατί όλα είναι πολύ ευαίσθητα λόγω παλαιότητας και αναφέρομαι στα σύρματα που συγκρατούν τα κρύσταλλα.  Και δεύτερον γιατί δεν μπορείς να “γδύσεις” τον πολυέλαιο από τα κρύσταλλα.  Άρα ότι γίνει θα γίνει σαν ζωγραφική και λιγότερο σαν διαδικασία βαψίματος.

palios xrysos polyelaios

Πως προχώρησα στο βάψιμο

Σαν βασικό χρώμα επέλεξα το French Linen   για δύο λόγους.  Γιατί η χρωματική παλέτα του δωματίου κινείται στις αποχρώσεις του γκρι και του υπόλευκου.  Και δεύτερον υπάρχουν δύο μεταλλικά στεφάνια που συγκρατούν κρύσταλλα σε διαφορετικό ύψος και επειδή αυτά είναι αδύνατον να βαφτούν έπρεπε το χρώμα στο κυρίως σώμα του πολυελαίου να ταιριάζει.

Θα χρησιμοποιήσω όμως και το χρώμα Original και φυσικά διάφανο και σκούρο κερί.  Τα πινέλα που θα χρησιμοποιήσω είναι πινέλα ζωγραφικής γιατί με οποιοδήποτε άλλο πινέλο κινδυνεύω να πασαλείψω και τα κρύσταλλα.

xromata-kai-keria-gia-to-vapsimo-paliou-polyelaiou

Κι έτσι ξεκίνησε το βάψιμο με τα λεπτά πινέλα και αρκετή προσοχή

French linen chalk paint on an antique chandelier

Υπήρχαν και δυσπρόσιτα σημεία όμως στον πολυέλαιο που ομολογώ με δυσκόλεψαν πολύ παρόλο που τον είχα κρεμασμένο από συρματόσχοινο στην οροφή του γραφείου και του άλλαζα το ύψος ανάλογα με ποιο σημείο ήθελα να βάψω.

Ποια σημεία του φωτιστικού αποσυναρμολογήθηκαν και γιατί

Και επειδή όλο το επάνω μέρος αποτελούνταν από ξεχωριστά κομμάτια το ένα βιδωμένο μέσα στο άλλο αναγκάστηκα προκειμένου να βαφτεί όπως έπρεπε να το διαλύσω, να το βάψω και μόλις στέγνωσε να το συναρμολογήσω ξανά.

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, How to paint a chandelier with chalk paint
Μόλις το πρώτα χρώμα, το French Linen, στέγνωσε έκανα ένα wash με Original και ήρθε στο σημείο που τον ήθελα από την αρχή.  Ήθελα να μοιάζει λίγο σαν παλιό μάρμαρο ή σαν πέτρινο.  Την έμπνευση γι αυτό μου την έδωσε η φιγούρα που δείχνει σαν να κρατάει ολόκληρο το φωτιστικό.  Δεν μοιάζει σαν ένα μικρό αγαλματίδιο;
 
Όταν και το δεύτερο χρώμα στέγνωσε πέρασα διάφανο κερί όλο το βαμμένο μέρος του φωτιστικού έτσι ακριβώς όπως κάνουμε και με τα έπιπλα.  Τελικά το σκούρο κερί δεν το χρησιμοποίησα για να μην αλλοιωθεί η σχεδόν “πέτρινη” εμφάνιση του.
 
Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Drywash over french linen

Δεύτερος πολυέλαιος λίγο διαφορετική διαδικασία

Συνεχίζοντας την ανανέωση παλιών πολυελαίων με χρώμα κιμωλίας, στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεις τον δεύτερο από αυτούς.  Ένα φωτιστικό μαζικής παραγωγής του προηγούμενου αιώνα που μπορούσες να το συναντήσεις σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Εγώ θέλω όμως να το κάνω να μοιάζει μοναδικό, να μην υπάρχει πουθενά όμοιο του.  Κι αυτό γιατί το να βάψεις με χρώμα κιμωλίας είναι εύκολο.  Αλλά το να βάψεις ένα ακριβώς ίδιο φωτιστικό με ακριβώς τον ίδιο τρόπο είναι μάλλον αδύνατον!

Small antique brass chandelier

Εδώ τα πράγματα ήταν σαφώς πιο εύκολα … ένα χρώμα κιμωλίας, το Original, διάφανο, σκούρο και χρυσό κερί στο τέλος.

Τα δύο στεφάνια που συγκρατούν τα κρύσταλλα στο κάτω μέρος ήταν αδύνατο να βαφτούν οπότε κι εγώ προσπάθησα να “δέσω” το επάνω μέρος με το κάτω και αυτό θα το πετύχαινα με κάποιες χρυσές λεπτομέρειες με την βοήθεια του warm gold gilding wax.

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Paints and waxes used on the small chandelier

Δύο χέρια χρώμα κιμωλίας Original ήταν αρκετά να επιτευχθεί τέλεια κάλυψη.

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Original chalk paint

Στη συνέχεια διάφανο και σκούρο κερί ήρθαν και τόνισαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Clear and dark wax on original color

Για το τέλος όπου νόμιζα πως χρειαζόταν πέρασα με τα δάκτυλα λίγο χρυσό κερί, τονίζοντας τις λεπτομέρειες στο πάνω μέρος του φωτιστικού.  Έβαλα και λίγο στις 4 βίδες που συγκρατούν το στεφάνι στο κυρίως σώμα του φωτιστικού.

Το τελικό αποτέλεσμα

Το styling των φωτογραφιών δεν είναι και το καλύτερο αλλά εκεί που τους φωτογράφησα, στο εργαστήριο, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές διακοσμητικών ή χώρου.  Τώρα σκέφτομαι πως κάτι πρέπει να κάνω και με αυτό και να δημιουργήσω ένα χώρο για φωτογραφίες … σκέψεις!

Vamenos polyelaios san petrinos
Polyelaios antika
Antike polyelaios vamenos me xromata kimolias
French linen chalk painted chandelier

Αν τους βλέπατε κι εσείς από κοντά θα καταλαβαίνατε πως οι φωτογραφίες τους αδικούν!

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Antique chandelier makeover
Πραγματικά αυτή η ανανέωση παλιών πολυελαίων δημιούργησε δύο φωτιστικά που μοιάζουν σαν μουσειακά κομμάτια.
Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Antike polyelaios
Metamorfosi polyelaiou antika me mpogia kimolias
Metamorfosi paliou fotistikou
Για περισσότερες μεταμορφώσεις με χρώμα κιμωλίας σε έπιπλα αλλά και σε διακοσμητικά πάτα πάνω στη λέξη chalk paint  .
Metamorfosi paliou polyelaiou
Pos na allaksoume emfanisi se enan palio polyelaio
Παλιός πολυέλαιος βαμμένος με χρώμα κιμωλίας
Ανανέωση παλιών πολυελαίων με χρώμα κιμωλίαςΑνανέωση παλιών πολυελαίων με χρώμα κιμωλίας
 

Από κοντά δείχνουν σαν να ήταν έτσι από την αρχή.  Δύο πολύ παλιά και ιδιαίτερα φωτιστικά που ξαναγύρισαν πάλι πίσω στην εποχή τους αλλά αυτή την φορά με ανανεωμένη εμφάνιση.

Εγώ που είμαι λάτρης του χρυσού μεταλλικού χρώματος νομίζω πως η ομορφιά τους χανόταν με την προηγούμενη “φορεσιά” τους.  Ελπίζω και στην φίλη μου να αρέσουν τόσο πολύ όσο σε μένα γιατί δεν τα έχει δει ακόμη.  Θα τα δει σήμερα μέσω του blog πριν της τα πάω στο σπίτι της 😆

Μπορεί να δυσκολεύτηκα αρκετά λόγω της λεπτοδουλειάς αλλά χαλάλι τους!

Εσείς τι λέτε για την ανανέωση των παλιών πολυελαίων; Ποια εμφάνιση νομίζετε πως είναι καλύτερη; Πριν ή τώρα;

 

 

 
 
 
 
 

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

26 thoughts on “Ανανέωση παλιών πολυελαίων με χρώμα κιμωλίας”

 1. Υπέροχο το αποτέλεσμα Χριστίνα μου! Έκανες τέλεια δουλειά!!!
  Έχω φυλάξει κι εγώ ένα παλιό κρεμαστό φωτιστικό της μαμάς μου για να το βάψω κάποια στιγμή.
  Φιλιά και καλή Σαρακοστή!

  Απάντηση
 2. Αυτη την αναρτηση και αν περιμεναμε Χριστινα μου.και οτι ελεγα.δεν θα βαλει κατι για φωτιστικα;η δουλεια που εκανες εχει πολυ ομορφο αποτελεσμα.Αληθεια μηπως εχεις καποια ιδεα για τα κρυσταλλα που πρεπει να ανανεωθουν;Εδω στην επαρχια δυσκολο να βρεθουν πηγες.Καλη Σαρακοστη.

  Απάντηση
  • Αναρτήσεις με φωτιστικά έχω κάνει και άλλες Λίτσα μου. Αν εννοείς από που να προμηθευτείς κρύσταλλα ψάξε για online καταστήματα με την φράση "εξαρτήματα πολυελαίων"

   Απάντηση
 3. Η δουλειά σου είναι πάντα Χριστίνα μου επαγγελματική με μεράκι και διάθεση αλλαγής !! Ασυζητητί η μεταμόρφωση είναι άψογη και θαρρώ η φίλη θα ενθουσιαστεί !!!!
  Καλή Σαρακοστή να έχεις!!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ Νικόλ μου… μου αρέσει να ασχολούμαι με το κάθε αντικείμενο πολύ και ψάχνομαι όταν πρόκειται για μεταμόρφωση και να του ταιριάζει αλλά και να μην προσβάλει την ιστορία του

   Απάντηση
 4. Για να είμαι ειλικρινής επειδή έχω δύο περίπου ίδιους πολυελαίους με λεπτά κρυσταλλακια τους προτιμώ στο αρχικό τους στυλ. Όμως η αλλαγή που έκανες τους δίνει ένα φρέσκο αέρα που άνετα μπορεί να ταιριάζει σε μία πιο μοντέρνα διακόσμηση. Πάντως και έτσι και αλλιώς αυτά τα φωτιστικά είναι υπέροχα.

  Απάντηση
  • Αν τους δεις από κοντά Κατερίνα μου φαίνονται πιο παλιοί απ ότι φαίνονταν πριν. Απλά δείχνει πιο ρομαντικό το στυλ τους τώρα

   Απάντηση
 5. Εννοείται ότι η καινούργια τους εμφάνιση μου αρέσει πάααααρα πολύ! Θα ήθελα να τους έβλεπα κι από κοντά! Καλή Σαρακοστή και σε εσένα Χριστίνα μου!

  Απάντηση
  • Θα κάνω μια ανάρτηση όταν τοποθετηθούν στα δωμάτια της φίλης και όταν ολοκληρωθεί η διακόσμηση τους να δεις ειδικά ο γκρι πως ταιριάζει στην κρεβατοκάμαρα που της ετοιμάζω Σωτηρία μου

   Απάντηση
 6. If you didn't have the step by step photos I would never have said they were the same chandeliers. It's so amazing what chalk paint can do, especially when someone like you has a vision and the talent to turn things around. Beautiful

  Απάντηση
 7. Hello Christina! I think that both chandeliers turned out beautifully. I love gilding, too, but am very fond of white chandeliers. One of my posts this week shared two shops I visited in California, USA, two weeks ago: Posies and Picket Fences. At both there were a number of really lovely chandeliers. I really like these that belong to your friend! Love the cherubs on the one and the crystals on that one are double-cut and are ones I haven't seen up close before.

  Thank you for sharing your painting techniques, too. My friend Kathy, whom I also visited while in California, has painted a number of her chandeliers like you had to do ~ with small paint brushes. I think a chandelier is really a tiara to a room, don't you?

  Have a great rest of your weekend,
  Barb 🙂

  Απάντηση
 8. Στην κυριολεξία τους άλλαξες τα φώτα ! Χαχα. Φρέσκο ,όμορφο και βιντάζ αποτέλεσμα ! Νομίζω ότι θα δώσουν μια υπέροχη πινελιά στον χώρο που θα κρεμαστούν ! Φιλάκια

  Απάντηση
 9. Καταπληκτικό το αποτέλεσμα Χριστίνα μου. Διατηρούν όλη τη μαγεία της παλιάς εποχής, οστόσο έχουν κάτι φρέσκο και μοντέρνο! Φοβερή δουλειά, μπράβο!

  Απάντηση
  • Η αλήθεια είναι πως μπήκαν σε ένα σπίτι με μοντέρνα έπιπλα και ταιριάζουν τέλεια. Παρόλο που δείχνουν ρομαντικοί έδεσαν πολύ με τις αυστηρές γραμμές των μοντέρνων επίπλων.

   Απάντηση
 10. Καλησπέρα σας, εντελώς τυχαία ένα φθινοπωρινό απόγευμα, που έψαχνα πράγματα που εξάπτουν
  δημιουργικά την φαντασία και παίρνουν μορφή με τα χέρια μας, έπεσα πάνω στο blog σας και πλέον μπαίνω συχνότατα. Είστε εξαιρετική. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχοντας στην κατοχή μου ένα παλιό πολυέλαιο αυτούς με τους πολλούς ομόκεντρους κύκλους-στεφάνια όπου κρέμονται γυαλάκια, πώς θα μπορούσα να τον ανακαινίσω-αναμορφώσω. Ο συγκεκριμένος πολυέλαιος κρεμόταν για χρόνια στο πατρικό μου στην Αθήνα. Πλέον σε αυτό το σπίτι ζει ο γιος μου και θεώρησε ότι δεν ταιριάζει στο ύφος του δικού του σπιτιού. Το σπίτι που μένω εγώ είναι στην επαρχία, είναι χωριάτικου στυλ, με ξυλοσκεπή. Θα σας ήμουν ευγνώμων για την γνώμη σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Απάντηση
  • Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και καλή χρονιά! Αν το χρησιμοποιήσετε εσείς μπορείτε να τον κρεμάσετε στην ξυλοσκεπή έτσι ακριβώς όπως είναι. Πιστέψτε με θα δείξει υπέροχος! Για έναν πιο νεανικό χώρο εγώ θα έβαφα μαύρο το σκελετό

   Απάντηση

Leave a Comment