Αχάτες και αχινός στην καλοκαιρινή διακόσμηση

Αχάτες και αχινός, δύο υλικά που προέρχονται το ένα από την γη και το άλλο από την θάλασσα γίνονται τέλεια διακοσμητικά για την καλοκαιρινή μας διακόσμηση

Τους είδα στο διαδίκτυο, τους ζήλεψα έτσι όπως ήταν φτιαγμένοι και τίποτα δεν με σταματούσε από το να τους αποκτήσω. Μιλάω για τους αχάτες, αυτούς τους πανέμορφους ημιπολύτιμους λίθους, που έχουν ζωγραφιστεί από την φύση πιο δημιουργικά από οποιονδήποτε άλλο. Αυτός ο χαλαζίας που αποτελείται από ομόκεντρα στρώματα, βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών.

Που βρήκα τους αχάτες και αχινός πως τον έφτιαξα

Τους βρήκα σε ένα μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Αρκετά χρόνια πριν ασχολιόμουν με οικογενειακή επιχείρηση, εργαστήριο αργυροχρυσοχοίας, και προμηθευόμουν από το συγκεκριμένο κατάστημα ημιπολύτιμους λίθους.  Πήγα λοιπόν και αφού έψαξα σε περίπου 20 συρτάρια γεμάτα αχάτες διαφόρων μεγεθών βρήκα ας πούμε ένα σετ 6 τεμαχίων.

Δυστυχώς δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται στο διαδίκτυο ή τουλάχιστον το συγκεκριμένο κατάστημα δεν τους έχει.  Δεν είναι τόσο στρογγυλές οι φέτες, τα κοψίματα τους είναι πολύ πιο τραχιά και ίσως χρειάζεται να τροχιστούν και οι περισσότερες είχαν τρύπες στο κέντρο τους.

Οι αχάτες που βρήκα τους βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία.

Φέτες αχάτη
Σε μπλε χρώμα.
Mple axatis
Σε φούξια
Fouxia feta axati
Κι άλλος ένας μπλε σε διαφορετικό σχήμα.
Mple feta axati
Σε ένα όμορφο πράσινο – σμαραγδί
Green agate slice
Και δεύτερος φούξια άλλο σχήμα
Pink agate slice
Κι ένας υπέροχος μωβ
Purple agate slice

Υλικά που χρειάστηκα

Επόμενη στάση μεγάλη αλυσίδα με είδη γραφείου και ηλεκτρονικών για αγορά φύλλων χρυσού, κόλλας και βερνικιού.  Αμ δεν!  Πουλάνε τα φύλλα χρυσού και στο site τους έχουν και την κόλλα και το βερνίκι. Όμως ο κατά τα άλλα ευγενέστατος πωλητής με πληροφόρησε πως δεν τα έχουν πλέον και ούτε διαθέτουν κάτι ανάλογο.

Εμένα όμως δεν με σταματούσε τίποτα και έτσι αγόρασα κόλλα σε στικ χρωματιστή για να βλέπω που έχω βάλει και για το βερνίκι κάτι θα σκεφτόμουν.

Πως κόλλησα τα φύλλα χρυσού γύρω από τον αχάτη

Fylla xrysou

Πέρασα λοιπόν με το στικ γύρω γύρω την φέτα του αχάτη.

Αχάτες και αχινός, πως κόλλησα τα φύλλα χρυσού πάνω στους αχάτες

Στη συνέχεια ακούμπησα την πλευρά που είχα βάλει κόλλα πάνω στο φύλλο χρυσού για να κολλήσει.  Αφού το σηκώσω θα βγάλω αυτό που περισσεύει με ένα λεπτό πινέλο όπως είχα δει σε διάφορα βίντεο.

Και από εδώ και στο εξής άρχισε η περιπέτεια μου. Το φύλλο χρυσού θρυμματίζεται σε δεκάδες μικρά ψιχουλώδη κομμάτια και οι ακανόνιστες, άγριες πλευρές του αχάτη έσκιζαν το λεπτό φύλλο του χρυσού.

Αχάτες και αχινός, πως κόλλησα τα φύλλα χρυσού πάνω στους αχάτες
Αχάτες και αχινός, πως κόλλησα τα φύλλα χρυσού πάνω στους αχάτες

Τα φύλλα χρυσού είναι τόσο λεπτά και εύθραυστα που ακόμα και όταν αναπνέεις κοντά τους σκίζονται. Πανικός και φρίκη με κυρίευσαν.  Άρχισα να παραμιλάω…”που έμπλεξα”, “τι τα ήθελα εγώ αυτά” και άλλα που δεν γράφονται.  Εκεί όμως που κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό ήταν όταν ο Mr. που όλη αυτή την ώρα με παρακολουθούσε από το απέναντι γραφείο μου είπε την φαεινή ιδέα που είχε.

“Δεν τα βάφεις με ένα χρυσό βερνίκι νυχιών με γκλίτερ”?  Γκλίτερ στον αχάτη!

Τον παρακάλεσα με όση υπομονή είχα εκείνη την στιγμή να μη μου δώσει άλλη ιδέα.  Μάλλον ακούστηκα νευριασμένη, γιατί η απάντηση ήταν “εγώ το είπα για να μη παιδεύεσαι”.

Αποφάσισα να αφήσω στην άκρη το πινέλο και να συνεχίσω με απαλές κινήσεις με τα δάκτυλα να απομακρύνω το φύλλο που περίσσευε.  Αφού το κόλλησα γύρω-γύρω και άφησα το πρώτο κομμάτι να τραβήξει η κόλλα έπρεπε με κάτι να το περάσω από πάνω για να προστατεύεται.

 Αχάτες και αχινός, πως κόλλησα τα φύλλα χρυσού πάνω στους αχάτες
 

Και χωρίς να πω τίποτα στον Mr. γιατί μου είχε ήδη δώσει ιδέα πήγα και αγόρασα ένα άχρωμο βερνίκι νυχιών γιατί σκέφτηκα αφού με αυτό στερεώνουν διάφορα πάνω στα νύχια που ακόμη και στο νερό δεν μεταβάλλεται σίγουρα θα μπορούσε να προστατέψει και τα λεπτά φύλλα χρυσού από την φθορά.

 Και πράγματι δούλεψε

 
Verniki nyxion pano se fyllo xrysou

Έπειτα από άπειρα αχ, βαχ και περίπου 4 ώρες δουλειάς κατάφερα να τελειώσω και τους 6 αχάτες.

 Αχάτες και αχινός, αχάτες με φύλλο χρυσού
Αχάτες και αχινός, αχάτες με φύλλο χρυσού
Green agate slice
Αχάτες και αχινός, αχάτες με φύλλο χρυσού
Φέτες αχάτη με φύλλο χρυσού
 αχάτες με φύλλο χρυσού

Όταν τους κοιτάζω τώρα πια το μόνο που κάνω είναι να τους θαυμάζω και έχω ήδη ξεχάσει την ταλαιπωρία μου γιατί είναι πανέμορφοι.

Η ανάρτηση όμως είναι διπλή αχάτες και αχινός και σειρά έχει η θάλασσα.

Όπως κάθε σπίτι ανά την υφήλιο που σέβεται τον εαυτό του έχει έναν ή και περισσότερους αχινούς έτσι αποφάσισα πως και το δικό μας σπίτι για να θεωρείται της μοδός πρέπει να διαθέτει έναν.

Η διαδικασία γνωστή…  Έκοψα μία μπάλα από φελιζόλ διαμέτρου 12 εκ. στη μέση…

Μπάλες φελιζόλ

Τα καλαμάκια που χρησιμοποίησα δεν ήταν τα συνηθισμένα που τα βρίσκουμε στα σούπερ μαρκετ, είναι πιο μεγάλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν στα κρεοπωλεία.  Τα έκοψα σε διάφορα ύψη.

 Μπάλα φελιζόλ και καλαμάκια

Ψέκασα την βάση-μπάλα με χρυσό σπρέι και πράγματι η χημεία που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Χρυσό σπρέι πάνω στο φελιζόλ

Τοποθέτησα τα καλαμάκια αλλά με την μυτερή άκρη προς τα έξω.  Ε αχινός είναι ας μας τσιμπήσει και λίγο.

Πως να φτιάξεις διακοσμητικό αχινό

Τον ψέκασα πάλι μαζί με τα καλαμάκια 3 φορές και τον άφησα να στεγνώσει.  Τα καλαμάκια τόλμησα να μην τα κολλήσω πάνω στο φελιζόλ γιατί κόλλησαν από μόνα τους με το σπρέι.

Μετά την περιπέτεια των χρυσών φύλλων αυτό ήταν ένα project του 10λεπτου!

Αχάτες και αχινός διακόσμηση τραπεζιού
Διάβασε και αυτό:
Αχάτες και αχινός στην καλοκαιρινή διακόσμηση
Αχάτες και αχινός στο τραπεζάκι του σαλονιού
Αχάτες και αχινός σαν διακοσμητικά στοιχεία
 

Και εδώ τελειώσαμε…ε αρκετά κάναμε … next project please!

Να έχετε μια υπέροχη ημέρα

Christina
by ArtDecorationCrafting
 
 
 
 
 
 

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

40 thoughts on “Αχάτες και αχινός στην καλοκαιρινή διακόσμηση”

 1. Μπράβο που επέμεινες, άξιζε ο κόπος και με το παραπάνω! Κι εμένα μου αρέσουν περισσότερο αυτοί με το ακανόνιστο σχήμα και τα διαφορετικά χρώματα.

  Απάντηση
 2. Καλημέρα Χριστίνα! Πολύ χαίρομαι που εμπνεύστηκες από το Decor Asylum και σ' ευχαριστώ πολύ για την αναφορά 🙂
  Υπέροχα βγήκαν και τα σουβέρ και ο αχινός σου. Εγώ ξεκίνησα τον χρυσό για να κάνει παρέα στον άσπρο και ξέμεινα από καλαμάκια κι έχει μείνει μισοκαραφλός αχινός…χαχαχαχα
  Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πιο στρογγυλεμένες φέτες αχάτη αλλά εγώ προτιμώ αυτές που διάλεξες γιατί είναι πιο ενδιαφέροντα τα σχήματα 🙂 Όχι πως έχει σημασία πλέον, αλλά νομίζω πως με υγρά φύλλα χρυσού θα έκανες πολύ πιο εύκολη τη ζωή σου, αλλά κι έτσι, τέλεια βγήκαν!!

  Απάντηση
  • Δήμητρα μου το ξέρω πως στο διαδίκτυο υπάρχουν πιο στρογγυλεμένες το αναφέρω κιόλας αλλά έλα που άμα μου μπει κάτι στο μυαλό πρέπει να το έχω πάραυτα! Δεν το ήξερα για το υγρό φύλλο χρυσού θα το ψάξω για επόμενη απόπειρα…σ ευχαριστώ Φιλιά 🙂

   Απάντηση
 3. Τέλεια ιδέα και τα σουβέρ έγιναν πραγματικά υπέροχα !!! Και σίγουρα μοναδικά !!! Κι έμενα μου συμβαίνει που και που αυτό, να ξεκινώ με μια DIY ιδέα και μια μικρή "οδύσσεια", αλλά τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα την δικαιώνει !!! Και ο αχινός πολύ όμορφος !!! Καλή σου μέρα Christina και καλή συνέχεια !!!

  Απάντηση
  • Σ ευχαριστώ Ιωάννα μου. Το γνωρίζω πως με τις κατασκευές αλλιώς τα σκέφτεσαι κι αλλιώς εξελίσσονται αλλά αυτό με ξεπέρασε εκείνη την στιγμή. Φαίνεται πως είμαι για πιο χοντρές κατασκευές χαχα. Να έχεις μια υπέροχη ημέρα 🙂

   Απάντηση
 4. Ναι τα θυμάμαι και στο Asylo της Δήμητρας που τα είχαμε δει και σχολιάσει !
  Πάντως Χριστίνα μου σου έγιναν πολύ όμορφα! Άξιζε η όλη διαδικασία. Ο αχινός όλα τα λεφτά! Μορφή!!

  Απάντηση
  • Ναι κι εμένα μ αρέσει ο αχινός…για τα σουβέρ-αχάτες δεν το συζητώ! Στο σπίτι βέβαια μου είπαν για τον αχινό να βάλω και κανένα κεφτεδάκι πάνω και τυράκι… Άτεχνοι παιδί μου τι να πεις!

   Απάντηση
 5. Πω πωωωω!Είναι πανέμορφα όσα έφτιαξες Χριστινάκι μου!!Μπορεί να παιδεύτηκες αλλά εντάξει…χαλάλι,έγιναν σούπερ!και δεν ήξερα τίποτα για τους αχάτες..στοιχίζουν ακριβά αλήθεια?Σε φιλώ!

  Απάντηση
  • Σ ευχαριστώ Λαμπρινή μου για τα καλά σου λόγια. Το συγκεκριμένο μέγεθος αχατών πάει με το κιλό και μου στοίχισαν περίπου 23,00€. Φιλιά κι από μένα 🙂

   Απάντηση
 6. Η αλήθεια λίγο ταλαιπορήθηκες, υπάρχει μια κολλα που κανουμε χρυσομα στο ντεκουπαζ που θα σε βοηθουσε πολύ και βερνίκι, καθώς και ένα φυλλο χρυσου σε ρολό (ψευτοχρυσό) που κανει απιθανη δουλειά και πολύ πολύ ευκολα.
  όμως το αποτέλεσμα ειναι απίθανο οπότε χαλάλι ο κόπος!!

  Απάντηση
  • Το ήξερα Ράνια μου για την κόλλα και το βερνίκι απλά δεν τα βρήκα. Κι όπως είπα και πιο πάνω τα ήθελα εδώ και τώρα. Λάθος μου…πρέπει να είμαι πιο υπομονετική. Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια 🙂

   Απάντηση
 7. Το αποτέλεσμα μετράει Χριστίνα μου και απ'οτι βλέπω τα κατάφερες πολύ ωραία….ειδικά τα σουβερ αχάτες σαν κοσμήματα είναι με την επεξεργασία που τους έκανες…μπράβο!!!!!!!!!!!!!

  Απάντηση
 8. χαχαχαχα χρυσο βερνίκι με γκλίτερ!!! πάντως πρέπει να παραδεκτείς ότι η ιδέα του δεν ήταν κακή :)) Γίνανε πολύ ωραία παρά τη ταλαιπωρία σου!! Το μπλε και το μωβ όλα τα λεφτα!! Τελικά το χρυσό γύρω γύρω τα κάνει πιο εντυπωσιακά. Mην ακουμπήσεις καταλάθος τον αχινό αλιμονό σου 🙂 Σε μια προσπάθεια να βάψω το φελιζολ εμένα μου μάζεψε και ζάρωσε και αναγκάστηκα να το πετάξω. Καλό βράδυ Χριστίνα μου.

  Απάντηση
  • Η ιδέα του γκλίτερ με εξόργισε όσο και το ότι σχιζόταν το φύλλο χρυσού. Αλλά τελικά με οδήγησε στο βερνίκι προστασίας…Είναι πιο εντυπωσιακά από κοντά και έτσι ξέχασα την ταλαιπωρία. Το φελιζόλ με σπρέι ναι αλλάζει λίγο μορφή αλλά όχι τόσο που να είναι για πέταμα. Την καλημέρα μου 🙂

   Απάντηση
 9. Καλέ κουσούρι θα αποκτήσω με τους αχάτες.. θα τρέχω σαν τη τρελή να βρώ. Απίστευτα όμορφα έγιναν και το σουβέρ και ο αχινούλης!

  Απάντηση
 10. Υπέροχοι οι αχατες που διαλέξεις κ το χρυσο τελικά τους παει πολύ! Για τον σχίνο κουκλιστικος, αλλά όχι ακόμα για το σπίτι μου!

  Απάντηση
 11. Μια χρυσή νότα της άνοιξης μπήκε στο τραπέζι σου!! Πανέμορφες οι κατασκευές σου! Η φοβερή υπομονή σου νομίζω σε δικαίωσε κατά το μέγιστο!!

  Απάντηση
 12. Αν δεν έχεις υπομονή και μεράκι αποτέλεσμα δεν υπάρχει και εσύ Χριστίνα τα έχεις και τα δύο!!έγιναν τέλειοι οι αχάτες και έχουν όμορφα χρώματα ο δε αχινός υπέροχος επίσης!!!νομίζω ότι θα το τολμήσω κι εγώ!!φιλάκια

  Απάντηση
 13. Τους κοιτάω ξανά και ξανά..και το μόνο που έχω να πω είναι έρωτας!Είναι πανέμορφοι και κάτι που σίγουρα θα μείνει για πάντα!
  Έρχομαι από το link party του Μomma's Daily Life 🙂

  Απάντηση
  • Σ ευχαριστώ πολύ Μαίρη μου… κι εγώ τους έχω ερωτευτεί ! Ευχαριστώ και για την επίσκεψη, ανταποδίδω άμεσα και εύχομαι να τα λέμε συχνότερα 🙂

   Απάντηση
 14. τέλεια έγιναν τα σουβέρ και συνδυάστηκαν πολύ όμορφα με το φύλλο χρυσού!!!!! Μπράβο!!! Ωραία ιδέα!!
  καλώς σε βρήκα!!

  Ερχομαι από το πάρτυ!!

  Απάντηση
 15. όπως εγραψα κι αλλου, θαυμάζω τους ανθρώπους με φαντασια στην τεχνη και που κυρίως υλοποιουν τοσο ωραίες ιδέες. Καλως σε βρηκα. θα κοιτάξω το blog σου επισταμένως! 🙂 Γιούλη (από το link party του Μomma's Daily Life)

  Απάντηση
 16. Τέλεια!!! Υπέροχα!!! Φανταστικά!!!
  Ειλικρινά ξετρελάθηκα!
  Καλές δημιουργίες να έχεις Χριστίνα και πάντα με έμπνευση !
  (από το link party της Μάχης)

  Απάντηση
 17. Υπέροχοι οι αχατες! Το χρυσό που τους προσθεσες τους έκανε ακόμα ομορφοτερους! Είδα πιο πάνω ότι κόστισαν 23 ευρώ. Η τιμή αυτή ήταν για όλους ή για τον καθενα; θέλω να αγορασβάλω και εγώ κάποια κομμάτια και με ενδιαφέρει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Απάντηση

Leave a Comment