Γήινοι τόνοι και υφές σε πίνακα γεώδιο

Γήινοι τόνοι σε έναν ακόμη πίνακα τύπου γεώδιο φτιαγμένο από υγρό γυαλί αναμεμειγμένο με χρώματα, γκλίτερ και κρύσταλλα,

Και ίσως κάποιοι πουν “αμάν μας ζάλισες με αυτούς τους πίνακες” και από την μεριά τους μπορεί να έχουν δίκιο.  Όμως τα μηνύματα που παίρνω καθημερινά ζητώντας μου πληροφορίες για αυτή την τεχνική είναι τόσο πολλά.   Δεν μου φτάνει ο χρόνος να απαντήσω σε όλα.  Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και το χαίρομαι πολύ!

Πάμε να δούμε λοιπόν βήμα – βήμα πως φτιάχτηκε αυτός ο πίνακας και τι διαφορετικό έκανα από τις προηγούμενες φορές που σου έχω δείξει αυτή την τεχνική.


Να σας πω και για την ομάδα μας στο Facebook όπου μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος πατώντας πάνω στις Ιδέες διακόσμησης – Φτιάχνω τα πάντα για το σπίτι. Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες!


Πριν όμως από την εκτέλεση να σου πω πως μπορώ να σου εξηγήσω κάποια βασικά πράγματα για την συμπεριφορά αυτού του υλικού σαν μέσο ζωγραφικής.   Όμως δεν μπορώ να σου εξηγήσω γιατί χρησιμοποιώ αυτά τα χρώματα, τις πέτρες και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το υγρό γυαλί.  Κι αυτό γιατί όλα είναι θέμα γούστου.  Εμένα μου αρέσει έτσι εσένα μπορεί να σου αρέσει διαφορετικά.

Γήινοι τόνοι γεώδιο – Τα υλικά

 • Υγρό γυαλί Resoltech από Alfakem
 • Ποτήρια για την ανάμιξη υγρού γυαλιού
 • Ξύλινα στικς για το ανακάτεμα
 • Γάντια
 • Πιστόλι θερμού αέρα ή πιστολάκι και αν υπάρχει και φλόγιστρο
 • Μαύρα διακοσμητικά βότσαλα (τα έσπασα για να αποκτήσουν το σχήμα της πέτρας)
 • Πέτρες καθρέφτη διακοσμητικές (υπήρχαν μόνο λευκές στο Jumbo και τις έβαψα με δύο σταγόνες σκούρας πράσινης σινικής μελάνης)
 • Νιφάδες χρυσού
 • Γκλίτερ σε χρώμα χαλκού
 • Μαύρο και λευκό χρώμα από Alfakem
 • Ακρυλικά χρώματα σε ασημί, χρυσό μεταλλικό και χρυσό της άμμου
 • Πάστα κρακελαρίσματος
 • Μαρκαδόροι Posca pens σε μαύρο, χρυσό και ασημί χρώμα
Γήινοι τόνοι σε γεώδιο με υγρό γυαλί, τα υλικά για να το φτιάξεις με υγρό γυαλί

Αυτή την φορά δεν χρησιμοποίησα καμβά ζωγραφικής.  Τα υλικά είναι πολλά, το υγρό γυαλί θα μπει σε διαφορετικές στρώσεις και αυτό θα δημιουργούσε μία λίμνη στο κέντρο του καμβά.  Δεν είναι τόσο χοντρός για να αντέξει το βάρος, με αποτέλεσμα να μην έχω το αποτέλεσμα που θέλω.

Βήμα 1ο

Πήρα ένα ξύλο MDF στις διαστάσεις που ήθελα και αφού το προετοίμασα βάφοντας το με λευκό χρώμα στη συνέχεια έφτιαξα στο περίπου το σχέδιο που είχα στο μυαλό μου.

Γήινοι τόνοι σε γεώδιο με υγρό γυαλί, ξύλο mdf σαν καμβάς

‘Απλωσα την πάστα κρακελαρίσματος της Decoart στα σημεία που ήθελα για να δημιουργήσω την εντύπωση του πετρώματος και περίμενα μία ολόκληρη ημέρα για να στεγνώσει καλά.

Crackle effect for geode

Βήμα 2ο

Την επόμενη ημέρα έβαψα τα σημεία που υπήρχε η πάστα με χρυσό ακρυλικό χρώμα αλλά και με λίγο μαύρο για να σπάσω την έντονη κιτρινίλα του χρυσού.  ‘Αλλη μία ημέρα αναμονή για να στεγνώσουν καλά τα χρώματα.

ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ

Gold and black acrylic paint for crackles

Βήμα 3ο

Ξεκινάει η εφαρμογή του υγρού γυαλιού.  Τοποθέτησα τις διακοσμητικές πέτρες εκεί που είχα υπολογίσει στο σχέδιο και τις κάλυψα με διάφανο υγρό γυαλί.  Αυτό θα λειτουργήσει σαν κόλλα και θα σταθεροποιήσει τις πέτρες και πάνω στο ξύλο αλλά και μεταξύ τους.

Γήινοι τόνοι, μαύρες πέτρες και κρύσταλλα για πίνακα γεώδιο

Στη συνέχεια άρχισα να βάζω τα χρώματα, γήινοι τόνοι όπως λέει και ο τίτλος.

 1. Χρυσό της άμμου γύρω από τις πέτρες
 2. Λευκό κάτω από εκεί που είχα δημιουργήσει το πέτρωμα
 3. Λίγο ασημένιο για να σπάσω την μονοτονία του λευκού και να δημιουργήσω νερά σαν μάρμαρο όπως βλέπεις στην φωτογραφία νο4

Γήινοι τόνοι χρώματα και υγρό γυαλί

Μετά όπως σου είπα και πιο πάνω όλα είναι θέμα διάθεσης και γούστου.  Τι χρώματα θα χρησιμοποιηθούν και με ποιο τρόπο.  Στην φωτογραφία που βλέπεις παρακάτω εγώ έχω βάλει μαύρο, ασημένιο και πάλι μαύρο.

How to add colors with resin

Με το φλόγιστρο εξάλειψα τυχόν φυσαλλίδες που υπήρχαν στο υγρό γυαλί.  Στη συνέχεια με τον αέρα από το θερμοπίστολο έσπρωξα το μαύρο χρώμα προς το λευκό και δημιουργήθηκαν αυτά τα σχέδια.

Μαύρο, λευκό, χρυσό χρώμα με υγρό γυαλί

Κι εδώ τελείωσε το 3ο στάδιο γιατί έπρεπε να το αφήσω να στεγνώσει καλά, 24 ώρες αφού ήθελα να προσθέσω και άλλες λεπτομέρειες.

Θα με ρωτήσεις τώρα και γιατί δεν τις έβαζες τώρα αυτές τις λεπτομέρειες;  Γιατί όσα περισσότερα στρώματα υγρού γυαλιού εφαρμόζεις τόσο πιο όμορφο γίνεται γιατί δημιουργείται η αίσθηση του βάθους.  3D που είναι ότι καλύτερο γι αυτού του είδους την ζωγραφική.

Υφές και γήινοι τόνοι σε πίνακα γεώδιο φτιαγμένο από υγρό γυαλί αναμεμειγμένο με χρώματα, γκλίτερ και κρύσταλλα

Βήμα 4ο

Πριν ξεκινήσω την εφαρμογή των υπόλοιπων χρωμάτων πάνω στον πίνακα παρατήρησα πως εκεί που είχε γίνει το κρακελάρισμα τα κενά που είχαν δημιουργηθεί ήταν αρκετά μεγάλα.   Έτσι από κάτω φαινόταν το λευκό χρώμα του ξύλου (λάθος μου έπρεπε να το είχα χρωματίσει σε εκείνο το σημείο).

Gold crackle paint on geode wall art

Έφτιαξα μια μικρή ποσότητα υγρού γυαλιού με χρυσό χρώμα και το έριξα πάνω από το πέτρωμα για να μου κλείσει τα μεγάλα κενά.

How to add colors with resin

Το χρωματισμένο υγρό γυαλί όταν στεγνώνει φαίνεται λίγο διαφορετικό απ ότι όταν το έχεις μόλις εφαρμόσει.  Με λίγα λόγια αλλιώς το αφήνεις να στεγνώσει και υπάρχουν κάποιες μικρές αλλά εμφανείς διαφορές όταν είναι στεγνό.  Μιλάω για τα σχέδια που δημιουργούνται.  ‘Ετσι ενώ όταν το άφησα να στεγνώσει την προηγούμενη ημέρα ήταν εμφανή τα νερά του ασημένιου χρώματος πάνω στο λευκό την επόμενη ημέρα είχαν σχεδόν απορροφηθεί από το λευκό χρώμα.

Για τον λόγο αυτό πέρασα όλη την επιφάνεια του πίνακα με διάφανο υγρό γυαλί και στο σημείο που ήταν το λευκό χρώμα έκανα νερά με το χρυσό που είχα φτιάξει για το πέτρωμα.

Θα με ρωτήσεις τώρα… και γιατί πέρασες όλη την επιφάνεια με διάφανο αφού ήθελες να εφαρμόσεις μόνο πάνω στο λευκό το χρυσό χρώμα;  Γιατί όταν θα κοιτάξεις τον πίνακα από το πλάι θα υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια.  Δεν θα είναι λεία.  Απειροελάχιστη θα είναι η διαφορά αλλά θα υπάρχει ενώ έτσι ενσωματώνονται όλα σε ένα στρώμα.

Υφές και γήινοι τόνοι σε πίνακα γεώδιο φτιαγμένο από υγρό γυαλί αναμεμειγμένο με χρώματα, γκλίτερ και κρύσταλλα

Βήμα 5ο

Με τον μαύρο και τον ασημένιο μαρκαδόρο και αργότερα με τον χρυσό, έκανα περιγράμματα στα χρώματα.  Αν εσύ νομίζεις πως αυτό δεν είναι απαραίτητο μπορείς και να μη το κάνεις.  Έτσι ξεχώρισαν ακόμη περισσότερο οι γήινοι τόνοι των χρωμάτων.

Μαύρος και ασημένιος μαρκαδόρος πάνω στην επιφάνεια του υγρού γυαλιού

Και έφτασε η ώρα του glitter.  Στα σημεία που υπήρχαν οι πέτρες έριξα hollographic glitter (στις λάμψεις βγάζει πολλά χρώματα), νιφάδες φύλλου χρυσού και αυτές τις χρυσές χάντρες που βλέπεις.  Για να κολλήσουν έβαλα από πάνω διάφανο υγρό γυαλί.

Hollographic glitter, gold flakes

Χρησιμοποιώντας μία μικρή ποσότητα διάφανου υγρού γυαλιού και μία μεγάλη ποσότητα glitter σε χάλκινη απόχρωση έβαλα όπου εγώ έκρινα απαραίτητο.  Γήινοι τόνοι και για το glitter!

Υφές και γήινοι τόνοι σε πίνακα γεώδιο φτιαγμένο από υγρό γυαλί αναμεμειγμένο με χρώματα, γκλίτερ και κρύσταλλα

Για να μπορέσω να έχω αυτό το αποτέλεσμα των γραμμών με το glitter άφησα το μίγμα υγρού γυαλιού να περιμένει 8-10 λεπτά ώστε να αρχίσει να πήζει και να μου δώσει αυτή την ροή σαν σειρήτι.  Σε διαφορετική περίπτωση αν ήταν πολύ ρευστό θα απλωνόταν και δεν θα είχα ωραίες γραμμές.

Glitter, stones, crystals on geode wall art

Φυσικά όπου δεν μπήκε glitter συμπλήρωσα με υγρό γυαλί (δηλαδή σε όλη την επιφάνεια) για να έρθουν όλα σε ένα επίπεδο όπως σου εξήγησα και πιο πάνω.

Γήινοι τόνοι και υφές σε πίνακα γεώδιο
Βήμα 6ο

Τον πίνακα τον άφησα να ξεκουραστεί περίπου 2,5 ημέρες σε μέρος προφυλαγμένο από σκόνη.  Περιποιήθηκα λίγο και το πίσω μέρος βάφοντας το με το ασημένιο χρώμα, με 2 βιδάκια και λίγο σύρμα δημιούργησα και ένα γάντζο για να κρεμιέται και φυσικά ο καλλιτέχνης υπέγραψε το έργο του!

Back side wall art

Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπεις στην φωτογραφία παρακάτω.  Όταν λέμε πως ζωγραφίζουμε γεώδια δεν σημαίνει πως μιμούμαστε ακριβώς την εμφάνιση τους.

Γήινοι τόνοι και υφές σε γεώδιο πίνακα

Με αυτό το είδος της ζωγραφικής  έχουμε την δυνατότητα να παίξουμε με υφές, χρώματα και υλικά και να ακολουθήσουμε την φαντασία μας.

Earth tones resin geode wall art

Και αν κάποιος έχει minimal αισθητική και ο πίνακας του φαίνεται πολύ φορτωμένος να σου δείξω πως φαίνεται

Σε μία minimal μαύρη κρεβατοκάμαρα ή …

Black bedroom, earth tones geode wall art

… σε έναν minimal καθιστικό χώρο με μοντέρνα στοιχεία.

earth-tones-geode-minimal-decor-grey-sofas

Είναι αυτό που είπαμε και πιο πάνω πως όλα είναι θέμα γούστου!!!

Γήινοι τόνοι και υφές σε πίνακα γεώδιο

Υφές και γήινοι τόνοι σε πίνακα γεώδιο φτιαγμένο από υγρό γυαλί αναμεμειγμένο με χρώματα, γκλίτερ και κρύσταλλα | Earth tones resin geode wall art

Μπορεί η ανάρτηση μου αυτή να σου φάνηκε κουραστική ή βαρετή.  Προσπάθησα όμως μέσα από αυτή να απαντήσω και να εξηγήσω όλα αυτά που εσείς με ρωτούσατε με μηνύματα σας.  Περισσότερες αναρτήσεις και κατασκευές που έχω κάνει μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ Υγρό γυαλί .

Οι εφαρμογές αυτού του είδους της ζωγραφικής είναι απεριόριστες.  Όρεξη να έχεις να φτιάχνεις κάτι που εμένα ευτυχώς δεν μου λείπει 😏

Να έχετε μια υπέροχη ημέρα και εβδομάδα!

Φιλάκια ❤

Γήινοι τόνοι και υφές σε πίνακα γεώδιο

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

19 thoughts on “Γήινοι τόνοι και υφές σε πίνακα γεώδιο”

 1. Τωρα να πω οτι για μενα ειναι κινεζικα όλα αυτα ειναι θα διναι η αληθεια Χριστινα μου αλλα και αλήθεια ειναι οτι ζηλευω τις δημιουργιες σου γιατι ειναι μοναδικες και με στυλ καθε τι που φτιαχνεις.
  να περνας ομορφα παντα φιλακιααα

  Απάντηση
 2. Πολύ την απολαμβάνω τη διαδικασία (όταν την κάνεις εσύ!)
  😉
  Καλά, για το αποτέλεσμα, δεν το συζητώ καν: Χάρμα οφθαλμών, Χριστινάκι μου! Εύγε, κορίτσι μου!
  ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

  Απάντηση
  • Η διαδικασία αν ασχοληθείς όσο και να φαίνεται πολύπλοκη δεν είναι… Πάντως απολαμβάνω το σχόλιο σου και σε ευχαριστώ πολύ Ιωάννα μου!

   Απάντηση
 3. Καλημερα Χριστίνα μου!
  Εκπληκτικός ο πίνακας και άψογο το αποτέλεσμα της δουλειάς σου!
  Μου αρέσει πολυ αυτη η πάστα κρακελέ,και μπορεις να την στεγνώσεις ,απο μακριά,με πιστολάκι! Κάνε μια δοκιμή να δεις αν αυτη η συγκεκριμένη πάστα λειτουργεί όπως και οι άλλες! Το εφέ με τα χρώματα και το γκλιτερ απογείωσε το έργο σου!! Συγχαρητηρια!! Μας εντυπωςίασες για άλλη μια φορα !!! Φιλάκια!!!

  Απάντηση
 4. Πανέμορφο, θα ταίριαζε στο σπίτι μου γάντι, αλλά πολύπλοκο και χρονοβόρο για μένα βρε Χριστινάκι!!! Αυτά είναι για καλλιτέχνες όπως εσύ!!! Σε θαυμάζω και το ξέρεις!!!

  Απάντηση
 5. I love your resin aer Christina so you can post tutorials as often as you like, I'll always come back for more. This one is a real beauty. Loving all the mixed media techniques you used to create so much interest in the piece and earthy tone are my favorite

  Απάντηση
 6. Θα συμφωνήσω με τις προλαλήσασες Χριστίνα… πρέπει να το σκεφτείς σοβαρά για ένα πιο επαγγελματικό βήμα με αυτή τη τεχνική! Τα έργα σου είναι μοναδικά!

  Απάντηση

Leave a Comment