Εύκολη μετακόμιση: 10 συμβουλές για να το πετύχεις

Πρέπει να κάνεις μετακόμιση και σου φαίνεται βουνό; Εδώ θα βρεις 10 συμβουλές για να κάνεις την πιο εύκολη μετακόμιση, όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστα και να κάνεις την μετάβαση στο καινούργιο σπίτι πιο όμορφη.

Μετακόμιση σπιτιού… ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο βήμα που καλούμαστε αρκετοί από εμάς να το ζήσουμε πολλές φορές.

Να για παράδειγμα εγώ έχω κάνει 16 μετακομίσεις! Κάποιες για επαγγελματικούς λόγους, κάποιες άλλες γιατί τις ήθελα. Ένα πιο μεγάλο και βολικό σπίτι. Κάποιες γιατί οι ιδιοκτήτες θέλησαν να πουλήσουν το σπίτι που μέναμε.

Μάλιστα η τελευταία μας μετακόμιση έγινε τόσο γρήγορα παρόλο που ανακαινίσαμε ολόκληρο το σπίτι που μένουμε. Διάβασε το άρθρο με τίτλο Άλλα υπολόγιζα κι άλλα συμβαίνουν .

Όποιος κι αν είναι ο λόγος το γεγονός ότι είναι μια δύσκολη και κουραστική κατάσταση παραμένει το ίδιο.

Κουβαλώντας λοιπόν την εμπειρία όλων αυτών των μετακομίσεων και επειδή μετά τις διακοπές υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ως προς την αλλαγή σπιτιού θέλω να μοιραστώ μαζί σου κάποια πράγματα για να κάνεις όσο το δυνατόν την πιο εύκολη μετακόμιση.

Δέκα συμβουλές για να πετύχεις την πιο εύκολη μετακόμιση

Νοίκιασες ή αγόρασες καινούργιο σπίτι … καλορίζικο! Μην αγχώνεσαι σκέψου όλα τα καινούργια που θα ζήσεις μέσα σε αυτό.

Φτιάξε μία κούπα καφέ ή βάλε ένα ποτήρι κρασί, πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να οργανώσεις την πιο εύκολη μετακόμιση. Πίστεψε με, δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο! Η οργάνωση είναι το Α και το Ω για αυτή τη φάση της ζωής σου ειδικά όταν έχεις οικογένεια, δηλαδή μετακομίζουν 3 ή 4 ή πολύ περισσότερα άτομα μαζί.

Εύκολη μετακόμιση σημαίνει καλή οργάνωση

1. ΔΕΚΟ – Μεταφορά τηλεφώνου – Internet

Μόλις υπογράψεις τα συμβόλαια ξεκίνα με τις εταιρείες ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.

Επειδή στην Ελλάδα όλα κινούνται με αργούς ρυθμούς θα σου έλεγα πως είναι το πρώτο που πρέπει να κάνεις. Κι αν δεν θέλεις να μείνεις χωρίς τηλέφωνο, κάνε την αίτηση μεταφοράς και όρισε την ημερομηνία της μετακόμισης σαν ημερομηνία διακοπής του τηλεφώνου.

Όσο για την ηλεκτροδότηση του ακίνητου είναι απαραίτητη να γίνει άμεσα, ειδικά αν χρειάζεται να γίνουν κάποιες εργασίες πριν την μετακόμιση.

2. Ανακαίνιση χώρων, βάψιμο τοίχων, επισκευές

Είναι πολύ πιθανό μη σου πω σίγουρο, το ακίνητο που νοίκιασες να χρειάζεται επισκευές ή βάψιμο τοίχων και κουφωμάτων.

Φαντάσου λοιπόν να έχεις συνεργεία επισκευής με το που θα στήσεις το καινούργιο σου σπιτικό ή να πρέπει να βάψεις μόνος σου ανάμεσα σε κούτες και έπιπλα.

Αν οι επισκευές που θα χρειαστεί το ακίνητο πιστεύεις πως θα πάρουν αρκετές μέρες είναι καλύτερα να αναβάλλεις τη μετακόμιση για λόγους ευκολίας.

Εύκολη μετακόμιση: 10 συμβουλές για να το πετύχεις

3. Καθάρισμα σπιτιού

Το καθάρισμα του σπιτιού πριν εγκατασταθείς είναι το καλύτερο που πρέπει να κάνεις για να έχεις μια εύκολη μετακόμιση.

Σίγουρα η καθαριότητα του χώρου θα προσθέσει στη τελική κούραση της μετακόμισης αλλά είναι απαραίτητη γιατί πολύ απλά γίνεται πιο γρήγορα!

Μπαλκόνια ή βεράντες, κουφώματα και τζάμια, μπάνια και κουζίνα καθαρίζονται μέσα σε λίγες ώρες όταν το σπίτι είναι εντελώς άδειο. Αν δεν μπορείς μόνη σου επιστράτευσε κάποιες φίλες ή συγγενείς να σε βοηθήσουν.

Αν σου το επιτρέπει το πορτοφόλι σου απευθύνσου σε συνεργεία καθαρισμού. Εσύ απλά θα πας και θα κλείσεις το σπίτι για να περιμένει καθαρό τα πράγματα σου.

4. Συνεννόηση με μεταφορική ή με φορτηγό

Αν τη μετακόμιση θέλεις να την κάνεις εσύ μαζί με φίλους και οικογένεια τότε θα πρέπει έγκαιρα να βρεις ένα φορτηγό, να κλείσεις την ημερομηνία και να υπολογίσετε ανάλογα με τον όγκο πόσα δρομολόγια θα χρειαστούν.

Εδώ θα πρέπει να έχεις υπ όψιν πως αν το καινούργιο σπίτι είναι πάνω από τον τρίτο όροφο και η πολυκατοικία δεν έχει ή έχει μικρό ασανσέρ, θα χρειαστείς και ανυψωτικό μηχάνημα για να μπορέσουν να ανεβάσουν τα βαριά έπιπλα. Φίλοι και συγγενείς θα αναλάβουν τα χαρτοκιβώτια και τις σακούλες.

Και πάμε στη λύση της μεταφορικής την οποία τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

– Γιατί προτιμώ τη λύση της μεταφορικής σε μία μετακόμιση;

Γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχω εκτός από μία εύκολη μετακόμιση και μία όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστη μετακόμιση.

Με την εταιρεία μετακόμισης θα κλείσεις ραντεβού να έρθουν στο σπίτι από όπου θα φύγεις για να δουν τον όγκο των πραγμάτων. Έτσι θα μπορέσουν να υπολογίσουν το μέγεθος του φορτηγού που θα χρησιμοποιήσουν, αν θα χρειαστούν ανυψωτικό μηχάνημα, πόσα άτομα θα χρειαστούν για το αμπαλάρισμα των επίπλων αλλά και το κουβάλημα τους.

Όλες τις φορές που χρησιμοποίησα μεταφορική εταιρεία εκτός της προετοιμασίας που είχα κάνει εγώ ήρθαν και αυτοί προετοιμασμένοι.

Με αεροπλάστ και ειδικές κουβέρτες για έπιπλα, με ηλεκτρικά κατσαβίδια για να ξεβιδώσουν ότι χρειαστεί, με ειδικά καλύμματα για τα στρώματα.

Αυτό λέγεται εύκολη μετακόμιση και νομίζω πως αξίζει το κόπο να επενδύσεις σε αυτό.

Μεταφορική εταιρεία για εύκολη μετακόμιση

5. Οργάνωση και υλικά για το πιο εύκολο πακετάρισμα

Ο τρόπος που θα συσκευάσεις την οικοσκευή σου είναι αυτός που θα συμβάλλει κατά ένα 80% για να κάνεις εύκολη μετακόμιση.

– Τα υλικά που θα χρειαστείς για το πακετάρισμα είναι:

 • Χαρτοκιβώτια όχι πολύ μεγάλα για να μη γίνουν πολύ βαριά. Εγώ χρησιμοποιώ 3φυλλα για ελαφριά είδη και 5φυλλα για γυαλικά και βιβλία. Αγόρασε αρκετά και αν στην πορεία του πακεταρίσματος δεις πως τελειώνουν τα συμπληρώνεις
 • Ταινίες διάφανες ή καφέ για να κλείσεις τα χαρτοκιβώτια
 • Μηχανισμός ταινίας. Ναι ξέρω μπορείς και με ψαλίδι ή μαχαίρι αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο γρήγορα γίνεται με αυτό το μηχανάκι. Κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ και σου λύνει πολλά προβλήματα
 • Χαρτοταινίες για να στερεώσεις πορτάκια επίπλων, συρτάρια και ότι άλλο χρειαστεί. Μη βάλεις τις ταινίες που θα χρησιμοποιήσεις για τις κούτες γιατί πρώτον αφήνουν κόλλα πάνω στα έπιπλα και δεύτερον θα παιδευτείς πολύ για να τις ξεκολλήσεις
 • Αεροπλάστ ή μεμβράνη με φούσκες. Είναι ότι πρέπει για να τυλίξεις φωτιστικά, πίνακες, τηλεόραση και μεγάλα γυαλικά. Επίσης μπορείς να τυλίξεις με αυτή και τα έπιπλα σου
 • Χαρτί αφής. Πωλείται με το κιλό και είναι ιδανικό για να τυλίξεις τα γυαλικά σου και τα πιάτα. Την ιδέα της εφημερίδας βγάλτην από το μυαλό σου γιατί μετά θα πρέπει να πλύνεις ότι έχεις τυλίξει με αυτή
 • Μεγάλες ανθεκτικές σακούλες σκουπιδιών
 • Μαρκαδόρο, ψαλίδι
 • Κόλλες Α4
Υλικά συσκευασίας για εύκολη μετακόμιση

6. Ξεκαθάρισμα και πακετάρισμα

Και φτάνουμε στο πιο βασικό σημείο της μετακόμισης. Το πακετάρισμα της οικοσκευής μας.

Θα σου πω τι κάνω εγώ προκειμένου να γίνουν όλα με οργάνωση και το αποτέλεσμα να είναι μια εύκολη μετακόμιση με όσο δυνατόν λιγότερη κούραση.

Κατ αρχάς κάνω κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως δεν μαζεύω 2-3 πράγματα στο ένα δωμάτιο και μετά πάω στο άλλο.

Ξεκινάω να φτιάξω τα χαρτοκιβώτια υπολογίζοντας πόσα θα μου χρειαστούν στον κάθε χώρο.

Τα ρούχα που βρίσκοντα κρεμασμένα στις ντουλάπες τα τυλίγω με τις κρεμάστρες είτε σε σεντόνια είτε σε αεροπλάστ. ‘Ετσι είναι πολύ εύκολο να κρεμαστούν αμέσως στις ντουλάπες του καινούργιου σπιτιού.

Τα ασπρόρουχα, σεντόνια, πετσέτες, παπλώματα, κουβερλί, μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα και ότι άλλο μπορεί να έχει ένα νοικοκυριό τα βάζω στις χοντρές μαύρες σακούλες αποριμμάτων. Προσεκτικά χωρίς να τα ξεδιπλώσω, όπως τα έχω στις ντουλάπες. Κλείνω τις σακούλες και κολλάω ένα λευκό χαρτί γράφοντας τι περιέχει. Έτσι ξέρω που πηγαίνει η κάθε σακούλα.

Με τον ίδιο τρόπο μεταφέρω και τα ρούχα εκτός εποχής τα οποία έτσι κι αλλιώς τα έχω σε ειδικές θήκες στις ντουλάπες μου. Βάζω τις θήκες στις σακούλες και το μόνο που έχω να κάνω είναι να τις τοποθετήσω στις ανάλογες ντουλάπες στο καινούργιο σπίτι.

Στις μαύρες σακούλες μπορείς ακόμη να μεταφέρεις τα παιχνίδια των παιδιών.

Πως κλείνουμε κούτες για τη μετακόμιση

Τα γυαλικά, τα σερβίτσια και όλα τα εύθραυστα αντικείμενα τα τυλίγω είτε με χαρτί αφής είτε με αεροπλάστ πριν τα βάλω στα χαρτοκιβώτια. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται με ασφάλεια και χωρίς απώλειες.

Με αεροπλάστ τυλίγω και τα φωτιστικά και τις τηλεοράσεις αλλά και τους πίνακες και τα κάδρα.

Πως να συσκευάσεις γυαλικά και πιάτα για να κάνεις εύκολη μετακόμιση

Αν κάνεις τη μετακόμιση χωρίς μεταφορική εταιρεία θα χρειαστεί να τυλίξεις με προσοχή τα έπιπλα που πιστεύεις πως θα πάθουν ζημιά και τα στρώματα των κρεβατιών. Για να μη σου λερωθούν τα στρώματα μια καλή ιδέα είναι να βάλεις σε αυτά δύο σεντόνια με λάστιχο ένα σε κάθε πλευρά του στρώματος.

Κατά την διάρκεια που γίνεται το πακετάρισμα των πραγμάτων μπορείς συγχρόνως να κάνεις και το ξεκαθάρισμα. Να πετάξεις ή να δωρίσεις πράγματα που κι εσύ τα είχες ξεχάσει γιατί πολύ απλά έχεις πολύ καιρό να τα χρησιμοποιήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό σε μια εύκολη μετακόμιση να απαλλαγούμε από τα πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε. Έτσι στο καινούργιο σπίτι θα φτάσουν μόνο τα πράγματα που χρειαζόμαστε και δεν θα γεμίσουμε τα ντουλάπια μας με αντικείμενα ή ρούχα που δεν πρόκειται ποτέ να δουν το φως της ημέρας.

7. Οργάνωση, χαρτοκιβώτια με ταυτότητα

Μπορεί το πακετάρισμα των πραγμάτων να είναι χρονοβόρο γιατί μαζί με αυτό γίνεται και το ξεκαθάρισμα όμως όταν έρθει η ώρα να ανοίξεις τα χαρτοκιβώτια θα δεις πως η τοποθέτηση των πραγμάτων στο καινούργιο σπίτι θα είναι παιχνιδάκι.

Κλειδί για την εύκολη μετακόμιση είναι να δώσουμε όνομα σε κάθε χαρτοκιβώτιο που φτιάξαμε αλλά και κάθε σακούλα. Να γράψουμε με μαρκαδόρο τι περιέχει και σε ποιο χώρο ανήκει, σαλόνι, κουζίνα, κρεβατοκάμαρα, κλπ.

Τα χαρτοκιβώτια, τις σακούλες και ότι άλλο έφτιαξες, άφησε τα στα δωμάτια που ανήκουν για να μη δημιουργηθεί δυσκολία στη κυκλοφορία μέσα στο σπίτι.

Κι αυτό γιατί όταν θα έρθει η μεταφορική ή το φορτηγό που θα έχεις καλέσει εσύ θα πρέπει να ξεκινήσεις από τα ογκώδη αντικείμενα όπως τα έπιπλα, οπότε χρειάζεται ελεύθερος χώρος στο σπίτι για να μεταφερθούν.

Εύκολη μετακόμιση, γράφουμε τι περιέχουν οι κούτες

Αν την μεταφορά την κάνεις μόνος σου μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους, καλό θα είναι να βρεις και να δανειστείς ένα καρότσι κιβωτίων. Μπορούν πάνω του να φορτωθούν έως τρία χαρτοκιβώτια μεσαίου μεγέθους και έτσι να είναι λιγότερη η κούραση στο κουβάλημα.

καρότσι μεταφοράς για χαρτοκιβώτια

8. Χαρτοκιβώτια πρώτης ανάγκης

Τα χαρτοκιβώτια ή βαλίτσες πρώτης ανάγκης είναι άλλο ένα tip για να έχουμε μια εύκολη μετακόμιση και μια εξίσου εύκολη μετάβαση από το ένα σπίτι στο άλλο.

– Τι βάζεις μέσα σε αυτά;

Ανάλογα με τα άτομα που αποτελείται η οικογένεια σας θα είναι και ο αριθμός των χαρτοκιβωτίων. Δεν είναι φυσικά ανάγκη να έχει το κάθε άτομο το δικό του χαρτοκιβώτιο.

Οι μετακομίσεις συνήθως ξεκινάνε πρωί και τελειώνουν αργά το απόγευμα ή ακόμη και το βράδυ. Φαντάζεσαι μετά από μια τέτοια κουραστική μέρα να πρέπει να ψάξεις ανάμεσα σε αυτό τον τεράστιο όγκο συσκευασμένων πραγμάτων να βρεις πράγματα πρώτης ανάγκης;

Και ποια είναι αυτά;

 • Σεντόνια, μαξιλαροθήκες, μαξιλάρια, σκεπάσματα για την πρώτη νύχτα στο καινούργιο σπίτι
 • Πυτζάμες και μια αλλαξιά ρούχα για την επόμενη μέρα
 • Οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαπούνι, χεριών, σαμπουάν και αφρόλουτρο
 • Πιάτα, ποτήρια, φλυτζάνια, μαχαιροπήρουνα υπολογισμένα ανάλογα με τα άτομα
 • Φάρμακα αν κάποιος από την οικογένεια τα χρειάζεται
 • Καφέ, ζάχαρη, ψωμί τοστ, τυρί, γάλα και ότι άλλο χρησιμοποιείες για το πρώτο πρωϊνό στο καινούργιο σπίτι.
 • Γενικά ξεχώρισε και βάλε σε αυτές τις κούτες, ότι νομίζεις πως είναι απαραίτητο την πρώτη μέρα/νύχτα για το κάθε μέλος της οικογένειας σου
 • Φυσικά και θα γράψεις πάνω στο χαρτοκιβώτιο ότι πρόκειται για πράγματα πρώτης ανάγκης για να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτά

9. Επίβλεψη μετακόμισης

Όσο κουρασμένη κι αν είσαι την ημέρα της μετακόμισης και προκειμένου αυτή να λήξει πραγματικά με το χαρακτηρισμό “εύκολη μετακόμιση” πρέπει να είσαι παρούσα παντού.

Και στο σπίτι από όπου φεύγεις αλλά και στο καινούργιο. Είναι πολύ σημαντικό τα πράγματα που θα ξεφορτώνονται να πηγαίνουν κατ ευθείαν στο χώρο που ανήκουν. Είτε πρόκειται για έπιπλα είτε για χαρτοκιβώτια. Η διαδικασία αυτή είναι μέρος της οργάνωσης και δυστυχώς πρέπει να γίνει μόνο από εσένα.

Φαντάσου πόσο εύκολη θα γίνει η δουλειά σου αργότερα τις επόμενες μέρες, όταν δεν θα έχεις να ξεχωρίσεις και να κουβαλήσεις μόνη σου χαρτοκιβώτια και έπιπλα.

10 πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς πριν τη μετακόμιση

10. Πρώτη μέρα ή νύχτα στο καινούργιο σπίτι, μη πελαγώσεις!

Η μετακόμιση τελείωσε και είσαι πια στο καινούργιο σου σπίτι! Απόλαυσε το και μη πελαγώσεις.

Αν έχεις χρησιμοποιήσει μεταφορική, οι μεταφορείς θα σου στήσουν και τα κρεβάτια. Δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο από έπιπλα την πρώτη νύχτα. Θα σου συνδέσουν επίσης ψυγείο και ηλεκτρική κουζίνα.

Αν τώρα την μετακόμιση την έκανες με φίλους και συγγενείς θα τους χρειαστείς για να κάνεις όλα τα παραπάνω.

Όσο πιο πιστά έχεις ακολουθήσει τις παραπάνω συμβουλές τόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή σου σχετικά με το ξεπακετάρισμα των πραγμάτων.

Την πρώτη νύχτα ξεκουραζόμαστε. Κάνουμε ένα ντους και πάμε για ύπνο. Μαζεύουμε δυνάμεις για τις επόμενες ημέρες όπου η πίεση αλλά και η κούραση θα είναι μεγαλύτερη.

Εγώ πάντα ξεκινούσα από την κουζίνα και τα δωμάτια των παιδιών. Σειρά είχε η δική μου κρεβατοκάμαρα και οι κοινοί χώροι όπως σαλόνι, τραπεζαρία, καθιστικό.

Όπως είχα συσκευάσει έτσι άνοιγα και τις κούτες και τις σακούλες. Δωμάτιο – δωμάτιο για να μη πελαγώσω. Μέσα σε μία εβδομάδα ήταν όλα στη θέση τους. Είναι χρόνος ρεκόρ αν σκεφτείς πως έπρεπε να συμμαζευτεί ένα σπίτι 180τμ και εγώ εργαζόμουν μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Γρήγορη και εύκολη μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι

Όμως η καλή οργάνωση, το σωστό ξεφόρτωμα επίπλων και κιβωτίων, συμβάλλουν τα μέγιστα σε μια εύκολη μετακόμιση όπου το ξεπακετάρισμα των πραγμάτων γίνεται γρήγορα και με σύστημα.

Κι όπως είπαμε και πιο πάνω …

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο !!!

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

Leave a Comment