Θέλεις να δώσεις στο πρωινό σου άρωμα Γαλλίας; Εδώ θα βρεις την πιο εύκολη συνταγή Croque Madame σε πυρέξ για να ταίσεις όλη την οικογένεια!
Θέλεις να δώσεις στο πρωινό σου άρωμα Γαλλίας; Εδώ θα βρεις την πιο εύκολη συνταγή Croque Madame σε πυρέξ για να ταίσεις όλη την οικογένεια!
Το croque madame είναι ένα τυπικό πιάτο των γαλλικών μπιστρό που σερβίρεται σαν πρωϊνό ή brunch. Στην ουσία είναι ένα τραγανό τοστ με ζαμπόν, λιωμένο τυρί, μπεσαμέλ και στην κορυφή του έχει ένα τέλειο τηγανισμένο αυγό.
Υπάρχει όμως και το croque monsieur, που είναι και το αρχικό πιάτο, το οποίο είναι πάλι ένα ζεστό σάντουιτς φουρνισμένο στο γκριλ με ζαμπόν, τυρί και μπεσαμέλ αλλά χωρίς το αυγό.
Πραγματικά είναι μια τέλεια λιχουδιά για το οποίο δεν μετράς τις θερμίδες και το τρως χωρίς τύψεις!
Κι ενώ σαν ατομική μερίδα σερβίρεται όπως σου είπα για πρωϊνό, εγώ θέλοντας να το κάνω ένα κυρίως πιάτο θα σου δείξω εδώ την πιο εύκολη συνταγή croque madame σε πυρέξ για να ταίσεις όλη την οικογένεια.
Υλικά για εύκολη συνταγή croque madame
Για να φτιάξεις λοιπόν ένα ολόκληρο πυρέξ θα χρειαστείς τα παρακάτω υλικά:
- 8 φλυτζάνια μπαγιάτικης γαλλικής μπαγέτας κομμένης σε κύβους
- 3 φλυτζάνια τυρί της αρεσκείας σας χοντροτριμμένο
- 2 φλυτζάνια καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 9 μεγάλα αυγά
- 1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ
- 1 φλυτζάνι μισό-μισό (μισό φλυτζάνι πλήρες γάλα, μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος)
- 3/4 φλυτζανιού πλήρες γάλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ανάλατο βούτυρο για το άλειμμα του πυρέξ
Αυτή η εύκολη συνταγή croque madame απαιτεί τα ίδια υλικά με την ατομική μερίδα αλλά σε μορφή ταψιού. Οι κύβοι του λευκού ψωμιού μουλιάζονται σε ένα μείγμα αυγών και στη συνέχεια ρίχνονται με ψιλοκομμένο ζαμπόν και τριμμένο τυρί στο ταψί. Το ταψί περιχύνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και ολοκληρώνεται με ακόμη περισσότερα αυγά. Είναι σαν πολλά σάντουιτς croque madame να έχουν αποδομηθεί και ψηθεί μαζί.
Βήμα 1
Ψιλοκόβουμε την μπαγιάτικη γαλλική μπαγέτα σε μικρούς κύβους.
Τρίβουμε το τυρί μας και ψιλοκόβουμε το ζαμπόν.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε τα 6 από τα 9 αυγά και τα χτυπάμε ελαφριά.
Προσθέτουμε το γάλα, το γάλα με την κρέμα, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μπόλ τους κύβους της μπαγέτας και πατάμε με ένα κουτάλι να βραχούν καλά. Εγώ για να είμαι σίγουρη πως έχουν απορροφήσει όλο το υγρό το αφήνω για 10 λεπτά.
Μόλις δούμε πως το ψωμί έχει τραβήξει όλα τα υγρά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν και το τυρί.
Αλείφουμε το πυρέξ μας με ανάλατο βούτυρο και τοποθετούμε μέσα το μίγμα μας.
Πατάμε καλά με το πίσω μέρος της κουτάλας μας και φροντίζουμε να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια.
Σάλτσα μπεσαμέλ για τη συνταγή croque madame
Είπαμε πως είναι μια εύκολη συνταγή croque madame κι έτσι και η μπεσαμέλ που χρειαζόμαστε θα γίνει με τον πιο εύκολο τρόπο.
Υλικά
- 1 1/3 φλιτζανιού πλήρες γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (επιμένω σε ανάλατο βούτυρο γιατί τα υλικά μας το τυρί και το ζαμπόν περιέχουν ήδη αλάτι)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
Λιώνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί, περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα και τα καρυκεύματα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά ή έως ότου γίνει μία παχύρρευστη κρέμα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180° C και απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από το μίγμα μας.
Στη συνέχεια με ένα κουτάλι κάνουμε φωλιές για να βάλουμε τα αυγά μας. Σπάμε τα αυγά ένα-ένα σε ένα μικρό μπολ και τα μεταφέρουμε στις φωλιές που έχουμε δημιουργήσει. Έτσι είμαστε σίγουροι πως θα πάει ακριβώς στο σημείο που θέλουμε και δεν θα διασκορπιστεί σε όλη την επιφάνεια.
Η εύκολη συνταγή croque madame είναι έτοιμη να μπει στο φούρνο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο τυρί.
Καλύπτουμε χαλαρά το πυρέξ μας με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Εμείς το αυγό μας το θέλουμε ψημένο καλά γι αυτό και αφήνω να ψηθεί για 10 λεπτά. Αν εσύ το αυγό σου το θέλεις ρευστό τότε θα αφήσεις να ψηθεί λιγότερη ώρα.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
Αυτή η εύκολη συνταγή croque madame εμένα με έχει σώσει πολλές φορές όταν δεν ξέρω τι να μαγειρέψω ή όταν γυρνάω σπίτι αργά.
Σαν συνοδευτικό φτιάξε και μια δροσερή πράσινη σαλάτα και έχεις το τέλειο γεύμα μέσα σε λίγη ώρα!
‘Ενα κομμάτι είναι ικανό να σε χορτάσει όσο πεινασμένος και αν είσαι!
Extra tips και συμβουλές
- Αν τα τυριά και το ζαμπόν που θα χρησιμοποιήσεις είναι πικάντικα μπορείς να παραλείψεις εντελώς το αλάτι από τη συνταγή
- Αν θέλεις να προετοιμάσεις τη συνταγή croque madame από το προηγούμενο βράδυ θα την φτάσεις μέχρι το σημείο πριν τη μπεσαμέλ. Κάλυψε το πυρέξ σου πολύ καλά με μία μεμβράνη και βάλτο στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα και πριν το ψήσεις άφησε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν φτιάξεις τη κρέμα μπεσαμέλ από τη προηγούμενη ημέρα φύλαξε την στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο. Όταν θα είσαι έτοιμη να ψήσεις το φαγητό ζέστανε την σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας και λίγο γάλα για να την αραιώσεις.
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα, συμβουλές
διακόσμησης και ανανέωσης χώρων και DIY οδηγούς.
Art Decoration Crafting Newsletter
Thank you for subscribing to the newsletter.
Oops. Something went wrong. Please try again later.