Faux μάρμαρο για το τζάκι στο σπίτι μας

Faux μάρμαρο χρησιμοποιώντας απλά χρώματα νερού για το τζάκι που έφτιαξα για το σαλόνι μας.  Βήμα-βήμα η τεχνική για να το φτιάξεις κι εσύ εδώ στην ανάρτηση.

Πολλές φορές με έχεις διαβάσει να λέω πως δεν έχουμε τζάκι στο σπίτι που μένουμε κι έτσι όταν έρχονται οι γιορτές εγώ στολίζω μπουφέδες με τέτοιο τρόπο σαν να είχα τζάκι.

Έτσι όταν σε μια βόλτα μου στο Μοναστηράκι επισκέφθηκα το κατάστημα της Εύας Τοπαλίδου, το Rdeco, για κάποιες άλλες αγορές, είδα μπροστά μου την όψη τζακιού που βλέπεις παρακάτω στην κυριολεξία την άρπαξα γιατί ήταν το τελευταίο κομμάτι τότε.   Αυτό έγινε τον περασμένο Μάιο και η πρόσοψη περίμενε σε μια γωνιά του εργαστηρίου.  Δίσταζα να την μεταφέρω σπίτι γιατί ήξερα πως κάτι ήθελα να κάνω πάνω της. Ναι σωστά κατάλαβες πολλές φορές “πειράζω” και τα καινούργια!

πρόσοψη ψεύτικου τζακιού

Faux μάρμαρο πάνω στην καινούργια πρόσοψη τζακιού που αγόρασα – Πως το έφτιαξα

Η ώρα για την μεταμόρφωση της πρόσοψης έφτασε μόλις ξεκίνησε η ανακαίνιση στο σπίτι.  Το άνοιγμα της τραπεζαρίας και το βάψιμο έφεραν στο προσκήνιο αυτή την μεταμόρφωση.  Το shabby style της πρόσοψης ενώ σε κάποιους φαίνεται πολύ όμορφο και είναι, δεν ταίριαζε καθόλου στον δικό μου χώρο

faux marble fireplace

Τρίψιμο του ξύλου και πέρασμα με μια βελατούρα νερού ήταν η αρχή.

Προετοιμασία επιφάνεις για την τεχνική faux μάρμαρο

Το πως θα γινόταν η πρόσοψη αποφασίστηκε εντελώς τυχαία όταν μαζί με μια φίλη κοιτάζαμε κουζίνες για το καινούργιο της σπίτι.  Το μάτι μου αιχμαλωτίστηκε από το πανέμορφο μάρμαρο που χρησιμοποιείται στους πάγκους και στους τοίχους της κουζίνας που ακολουθεί.

Callacata marble kitchen countertops

Από

Ναι αυτή την φορά δεν θα χρησιμοποιούσα αυτοκόλλητο για μάρμαρο αλλά θα προσπαθούσα να το ζωγραφίσω πάνω στο ξύλο.  Ζητώ λοιπόν την επιείκεια σας γι αυτό που θα ακολουθήσει γιατί δεν το έχω κάνει ξανά, ούτε καν πρόβα σε ένα κομμάτι ξύλου δεν έκανα.

Σου έχω δείξει την ντουλάπα μου με τα χρώματα.  Εκεί πάντα έχω δείγματα χρωμάτων για τα έπιπλα που φτιάχνω.  Για αρχή διάλεξα τρεις αποχρώσεις του γκρι και λευκό.  Επίσης πινέλα σε διάφορα μεγέθη που τελικά 2-3 από αυτά χρησιμοποίησα.

Chromata pou xrisimopoiisa gia to faux marmaro

Η τεχνική βήμα-βήμα

Στην αρχή έβαψα όλη την πρόσοψη λευκή.  Όταν στέγνωσε ξεκίνησα να σχηματίζω με το σκούρο γκρι τα νερά του μάρμαρου.  Το δούλευα σε μικρές περιοχές και πριν στεγνώσει το χρώμα με ένα μπουκάλι σπρέι έριχνα λίγο νερό πάνω του για να διαλυθεί λίγο το χρώμα και να δείξει όσο πιο φυσικό γίνεται.

Veins faux marble fireplace

Όταν τελείωνα την περιοχή που έφτιαχνα με το σκούρο γκρι πρόσθετα από πάνω κατά σειρά και όπου νόμιζα πως χρειαζόταν τα ανοιχτότερα γκρι.  Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα των γραμμών που φτιάχνεις ή συγκεκριμένη κατεύθυνση.  Βάφεις όσο νομίζεις ότι χρειάζεται, όσο σου αρέσει.  Αυτό που είναι σημαντικό είναι το βρέχεις κατά τόπους και να το σκουπίζεις ταμποναριστά ή με ένα πανί.

Ή με ένα φυσικό σφουγγάρι γιατί έτσι δείχνουν πιο φυσικά τα “νερά” του μάρμαρου.

Τεχνική μαρμάρου πάνω σε ξύλο

Τεχνική μαρμάρου πάνω σε ξύλο

Όμως η φωτογραφία της έμπνευσης δείχνει στο μάρμαρο και αρκετά μαύρα νερά.  Με ένα κομμάτι χαρτόνι που έσκισα και ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο που σου είπα πιο πάνω έκανα και τα μαύρα νερά.  Σχηματισμός, ψεκασμός με λίγο νερό και ταμποναριστό σκούπισμα και πάλι. Για να δείχνει όσο το δυνατόν πιο “αληθινό” το δικό μου faux μάρμαρο.

Φτιάχνω faux μάρμαρο πάνω σε πρόσοψη τζακιού

Πως η απλή πρόσοψη τζακιού θυμίζει πια αληθινό τζάκι

Για να δέσει η κατασκευή του τζακιού και να φαίνεται πιο ολοκληρωμένη έβαλα και πλάτη.  Ένα κόντρα πλακέ που το έκοψα στις διαστάσεις του ανοίγματος, το αστάρωσα και το έβαψα μαύρο.  Και όσο αυτό στέγνωνε…

Κόντρα πλακέ, πλάτη για ψεύτικο τζάκι

…μ ένα διάφανο βερνίκι νερού έβαψα όλη την πρόσοψη για να αποκτήσει γυαλάδα και να μοιάζει ακόμη περισσότερο με μάρμαρο.

Βερνίκι νερού για να γυαλίσει το faux μάρμαρο και να δείχνει σαν αληθινό

Βλέπεις την λεπτομέρεια εδώ;  Είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα και ειδικά όταν αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

Βερνίκι νερού για να γυαλίσει το faux μάρμαρο και να δείχνει σαν αληθινό

Μόλις η πρόσοψη αλλά και το κόντρα πλακέ στέγνωσαν, την βίδωσα στο πίσω μέρος. Αυτή η φωτογραφία βγήκε εν αγνοία μου, εγώ να βιδώνω και στο εργαστήριο τραβούσαν φωτογραφίες τραγουδώντας “Μπομπ ο μάστορας, όλο μαστορεύει”.

faux marble fireplace diy

Γιατί έβαλα το ψεύτικο τζάκι πάνω σε βάση

Και το πάω σπίτι, το βάζω εκεί που είχα υπολογίσει και νάτην η “τεχνική αστοχία”.  Δεν είχα υπολογίσει το πάχος του σοβατεπί με αποτέλεσμα ενώ στο κάτω μέρος να είναι σωστό ανεβαίνοντας προς τα πάνω αφήνει αυτό το περιθώριο που κάθε άλλο παρά όμορφο δείχνει.  Θα μου πεις λεπτομέρειες!  Ναι αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά, έτσι δεν είναι;

Faux marble fireplace diy

Σε αυτό το σημείο ζήτησα την βοήθεια του Mr. ο οποίος μου έφτιαξε ένα ξύλινο “βάθρο” για το τζάκι μου, με ύψος όσο το ύψος του σοβατεπί.  Εγώ το στοκάρισα, το αστάρωσα και το έβαψα μαύρο.

Base for faux marble fireplace

Η βάση του τζακιού ήρθε σπίτι και κάθισε πάνω της το πλαίσιο.

Το κενό που άφηνε από τον τοίχο εξαφανίστηκε.  Δείχνει πιο τελειωμένο τώρα πιο αληθινό.

Mantel against the wall

Επειδή η ανακαίνιση στο σαλόνι δεν έχει ακόμη τελειώσει θα κάνω μια πρόχειρη διακόσμηση του τζακιού για τις ανάγκες της φωτογράφισης.  Μπρούτζινα κηροπήγια και μαύρα κεριά από τα Η & Μ Home,

Mantel decoration, brass candle holders, black candles

αλλά και ένα με λεοπάρδαλη σε μαύρο και χρυσό.

Leopard votive H&M Home

Κάποια κάδρα που ήρθαν από άλλο μέρος του σπιτιού.

Art on the mantel

Και το ανθοδοχείο ταρταρούγα που είχα φτιάξει πέρυσι.

Tortoise vase diy

Προς το παρόν η εικόνα ολοκληρώθηκε.  Αυτό είναι λοιπόν το ψεύτικο τζάκι που έφτιαξα για το σαλόνι μας!!!

Faux fireplace mantel

Δεν θα σου πω πως ήταν εύκολο γιατί το έκανα για πρώτη φορά.   Να βάψω προσπαθώντας να μιμηθώ την εικόνα του μάρμαρου.

faux marble fireplace mantel diy

Νομίζω όμως πως κάτι κατάφερα, ίσως την επόμενη φορά που θα επιχειρήσω την τεχνική faux μάρμαρο να γίνει καλύτερο.  Προς το παρόν εξυπηρετεί αυτό που είχα στο μυαλό μου μέχρι την επόμενη μεταμόρφωση.  Είπαμε πως αυτά δεν τελειώνουν ποτέ, όχι τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι!!!

Ψεύτικο τζάκι στο σαλόνι

Θέλω όμως και την ειλικρινή γνώμη σου. Σου αρέσει αυτό που βλέπεις;

Να έχετε ένα υπέροχο, ξεκούραστο Σαββατοκύριακο

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Latest Posts

Δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Ποια είναι τα δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια που θα δώσουν χρώμα στο μπαλκόνι ή την βεράντα σου και πως να τα περιποιηθείς

Πέτρινη διακοσμητική γιρλάντα diy

Πως να φτιάξεις μία πέτρινη διακοσμητική γιρλάντα από ένα παλιό γυάλινο κομπολόι και πως να την χρησιμοποιήσεις σαν διακοσμητικό στο σπίτι σου

Δέκα τρόποι χρήσης των καλαθιών στη διακόσμηση ή την...

Έχεις πολλά καλάθια που δεν ξέρεις πως να τα χρησιμοποιήσεις; Αυτοί οι δέκα τρόποι χρήσης των καλαθιών στην διακόσμηση ή αποθήκευση σίγουρα σε ενδιαφέρουν

Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση

How to totally transform a classic side table to a modern one | Πως ένα συνηθισμένο τραπέζι μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα μαρμάρινο τραπεζάκι με faux μάρμαρο από υγρό γυαλί και βάση που να δείχνει μπρούτζινη.

Newsletter

Like us on Facebook

Follow us on Pinterest

Διαβάστε επίσης

85 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το είπα και το ξαναλέω… πες μου πού είσαι να σου στείλω τα κλειδιά του σπιτιού μου! Μπες μέσα, κλείνω τα μάτια και κάνε ό,τι θες! Αν δεν το έβλεπα ως διαδικασία δεν θα καταλάβαινα οπτικά διαφορά. Στο άγγιγμα πώς είναι; Το τελικό βερνίκι το κάνει λείο ή νιώθεις τα νερά του ξύλου; Είναι φοβερό πάντως όπως και να 'χει, και η διακόσμηση του πάει πολύ. Πάντα μας εκπλήσσεις!

  • Ευχαριστώ Μαρία μου για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις! Το τελικό βερνίκι το κάνει λείο, όχι βέβαια όσο θα ήθελα γιατί το ξύλο είχε χαραχτεί από πριν για να φαίνεται φθαρμένο και όσο και αν το έτριψα δεν ήρθε στα "ίσα" του.

 2. Είναι πολύ ωραίο!!! Η αντίθεση που κάνει με τη μαύρη πλάτη και το βάθρο είναι καταπληκτική!! Νομίζω πως το βάθρο δεν έφτιαξε μόνο το πρόβλημα αλλά ανέδειξε και την όλη κατασκευή!
  Πρέπει να δοκιμάσω την τεχνική!!! 😉 Καλό Σαββατοκύριακο!!

 3. Χριστινα μου αρεσει παρα πολυ. Πιστευω πως ταιριαζει απολυτα με το χωρο σου. Το μονο που θα εκανα ειναι να προσθεσω κατι στη βαση για να μην ειναι αυτο το μαυρο κενο. Αυτο ομως ειναι διακοσμιτηκο. Εκανες φανταστικη δουλεια και το τζακι ειναι τελειο.

 4. Ποιά γνώμη μας θέλεις Χριστίνα μου !! Τα χέρια σου είναι μαγικά και η φαντασία σου οργιάζει !!! Τι να πω ;;; Τέλεια ιδέα !!
  Καλό Σαββα;τοκύριακο

 5. Μεγειά το "τζάκι ",Χριστίνα, έγινε φανταστικό και νομίζουμε ότι τελικά το πρόβλημα που προέκυψε με το σοβατεπί και η λύση με τη βάση το έκανε ακόμη πιο αληθινό!Καλό Σαββατοκύριακο,πολλά φιλιά!

 6. Μας δουλεύεις Χριστίνα, έτσι, δε μπορεί…? Είναι υπέροχο, μοναδικό και τόσο μα τόσο αληθινό! Δεν υπάρχεις, απλά δεν υπάρχεις είσαι η βασίλισσα των μεταμορφώσεων! σε φιλώ

 7. Γλυκιά μου φίλη, πόσες δυνατότητες έχεις; Πόσες; Κάθε φορά φτιάχνεις και κάτι διαφορετικό και η επιτυχία σου είναι τεράστια. Θέλεις την γνώμη μας; Μα είναι τέλειο!!! Και το styling επίσης και οι φωτογραφίες σου φοβερές και η περιγραφή της διαδικασίας εξαιρετική! Πολλά μπράβο για άλλη μια φορά! Καλό ΣΚ και πολλά φιλιά, Μαρίνα από Βέλγιο

  • Κι εγώ εκπλήσσομαι Μαρινάκι μου για το πόσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Δεν είναι θέμα δυνατοτήτων είναι ότι πρέπει να ρισκάρεις να δοκιμάζεις. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, φιλάκια πολλά!

 8. Μας ξεσηκώνεις κορίτσι μου κάθε φορά που σε βλέπουμε!Πάντα κάτι νέο πάντα κάτι όμορφο!Αναλυτικότατη και με πολλές φωτογραφίες επίσης!Μπράβο Χριστίνα μου, έγινε υπέροχο το τζάκι σας!

 9. Φανταστικό το έκανες Χριστίνα.
  Η πρώτη φορά ήταν επιτυχημένη 😉
  Νομίζω πως με την μαύρη βάση δείχνει πιο ολοκληρωμένο.

  Μπράβο σου για άλλη μια φορά !!!

 10. Καταπληκτικό, υπέροχο.
  Δεν θα μπορούσε να γίνει ωραιότερο.
  Η βάση το ανέδειξε περισσότερο.
  Μέχρι που βάζεις ξύλα και το ανάβεις.
  Περιμένω να δω πώς θα το στολισεις Χριστουγεννιάτικα.
  Να είσαι καλά.

  • Μα για τα Χριστούγεννα έγινε όλο αυτό Ρένα μου… μου φτάνει που το έχω… με το αληθινό γκρίνιαζα για τις στάχτες αλλά όταν είδα πως το σπίτι που θα μέναμε δεν είχε τζάκι γκρίνιαζα για την έλλειψη. Τι να πει κανείς; Άβυσσος η ψυχή μου!

 11. Είναι καταπληκτικό!!! Τωρα πια εχεις τζακι. Σε παρακαλω να σε παρω μια μέρα να ανακαινισεις το δικό μου που ειναι με κάτι χάλια πυρότουβλα; Η εστω να σου στειλω φωτο να μου πεις γνωμη. ε; Με εντυπωσιασε πολυ η τεχνικη της απομιμησης μαρμαρου παρολο που δεν θα το διαλεγα για το τζακι μου το μαρμαρο στο χωρο σου σαν τελικο αποτελεσμα το ζηλευω. Φιλια πολλά.

 12. Εντάξει, δεν έχω λόγια, είσαι καταπληκτική! Φοβερό το αποτέλεσμα και κατά τη γνώμη μου είναι ρεαλιστικό. Αυτό είναι και που με εντυπωσίασε περισσότερο νομίζω! Ταίριαξε υπέροχα στο χώρο σου, να το χαρείτε.
  Φιλιά!

 13. Καλά …Χριστίνα θα με τρελλάνεις εσύ!!!! Μ'αυτό το μαρμάρινο στυλ το τζάκι έγινε μο-να-δι-κό!!!! Χρυσά τα χεράκια σου και απίθανο το γούστο σου!!
  Φιλιά!

 14. Βρε Χριστίνα! Πώς τα καταφέρνεις και μεταμορφώνεις έτσι τα υλικά! Εξαιρετικό και πάλι το αποτέλεσμα. Μου άρεσε και η αρχική του κατάσταση, αλλά για να είμαι ειλικρινής περισσότερο σημερινή βρίσκω την δική σου προσέγγιση! Μπράβο!!!!!!

 15. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αν είναι δυνατόν!!! Ζωγράφισες μάρμαρο!!! Τι να πει κανείς για τα τόσα σου ταλέντα. Ζηλεύουμε και θαυμάζουμε! Μπράβο κοπέλα μου, μπράβο!!! Και πόσο ωραία το στόλισες. Τα δε τραπεζάκια σου απίστευτα, από που; Πολλά συγχαρητήρια και πάλι!

 16. Πωπωωωωωωωωωωω!!!! Τι όμορφο που έγινε! Ωραίο ήταν και πριν αλλά εσύ του έδωσες τόση λάμψη, το έκανες δικό σου! Εύγε!!!! Είσαι μεγάλη καλλιτέχνης!

  Ζωή Κύρκου

 17. Πραγματικά είναι τέλειο! Δεν ξέρω τι άλλο να πω εκτός από αυτό, είναι κάτι που ταιριάζει γάντι στον χώρο σου και στο στυλ σου. Μπράβο, Ιωάννα Βλαχάκη

 18. Καλά, τι να σου πω τώρα;; Είσαι όλα τα λεφτά!
  Όντως είναι πιο ωραίο με τα κεριά, φαντάζομαι
  όμως να ξέρεις ότι μπορείς να βρεις μέχρι και
  φλόγα! Με τόσες απομιμήσεις που υπάρχουν :))
  Για ψάξτο! Καλησπερούδια και με γεια σου!

  https://www.google.gr/search?q=%CF%86%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1+%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%82+%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%B9&espv=2&biw=1280&bih=670&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjbjZGEm6bQAhWGliwKHWQCBxoQsAQIGA&dpr=1#imgrc=_

  • Ευχαριστώ Πέτρα μου για τον σύνδεσμο, μέσα στο μυαλό μου είσαι! Το κοιτάζω γιατί με ενδιαφέρει το θερμαντικό σώμα για να δημιουργήσει μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα… χαίρομαι που σου αρέσει η κατασκευή μου!

 19. Είναι υπέροχη η τελική εικόνα… σύντομα και με Χριστουγεννιάτικο decor!!! Σε βλέπω να ασχολείσαι κάποια στιγμή με τη σκηνογραφία (αν δε το κάνεις ήδη)! Φιλιά!

 20. Χριστίνα μου κάθε φορά μένω έκπληκτη με τη φαντασία σου και την δημιουργικότητά σου! Το τζάκι είναι τέλειο και το μάρμαρο φαίνεται σαν αληθινό! Η βάση του τελικά το ανέδειξε ακόμη περισσότερο και το απογείωσες με τα διακοσμητικά που επέλεξες! Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ τι θα κάνεις τα Χριστούγεννα! Φιλάκια πολλά!

 21. Μα τι να πω !!!! Έχετε ξεπεράσει και καταπλήξει ευχάριστα και τα πιο τρελά όνειρα με τις κατασκευές σας είμαι άφωνη και το γεγονός ότι προσέχετε πάντα την λεπτομέρεια είναι αξιοσέβαστο
  τυχερά τα παιδιά σας για πολλούς λόγους φυσικά μα και για το ότι διακοσμητή για τα σπίτια τους δεν θα χρειαστούν σας έχουν έτοιμη!!!!
  από: xiotiko.blogspot.gr

  • Σε ευχαριστώ άλλη μια φορά Αρχοντία μου για τα καλά σου λόγια! Τα παιδιά βαδίζουν σε δικούς τους διακοσμητικούς δρόμους, πιο φρέσκους! Ο ρόλος μου είναι καθαρά συμβουλευτικός!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here