Ανανέωση παλιών πολυελαίων με chalk paint

Πως έγινε η ανανέωση παλιών πολυελαίων βάφοντας τους με Annie Sloan chalk paint. Δύο συνηθισμένοι πολυέλαιοι φαντάζουν πια σαν μουσειακά κομμάτια.

Όταν το χτες ξαναγυρίζει στο χτες αλλά ανανεωμένο. Περίεργη εισαγωγή ε;

Να σου εξηγήσω λοιπόν.  Πελάτισσα και φίλη αγόρασε ένα υπέροχο διαμέρισμα κυριολεκτικά “πάνω στο κύμα”.  Ύστερα από την ριζική και το εννοώ ριζική ανακαίνιση που του έκανε ξεκινήσαμε το “ντύσιμο” του εσωτερικά.

Εκτός από τα καινούργια έπιπλα που θα μπουν στο διαμέρισμα η φίλη μου έχει την τύχη να έχει κληρονομήσει και κάποια έπιπλα και φωτιστικά πανέμορφα που σε άλλα διατηρήσαμε την προηγούμενη τους εμφάνιση και κάποια μπήκαν στην διαδικασία της μεταμόρφωσης.

Αυτό συμβαίνει και για τα δύο φωτιστικά που θα δεις σήμερα.  Το πρώτο θα εγκατασταθεί σε μία μοντέρνα κρεβατοκάμαρα και το δεύτερο σε έναν από τους διαδρόμους του σπιτιού.

Απ ότι βλέπεις στην φωτογραφία που ακολουθεί το γραφείο μου στην εταιρεία πολλές φορές παίζει και τον ρόλο ενός μίνι εργαστηρίου.

Έτσι τώρα χρησιμοποιήθηκε για την ανανέωση των παλιών πολυελαίων

Το βάψιμο ενός τέτοιου φωτιστικού οφείλω να ομολογήσω πως είναι αρκετά δύσκολο και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις σου.  Πρώτον γιατί όλα είναι πολύ ευαίσθητα λόγω παλαιότητας και αναφέρομαι στα σύρματα που συγκρατούν τα κρύσταλλα.  Και δεύτερον γιατί δεν μπορείς να “γδύσεις” τον πολυέλαιο από τα κρύσταλλα.  Άρα ότι γίνει θα γίνει σαν ζωγραφική και λιγότερο σαν διαδικασία βαψίματος.

palios xrysos polyelaios

Σαν βασικό χρώμα επέλεξα το French Linen της Annie Sloan για δύο λόγους.  Γιατί η χρωματική παλέτα του δωματίου κινείται στις αποχρώσεις του γκρι και του υπόλευκου.  Και δεύτερον υπάρχουν δύο μεταλλικά στεφάνια που συγκρατούν κρύσταλλα σε διαφορετικό ύψος και επειδή αυτά είναι αδύνατον να βαφτούν έπρεπε το χρώμα στο κυρίως σώμα του πολυελαίου να ταιριάζει.

Θα χρησιμοποιήσω όμως και το χρώμα Original και φυσικά διάφανο και σκούρο κερί.  Τα πινέλα που θα χρησιμοποιήσω είναι πινέλα ζωγραφικής γιατί με οποιοδήποτε άλλο πινέλο κινδυνεύω να πασαλείψω και τα κρύσταλλα.

xromata-kai-keria-gia-to-vapsimo-paliou-polyelaiou

Κι έτσι ξεκίνησε το βάψιμο με τα λεπτά πινέλα και αρκετή προσοχή

French linen chalk paint on an antique chandelier

Υπήρχαν και δυσπρόσιτα σημεία όμως στον πολυέλαιο που ομολογώ με δυσκόλεψαν πολύ παρόλο που τον είχα κρεμασμένο από συρματόσχοινο στην οροφή του γραφείου και του άλλαζα το ύψος ανάλογα με ποιο σημείο ήθελα να βάψω.

Κάποια σημεία του φωτιστικού έπρεπε να αποσυναρμολογηθούν

Και επειδή όλο το επάνω μέρος αποτελούνταν από ξεχωριστά κομμάτια το ένα βιδωμένο μέσα στο άλλο αναγκάστηκα προκειμένου να βαφτεί όπως έπρεπε να το διαλύσω, να το βάψω και μόλις στέγνωσε να το συναρμολογήσω ξανά.

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, How to paint a chandelier with chalk paint
Μόλις το πρώτα χρώμα, το French Linen, στέγνωσε έκανα ένα wash με Original και ήρθε στο σημείο που τον ήθελα από την αρχή.  Ήθελα να μοιάζει λίγο σαν παλιό μάρμαρο ή σαν πέτρινο.  Την έμπνευση γι αυτό μου την έδωσε η φιγούρα που δείχνει σαν να κρατάει ολόκληρο το φωτιστικό.  Δεν μοιάζει σαν ένα μικρό αγαλματίδιο;
Όταν και το δεύτερο χρώμα στέγνωσε πέρασα διάφανο κερί όλο το βαμμένο μέρος του φωτιστικού έτσι ακριβώς όπως κάνουμε και με τα έπιπλα.  Τελικά το σκούρο κερί δεν το χρησιμοποίησα για να μην αλλοιωθεί η σχεδόν “πέτρινη” εμφάνιση του.
Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Drywash over french linen

Την επόμενη ημέρα στο ίδιο συρματόσχοινο κρέμασα τον μικρότερο πολυέλαιο.

Small antique brass chandelier

Εδώ τα πράγματα ήταν σαφώς πιο εύκολα … ένα χρώμα, το Original, διάφανο, σκούρο και χρυσό κερί στο τέλος.

Τα δύο στεφάνια που συγκρατούν τα κρύσταλλα στο κάτω μέρος ήταν αδύνατο να βαφτούν οπότε κι εγώ προσπάθησα να “δέσω” το επάνω μέρος με το κάτω και αυτό θα το πετύχαινα με κάποιες χρυσές λεπτομέρειες με την βοήθεια του warm gold gilding wax.

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Paints and waxes used on the small chandelier

Δύο χέρια Original ήταν αρκετά να επιτευχθεί τέλεια κάλυψη.

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Original chalk paint

Στη συνέχεια διάφανο και σκούρο κερί ήρθαν και τόνισαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Clear and dark wax on original color

Για το τέλος όπου νόμιζα πως χρειαζόταν πέρασα με τα δάκτυλα λίγο χρυσό κερί, τονίζοντας τις λεπτομέρειες στο πάνω μέρος του φωτιστικού.  Έβαλα και λίγο στις 4 βίδες που συγκρατούν το στεφάνι στο κυρίως σώμα του φωτιστικού.

Vapsimo paliou polyelaiou

Να σου θυμίσω και την ομάδα μου στο Facebook, Ιδέες διακόσμησης – Τα πάντα για το σπίτι, όπου μπορείτε να γίνετε μέλη για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε και τις δικές σας ιδέες και κατασκευές!


Ας πάμε να τους δούμε πρόχειρα κρεμασμένους και να φανταστούμε πως θα δείχνουν σε ένα κανονικό δωμάτιο.

Το styling των φωτογραφιών δεν είναι και το καλύτερο αλλά εκεί που τους φωτογράφησα, στο εργαστήριο, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές διακοσμητικών ή χώρου.  Τώρα σκέφτομαι πως κάτι πρέπει να κάνω και με αυτό και να δημιουργήσω ένα χώρο για φωτογραφίες … σκέψεις!

Vamenos polyelaios san petrinos
Polyelaios antika
Antike polyelaios vamenos me xromata kimolias
French linen chalk painted chandelier

Αν τους βλέπατε κι εσείς από κοντά θα καταλαβαίνατε πως οι φωτογραφίες τους αδικούν!

Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Antique chandelier makeover
Ανανέωση παλιών πολυελαίων, Antike polyelaios
Metamorfosi polyelaiou antika me mpogia kimolias
Metamorfosi paliou fotistikou
Metamorfosi paliou polyelaiou
Pos na allaksoume emfanisi se enan palio polyelaio
Polyelaios antika vamenos me xromata kimolias
Ανανέωση παλιών πολυελαίων, How to revamp antique chandeliers with chalk paint

Πραγματικά από κοντά δείχνουν σαν να ήταν έτσι από την αρχή.  Δύο πολύ παλιά και ιδιαίτερα φωτιστικά που ξαναγύρισαν πάλι πίσω στην εποχή τους αλλά αυτή την φορά με ανανεωμένη εμφάνιση.

Εγώ που είμαι λάτρης του χρυσού μεταλλικού χρώματος νομίζω πως η ομορφιά τους χανόταν με την προηγούμενη “φορεσιά” τους.  Ελπίζω και στην φίλη μου να αρέσουν τόσο πολύ όσο σε μένα γιατί δεν τα έχει δει ακόμη.  Θα τα δει σήμερα μέσω του blog πριν της τα πάω στο σπίτι της 😆

Μπορεί να δυσκολεύτηκα αρκετά λόγω της λεπτοδουλειάς αλλά χαλάλι τους!

Εσείς τι λέτε για την ανανέωση των παλιών πολυελαίων; Ποια εμφάνιση νομίζετε πως είναι καλύτερη; Πριν ή τώρα;

Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και Καλή Σαρακοστή!

Φιλάκια 💕

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Latest Posts

Εύκολη καλοκαιρινή διακόσμηση τζακιού

Το τζάκι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της διακόσμησης ενός σπιτιού και γι αυτό μία εύκολη καλοκαιρινή διακόσμηση θα το κάνει και πάλι κυρίαρχο του χώρου

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα

Πως φτιάχτηκε μία DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα από μία παλιά που ήταν ξεχασμένη στην αποθήκη. Μία μοντέρνα λάμπα για εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο

Ελιά εσωτερικού χώρου και πως να την εντάξεις στην...

Η ελιά εσωτερικού χώρου είναι το απόλυτο trend διακόσμησης στα φυτά που προορίζονται να διακοσμήσουν το σπίτι μας. Αγέρωχη, επιβλητική, πανέμορφη

DIY κασπό αχιβάδα για παχύφυτα

Ένα όμορφο diy κασπό αχιβάδα για παχύφυτα φτιαγμένο από ένα σκεύος που μπορεί και να έχεις στην κουζίνα σου, μία παλιά φόρμα κέικ

Newsletter

Like us on Facebook

Follow us on Pinterest

Διαβάστε επίσης

24 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπέροχο το αποτέλεσμα Χριστίνα μου! Έκανες τέλεια δουλειά!!!
  Έχω φυλάξει κι εγώ ένα παλιό κρεμαστό φωτιστικό της μαμάς μου για να το βάψω κάποια στιγμή.
  Φιλιά και καλή Σαρακοστή!

 2. Αυτη την αναρτηση και αν περιμεναμε Χριστινα μου.και οτι ελεγα.δεν θα βαλει κατι για φωτιστικα;η δουλεια που εκανες εχει πολυ ομορφο αποτελεσμα.Αληθεια μηπως εχεις καποια ιδεα για τα κρυσταλλα που πρεπει να ανανεωθουν;Εδω στην επαρχια δυσκολο να βρεθουν πηγες.Καλη Σαρακοστη.

  • Αναρτήσεις με φωτιστικά έχω κάνει και άλλες Λίτσα μου. Αν εννοείς από που να προμηθευτείς κρύσταλλα ψάξε για online καταστήματα με την φράση "εξαρτήματα πολυελαίων"

 3. Η δουλειά σου είναι πάντα Χριστίνα μου επαγγελματική με μεράκι και διάθεση αλλαγής !! Ασυζητητί η μεταμόρφωση είναι άψογη και θαρρώ η φίλη θα ενθουσιαστεί !!!!
  Καλή Σαρακοστή να έχεις!!

  • Ευχαριστώ Νικόλ μου… μου αρέσει να ασχολούμαι με το κάθε αντικείμενο πολύ και ψάχνομαι όταν πρόκειται για μεταμόρφωση και να του ταιριάζει αλλά και να μην προσβάλει την ιστορία του

 4. Για να είμαι ειλικρινής επειδή έχω δύο περίπου ίδιους πολυελαίους με λεπτά κρυσταλλακια τους προτιμώ στο αρχικό τους στυλ. Όμως η αλλαγή που έκανες τους δίνει ένα φρέσκο αέρα που άνετα μπορεί να ταιριάζει σε μία πιο μοντέρνα διακόσμηση. Πάντως και έτσι και αλλιώς αυτά τα φωτιστικά είναι υπέροχα.

  • Θα κάνω μια ανάρτηση όταν τοποθετηθούν στα δωμάτια της φίλης και όταν ολοκληρωθεί η διακόσμηση τους να δεις ειδικά ο γκρι πως ταιριάζει στην κρεβατοκάμαρα που της ετοιμάζω Σωτηρία μου

 5. Hello Christina! I think that both chandeliers turned out beautifully. I love gilding, too, but am very fond of white chandeliers. One of my posts this week shared two shops I visited in California, USA, two weeks ago: Posies and Picket Fences. At both there were a number of really lovely chandeliers. I really like these that belong to your friend! Love the cherubs on the one and the crystals on that one are double-cut and are ones I haven't seen up close before.

  Thank you for sharing your painting techniques, too. My friend Kathy, whom I also visited while in California, has painted a number of her chandeliers like you had to do ~ with small paint brushes. I think a chandelier is really a tiara to a room, don't you?

  Have a great rest of your weekend,
  Barb 🙂

  • Η αλήθεια είναι πως μπήκαν σε ένα σπίτι με μοντέρνα έπιπλα και ταιριάζουν τέλεια. Παρόλο που δείχνουν ρομαντικοί έδεσαν πολύ με τις αυστηρές γραμμές των μοντέρνων επίπλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here