Γυαλί υδραργύρου σε βάζο, πως να το πετύχεις

Βάζο που μοιάζει φτιαγμένο από γυαλί υδραργύρου αλλά και ένα σετ κηροπήγια΄. Μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία για γυάλινα αντικείμενα που αν την εφαρμόσεις το απλό γυαλί φαίνεται σαν πανάκριβο κρύσταλλο.

Μου αρέσει αυτή η ιδιαίτερη τεχνοτροπία στα γυάλινα αντικείμενα.  Έτσι παρακολουθώντας πολλά tutorials στο Internet αποφάσισα να το δοκιμάσω κι εγώ.

Απλά γυάλινα βάζα έχω αρκετά και έτσι με ευκολία αποφάσισα να “θυσιάσω” ένα από αυτά.  Και λέω να θυσιάσω γιατί δεν ήμουν καθόλου σίγουρη πως θα τα καταφέρω, πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πετυχημένο.

1. Πως μπορείς να πετύχεις το εφέ για το γυαλί υδραργύρου

Στη παρούσα φάση δεν ξεκίνησα από το ανθοδοχείο αλλά από ένα σετ κρυστάλλινα κηροπήγια.

Πως τα κρυστάλλινα κηροπήγια αλλάζουν εμφάνιση

Στο ντουλάπι που έχω τα βάζα, στο πίσω μέρος, βρήκα δύό ξεχασμένα κρυστάλλινα κηροπήγια.  Μπορεί να τα έχω και 20 χρόνια.  Τα είχα αγοράσει από την KOSTA BODA όταν αυτή η εταιρεία ήταν πολύ διάσημη στην δεκαετία του 90.

Κρυστάλλινα κηροπήγια

Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω από αυτά.  

Υλικά και διαδικασία για το βάψιμο

 • Ένα μπουκάλι σπρέι
 • Νερό και λευκό ξίδι
 • Σπρέι καθρέφτη
 • Χρυσό σπρέι
 • Βαμβακερό πανί ή σφουγγάρι

Οι οδηγίες λένε πως σε ένα μπουκάλι ψεκασμού βάζεις ένα μέρος νερού κι ένα μέρος λευκό ξίδι. Ψεκάζεις το αντικείμενο που θέλεις να μεταμορφώσεις και αμέσως το ψεκάζεις με σπρέι καθρέφτη.  Είναι σαν ασημένιο αλλά πολύ πιο γυαλιστερό, σαν καθρέφτης.

Ασημένιο σπρέι καθρέφτη
 
Το νερό που δεν έχει στεγνώσει δημιουργεί φουσκάλες στο χρώμα.  Είναι αυτές οι φουσκάλες που θέλουμε για το εφέ του υδράργυρου.
Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου

Αμέσως μετά με ένα βαμβακερό πανί, ταμποναριστά σκούπισα τις φουσκάλες του νερού και το άφησα να στεγνώσει για 30 λεπτά.  Επανέλαβα αυτή την διαδικασία άλλες δύο φορές, σύνολο 3 στρώματα μπογιάς, μέχρι να είμαι εντελώς ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

πως να κάνουμε γυάλινα αντικείμενα να μοιάζουν με υδράργυρο

‘Οπως βλέπετε εκεί που είχαν δημιουργηθεί οι φουσκάλες του νερού και τις σκούπισα το χρώμα έχει ξεφτίσει.  Είναι αυτό που θέλαμε να γίνει.

βάφουμε γυάλινα αντικείμενα να μοιάζουν με υδράργυρο

Ύστερα από το τρίτο στρώμα μπογιάς τα άφησα να στεγνώσουν περίπου 3 ώρες. Κάτι ακόμη όμως ήθελα κι έτσι έριξα λίγο χρυσό σπρέι σε ένα πανί και το ακούμπησα ελαφριά πάνω στα κηροπήγια και πήραν μια έξτρα λάμψη!

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου, mercury glass candle holder
 

Και πάλι όμως κάτι μου έλειπε.

Τα ήθελα λίγο πιο φθαρμένα κι έτσι μ ένα πολύ λεπτό γυαλόχαρτο έτριψα την βαμένη επιφάνεια. Και ναι αυτό είναι που τελικά μου αρέσει!

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα
Στο γραφείο όπου έκανα όλη τη διαδικασία δεν είχα και πολλές επιλογές για να δω πως θα δείχνουν διακοσμημένα.  Έτσι έβαλα ένα λευκό κερί για να δω πως φαίνεται.
 
Κηροπήγιο βαμμένο με την τεχνική γυαλί υδράργυρου

Δεν μου άρεσε πολύ έτσι όπως συνδυαζόταν με το κηροπήγιο γι αυτό με το πανί που είχε την χρυσή μπογιά πέρασα και τα κεριά.  Πολύ ελαφριά όμως, ίσα-ίσα να χρωματιστούν λίγο για να μην έχει πρόβλημα το κερί κατά τη διάρκεια της καύσης του.

Κηροπήγιο βαμμένο με την τεχνική γυαλί υδράργυρου και χρυσή πατίνα

Τώρα μάλιστα, είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Κηροπήγιο βαμμένο με την τεχνική γυαλί υδράργυρου και χρυσή πατίνα

2. Απλό γυάλινο βάζο αλλάζει εμφάνιση

Όλα ξεκίνησαν για το παρακάτω γυάλινο βάζο κι εγώ σου δείχνω άλλα.

Απλό γυάλινο βάζο
 
Το ανθοδοχείο το έβαψα εσωτερικά και για να προστατεύεται η μπογιά αλλά και γιατί μου αρέσει να είναι εξωτερικά λείο και γυαλιστερό.  Αν θελήσω να βάλω εσωτερικά φρέσκα λουλούδια μπορώ να τα βάλω σ΄ένα ποτήρι με νερό και ολόκληρο το ποτήρι μέσα στο βάζο.
 

Τα βήματα για την μεταμόρφωση του

Ψέκασα εσωτερικά με νερό και ξίδι και στην συνέχεια με το σπρέι καθρέφτη τρεις φορές.  Ανάμεσα στα βαψίματα άφην να περάσει περίπου μισή ώρα. 

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινο βάζο
 
Αφού στράγγισε και το στέγνωσα με το πανί όπως και τα κηροπήγια το άφησα κι αυτό να στεγνώσει για περίπου τρεις ώρες.
Η τεχνική βαψίματος με εφέ γυαλί υδραργύρου
 
Εσωτερικά έχουν δημιουργηθεί αρκετές φουσκάλες που σημαίνει πως ότι κάνω μέχρι στιγμής στέφεται από επιτυχία.
Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα
Για να μοιάζει λίγο σε εμφάνιση με τα κηροπήγια ακολούθησα περίπου την ίδια τεχνική.  Με το πανί βουτηγμένο στη χρυσή μπογιά πέρασα εσωτερικά σε διάφορα σημεία το βάζο. Αλλά και πάλι κάτι μου έλειπε, κάποια λάμψη…
 
Το θυμάστε το χρυσό σειρήτι που είχα αφαιρέσει όταν έφτιαχνα τον δίσκο της Chanel;  Είπαμε δεν πετάμε τίποτα.
Χρυσό σειρήτι για διακόσμηση ανθοδοχείου

Το άνοιξα λίγο γιατί όπως βλέπεις είναι σαν διπλό.

Χρυσό διακοσμητικό σειρήτι

Κι άρχισα σιγά σιγά να το στερεώνω στο λαιμό του βάζου.

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα, διακόσμηση βάζου

Το έκοψα και το στερέωσα με ένα μεταλλικό κλιπάκι που το έσφιξα πάνω στο χρυσό σειρήτι.  Δεν ήθελα να το κολλήσω γιατί μπορεί να το βαρεθώ οπότε έτσι βγαίνει πολύ εύκολα.

Πως να διακοσμήσεις ένα βάζο από γυαλί υδραργύρουΠως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα με χρυσές λεπτομέρειες

Τώρα νομίζω πως είναι τελειωμένο και δεν του λείπει τίποτα.

3. Πως διακόσμησα αυτά που έφτιαξα

Και να η επίσημη φωτογράφηση για το ανθοδοχείο και τα κηροπήγια αφού έβαλα στο βάζο τριαντάφυλλα που είχα αποξηράνει από τα Χριστούγεννα.

dried flowers

Είναι ιδανικό για μία κλασσικού τύπου διακόσμηση.  

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα βάζο και κηροπήγιαMercury glass candle holders

Επίσης αν βγάλουμε τα λουλούδια και βάλουμε ένα κερί μέσα γίνεται ένα πολύ ωραίο κηροπήγιο γιατί η φλόγα του κεριού δημιουργεί ένα πολύ ωραίο εφέ με το γυαλί υδραργύρου.

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα, Mercury glass candle holders and flower vase

Πραγματικά η υφή που έχει το βάζο δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τίποτα στις φωτογραφίες και φυσικά το ίδιο εφέ μπορεί να γίνει και με άλλα μεταλλικά χρώματα όπως ο χρυσός ή ο χαλκός.

Mercury glass flower vase becomes a candle lantern

Καταλαβαίνω πως ίσως σας κούρασα γιατί ήταν μιά πολύ μεγάλη ανάρτηση γι αυτό σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.  Πείτε μου όμως, δεν έγινε πολύ όμορφο και διαφορετικό;

Γυαλί υδραργύρου σε βάζο, πως να το πετύχεις
Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα
 
 

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

Γυαλί υδραργύρου σε βάζο, πως να το πετύχεις
 
 

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

28 thoughts on “Γυαλί υδραργύρου σε βάζο, πως να το πετύχεις”

 1. Ωραία η μεταμόρφωση Χριστίνα! Και τα κηροπήγια πολύ ωραίο σχήμα. Εγώ προτιμώ το βάζο ως κηροπήγιο, δίνει πολύ ωραίο φωτισμό!
  Για mercury glass πάντως νομίζω πως χρειαζόμαστε το σπρέι που μοιάζει με καθρέπτη της συγκεκριμένης μάρκας που σίγουρα γνωρίζεις, μία επιλογή που δεν νομίζω πως έχουμε εγχώρια- έχω φάει τον τόπο!-
  Καλό βράδυ 🙂

  Απάντηση
 2. Δεν μας κούρασες καθόλου! Του έδωσες και κατάλαβε πάντως!Πραγματικά ανανεώθηκαν τα κηροπήγια σου! Εμένα μου άρεσε πολύ και το βάζο !! Έγινε ουαου^^

  Απάντηση
 3. Μου αρέσει πολύ να μαθαίνω νέες για μένα τεχνοτροπίες!πολύ ωραία η ανάρτησή σου Χριστίνα και πολύ όμορφο και το αποτέλεσμα!!!το βάζο μου αρέσει ως κηροπήγιο φαίνεται πιο πολύ η πολύ όμορφη δημιουργία σου!!!!καλό βράδυ!

  Απάντηση
 4. Δημιούργησες μια πολύ ωραία γωνία,με τα δύο κηροπήγια και το βάζο. Μου αρέσει πολύ η εδοχή του βάζου σε κηροπήγιο είναι πολύ ωραίο,όπως και η συμβουλή σου να μην πετάμε τίποτα ….τα φιλιά μου Χριστίνα!!!!!!!

  Απάντηση
 5. Πολύ όμορφο και ενδιαφέρον αποτέλεσμα με εύκολη και γρήγορη διαδικασία !!! Ειδικά, το βάζο σαν κηροπήγιο είναι ακόμη πιο ξεχωριστό !!! Την καλημέρα μου !!!

  Απάντηση
 6. Μάλιστα…εδώ είμαστε!Το είχα δει και ήθελα να το φτιάξω αλλά δεν το έχω κάνει ως τώρα.
  Οι οδηγίες σου είναι κατατοπιστικότατες αλλά έχω απορίες…αυτό το σπρέι δεν το ξέρω και δεν νομίζω και να το βρω εδώ…και ρωτώ!Γιατί να μην κάνει την ίδια δουλειά και το απλό σπρέι?Έτσι κι αλλιώς κάτι θα μείνει στο γυαλί από το σπρέι,αφού θα έχει προηγηθεί το νερόξιδο…Μια δοκιμή θα με πείσει βέβαια!!Είδωμεν!!
  Φιλιά Χριστινάκι!

  Απάντηση
 7. Χριστίνα είναι καταπληκτικό! θα συμφωνήσω με τη Δήμητρα και εγώ το προτιμώ κηροπήγιο!! Το σκέφτομαι καιρό τώρα να φτιάξω και τα δικά μου 'ετσι γιατί τα έτοιμα που βρίσκω στα μαγαζιά είναι πανάκριβα. Πολύ ωραία ιδέα σήμερα!

  Απάντηση
 8. Έγιναν πολύ όμορφα !!!!Και μεις την είχαμε στα υπόψιν αυτή την τεχνική,σίγουρα θα την δοκιμάσουμε αφού οι οδηγίες σου είναι κατατοπιστικότατες !!!Καλό βράδυ!Υ.Γ.και μεις λέμε κηροπήγιο!!

  Απάντηση
 9. Πρώτη φορά βλέπω αυτή την τεχνική. Οι οδηγίες σου ήταν κατατοπιστικές . Θα την έχω υπ'όψιν μου . Σ'ευχαριστώ πολύ , τα λάτρεψα όλα , έμεινα ενθουσιασμένη. Μπράβο σου.
  Καλή σου μέρα !!!!!

  Απάντηση

Leave a Comment