Γυαλί υδραργύρου σε βάζο, πως να το πετύχεις

Ανθοδοχείο που μοιάζει φτιαγμένο από γυαλί υδραργύρου, μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία για γυάλινα αντικείμενα.

Μου αρέσει αυτή η ιδιαίτερη τεχνοτροπία στα γυάλινα αντικείμενα.  Παρακολουθώντας πολλά tutorials στο Internet αποφάσισα να το δοκιμάσω κι εγώ.  Απλά γυάλινα βάζα έχω αρκετά και έτσι με ευκολία αποφάσισα να “θυσιάσω” ένα από αυτά.  Και λέω να θυσιάσω γιατί δεν ήμουν καθόλου σίγουρη πως θα τα καταφέρω.

Πως μπορείς να πετύχεις το εφέ για το γυαλί υδραργύρου

Στο ντουλάπι που έχω τα βάζα, στο πίσω μέρος, βρήκα δύό ξεχασμένα κρυστάλλινα κηροπήγια.  Μπορεί να τα έχω και 20 χρόνια.  Τα είχα αγοράσει από την KOSTA BODA όταν αυτή η εταιρεία ήταν πολύ διάσημη στην δεκαετία του 90.

crystal candle holders

Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω από αυτά.  Οι οδηγίες λένε πως σε ένα μπουκάλι ψεκασμού βάζεις ένα μέρος νερού κι ένα μέρος λευκό ξίδι. Ψεκάζεις το αντικείμενο που θέλεις να μεταμορφώσεις και αμέσως το ψεκάζεις με σπρέι καθρέφτη.  Είναι σαν ασημένιο αλλά πολύ πιο γυαλιστερό, σαν καθρέφτης.

silver spray paint
Το νερό που δεν έχει στεγνώσει δημιουργεί φουσκάλες στο χρώμα...
Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου, how to make mercury glass

Μ΄ένα βαμβακερό πανί, ταμποναριστά σκούπισα τις φουσκάλες του νερού και το άφησα να στεγνώσει για 30 λεπτά.  Επανέλαβα αυτή την διαδικασία άλλες δύο φορές, σύνολο 3 στρώματα μπογιάς.

πως να κάνουμε γυάλινα αντικείμενα να μοιάζουν με υδράργυρο

‘Οπως βλέπετε εκεί που είχαν δημιουργηθεί οι φουσκάλες του νερού και τις σκούπισα το χρώμα έχει ξεφτίσει.  Αυτό θέλαμε…

βάφουμε γυάλινα αντικείμενα να μοιάζουν με υδράργυρο

Ύστερα από το 3ο στρώμα μπογιάς τα άφησα να στεγνώσουν περίπου 3 ώρες. Κάτι ακόμη όμως ήθελα κι έτσι έριξα λίγο χρυσό σπρέι σε ένα πανί και το ακούμπησα ελαφριά πάνω στα κηροπήγια και πήραν μια έξτρα λάμψη!

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου, mercury glass candle holder

 Και πάλι όμως κάτι μου έλειπε

Τα ήθελα λίγο πιο φθαρμένα κι έτσι μ ένα πολύ λεπτό γυαλόχαρτο έτριψα την βαμένη επιφάνεια. Και ναι αυτό είναι που τελικά μ αρέσει!

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα, mercury glass look like candle holder
Έβαλα ένα λευκό κερί για να δω πως φαίνεται.
mercury glass candle holder and candle

Δεν μου άρεσε πολύ έτσι όπως συνδυαζόταν με το κηροπήγιο γι αυτό με το πανί που είχε την χρυσή μπογιά πέρασα και τα κεριά.

mercury glass candle holder and candle gold patina

Τώρα μάλιστα, είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου.

mercury glass candle holder and candle gold patina on candle

Όμως το όλο εγχείρημα ξεκίνησε για ένα ανθοδοχείο κι εγώ ασχολούμαι με άλλα

 γυάλινο ανθοδοχείο
Το ανθοδοχείο το έβαψα εσωτερικά και για να προστατεύεται η μπογιά αλλά και γιατί μου αρέσει να είναι εξωτερικά λείο και γυαλιστερό.  Αν θελήσω να βάλω εσωτερικά φρέσκα λουλούδια μπορώ να τα βάλω σ΄ένα ποτήρι με νερό και ολόκληρο το ποτήρι μέσα στο βάζο.

Ψέκασα εσωτερικά με νερό και ξίδι και στην συνέχεια με το σπρέι καθρέφτη 3 φορές με διαστήματα για στέγνωμα ανάμεσα στα βαψίματα 30 λεπτά.

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα
Αφού στράγγισε και το στέγνωσα με το πανί όπως και τα κηροπήγια το άφησα κι αυτό να στεγνώσει για 3 ώρες.
 
How to make a glass flower vase like mercury glass
Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα, Mercury glass flower vase
Με το πανί βουτηγμένο στη χρυσή μπογιά πέρασα εσωτερικά σε διάφορα σημεία το βάζο. Αλλά και πάλι κάτι μου έλειπε, κάποια λάμψη…
Το θυμάστε το χρυσό σειρήτι από τον δίσκο της Chanel;  Είπαμε δεν πετάμε τίποτα.
 
Gold plastic trim

Το άνοιξα λίγο…

Gold trim

.. και το πέρασα στο λαιμό του βάζου.

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα, Gold trim on a glass vase

Το έκοψα και το στερέωσα με ένα μεταλλικό κλιπάκι που το έσφιξα πάνω στο χρυσό σειρήτι.  Δεν ήθελα να το κολλήσω γιατί μπορεί να το βαρεθώ οπότε έτσι βγαίνει πολύ εύκολα.

Mercury glass flower vase how to put a gold trimΠως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα

Τώρα νομίζω πως είναι τελειωμένο…δεν του λείπει τίποτα.

Και να η επίσημη φωτογράφηση για το ανθοδοχείο και τα κηροπήγια αφού έβαλα στο βάζο τριαντάφυλλα που είχα αποξηράνει από τα Χριστούγεννα.

dried flowersΠως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα, Mercury glass candle holders and flower vaseMercury glass candle holders

Επίσης αν βγάλουμε τα λουλούδια και βάλουμε ένα κερί μέσα γίνεται ένα πολύ ωραίο κηροπήγιο γιατί η φλόγα του κεριού δημιουργεί ένα πολύ ωραίο εφέ με το γυαλί υδραργύρου.

Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα, Mercury glass candle holders and flower vase

Πραγματικά η υφή που έχει το βάζο δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τίποτα στις φωτογραφίες και φυσικά το ίδιο εφέ μπορεί να γίνει και με άλλα μεταλλικά χρώματα όπως ο χρυσός ή ο χαλκός.

Mercury glass flower vase becomes a candle lantern

Καταλαβαίνω πως ίσως σας κούρασα γιατί ήταν μιά πολύ μεγάλη ανάρτηση γι αυτό σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.  Πείτε μου όμως, δεν έγινε πολύ όμορφο και διαφορετικό;

How to make a faux mercury glass flower vase | Πως να φτιάξεις γυαλί υδραργύρου πάνω σε γυάλινα αντικείμενα
Φιλιά

Προηγούμενο άρθροΚυριακή με στυλ…Sunday’s style 2
Επόμενο άρθροHomes with Exceptional Style No8
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Latest Posts

Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση

How to totally transform a classic side table to a modern one | Πως ένα συνηθισμένο τραπέζι μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα μαρμάρινο τραπεζάκι με faux μάρμαρο από υγρό γυαλί και βάση που να δείχνει μπρούτζινη.

Παιδικά παιχνίδια, 12 ιδέες πως να γίνουν διακοσμητικά

Δώδεκα ιδέες πως τα παιδικά παιχνίδια μόλις τα παιδιά βαρεθούν να παίζουν μαζί τους μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως διακοσμητικά για το σπίτι μας

Εννέα tips για την μετάβαση από την γιορτινή διακόσμηση...

Εννέα tips για την μετάβαση από το ντεκόρ των γιορτών σε μία εξίσου λαμπερή χειμωνιάτικη διακόσμηση. Τι κάνω εγώ για...

Μοντέρνα τρίλιζα με πλαστικά ζωάκια

Αξιοποίησε τα πλαστικά ζωάκια-παιχνίδια των παιδιών φτιάχνοντας μια μοντέρνα τρίλιζα. Εκτός από ατελείωτο παιχνίδι είναι και ένα πρώτης τάξεως διακοσμητικό

Newsletter

Like us on Facebook

Follow us on Pinterest

Διαβάστε επίσης

28 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωραία η μεταμόρφωση Χριστίνα! Και τα κηροπήγια πολύ ωραίο σχήμα. Εγώ προτιμώ το βάζο ως κηροπήγιο, δίνει πολύ ωραίο φωτισμό!
  Για mercury glass πάντως νομίζω πως χρειαζόμαστε το σπρέι που μοιάζει με καθρέπτη της συγκεκριμένης μάρκας που σίγουρα γνωρίζεις, μία επιλογή που δεν νομίζω πως έχουμε εγχώρια- έχω φάει τον τόπο!-
  Καλό βράδυ 🙂

 2. Δεν μας κούρασες καθόλου! Του έδωσες και κατάλαβε πάντως!Πραγματικά ανανεώθηκαν τα κηροπήγια σου! Εμένα μου άρεσε πολύ και το βάζο !! Έγινε ουαου^^

 3. Μου αρέσει πολύ να μαθαίνω νέες για μένα τεχνοτροπίες!πολύ ωραία η ανάρτησή σου Χριστίνα και πολύ όμορφο και το αποτέλεσμα!!!το βάζο μου αρέσει ως κηροπήγιο φαίνεται πιο πολύ η πολύ όμορφη δημιουργία σου!!!!καλό βράδυ!

 4. Δημιούργησες μια πολύ ωραία γωνία,με τα δύο κηροπήγια και το βάζο. Μου αρέσει πολύ η εδοχή του βάζου σε κηροπήγιο είναι πολύ ωραίο,όπως και η συμβουλή σου να μην πετάμε τίποτα ….τα φιλιά μου Χριστίνα!!!!!!!

 5. Μάλιστα…εδώ είμαστε!Το είχα δει και ήθελα να το φτιάξω αλλά δεν το έχω κάνει ως τώρα.
  Οι οδηγίες σου είναι κατατοπιστικότατες αλλά έχω απορίες…αυτό το σπρέι δεν το ξέρω και δεν νομίζω και να το βρω εδώ…και ρωτώ!Γιατί να μην κάνει την ίδια δουλειά και το απλό σπρέι?Έτσι κι αλλιώς κάτι θα μείνει στο γυαλί από το σπρέι,αφού θα έχει προηγηθεί το νερόξιδο…Μια δοκιμή θα με πείσει βέβαια!!Είδωμεν!!
  Φιλιά Χριστινάκι!

 6. Χριστίνα είναι καταπληκτικό! θα συμφωνήσω με τη Δήμητρα και εγώ το προτιμώ κηροπήγιο!! Το σκέφτομαι καιρό τώρα να φτιάξω και τα δικά μου 'ετσι γιατί τα έτοιμα που βρίσκω στα μαγαζιά είναι πανάκριβα. Πολύ ωραία ιδέα σήμερα!

 7. Έγιναν πολύ όμορφα !!!!Και μεις την είχαμε στα υπόψιν αυτή την τεχνική,σίγουρα θα την δοκιμάσουμε αφού οι οδηγίες σου είναι κατατοπιστικότατες !!!Καλό βράδυ!Υ.Γ.και μεις λέμε κηροπήγιο!!

 8. Πρώτη φορά βλέπω αυτή την τεχνική. Οι οδηγίες σου ήταν κατατοπιστικές . Θα την έχω υπ'όψιν μου . Σ'ευχαριστώ πολύ , τα λάτρεψα όλα , έμεινα ενθουσιασμένη. Μπράβο σου.
  Καλή σου μέρα !!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here