Δίσκος γεώδιο με υγρό γυαλί και κρύσταλλα

Ένας υπέροχος διακοσμητικός δίσκος γεώδιο με κρυσταλλα καθρέφτες, υγρό γυαλί και ακρυλικά χρώματα που θα μαγνητίσει τα βλέμματα. Βήμα-βήμα οδηγίες πως να τον φτιάξεις κι εσύ!

Όσοι με διαβάζουν ξέρουν πολύ καλά πως το υγρό γυαλί έχει μπει στην ζωή μου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και είναι ένας τρόπος δημιουργίας που μου αρέσει πολύ. Γεώδια σε καμβά έχω φτιάξει, γεώδια σε φέτες ξύλου έχω φτιάξει και αν είσαι καινούργιος αναγνώστης μπορείς να τα δεις στο μενού στην ενότητα DIY, Υγρό γυαλί

Τι μου αρέσει να φτιάχνω αρκετά συχνά θυμάσαι;;; Διακοσμητικούς δίσκους! Ένας δίσκος γεώδιο λοιπόν είναι αυτός που έλειπε από την συλλογή μου και αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να τον φτιάξω. Η αλήθεια είναι βέβαια πως με βοήθησε σε αυτό και κάτι που βρήκα μέσα στο εργαστήριο. Ένα στρογγυλό κομμάτι μαόνι και ένα στρογγυλό κομμάτι μπρούτζου που είχαν ξεμείνει από κάτι κατασκευές φωτιστικών που φτιάχναμε στην εταιρεία.

Ξύλινος και μπρούτζινος δίσκος

Πριν όμως σου περιγράψω πως έφτιαξα τον δίσκο να σου πω για την ομάδα μας στο Facebook όπου μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος πατώντας πάνω στις Ιδέες διακόσμησης – Φτιάχνω τα πάντα για το σπίτι. Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες!

Γιατί έβαλα το μπρούτζινο κομμάτι αφού δεν θα φαίνεται;;; Γιατί στην αρχή είχα στο μυαλό μου να αφήσω κάποιο μέρος χωρίς υγρό γυαλί για να φαίνεται ο μπρούτζος. Επίσης στο ξύλινο κομμάτι υπήρχει μία τρύπα στο κέντρο, όχι διαμπερής τρύπα αλλά δεν ήθελα να φαίνεται. Πριν ξεκινήσω την διαδικασία με το υγρό γυαλί έτριψα το ξύλο και το πέρασα με διάφανο βερνίκι Polyvine από τον Σμυρνιόπουλο στην πίσω πλευρά.

Προετοιμασία ξύλινου δίσκου, τρίψιμο και βερνίκι

Δίσκος γεώδιο, πως τον έφτιαξα, τα υλικά

 • Ξύλινη βάση για δίσκο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε δίσκο
 • Βερνίκι για το ξύλο, αν εσύ χρησιμοποιήσεις έτοιμο δίσκο δεν χρειάζεται
 • Πιστόλι θερμοκόλλησης
 • Κρύσταλλα καθρέφτη
 • Υγρό γυαλί
 • Χρώματα για υγρό γυαλί ή ακρυλικά χρώματα
 • Πιστόλι θερμού αέρα ή πιστολάκι
 • Χαρτόνι

Ξεκίνησα με το να κολλήσω τα κρύσταλλα στο ξύλινο μέρος του δίσκου με το θερμοπίστολο.

Δίσκος γεώδιο, πως να κολλήσεις τα κρύσταλλα πάνω στο ξύλο

Χρησιμοποίησα θερμοκόλληση για να τα στερεώσω για να μπορέσω να τα κάνω να “ξεχυθούν” και έξω από τον δίσκο.

Κρύσταλλα καθρέφτες κολημένα με θερμοκόλληση

Τα κρύσταλλα τα συνέχισα και στο εσωτερικό του δίσκου αλλά εκεί τα κόλλησα με υγρό γυαλί.

Δίσκος γεώδιο, κρύσταλλα

Επειδή το βασικό χρώμα που θα χρησιμοποιήσω είναι το μωβ χρωμάτισα με μωβ μελάνι κάποια ποσότητα από τα κρύσταλλα και τα πρόσθεσα κι αυτά μαζί με τα διάφανα. Γιατί το έκανα αυτό; Γιατί δεν υπάρχουν πολλές επιλογές υλικών διαθέσιμες στην ελληνική αγορά κι έτσι αναγκαστικά πρέπει να βρεις τρόπους να φτιάξεις εκ των ενόντων ότι χρειάζεσαι. Υγρό γυαλί έβαλα και στην περίμετρο του δίσκου, στο ξύλινο μέρος και όπως έχω ξαναπεί δείχνει σαν να έχεις περάσει πολλά χέρια βερνίκι.

Μωβ κρύσταλλα καθρέφτες

Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσω είναι:

 • Μωβ και λευκό χρώμα σε πάστα, τα αγόρασα μαζί με το υγρό γυαλί από την Alfakem
 • Δύο διαφορετικοί τόνοι χρυσού χρώματος σε σκόνη

Χρώματα και σκόνες για υγρό γυαλί

Ξεκίνησα με το μωβ χρώμα. Σου έχω πει και σε άλλες αναρτήσεις πως αναμειγνύουμε το υγρό γυαλί με το χρώμα αλλά να στο θυμίσω ξανά. Το υγρό γυαλί που χρησιμοποιώ εγώ αναμειγνύεται σε ποσότητα 2:1 κατά βάρος. Δηλαδή αν βάλεις 10γρμ ρητίνης θα πρέπει να βάλεις 5 γρμ σκληρυντικό. Θέλει πολύ καλό ανακάτεμα, περίπου 3 λεπτά με ένα ξυλάκι φροντίζοντας την ώρα που ανακατεύεις να “ξήνεις” και τα τοιχώματα αλλά και τον πυθμένα του δοχείου που χρησιμοποιείς.

Αν θέλεις να χρωματίσεις το υγρό γυαλί βάζεις περίπου το 1/10 της ποσότητας που έχεις ετοιμάσει χρώμα. Όχι περισσότερο γιατί θα σου πήξει και δεν θα μπορέσεις να το δουλέψεις. Από την στιγμή της ανάμιξης έχεις περίπου 60 λεπτά για να το δουλέψεις. Μετά από την μία ώρα αρχίζει και αυξάνεται το ιξώδες του συστήματος, δηλαδή γίνεται πιο παχύρρεσυτο, και δεν είναι εύκολο στη χρήση.

Ξεκίνησα με το πρώτο χρώμα που είναι το μωβ

Στην αρχή σκέφτηκα να αφήσω να φαίνεται ο μπρούτζος γύρω από τις πέτρες αλλά δεν θα μπορούσα να εφαρμόσω έτσι μία τεχνοτροπία που είχα στο μυαλό μου.

Δίσκος γεώδιο, με υγρό γυαλί και κρύσταλλα, πως να τον φτιάξεις

Έτσι γύρω από τις πέτρες έβαλα λευκό χρώμα. Το μωβ και το λευκό έχουν διαφορά ως προς την πυνκνότητα τους. Το μωβ είναι ένα ας πούμε “βαρύ” χρώμα λόγω περισσότερων χρωστικών. Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, έκοψα λωρίδες από το χαρτόνι και χρησιμοποιώντας μία φορά την κάθε λωρίδα άνοιξα το λευκό χρώμα πάνω στο μωβ.

Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν να σχηματίζονται μετά από λίγα λεπτά αυτά τα περίεργα σχέδια, κάτι σαν κυψέλες.

Δίσκος γεώδιο, με υγρό γυαλί και κρύσταλλα, πως να τον φτιάξεις

Πάνω από το λευκό έβαλα και τα 2 χρυσά χρώματα αφού τα ανέμειξα με το υγρό γυαλί. Έκανα το ίδιο με το χαρτόνι και για τα χρυσά χρώματα. Το αποτέλεσμα το βλέπεις στις εικόνες που ακολουθούν. Περίεργα σχήματα που αμέσως έδωσαν την αίσθηση ενός φυσικού υλικού, ενός γεώδιου σε εγκάρσια τομή.

Υπέροχα σχέδια πάνω σε ξύλινο δίσκο με υγρό γυαλί

Ο δίσκος γεώδιο ήταν πια μπροστά στα μάτια μου και το μόνο που έκανα ήταν να σβήσω με προσοχή και με την βοήθεια θερμού αέρα τυχόν φυσαλίδες που υπήρχαν στην επιφάνεια του.

Δίσκος γεώδιο, με υγρό γυαλί και κρύσταλλα

Τον κάλυψα με ένα χαρτοκιβώτιο και τον άφησα να στεγνώσει, σταθεροποιηθεί για τρεις ημέρες.

Δίσκος γεώδιο, με υγρό γυαλί και κρύσταλλα

Δεν ξέρω αν μπορείς να καταλάβεις από τις φωτογραφίες πόσο όμορφα δείχνουν τα σχέδια που έχουν σχηματιστεί. Πόσο φυσικά!

Geode resin tray with crystals

Είναι ένα διαφορετικός διακοσμητικός δίσκος που όσο λιγότερα βάλεις στην επιφάνεια του τόσο το καλύτερο.

Geode inspired resin tray, pink rose, pink votive

Μια εντελώς γυάλινη επιφάνεια που όμως έχεις την δυνατότητα να της δώσεις εσύ την μορφή που θέλεις!

Geode inspired resin tray, pink rose, pink votive

Δίσκο γεώδιο όπως σου είπα και στην αρχή δεν είχα. Αν και έχω φτιάξει πολλούς οι δίσκοι είναι ένα από τα αξεσουάρ διακόσμησης που δεν θα πάψουν ποτέ να με εμπνέουν!

Geode inspired resin tray, pink rose, pink votive
pin-this-for-later
Art Decoration Crafting, Geode inspired resin tray

Κάποια στιγμή θα κάνω μια ανάρτηση με όλους τους δίσκους που σου έχω δείξει κατά καιρούς για να τους θυμηθούμε αλλά και για να τους δουν και οι καινούργιοι αναγνώστες του Art Decoration Crafting.

Όπως πάντα περιμένω την γνώμη σου και τα σχόλια σου γιατί αυτά είναι που μου δίνουν ώθηση να πειραματίζομαι συνεχώς.

Να έχετε μιά υπέροχη ημέρα και εβδομάδα!

Φιλάκια 🙂

Δίσκος γεώδιο με υγρό γυαλί και κρύσταλλα

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

8 thoughts on “Δίσκος γεώδιο με υγρό γυαλί και κρύσταλλα”

 1. Εχθές άφησα σχόλιο αλλά τώρα δεν το βλέπω.
  Έλεγα λοιπόν ότι ο δίσκος σου έγινε ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΌΣ κσι σίγουρα από κοντά θα είναι ακόμα περισσότερο.
  Νομίζω ότι και κρεμαστός στον τοίχο σαν κάδρο θα είναι πολύ ωραίος.
  Καλό μήνα και φιλάκια πολλά.

  Απάντηση
  • Ωχ ναι;;; Δεν υπηρχε κανένα σχόλιο… θα ήταν ωραίο και για τον τοίχο αλλά είναι λίγο βαρύ λόγω ξύλου και μπρούτζου. Ίσως αν φτιαχτεί σε διαφορετικό ξύλο να είναι πιο εύκολο να κρεμαστεί. Καλό μήνα και φιλιά κι από εμένα

   Απάντηση
 2. Πολύ όμορφος ο δίσκος σου, η τεχνική του φαίνεται απλή έτσι όπως το δείχνεις αλλά πιστεύω θέλει πολλή δουλειά στην πραγματικότητα

  Απάντηση

Leave a Comment