Ένας υπέροχος διακοσμητικός δίσκος γεώδιο με κρυσταλλα καθρέφτες, υγρό γυαλί και ακρυλικά χρώματα που θα μαγνητίσει τα βλέμματα. Βήμα-βήμα οδηγίες πως να τον φτιάξεις κι εσύ!
Όσοι με διαβάζουν ξέρουν πολύ καλά πως το υγρό γυαλί έχει μπει στην ζωή μου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και είναι ένας τρόπος δημιουργίας που μου αρέσει πολύ. Γεώδια σε καμβά έχω φτιάξει, γεώδια σε φέτες ξύλου έχω φτιάξει και αν είσαι καινούργιος αναγνώστης μπορείς να τα δεις στο μενού στην ενότητα DIY, Υγρό γυαλί
Τι μου αρέσει να φτιάχνω αρκετά συχνά θυμάσαι;;; Διακοσμητικούς δίσκους! Ένας δίσκος γεώδιο λοιπόν είναι αυτός που έλειπε από την συλλογή μου και αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να τον φτιάξω. Η αλήθεια είναι βέβαια πως με βοήθησε σε αυτό και κάτι που βρήκα μέσα στο εργαστήριο. Ένα στρογγυλό κομμάτι μαόνι και ένα στρογγυλό κομμάτι μπρούτζου που είχαν ξεμείνει από κάτι κατασκευές φωτιστικών που φτιάχναμε στην εταιρεία.
Πριν όμως σου περιγράψω πως έφτιαξα τον δίσκο να σου πω για την ομάδα μας στο Facebook όπου μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος πατώντας πάνω στις Ιδέες διακόσμησης – Φτιάχνω τα πάντα για το σπίτι. Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες!
Γιατί έβαλα το μπρούτζινο κομμάτι αφού δεν θα φαίνεται;;; Γιατί στην αρχή είχα στο μυαλό μου να αφήσω κάποιο μέρος χωρίς υγρό γυαλί για να φαίνεται ο μπρούτζος. Επίσης στο ξύλινο κομμάτι υπήρχει μία τρύπα στο κέντρο, όχι διαμπερής τρύπα αλλά δεν ήθελα να φαίνεται. Πριν ξεκινήσω την διαδικασία με το υγρό γυαλί έτριψα το ξύλο και το πέρασα με διάφανο βερνίκι Polyvine από τον Σμυρνιόπουλο στην πίσω πλευρά.
Δίσκος γεώδιο, πως τον έφτιαξα, τα υλικά
- Ξύλινη βάση για δίσκο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε δίσκο
- Βερνίκι για το ξύλο, αν εσύ χρησιμοποιήσεις έτοιμο δίσκο δεν χρειάζεται
- Πιστόλι θερμοκόλλησης
- Κρύσταλλα καθρέφτη
- Υγρό γυαλί
- Χρώματα για υγρό γυαλί ή ακρυλικά χρώματα
- Πιστόλι θερμού αέρα ή πιστολάκι
- Χαρτόνι
Ξεκίνησα με το να κολλήσω τα κρύσταλλα στο ξύλινο μέρος του δίσκου με το θερμοπίστολο.
Χρησιμοποίησα θερμοκόλληση για να τα στερεώσω για να μπορέσω να τα κάνω να “ξεχυθούν” και έξω από τον δίσκο.
Τα κρύσταλλα τα συνέχισα και στο εσωτερικό του δίσκου αλλά εκεί τα κόλλησα με υγρό γυαλί.
Επειδή το βασικό χρώμα που θα χρησιμοποιήσω είναι το μωβ χρωμάτισα με μωβ μελάνι κάποια ποσότητα από τα κρύσταλλα και τα πρόσθεσα κι αυτά μαζί με τα διάφανα. Γιατί το έκανα αυτό; Γιατί δεν υπάρχουν πολλές επιλογές υλικών διαθέσιμες στην ελληνική αγορά κι έτσι αναγκαστικά πρέπει να βρεις τρόπους να φτιάξεις εκ των ενόντων ότι χρειάζεσαι. Υγρό γυαλί έβαλα και στην περίμετρο του δίσκου, στο ξύλινο μέρος και όπως έχω ξαναπεί δείχνει σαν να έχεις περάσει πολλά χέρια βερνίκι.
Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσω είναι:
- Μωβ και λευκό χρώμα σε πάστα, τα αγόρασα μαζί με το υγρό γυαλί από την Alfakem
- Δύο διαφορετικοί τόνοι χρυσού χρώματος σε σκόνη
Ξεκίνησα με το μωβ χρώμα. Σου έχω πει και σε άλλες αναρτήσεις πως αναμειγνύουμε το υγρό γυαλί με το χρώμα αλλά να στο θυμίσω ξανά. Το υγρό γυαλί που χρησιμοποιώ εγώ αναμειγνύεται σε ποσότητα 2:1 κατά βάρος. Δηλαδή αν βάλεις 10γρμ ρητίνης θα πρέπει να βάλεις 5 γρμ σκληρυντικό. Θέλει πολύ καλό ανακάτεμα, περίπου 3 λεπτά με ένα ξυλάκι φροντίζοντας την ώρα που ανακατεύεις να “ξήνεις” και τα τοιχώματα αλλά και τον πυθμένα του δοχείου που χρησιμοποιείς.
Αν θέλεις να χρωματίσεις το υγρό γυαλί βάζεις περίπου το 1/10 της ποσότητας που έχεις ετοιμάσει χρώμα. Όχι περισσότερο γιατί θα σου πήξει και δεν θα μπορέσεις να το δουλέψεις. Από την στιγμή της ανάμιξης έχεις περίπου 60 λεπτά για να το δουλέψεις. Μετά από την μία ώρα αρχίζει και αυξάνεται το ιξώδες του συστήματος, δηλαδή γίνεται πιο παχύρρεσυτο, και δεν είναι εύκολο στη χρήση.
Ξεκίνησα με το πρώτο χρώμα που είναι το μωβ
Στην αρχή σκέφτηκα να αφήσω να φαίνεται ο μπρούτζος γύρω από τις πέτρες αλλά δεν θα μπορούσα να εφαρμόσω έτσι μία τεχνοτροπία που είχα στο μυαλό μου.
Έτσι γύρω από τις πέτρες έβαλα λευκό χρώμα. Το μωβ και το λευκό έχουν διαφορά ως προς την πυνκνότητα τους. Το μωβ είναι ένα ας πούμε “βαρύ” χρώμα λόγω περισσότερων χρωστικών. Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, έκοψα λωρίδες από το χαρτόνι και χρησιμοποιώντας μία φορά την κάθε λωρίδα άνοιξα το λευκό χρώμα πάνω στο μωβ.
Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν να σχηματίζονται μετά από λίγα λεπτά αυτά τα περίεργα σχέδια, κάτι σαν κυψέλες.
Πάνω από το λευκό έβαλα και τα 2 χρυσά χρώματα αφού τα ανέμειξα με το υγρό γυαλί. Έκανα το ίδιο με το χαρτόνι και για τα χρυσά χρώματα. Το αποτέλεσμα το βλέπεις στις εικόνες που ακολουθούν. Περίεργα σχήματα που αμέσως έδωσαν την αίσθηση ενός φυσικού υλικού, ενός γεώδιου σε εγκάρσια τομή.
Ο δίσκος γεώδιο ήταν πια μπροστά στα μάτια μου και το μόνο που έκανα ήταν να σβήσω με προσοχή και με την βοήθεια θερμού αέρα τυχόν φυσαλίδες που υπήρχαν στην επιφάνεια του.
Τον κάλυψα με ένα χαρτοκιβώτιο και τον άφησα να στεγνώσει, σταθεροποιηθεί για τρεις ημέρες.
Δεν ξέρω αν μπορείς να καταλάβεις από τις φωτογραφίες πόσο όμορφα δείχνουν τα σχέδια που έχουν σχηματιστεί. Πόσο φυσικά!
Είναι ένα διαφορετικός διακοσμητικός δίσκος που όσο λιγότερα βάλεις στην επιφάνεια του τόσο το καλύτερο.
Μια εντελώς γυάλινη επιφάνεια που όμως έχεις την δυνατότητα να της δώσεις εσύ την μορφή που θέλεις!
Δίσκο γεώδιο όπως σου είπα και στην αρχή δεν είχα. Αν και έχω φτιάξει πολλούς οι δίσκοι είναι ένα από τα αξεσουάρ διακόσμησης που δεν θα πάψουν ποτέ να με εμπνέουν!
Κάποια στιγμή θα κάνω μια ανάρτηση με όλους τους δίσκους που σου έχω δείξει κατά καιρούς για να τους θυμηθούμε αλλά και για να τους δουν και οι καινούργιοι αναγνώστες του Art Decoration Crafting.
Όπως πάντα περιμένω την γνώμη σου και τα σχόλια σου γιατί αυτά είναι που μου δίνουν ώθηση να πειραματίζομαι συνεχώς.
Να έχετε μιά υπέροχη ημέρα και εβδομάδα!
Φιλάκια 🙂
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.
Εχθές άφησα σχόλιο αλλά τώρα δεν το βλέπω.
Έλεγα λοιπόν ότι ο δίσκος σου έγινε ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΌΣ κσι σίγουρα από κοντά θα είναι ακόμα περισσότερο.
Νομίζω ότι και κρεμαστός στον τοίχο σαν κάδρο θα είναι πολύ ωραίος.
Καλό μήνα και φιλάκια πολλά.
Ωχ ναι;;; Δεν υπηρχε κανένα σχόλιο… θα ήταν ωραίο και για τον τοίχο αλλά είναι λίγο βαρύ λόγω ξύλου και μπρούτζου. Ίσως αν φτιαχτεί σε διαφορετικό ξύλο να είναι πιο εύκολο να κρεμαστεί. Καλό μήνα και φιλιά κι από εμένα
Πολύ όμορφος ο δίσκος σου, η τεχνική του φαίνεται απλή έτσι όπως το δείχνεις αλλά πιστεύω θέλει πολλή δουλειά στην πραγματικότητα
Ευχαριστώ Νατάσα μου. Όχι δεν θέλει πολύ δουλειά. Είναι ότι περιγράφω.
Χριστίνα μου δεν έχω λόγια! Είναι εκπληκτικό!
Σ ευχαριστώ πολύ Θάλεια μου, χαίρομαι που σου αρέσει!
Φανταστικο αποτελεσμα Χριστινα μου!!!!!!!!
Σ ευχαριστώ πολύ Αριάδνη μου, νάσαι καλά!