12 ανοιξιάτικα λουλούδια και πως να τα περιποιηθείς

Ποια είναι τα δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια που θα δώσουν χρώμα στο μπαλκόνι ή την βεράντα σου και πως να τα περιποιηθείς.

Αν και ο καιρός πολύ λίγο θυμίζει άνοιξη εν τούτοις ημερολογιακά τουλάχιστον η άνοιξη είναι εδώ. Εντάξει επίσημα η πρώτη μέρα της άνοιξης για το Βόρειο Ημισφαίριο όπου ανήκει και η Ελλάδα προσδιορίζεται για φέτος το Σάββατο 21 Μαρτίου. Όμως δεν είναι κακό όσοι αγαπάμε τα λουλούδια, τα χρώματα και τα αρώματα τους να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε. Γιατί τίποτα δεν δηλώνει άνοιξη από αυτά τα ίδια τα λουλούδια!

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Πετούνια

Οι πετούνιες είναι από τα πιο κοινά ποώδη καλλωπιστικά φυτά. Μπορούν να στολίσουν το μπαλκόνι μας με τα πλούσια χρώματα τους και την γεμάτη εμφάνιση τους. Το ύψος τους κυμαίνεται από 20-60 εκ, η βλάστηση τους είναι συμπαγής και έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα άνθη της πετούνιας υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις όπως κόκκινο, λευκό, κίτρινο, μωβ καθώς και άνθη με ανάμικτους χρωματισμούς ή λωρίδες με εναλλαγή δύο χρωμάτων κόκκινο και λευκό, μωβ και λευκό και άλλα.

Οδηγίες καλλιέργειας πετούνιας

Είναι φυτό αρκετά εύκολο στην καλλιέργεια του, του αρέσει ο ήλιος το καλοκαίρι και η ζέστη το ευνοεί να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Θέλει συχνά ποτίσματα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και κλάδεμα αν αναπτυχθεί πολύ.

Πετούνια, δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Γαρυφαλλιά

Από τα γνωστότερα και πιο εύκολα ανθοφόρα φυτά εξωτερικού χώρου. Το συναντάμε σχεδόν σε κάθε μπαλκόνι. Είναι κλασσικό λουλούδι γλάστρας αλλά το ίδιο μπορεί να ευδοκιμήσει και στο έδαφος. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι τα λουλούδια της μπορούν να διατηρηθούν στο βάζο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό τα κάνει πολύ δημοφιλή στα ελληνικά σπίτια.

Φτάνει σε ύψος τα 60εκ., αγαπάει τον ήλιο όπως και όλα τα ανθοφόρα και γενικά δεν αγαπάει την πολύ υγρασία. Μόνο το καλοκαίρι στην πολύ ζέστη χρειάζεται πότισμα κάθε 3 μέρες.

Ροζ γαρυφαλλιά, δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Σκυλάκι

‘Αλλο ένα από τα πιο γνωστά λουλούδια σε κήπους και μπαλκόνια.

Θυμάμαι τα είχε η γιαγιά μου στην αυλή της και το τι παιχνίδι έκανα με αυτά δεν λέγεται! Πίεζα το λουλούδι στο πλάι κι αυτό ανοιγόκλεινε θυμίζοντας στόμα ζώου. Στην Ελλάδα το παρομοίασαν με το στόμα του σκύλου γι αυτό και ονομάστηκε Σκυλάκι. Ανάλογα με την ποικιλία το ύψος του κυμαίνεται από 15 εκ. μέχρι 120 εκ.

Οδηγίες καλλιέργειας για το σκυλάκι

Έχει μεγάλη αντοχή στο κρύο, αφού αντέχει ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω από τους 8° C. Το σκυλάκι ή αντίρρινο όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, φυτρώνει όλο το χρόνο ακόμα και σε σχισμές τοίχων ή πεζοδρομίων μέσα στις πόλεις. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον κήπο ή στις γλάστρες, φυτεύουμε πάντα τα σκυλάκια σε ομάδες φροντίζοντας να έχουν διαφορετικό χρώμα. Επίσης τα λουλούδια του αντέχουν αρκετές ημέρες στο βάζο.

Στο μπαλκόνι μας καλό είναι να το βάλουμε σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Το ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα του, περισσότερο το καλοκαίρι και λιγότερο τον χειμώνα.

Σκυλάκι, ένα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Πανσές

Είναι από τα εντυπωσιακότερα σε ποικιλία χρωμάτων ετήσια φυτά της άνοιξης. Το ύψος του κυμαίνεται από 15-30εκ. Υπάρχουν πολλές πολύχρωμες ποικιλίες αλλά και μονόχρωμες όπως λευκές, κίτρινες, κόκκινες και μπλε. ‘Εχει πλούσια ανθοφορία που ξεκινάει από τα μέσα της άνοιξης και φτάνει μέχρι το φθινόπωρο.

Οδηγίες καλλιέργειας πανσέ

Μπορούμε να τον βάλουμε στη βεράντα μας ή στο μπαλκόνι φυτεύοντας πολλά διαφορετικά φυτά μαζί σε μία ζαρντινιέρα. Χρειάζεται όμως μία απόσταση 30 εκ. μεταξύ των φυτών για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Ποτίζουμε τουλάχιστον κάθε τρεις ημέρες.

Πανσές ή βιόλα, καλλωπιστικό φυτό κήπου ή βεράντας

Γιασεμί

Για μένα είναι το λουλούδι με το ωραιότερο άρωμα!!!

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά και για την ευκολία της συντήρησης του αλλά και για το υπέροχο του άρωμα. Το γιασεμί χρειάζεται απαραίτητα άφθονο φως, είτε απευθείας ηλιακό φως είτε ημισκιερά μέρη. Όσο περισσότερο το βλέπει ο ήλιος τόσο περισσότερα λουλούδια θα μας δίνει.

Οδηγίες καλλιέργειας για το γιασεμί

Αναπτύσσεται σε μεγάλο ύψος γι αυτό είναι ιδανικό να καλύψει μία πέργκολα ή το διαχωριστικό στο μπαλκόνι μας. Τις ζεστές ημέρες της άνοιξης και το καλοκαίρι το ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα και το χειμώνα μία φορά στις 10 ημέρες είναι αρκετό.

Γιασεμί, δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Βιολέτα

‘Ενα πανέμορφο ευωδιαστό λουλούδι, πανεύκολο στη συντήρηση του. ‘Εχει στενά γκριζοπράσινα φύλλα που κάνουν αντίθεση με τα πολύχρωμα λουλούδια του.

Η ανθοφορία της ξεκινάει την άνοιξη και μας δίνει λουλούδια μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Τα λουλούδια της διατηρούνται στο βάζο για πολλές ημέρες χαρίζοντας στο χώρο μας το γλυκό, μεθυστικό άρωμα τους. Θέλει τακτικό πότισμα γιατί της αρέσει η υγρασία.

Μωβ βιολέτα

Γκαζάνια

Συνεχίζοντας με τα δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια να σας συστήσω την Γκαζάνια. Ένα αειθαλές και πολυετές φυτό, ποώδους ανάπτυξης που το μέγιστο ύψος του φτάνει το μισό μέτρο. ‘Εχει πλούσια εντυπωσιακά άνθη τα οποία μας τα χαρίζει από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινόπωρου.

Οδηγίες καλλιέργειας για τη γκαζάνια

Τα λουλούδια της είναι λευκά, μωβ, κίτρινα, πορτοκαλί, ρόδινα, δίχρωμα ή ακόμα και τρίχρωμα. Είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές γιατί είναι τόσο εύκολη που μπορεί να ευδοκιμήσει και σε αλμυρά εδάφη.

Να σου πω και μια παραξενιά της;; Αν έχει λίγη συννεφιά ή βρέχει, τα λουλουδάκια θα κλείσουν. Ένα ένα τα πέταλα θα μαζεύονται κοντά κοντά το ένα δίπλα στο άλλο. Θα ξανανοίξουν μόλις κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος ψηλά στον ουρανό.

Γκαζάνια, δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Άλυσσος

Είναι ένα ανθοφόρο φυτό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα μπαλκόνι ή κήπο. Ο άλυσσος είναι ένα φουντωτό λουλούδι που μεγαλώνει σχετικά γρήγορα. Όταν είναι φυτεμένος στο έδαφος έρπει και απλώνεται δημιουργώντας ένα λουλουδένιο σεντόνι ενώ αν τον βάλουμε σε γλάστρα κρέμεται. Ο άλυσσος φουντώνει και φτιάχνει πολλά λουλούδια, λευκά, ροζ, μοβ ή σομόν. Οι ειδικοί όμως λένε πως ο πιο ανθεκτικός και αυτός που μεγαλώνει πιο γρήγορα είναι αυτός με τα λευκά άνθη.

Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες άρα θα επιζήσει και τον χειμώνα. Πολλαπλασιάζεται και μόνο του όταν οι ώριμοι σπόροι του ανθόφυτου πέφτουν στο χώμα.

Άλυσσος με λευκά άνθη

Καλέντουλα

Είναι ένα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση και μπορούμε να φυτεύσουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

Είναι συγγενής της μαργαρίτας

Την λες και βότανο. Περιέχει σαπωνίνες, καροτενοειδή, στερόλες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Περιέχει επίσης ρητίνες, στερόλες, καροτένια, τριτερπένια, πτητικό έλαιο και γλίσχραμα. Η καλέντουλα από την αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό, ως αντιφλεφμονώδες, καθώς και ως κρέμα για φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.

Είναι φυτό της Μεσογείου και την συναντάμε παντού σε όλη την Ελλάδα. Έχει μεγάλα λουλούδια σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Καλέντουλα, το λουλούδι βότανο, δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Κατιφές

Ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για την πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία του που ξεκινά από την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα.

Έχει υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια. Αγαπάει τον πολύ ήλιο και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, εκτός από την ζεστή και ξηρή περίοδο του καλοκαιριού και κατά τη μεταφύτευση του.

Κάποιοι δεν τον θέλουν γιατί αν τρίψουμε το φύλλωμα του με το χέρι μας, βγάζει μια χαρακτηριστική και όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά.

Γιατί φυτεύουμε τον κατιφέ

Συνήθως φυτεύεται σε λαχανόκηπους μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους μέσω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του. Ακόμη βοηθά στην επικονίαση των λαχανικών λόγω προσέλκυσης μελισσών στα λουλούδια του.

Πορτοκαλί κατιφές

Βερβένα

Πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Η βερβένα συγκαταλάγεται κι αυτή στη λίστα με τα δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια. Είναι τέλεια επιλογή γιατί φυτεύοντας την θα έχουμε λουλούδια από την άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινόπωρου.

Πως καλλιεργούμε τη βερβένα

Φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Αν φυτευτεί στο έδαφος, η βερβένα μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ύψος και τα δυο μέτρα σε πλάτος. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα αν και απαιτεί αρκετά συχνότερα ποτίσματα το καλοκαίρι, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

Βερβένα ένα όμορφο ανοιξιάτικο λουλούδι

Διμορφοθήκη

Τελευταίο στη λίστα με τα δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια αλλά όχι τελευταίο σε ομορφιά. Είναι πολυετές ποώδες φυτό με υπέροχα άνθη σαν μαργαρίτες, που κάνουν την εμφάνιση τους την άνοιξη και διαρκούν ολόκληρο το καλοκαίρι.

Εξαιτίας της εύκολης ανάπτυξης της, χωρίς πολλές φροντίδες καθώς και των πολύ όμορφων λουλουδιών της, η διμορφοθήκη καλλιεργείται συχνότατα σε κήπους, πάρκα, βεράντες ή μπαλκόνια.

Την χρησιμοποιούν πολύ συχνά σε βραχόκηπους και στην βάση μεγάλων δέντρων

Το φυτό εμφανίζει περισσότερο έρπουσα ανάπτυξη και το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 30 εκ. Μέτριο έως κανονικό πότισμα.

Διμορφοθήκη, δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Tips για όλα τα ανθοφόρα φυτά

Να απομακρύνουμε τα μαραμένα άνθη γιατί έτσι τα βοηθάμε να ανθίσουν ακόμη περισσότερο.

Να μη ξεχνάμε την λίπανση τους με λίπασμα ειδικό για ανθοφόρα φυτά.

Η λίστα η δική μου με τα δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια τελείωσε εδώ. Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες πανέμορφα λουλούδια ακόμη και αν ξέρεις κάποια θα ήθελα να μου τα αναφέρεις. Εγώ διάλεξα αυτά που είναι και τα πιο εύκολα στην περιποίηση τους γιατί γνωρίζω πως ο χρόνος όλων μας είναι λίγος έως ανύπαρκτος.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει, για φυτά εσωτερικού & εξωτερικού χώρου

Σας εύχομαι μια όμορφη ημέρα!

12 ανοιξιάτικα λουλούδια και πως να τα περιποιηθείς

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

2 thoughts on “12 ανοιξιάτικα λουλούδια και πως να τα περιποιηθείς”

Leave a Comment