15 φυτά που μεγαλώνουν στο νερό χωρίς χώμα

15 φυτά που μεγαλώνουν στο νερό, ποια είναι και οδηγίες για το πως να το κάνεις και να πετύχεις το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Ακόμη κι αν είσαι από αυτούς που τα πας καλά με την διατήρηση των φυτών είμαι σίγουρη πως θα ήθελες να ασχολείσαι με αυτά όσο το δυνατόν λιγότερο.

Κι αυτό έρχεται να στο λύσει το σημερινό άρθρο, όπου ο φύλακας άγγελος μου γνωστός μου ανθοπώλης, μου έδωσε πληροφορίες ποια φυτά μεγαλώνουν στο νερό μπορούμε δηλαδή να τα διατηρήσουμε στα βάζα μας. Φυσικά αν θέλουμε να τα μεταφυτεύσουμε σε γλάστρα γίνεται και αυτό.

Ποιά είναι τα 15 φυτά που μεγαλώνουν στο νερό, συμβουλές και tips

Τελικά υπάρχει λύση για εκείνους που ενώ αγαπούν τα φυτά για το σπίτι τους δεν μπορούν να είναι συνεπείς ως προς την περιποίηση τους.

Τι πρέπει να κάνεις για να καλλιεργήσεις ένα φυτό μέσα στο νερό;

  • Για αρχή διάλεξε ένα γυάλινο δοχείο ή βάζο με στόμιο τόσο όσο να χωρέσει ο βλαστός που θα βάλεις. Είναι καλύτερα το στόμιο να είναι στενό γιατί έτσι θα στηρίζει το φυτό όσο θα μεγαλώνει. Το γεμίζεις με νερό.  Εγώ προτιμώ ένα γυάλινο δοχείο από ένα κλασσικό ανθοδοχείο
  • Κόβεις το μέρος του φυτού που θέλεις να βγάλει ρίζες από το βασικό φυτό με μία πλάγια τομή γιατί έτσι παίρνει περισσότερο νερό
  • Το βάζεις κατ ευθείαν στο γυάλινο δοχείο που έχεις ετοιμάσει γιατί διαφορετικά θα στεγνώσει η τομή και δεν θα παίρνει το νερό που του χρειάζεται.
  • Αν το φυτό που θέλεις να ριζώσει είναι σε διαφορετικό χώρο από τον δικό σου οπότε θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να το μεταφέρεις, απλά τύλιξε το σημείο που το έκοψες με μία βρεγμένη χαρτοπετσέτα,
  • Αν το νερό στο δοχείο θολώσει πρέπει να το αλλάξεις.  Το πιο πιθανό για να συμβεί αυτό είναι ύστερα από 2 μήνες.
  • Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε πως χρειάζεται να είναι και σε ένα φωτεινό δωμάτιο

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε πως μερικά φυτά που μεγαλώνουν στο νερό, λειτουργεί σαν σύνθεση στο κέντρο τραπεζιού. Από αριστερά προς τα δεξιά τα φυτά είναι φίκος λυράτα, δενδρολίβανο και γεράνι.

Κι αν χρειαστείς δενδρολίβανο για το πιάτο σου απλά απλώνεις το χέρι και κόβεις 😊

Φύκος λυράτα, δενδρολίβανο και γεράνι, φυτά που μεγαλώνουν στο νερό, κεντρική σύνθεση σε τραπέζι
φωτο απο apartment therapy

Διάβασε και αυτό: Δώδεκα από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

Φυτά που μεγαλώνουν στο νερό, γυάλινα δοχεία

Η καλλιέργεια φυτών στο νερό ή όπως αλλιώς λέγεται, υδροπονία , έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αστική γεωργία. Εκεί όπου δεν υπάρχει χώρος για την καλλιέργεια βοτάνων και λαχανικών δίνει την λύση. Ωστόσο, η υδροπονία είναι πλέον η νέα τάση για την καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου.

Τι είναι η υδροπονία; Η υδροπονία στην Ελλάδα

Υδροπονία ονομάζεται η μέθοδος καλλιέργειας φυτών χωρίς τη χρήση του εδάφους, ως μέσου ανάπτυξης του ριζικού συστήματος. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται είτε μέσα σε άλλα υλικά είτε σε νερό στο οποίο έχουν διαλυθεί όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Πρόκειται για μία μέθοδο καλλιέργειας η οποία προτιμάται διεθνώς όλο και περισσότερο γιατί είναι οικολογική επειδή προσφέρει τη δυνατότητα να ανακυκλώσουμε το νερό που χρησιμοποιούμε και να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στη wikipedia στην Ελλάδα από υδροπονικές φάρμες καλύπτονται 1.450 στρέμματα. 400 από αυτά βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα, 150 στρέμματα στην Στερεά Ελλάδα, 300 στρέμματα στην Αττική, 450 στρέμματα στην Πελοπόννησο, 100 στρέμματα στην Δυτική Ελλάδα και 350 στρέμματα στην Κρήτη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο με λίγο φυσικό φως και φρέσκο ​​νερό.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο σε ένα γυάλινο δοχείο με λίγο φυσικό φως και φρέσκο ​​νερό.

Η καλλιέργεια για φυτά που μεγαλώνουν στο νερό σε γλυτώνει από την βρωμιά του χώματος και είναι φιλική προς τα κατοικίδια. Τα φυτά στο νερό χρειάζονται επίσης χαμηλή συντήρηση.

Εξαλείφει επίσης τον κίνδυνο υπερβολικού ή υπο-ποτίσματος και χωρίς χώμα τα φυτά είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ασθένειες ή προβλήματα με παράσιτα.

Δεν σε έπεισα ακόμη;

Ρωτάω γιατί μέχρι στιγμής μόνο πλεονεκτήματα μας δίνει η υδροπονία.

Όμορφα γυάλινα δοχεία με φυτά που μεγαλώνουν μέσα σε αυτά

Πολύ εύκολα μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε ή να διατηρήσουμε παχύφυτα σε νερό. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί κάποια ειδική τεχνική και θα αφιερώσω ένα ολόκληρο άρθρο γι αυτό στο μέλλον.

Παχύφυτα που ριζώνουν σε νερό και αναπτύσσονται κανονικά όπως και στο χώμα

Το παχύφυτο με το επιστημονικό όνομα Senecio rowleyanus ή ροδάριο ή κομπολόι δείχνει εξαιρετικό μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από καθαρό νερό για να ριζώσει και να αναπτυχθεί.

Senecio rowleyanus ή ροδάριο ή κομπολόι, παχύφυτο που μεγαλώνει στο νερό

Θα μπορούσες να φανταστείς πως η κορυφή ενός ανανά μπορεί να βγάλει ρίζα μέσα σε νερό;

Κορυφή ανανά μεγαλώνει σε γυάλινο δοχείο βγάζοντας ρίζες μέσα στο νερό

Δεν είναι μόνο τα πράσινα φυτά που αναπτύσσονται μέσα στο νερό. Το ανθούριο της φωτογραφίας δείχνει πολύ ευτυχισμένο μέσα στο γυάλινο δοχείο με νερό.

Ανθούριο σε γυάλινο δοχείο με νερό βγάζει ρίζες

Πολλά από τα βότανα είναι ικανά να ζήσουν και να μεγαλώσουν με υδροπονία. Όπως η μέντα και ο βασιλικός που εκτός από το υπέροχο άρωμα του τον χρησιμοποιούμε και σε πολλά φαγητά και σαλάτες.

Μέντα υπέροχη για το άρωμα της και σαν αφέψημα

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: 10 Φυτά που δύσκολα μπορείς να σκοτώσεις

Βασιλικός με υδροπονία ένα από τα φυτά που μεγαλώνουν σε νερό

Παρακάτω θα δεις τα πιο σίγουρα 15 φυτά που μεγαλώνουν στο νερό και αναπαράγονται με αυτό τον τρόπο

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες ακόμη φυτά αλλά αυτά θα σου δώσουν το πιο σίγουρο αποτέλεσμα.

Φυτά εσωτερικού χώρου:

  • Αγγλικός κισσός
  • Φιλόδενδρο
  • Κολεός
  • Φίκος λυράτα
  • Μπιγκόνια
  • Γεράνι
  • Φυτό αράχνη
  • Νεφρίτης και άλλα παχύφυτα
  • Κρίνος Κάλλα

Και από βότανα:

  • Μέντα
  • Ρίγανη
  • Βασιλικός
  • Δενδρολίβανο
  • Λεβάντα

Οι φωτογραφίες που δεν αναφέρεται η πηγή τους είναι από Pinterest

Εγώ αυτή τη στιγμή έχω σε νερό δύο φυτά. Προσπαθώ να μεγαλώσω ένα αβοκάντο με τη γνωστή μέθοδο από κουκούτσι.

15 φυτά που μεγαλώνουν στο νερό χωρίς χώμα
Κουκούτσι αβοκάντο με ρίζα σε νερό, φυτά που μεγαλώνουν στο νερό

Πριν από 3 μήνες βρήκα κάτω στη πυλωτή της πολυκατοικίας ένα φυλλαράκι αλοκάσιας σε μέγεθος όσο το μικρότερο από τα δύο που βλέπεις στη φωτογραφία. Το έβαλα σε ένα μπουκάλι και όχι απλά έβγαλε ρίζες αλλά το φυλλαράκι μεγάλωσε (το μεγάλο) και έβγαλε και δεύτερο (το μικρό).

Αλοκάσια φύλλο, υδροπονία για αναπαραγωγή φυτού

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσω με ένα κλαδί από φίκο λυράτα σαν αυτόν που έχω στο σαλόνι μας.

Φίκος λυράτα, φυτό εσωτερικού χώρου ιδανικό για υδροπονία
φικοσ λυρατα, φυτο εσωτερικου χωρου ιδανικο για υδροπονια

Λοιπόν; Σε έπεισα να το δοκιμάσεις; Αν ναι τότε να σου πω πως:

  • Αν δεν σου αρέσει να γεμίσεις το χώρο σου με γυάλινα δοχεία με φυτά μπορείς απλά να δανειστείς κάποιους βλαστούς, να τα αφήσεις να βγάλουν ρίζες και να τα φυτεύσεις κανονικά στη γλάστρα.
  • Αν ξεκινήσεις αυτή την μέθοδο καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις εμφιαλωμένο νερό. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών.
pin-this-for-later
15 φυτά που μεγαλώνουν στο νερό χωρίς χώμα
15 φυτά που μεγαλώνουν στο νερό χωρίς χώμα

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

4 thoughts on “15 φυτά που μεγαλώνουν στο νερό χωρίς χώμα”

  1. Καλησπέρα Χριστίνα, πολύ όμορφο το άρθρο σου , θα ήθελα να σε ρωτήσω πως χρησιμοποίησες το κουκούτσι αβοκάντο ; Το έβαλες απλά σε ένα βάζο και έβγαλε ρίζες ;

    Απάντηση
    • Ευχαριστώ πολύ. Ναι το στερέωσα με 2 οδοντογλυφίδες στο στόμιο του μπουκαλιού με την κάτω πλευρά να είναι μέσα στο νερό και το άφησα μέχρι να βγάλει ρίζες. Απλά πριν βγάλει τις ρίζες συμπληρώνεις συνέχεια νερό ώστε το μισό κουκούτσι να είναι πάντα καλυμμένο.

      Απάντηση

Leave a Comment