2 μοντέρνα κεραμικά βάζα με ανάγλυφη υφή

Τα μοντέρνα κεραμικά βάζα κατακλύζουν την αγορά και είναι ανάμεσα στα trends της διακόσμησης τα τελευταία χρόνια. Εγώ θα πω πως ήρθαν για να μείνουν και θα μείνουν για πολύ!

Εύλογα θα με ρωτήσεις … και κάθε φορά που τα διακοσμητικά trends αλλάζουν εμείς θα πρέπει να ξοδεύουμε προκειμένου να αγοράσουμε ότι μας αρέσει;

Γι αυτό είμαι εγώ εδώ! Γιατί ούτε εγώ ξοδεύομαι κάθε χρόνο προκειμένου να βάλω στο σπίτι μας ότι τελευταίο κυκλοφορεί. Αντίθετα ψάχνω τρόπους πως να ανακυκλώσω αντικείμενα που δεν μου αρέσουν και να τα κάνω να μοιάζουν με ότι είναι στο προσκήνιο όσον αφορά τα διακοσμητικά είδη.

Κάτι τέτοιο θα κάνουμε και αυτή τη φορά. Θα φτιάξουμε μαζί, εγώ θα φτιάχνω κι εσύ αν θέλεις θα το προσπαθήσεις μετά, δύο μοντέρνα κεραμικά βάζα σύμφωνα με ότι προστάζει η μόδα για τα διακοσμητικά τα τελευταία χρόνια.

Μεταμόρφωσε όλα τα διακοσμητικά που δεν σου αρέσουν σαν να είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά πολύ-πολύ εύκολα. Εγώ αυτό κάνω εδώ και πολύ καιρό, ξεκίνησα πριν 4 χρόνια, με διάφορες μεθόδους και κάποια στιγμή θα στα δείξω όλα μαζεμένα για να διαλέξεις ποια μέθοδος είναι η ευκολότερη για σένα για να την δοκιμάσεις.

Για να φτιάξουμε τα δύο μοντέρνα κεραμικά βάζα θα χρησιμοποιήσουμε μόνο δύο βασικά υλικά και τα ανάλογα χρώματα. Θα μας δώσουν διαφορετικό εφέ και ούτε εσύ δεν θα το πιστεύεις πόσο όμορφα θα δείχνουν.

Το διαδίκτυο και ειδικά το Instagram τον τελευταίο καιρό έχει κατακλυστεί από τέτοιου είδους μεταμορφώσεις. Πάμε μαζί να δούμε στην πράξη πως μπορούμε να το πετύχουμε και με τους δύο τρόπους.

Μοντέρνα κεραμικά βάζα, πέτρινο βάζο με έξτρα υφή

Για άλλη μια φορά έμπνευση για μένα αποτελεί το Anthropologie και το πολύ όμορφο βάζο της παρακάτω φωτογραφίας.

Όπως βλέπεις στη φωτογραφία τα μεγέθη είναι 4. XS, S, M, L. Μακάρι να είχα διαθέσιμο κάποιο μεγάλο γυάλινο βάζο αλλά δεν έχω οπότε θα περιοριστώ να φτιάξω το S που είναι περίπου 21 εκατοστά.

Το γυάλινο βάζο που θα χρησιμοποιήσω είναι από τρόφιμα και έχει ύψος 18,5 εκατοστά.

Υλικά που θα χρειαστώ

 • Γυάλινο βάζο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε γυάλινο, κεραμικό, ακόμη και πλαστικό δοχείο που να μοιάζει σαν βάζο
 • Ένα ή δύο χρώματα κιμωλίας ανάλογα πως θέλουμε να φαίνεται
 • Super finish στόκο για γυψοσανίδες ή γύψο
 • Ένα κομμάτι ύφασμα με έντονη ύφανση (θα καταλάβεις στη συνέχεια που χρειάζεται)
 • Σκόνη papier mache ή πολυμερικό πηλό. Εγώ θα χρησιμοποιήσω το πρώτο
 • Πλαστικό μπολ, κουτάλι,
 • Και φυσικά πολύ υπομονή γιατί θέλουν το χρόνο τους τα υλικά για να στεγνώσουν

Το γυάλινο βάζο που θα χρησιμοποιήσω είναι αρκετά μεγάλο και περιείχε αγγουράκια τουρσί!

Γυάλινο βάζο τροφίμων

Πως χρησιμοποιούμε τη σκόνη papier mache

Λοιπόν είναι η πρώτη φορά που δουλεύω με ένα τέτοιο υλικό και οφείλω να ομολογήσω πως έχω γοητευτεί. Για τις χρήσεις που έχω στο μυαλό μου είναι ότι πιο ιδανικό έχω δουλέψει.

Από τη στιγμή που πήρα έτοιμη σκόνη και δεν μπήκα στη διαδικασία να το φτιάξω μόνη μου είναι πολύ πολύ εύκολο. Το σακουλάκι που βλέπεις στη φωτογραφία στοιχίζει 5 ευρώ και χρησιμοποίησα το μισό.

Στα 125 γραμμάρια σκόνης πρόσθεσα περίπου 100ml νερό.

Χαρτοπολτός και πλαστικό δοχείο για papier mache

Το ανακάτεψα πολύ καλά με το κουτάλι και στη συνέχεια σχημάτισα τις μικρές μπαλίτσες που υπάρχουν πάνω στο βάζο της φωτογραφίας-έμπνευσης. Το μόνο που πρέπει να φροντίζουμε όταν πλάθουμε τον χαρτοπολτό είναι τα χέρια μας να είνα στεγνά.

Οι μπαλίτσες δεν είναι ολοστρόγγυλες, είναι περισσότερο σαν βότσαλα γιατί έτσι είναι και πάνω στο βάζο του Anthropologie.

Στρογγυλές διακοσμητικές μπαλίτσες από papier mache για μοντέρνο κεραμικό βάζο

Με το ίδιο υλικό σχημάτισα και το λαιμό στο βάζο για να κρύψω τις στροφές που βιδώνει το καπάκι αλλά και για να σχηματίσω ένα λαιμό περίπου σαν το πρωτότυπο.

Πως ένα γυάλινο βάζο από πίκλες μεταμορφώνεται σε μοντέρνο πέτρινο βάζο

Βρισκόμαστε στο δεύτερο εικοσιτετράωρο και ο χαρτοπολτός δεν έχει στεγνώσει ακόμη. Λίγο η υγρασία του περιβάλλοντος λίγο που η θερμοκρασία ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό δεν στέγνωνε με τίποτα.

Tip για να στεγνώσεις πιο γρήγορα αντικείμενα από χαρτοπολτό

Το έκανα και στο προτείνω. Θέρμανα το φούρνο της κουζίνας στον αέρα στους 100° για 20 λεπτά. Κατέβασα τη θερμοκρασία στους 50° και έβαλα μέσα και το βάζο και τα βότσαλα. Τα άφησα εκεί για 2 ώρες.

Όταν τα έβγαλα ήταν σαν να είχα πραγματικές πέτρες στα χέρια μου.

Σχηματισμός λαιμού πάνω σε γυάλινο βάζο από papier mache

Τοποθέτηση στόκου γυψοσανίδας πάνω στο βάζο για δημιουργία υφής

Ο σούπερ στόκος της Knauf ήρθε κι εδώ για να κάνει τη δουλειά του. Άπλωσα ένα παχύ στρώμα πάνω στην επιφάνεια του γυάλινου βάζου και το άφησα να τραβήξει, περίπου 6 ώρες. Δεν θέλουμε να στεγνώσει απλά θέλουμε να μην είναι τόσο κολλώδες το υλικό.

Στόκος φινιρίσματος πάνω σε γυάλινο βάζο για τη δημιουργία εφέ πέτρας

Και τώρα ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσω το ύφασμα που σου είπα πριν στα υλικά.

Λεπτομέρεια της υφής πάνω στην επιφάνεια του βάζου

Παρατηρώντας από κοντά τη φωτογραφία με τα μοντέρνα κεραμικά βάζα από Anthropologie βλέπουμε την ιδιαίτερη υφή που έχουν στην επιφάνεια τους.

Για να δημιουργήσω λοιπόν εγώ αυτή την υφή επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα κομμάτι λινάτσας.

Το ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια του στόκου, πιέζουμε ελαφριά κι έτσι βγαίνει το αποτύπωμα της ύφανσης. Αυτό μου δίνει μία παραπλήσια σε εμφάνιση επιφάνεια με την επιφάνεια του πρωτότυπου βάζου.

Αποτύπωμα λινάτσας πάνω στο στόκο για τη δημιουργία έξτρα υφής

Μετά πάλι υπομονή να στεγνώσει ο στόκος. Όταν ήμουν σίγουρη πως ο στόκος ήταν εντελώς στεγνός με τη βοήθεια του θερμοπίστολου άρχισα να κολλάω πάνω στην επιφάνεια τις πέτρες.

Πως φτιάχνουμε ένα μοντέρνο πέτρινο βάζο με υφή

Είχα φροντίσει η επιφάνεια από τις πέτρες που θα εφαπτόταν με την επιφάνεια του βάζου να είναι κάπως επίπεδη ώστε να γίνει καλύτερη εφαρμογή.

Πέτρες από χαρτοπολτό

Διάβασε και αυτό:

Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα πριν προσθέσω κάποια χρώματα πάνω στο βάζο.

Πως να φτιάξεις ένα πέτρινο βάζο με έξτρα υφή

Χρωματισμός πέτρινου βάζου

Η επιλογή των χρωμάτων όταν φτιάχνουμε ένα αντικείμενο είναι εντελώς θέμα αισθητικής. Βάζουμε ότι χρώματα μας αρέσουν και ταιριάζουν στο χώρο μας.

Στη προκειμένη περίπτωση και λόγω της πέτρινης υφής δεν θέλησα να κρύψω αυτό το αποτέλεσμα γι αυτό και επέλεξα ανοιχτόχρωμα χρώματα.

Ένα γκρεζ χρώμα κιμωλίας από την TITANLUX το οποίο το έβαλα ταμποναριστά πάνω στο βάζο με το πινέλο. Το έκανα έτσι γιατί δεν ήθελα να καλύψει όλη την επιφάνεια.

Βάψιμο με χρώμα κιμωλίας πέτρινου βάζου

Χρησιμοποίησα χρώμα κιμωλίας γιατί ήθελα ένα εντελώς ματ αποτέλεσμα χωρίς τη παραμικρή γυαλάδα. Το αποτέλεσμα το βλέπεις στη φωτογραφία παρακάτω.

Λεπτομέρεια χρώματος πάνω σε βάζο με πέτρινη υφή

Κεραμικό βάζο σαν αγγείο με λαβές

Το δεύτερο από τα 2 μοντέρνα κεραμικά βάζα στην ουσία είναι ένα αγγείο βάζο με λαβές. Για εμάς που τα αγγεία είναι μέρος της ιστορίας μας φαντάζει παλιό και όχι μοντέρνο.

‘Ελα όμως που τα αγγεία της αρχαιότητας έχουν έρθει στο προσκήνιο και απλά είναι υπέροχα. Θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς πως όλα αυτά τα πήλινα αριστουργήματα θα είναι τόσο πολύ της μόδας; Κι όμως! Έχει γίνει διακοσμητικό trend παγκόσμια όπως έχει γίνει και η ελιά μας. Απίστευτο ε;

Στη παρακάτω φωτογραφία από το Zara Home βλέπουμε ένα τέτοιο αγγείο βάζο σαν πήλινο πηθάρι με λαβές και είναι αυτό που θα προσπαθήσω να φτιάξω.

Αγγείο βάζο με λαβές – Υλικά

 • Και πάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο, κεραμικό ή πλαστικό δοχείο που να μας θυμίζει σαν σχήμα αυτό της εικόνας. Εγώ χρησιμοποίησα ένα κεραμικό κασπό που δεν μου άρεσε
 • 2 κρίκους από κουρτινόξυλο
 • Χρώματα κιμωλίας σε αποχρώσεις της αρεσκείας μας
 • Πιστόλι σιλικόνης (θερμοπίστολο)
 • Ματ βερνίκι για να γίνει αδιάβροχο

Σε αυτή τη κατασκευή τα πράγματα είναι πολύ πολύ απλά! Είχα το κασπό της παρακάτω φωτογραφίας το οποίο σπάνια χρησιμοποιούσα και αποφάσισα να του δώσω που λένε “μια δεύτερη ευκαιρία”.

Για να φτιάξω το αγγείο βάζο με λαβές χρησιμοποιώ όπως βλέπεις δύο κρίκους από κουρτινόξυλο. Τους έκοψα κάπως φάλτσα για να μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα πάνω στην επιφάνεια του κεραμικού κασπό.

Κεραμικό βάζο, κρίκοι από κουρτινόξυλο για δημιουργία αγγείου με λαβές

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Χρησιμοποιώντας θερμοκόλληση τοποθέτησα τις λαβές δεξιά και αριστερά του αγγείου.

Δημιουργία αγγείου με λαβές από απλό κεραμικό βάζο

Το αγγείο βάζο με λαβές στη φωτογραφία έμπνευσης έχει τρεις διακοσμητικές γραμμές πάνω του. Αυτές τις γραμμές τις σχημάτισα με την θερμοκόλληση.

Είναι επίτηδες πολύ πρόχειρα σχηματισμένες για να μου δώσουν την αίσθηση του χειροποίητου.

Δημιουργία διακοσμητικών γραμμών από θερμοκόλληση πάνω σε κεραμικό βάζο

Πως έβαψα το αγγείο βάζο

Το αγγείο βάζο το έβαψα πάλι με χρώμα κιμωλίας για τους ίδιους λόγους όπως και το προηγούμενο. Μάλιστα χρησιμοποίησα και το ίδιο χρώμα.

Βάψιμο κεραμικού αγγείου με λαβές με χρώμα κιμωλίας

Όταν το πρώτο χρώμα στέγνωσε και αυτό έγινε πολύ γρήγορα, έκανα dry brush με ένα απλό ακρυλικό χρώμα σε απόχρωση μπεζ της άμμου.

Πως γίνεται το dry brush χρώματος πάνω σε αντικείμενα και έπιπλα;

Αν και το έχω εξηγήσει πολλές φορές ειδικά στις μεταμορφώσεις επίπλων , να σου πω πως:

Bουτάμε το πινέλο στο χρώμα μας, το ταμπονάρουμε πάνω σε χαρτί ή πανί για να φύγει το περίσσιο χρώμα και στη συνέχεια περνάμε απαλά πάνω από το χρώμα που έχουμε εφαρμόσει στην επιφάνεια μας τόσο απαλά σαν να το χαϊδεύουμε.

Αυτή είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να τονίσουμε κάποιες λεπτομέρειες σε έπιπλα όπως τα σκαλίσματα.

Βάψιμο κεραμικού αγγείου με δεύτερο χρώμα για τη δημιουργία παλαιότητας

Εδώ, στο αγγείο βάζο με λαβές, ήθελα να το κάνω έτσι ώστε το πρώτο χρώμα να δείχνει πως έχει ξεφτίσει και βγαίνει από μέσα το δεύτερο.

Νομίζω πως έγινε αρκετά καλό, τι λες κι εσύ;

Στο τέλος σφράγισα με ένα ματ βερνίκι.

Diy κεραμικό αγγείο με λαβές

Φωτογραφίες των κεραμικών βάζων στο σαλόνι μας

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το πως κατέληξαν αυτά τα δύο μοντέρνα κεραμικά βάζα. Πραγματικά οι δύο αυτές μεταμορφώσεις έγιναν ακριβώς όπως τις είχα σκεφτεί. Πάμε λοιπόν να δούμε πως τα συνδύασα στο σαλόνι μας με όλα τα υπόλοιπα.

Πέτρινο βάζο με υφή

Η αλήθεια είναι πως μου αρέσουν οι περίεργες φόρμες και γραμμές στα διακοσμητικά οπότε περιττό να σου πω πόσο μα πόσο λατρεύω αυτό το βάζο.

Πέτρινο βάζο με υφή

Ένα μπουκέτο από γυψόφυλλο νομίζω πως του ταιριάζει απόλυτα. Αγαπώ αυτό το λουλούδι γιατί μπορώ να το έχω χειμώνα/καλοκαίρι.

Υπέροχο diy ανθοδοχείο με πέτρινη υφή

Το βάζο το συνδύασα με τη μαρμάρινη αλατιέρα από HM Home την οποία εγώ χρησιμοποιώ σαν βάση για κεριά.

Κεραμικό βάζο με πέτρινη υφή Anthropologie dupe, γυψόφυλλο, μαρμάρινα κηροπήγια
πετρινο βαζο με εξτρα υφη anthropologie dupe

Η τραχιά επιφάνεια του βάζου και το περίεργο σχέδιο του ήρθε σε πλήρη αρμονία με τη ντελικάτη ομορφιά του γυψόφυλλου.

Διακοσμητικό πέτρινο βάζο diy με papier mache λεπτομέρειες, μαρμάρινα κηροπήγια, υπέροχο μπουκέτο γυψόφυλλο

Τελικά ο συνδυασμός papier mache και στόκου έδωσε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Όταν ξεκίνησα να φτιάξω αυτά τα δύο μοντέρνα κεραμικά βάζα δεν φανταζόμουν πως δύο υλικά τόσο διαφορετικά θα συνδυαστούν τόσο καλά!

Ανοιξιάτικο μπουκέτο γυψόφυλλο, μοντέρνο κεραμικό βάζο με υφή πέτρας

Κεραμικό αγγείο βάζο με λαβές

Το αγγείο βάζο με λαβές είναι τόσο απλό να φτιαχτεί. Θα μεταμορφώσω και άλλα γυάλινα και κεραμικά αντικείμενα που έχω και δεν τα χρησιμοποιώ με αυτό τον τρόπο.

Μοντέρνο κεραμικό βάζο με λαβές

Κοιτάζοντας αυτή τη φωτογραφία νομίζω πως πέρα από το βάζο αυτό που συμβάλλει περισσότερο στο να αναδειχθεί είναι το μπουκέτο το γυψόφυλλο. Δε συμφωνείς;

Μοντέρνα κεραμικά βάζα, αγγείο με λαβές

Τοποθετώντας αυτά τα δύο μοντέρνα κεραμικά βάζα μαζί με τα μπουκέτα μέσα στο σαλόνι μας, γέμισε άνοιξη όλος ο χώρος!

Ανοιξιάτικο μπουκέτο γυψόφυλλο, κεραμικό αγγείο με λαβές
κεραμικο αγγειο με λαβεσ

Φυσικά έχουν να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να φρεσκαριστεί ο χώρος. Την αρχή την έκανα με τα διακοσμητικά και κάποια ανοιξιάτικα μαξιλάρια.

DIY κεραμικό βάζο σαν αγγείο με λαβές, μπρούτζινο τραπεζάκι

Έπεται συνέχεια … έρχεται και το Πάσχα! Αν και η πασχαλινή διακόσμηση μου είναι πάντα λιγοστή αυτό το μπουκέτο τα λουλούδια μου άνοιξε την όρεξη για να προχωρήσω.

Κεραμικό αγγείο με λαβές, μπουκέτο γυψόφυλλο

Κάνε αν θέλεις Pin την παρακάτω φωτογραφία στους πίνακες σου στο Pinterest.

pin-this-for-later
DIY μοντέρνα κεραμικά βάζα

Και τώρα πες μου … ποιο από τα δύο μοντέρνα κεραμικά βάζα σου αρέσει πιο πολύ;

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

2 μοντέρνα κεραμικά βάζα με ανάγλυφη υφή

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

Leave a Comment