Μοντέρνος πίνακας ζωγραφικής 3D diy

Ένας μοντέρνος πίνακας ζωγραφικής μπορεί να αναβαθμίσει τον χώρο σου. Το ξέρεις πως μπορείς να τον φτιάξεις μόνος σου και να εντυπωσιάσεις;

Αν και όπως έχω πει πολλές φορές δεν έχω την παραμικρή ιδέα ούτε και το ταλέντο (νομίζω) για να ζωγραφίσω εν τούτοις μου αρέσει να πειραματίζομαι.

Έχω καταπιαστεί πολλές φορές άλλοτε να ζωγραφίσω και άλλοτε να δημιουργήσω κάτι από διάφορα υλικά, κάτι που μπορεί να διακοσμήσει τους τοίχους στο σαλόνι μας ή σε άλλα δωμάτια.

Όλες αυτές οι προσπάθειες, άλλοτε πετυχημένες και άλλοτε αποτυχημένες μπορείς να τις βρεις και να τις δεις πατώντας πάνω στη λέξη Art .

Μια αποτυχημένη προσπάθεια σε κατασκευή θα αποτελέσει τη βάση για να φτιάξω έναν μοντέρνο πίνακα 3D με κυρίαρχο υλικό κάτι που δεν το χρησιμοποιείς στη ζωγραφική.

Πριν από αρκετό καιρό είχα φτιάξει (τουλάχιστον είχα προσπαθήσει να φτιάξω) κάτι σαν καθρέφτη με πλαίσια. Το αυτοκόλλητο που έβαλα και το διαφήμιζαν πως μιμείται ακριβώς την εικόνα ενός καθρέφτη ούτε κατά διάνοια έμοιαζε. Οπότε όλη η κατασκευή κατέληξε στην αποθήκη, στα αζήτητα.

Πως έφτιαξα αυτόν τον καθρέφτη μπορείς να το δεις στο άρθρο Το πιο εύκολο χριστουγεννιάτικο στεφάνι γιατί είναι και από τις ελάχιστες φορές που τον φωτογράφισα.

DIY Καθρέφτης με αυτοκόλλητο

Μοντέρνος πίνακας, υλικά & εργαλεία που χρησιμοποίησα

Γιατί μοντέρνος πίνακας; Γιατί χρειάζεται σχεδόν μηδενικό ταλέντο στη ζωγραφική και γιατί αυτή η ελεύθερη μορφή έκφρασης εμένα μου αρέσει πολύ!

Το βασικό αλλά και κυρίαρχο υλικό πάνω σε αυτόν τον πίνακα είναι ο Super finish στόκος της Knauf . Είναι στόκος που χρησιμοποιείται πάνω σε γυψοσανίδες, ελαστομερής, αντέχει δηλαδή στις ταλαντώσεις. Με λίγα λόγια ένας super στόκος.

1.Υλικά

  • Super finish στόκος Knauf, συσκευασία 6 κιλών
  • Χρώματα (οποιοδήποτε χρώμα έχετε διαθέσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί). Οι αποχρώσεις των χρωμάτων είναι προσωπική επιλογή

2.Εργαλεία

  • Σπάτουλα διάστρωσης οδοντωτή
  • Χαρτοταινία βαψίματος
  • Ρολό και σκαφάκι
  • Πινέλα

Πρώτη κίνηση μου είναι να αποσυναρμολογήσω την κατασκευή του καθρέφτη. Αφαίρεσα όλα τα ξυλάκια που σχηματίζουν τα πλαίσια στην επιφάνεια του καμβά και τα τέσσερα εξωτερικά που σχηματίζουν την κορνίζα.

Παλιός καθρέφτης, καμβάς βάση για πίνακα 3D

Στη συνέχεια αφαίρεσα τον αυτοκόλλητο καθρέφτη. Δημιουργήθηκαν κάποιες ζημιές στην επιφάνεια του καμβά αλλά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου γιατί έτσι κι αλλιώς ο μοντέρνος πίνακας που έχω στο μυαλό μου έχει υφή έτσι οι ζημιές θα καλυφθούν.

Κατεστραμμένος καμβάς από τον αυτοκόλλητο καθρέφτη

Τα χρώματα που χρησιμοποίησα για να βάψω τον πίνακα ως προς την μάρκα ή την ποιότητα δεν έχουν καμία σημασία για να αναφερθώ. Κι αυτό γιατί μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε χρώμα έχεις διάθεσιμο και οποιαδήποτε απόχρωση.

Οι δικές μου αποχρώσεις είναι αυτές που βλέπεις παρακάτω και με σειρά από αριστερά προς τα δεξιά. Γκρεζ, γκρι, γραφίτης.

Χρώμα της άμμου για πίνακα 3D
Χρώμα γκρι για πίνακα 3D
Χρώμα γραφίτης για πίνακα 3D

Neutral χρώματα που μου αρέσει να ζωγραφίζω με αυτά αλλά επίσης ταιριάζουν με τα χρώματα που επικρατούν αυτό το καιρό στο χώρο μας.

Διάβασε και αυτό μπορεί να σε ενδιαφέρει

Αυτό που τα κάνει όλα σε αυτό τον πίνακα είναι ο στόκος γυψοσανίδας και η οδοντωτή σπάτουλα. Είναι η συνεργασία ενός υλικού με ένα εργαλείο και εγώ απλά συντονίζω.

Super finish στόκος γυψοσανίδας, οδοντωτή σπάτουλα, μοντέρνος πίνακας 3D

Με τη βοήθεια της σπάτουλας στρώνω ένα αρκετά παχύ στρώμα του στόκου πάνω στον καμβά. Αυτό που σχηματίζεται με εμπνέει ήδη για έναν επόμενο 3D πίνακα.

Super finish στόκος πάνω σε καμβά για τη δημιουργία μοντέρνου πίνακα

Μόλις γεμίσει όλη η επιφάνεια του καμβά με το στόκο, με την οδοντωτή πλευρά της σπάτουλας και κάνοντας κυκλικές κινήσεις σχηματίζω τα ημικύκλια που βλέπεις στη παρακάτω φωτογραφία.

Αυτό το κάνω στη μία γωνιά του πίνακα.

Πως σχηματίζουμε σχέδια σε ένα μοντέρνο πίνακα πάνω σε στόκο

Με τον ίδιο τρόπο κάνω ακριβώς το ίδιο σχέδιο στην απέναντι γωνία. Την επιφάνεια του πίνακα που έμεινε μεταξύ αυτών των δύο, την γέμισα με κάθετες γραμμές με τον ίδιο τρόπο.

Πίνακας 3D με στόκο γυψοσανίδας

Το παχύ στρώμα του στόκου έχει δημιουργήσει μία απίστευτη υφή. Με την παρακάτω κοντινή φωτογραφία φαίνεται πως αυτός ο μοντέρνος πίνακας δείχνει στην πραγματικότητα.

Μοντέρνος πίνακας 3D, λεπτομέρεια

Και τώρα υπομονή! Κάτι που εγώ δεν έχω όταν φτιάχνω κάτι γιατί το θέλω έτοιμο εδώ και τώρα!

Τρία 24ωρα χρειάστηκαν για να στεγνώσει καλά ο στόκος πάνω στον καμβά για να μπορέσω να περάσω στο επόμενο βήμα που είναι ο χρωματισμός του πίνακα.

Ο πίνακας ζωγραφικής πριν τον χρωματισμό του. Θα μπορούσα να τον αφήσω και έτσι με το φυσικό χρώμα του στόκου.

Ίσως κάποια άλλη φορά να το κάνω.

Πίνακας με στόκο γυψοσανίδας σε φυσικό χρώμα

Χρωματισμός πίνακα

Τα τρία χρώματα που σου έδειξα πριν μπαίνουν με το πιο σκούρο πρώτο και ακολουθούν τα επόμενα.

Λεπτομέρεια χρωμάτων από μοντέρνο πίνακα 3D

Δεν υπάρχει που βάφω και που όχι. Όλα είναι τυχαία άλλωστε δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτού του είδους τη ζωγραφική γι αυτό και μου αρέσει.

Λεπτομέρεια χρωμάτων από μοντέρνο πίνακα 3D

Σε κάποια σημεία που νομίζω πως χρειάζεται απλά επιμένω λίγο περισσότερο με το χρώμα για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της σκιάς.

Λεπτομέρεια χρωμάτων από μοντέρνο πίνακα 3D

Μόλις στεγνώσουν τα χρώματα ο 3D μοντέρνος πίνακας είναι έτοιμος! ‘Εβαλα πάλι την ίδια diy κορνίζα που είχε και στη προηγούμενη μορφή του σαν καθρέφτης και απλά έψαχνα να βρω το σημείο που θα τον κρεμάσω.

DIY κορνίζα για μοντέρνο πίνακα

Η είσοδος στο σπίτι μας είναι ένα μεγάλο τετράγωνο χωλ που βρίσκεται σε συνέχεια του σαλονιού. Πολύ σύντομα θα ανακαινίσω αυτό τον χώρο, θα βγάλω κάποια έπιπλα, θα βάλω κάποια άλλα, θα βάψω τον ένα τοίχο.

Όλα αυτά όμως σε επόμενη ανάρτηση

Φωτογράφηση μοντέρνου πίνακα

Δοκιμαστικά λοιπόν ο πίνακας ζωγραφικής μπήκε στο τοίχο ακριβώς απέναντι από την είσοδο.

Το δωμάτιο που βλέπεις στο βάθος είναι το γραφείο του Mr και το χρησιμοποιούμε και σαν tv room & καθιστικό.

Μοντέρνος πίνακας στο χωλ εισόδου
3D καμβάς με στόκο και χρώματα

Κοιτάζοντας αυτό το κοντινό πλάνο του πίνακα, συνειδητοποιώ για πρώτη φορά πόσο πολύ ταιριάζει η κορνίζα με το θέμα του πίνακα. Το οποίο βέβαια είναι εντελώς τυχαίο γιατί αυτή την diy κορνίζα την είχα βάλει και στον καθρέφτη. Τη προηγούμενη δηλαδή μορφή που είχε ο συγκεκριμένος καμβάς.

Χρυσή κορνίζα πίνακα 3D

Δεν είμαι σίγουρη ακόμη πως αυτή θα είναι η τελική θέση του πίνακα αν και μου αρέσει. Στη θέση αυτή βρισκόταν πάντα ένα επιπλάκι με παλιές πορσελάνες. Στα πλαίσια των αλλαγών που θα γίνουν στο χώρο είχα αποφασίσει πως το έπιπλο θα αλλάξει και θέση και εμφάνιση. Είδωμεν …

Διακόσμηση εισόδου, μοντέρνος πίνακας, φυτό εσωτερικού χώρου
pin-this-for-later
Μοντέρνος πίνακας 3D, βήμα-βήμα οδηγίες πως να τον φτιάξεις

Λοιπόν; Πως σου φάνηκε η καινούργια προσθήκη στους τοίχους του σπιτιού; Δεν είναι πολύ εύκολο για να το φτιάξεις κι εσύ; Σκέψου πόσες πολλές παραλλαγές μπορούν να δημιουργηθούν με αυτή τη μέθοδο και πόσο εύκολο είναι για να φτιάξεις μόνος σου κάποια μοντέρνα έργα τέχνης που θα είναι δική σου έμπνευση αλλά και εκτέλεση!!!

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

Μοντέρνος πίνακας ζωγραφικής 3D diy

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

4 thoughts on “Μοντέρνος πίνακας ζωγραφικής 3D diy”

Leave a Comment