Gallery wall, 4 τρόποι για να δημιουργήσεις μία στο χώρο σου

Πως να δημιουργήσεις μία όμορφη gallery wall και να την κάνεις να είναι σημείο αναφοράς για τον χώρο σου, 4 διαφορετικές ιδέες και πως να τις πετύχεις με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Τι είναι όμως μια gallery wall ή κατά το ελληνικότερον μία συλλογή κάδρων πάνω σε τοίχο;

Μια gallery wall είναι μία επιμελημένη δημιουργικά τοποθέτηση έργων ζωγραφικής, φωτογραφιών, posters ή εκτυπώσεων πάνω σε ένα τοίχο. Έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια κι αυτό γιατί είναι ένας εύκολος τρόπος να μεταμορφώσουμε άδειους τοίχους και να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς στον χώρο μας. Αντί να χρησιμοποιήσουμε μπογιά ή ταπετσαρία για να προβάλλουμε έναν τοίχο σπίτι μας μπορούμε να το κάνουμε πολύ πιο εύκολα και πιο οικονομικά δημιουργώντας gallery walls.

Οι πιο δημοφιλείς χώροι για να τις δημιουργήσουμε είναι σε έναν διάδρομο που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να βάλουμε έπιπλα, στον τοίχο μιας σκάλας ή στο καθιστικό μας.

Εγώ στον χώρο του γραφείου μου που ετοίμασα στο σπίτι έφτιαξα 4 διαφορετικές gallery walls. Μην τρομάζεις είναι μικρές σε μέγεθος αλλά είναι φτιαγμένες με διαφορετικό σκεπτικό. Αν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις μία από τις τέσσερις μπορείς να τις επεκτείνεις, δηλαδή να προσθέσεις και άλλα στοιχεία και έτσι να καλύψεις ένα αρκετά μεγάλο μέρος τοίχου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργώ μία gallery wall στο σπίτι μας. Η προηγούμενη ήταν στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας μας, γύρω από την τηλεόραση με σκοπό να “κρύψω” κατά κάποιο τρόπο την οθόνη. Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν, αλλάξαμε και σπίτι κι έτσι η συγκεκριμένη δεν υπάρχει πια. Αν σε ενδιαφέρει μπορείς να την δεις στην ανάρτηση με τίτλο Πως να κρύψεις μια τηλεόραση με μια wall gallery

Πως να κρύψεις μία τηλεόραση με μία gallery wall

Πάμε λοιπόν να δούμε πως σκέφτηκα και πως δημιούργησα σχεδόν εκ των ενόντων τις gallery wall στο γραφείο μου. Γιατί δεν χρειάζεται να ξοδέψεις σχεδόν τίποτα αν προγραμματίσεις σωστά αυτό που θέλεις να κάνεις.

1. Ιδέα πρώτη, με καμβάδες & αντικείμενα

Δεν είναι απαραίτητο όταν δημιουργούμε μία συλλογή πάνω σε ένα τοίχο να χρησιμοποιήσουμε μόνο κάδρα. Αν θέλεις να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρουσα μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις και αντικείμενα όπως έκανα εγώ εδώ. Ανάμεσα στους καμβάδες χώρεσε και ένας καθρέφτης σε σχήμα ματιού.

Gallery wall idea with canvas and mirror

Οι ζωγραφισμένοι καμβάδες υπήρχαν και είναι φτιαγμένοι από εμένα. Αυτός με τους κορμούς σημύδας ήταν στο προηγούμενο γραφείο μου και τα δύο μικρότερα τα είχα ζωγραφίσει για την gallery wall στην προηγούμενη κρεβατοκάμαρα μου. Μπορείς να δεις πως τα ζωγράφισα στις αναρτήσεις Ζωγραφίζοντας σημύδες πάνω σε καμβά και Ασπρόμαυρα abstract art καδράκια diy .

Ο πίνακας με τις σημύδες άλλαξε πολύ εύκολα χρώμα για να προσαρμοστεί στην χρωματική παλέτα του χώρου. Κι έτσι το μεντί χρώμα έδωσε την θέση του στο γκρι χρώμα.

Birch tree wall art diy

Μια τόση δα λεπτομέρεια νομίζω πως έδωσε λίγο ακόμη ενδιαφέρον στην σύνθεση. Ένα μπρούτζινο πουλάκι, πιαστράκι για πετσέτες το βίδωσα πάνω στον καμβά με τις σημύδες. Δεν δείχνει όμορφο;

Gold bird on birch tree

2. Ιδέα δεύτερη, κάθετη gallery wall με συλλογή

Πολλά χρόνια πριν σε μία από τις επιδρομές μου στα Παλαιοπωλεία του Πειραιά βρήκα καμιά 15ρια γκραβούρες που απεικόνιζαν σημεία του Πειραιά στις αρχές του περασμένου αιώνα. Φυσικά και τις πήρα μιας και ο Πειραιάς είναι η γενέτειρα μου πόλη. Απλές ξύλινες κορνίζες ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τις εικόνες.

Λόγω της ομοιμορφίας του θέματος και αν κι εσύ έχεις παρόμοια θέματα, δείχνουν ακόμη πιο όμορφα αν κρεμαστούν ή κάθετα όπως έκανα εγώ εδώ για να καλύψω το κενό στον τοίχο ή οριζόντια πάνω από ένα καναπέ.

Αν αποφασίσεις να τις κρεμάσεις οριζόντια πάνω από τον καναπέ κάνε το εξής κόλπο:

Χρησιμοποιώντας σαν οδηγό το μήκος του καναπέ τοποθέτησε τις κορνίζες σε δύο σειρές. Χρησιμοποίησε μονό αριθμό κορνιζών 3 ή 5 γιατί τα μονά νούμερα δουλεύουν καλύτερα στο μάτι. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για τα κάδρα στον τοίχο αλλά και για τις διακοσμητικές συνθέσεις πάνω σε επίπεδες επιφάνειες.

Gallery wall πάλιες γκραβούρες, ΙΚΕΑ Vitsjo βιβλιοθήκη βαμένη σε χάλκινο χρώμα

3. Ιδέα τρίτη, gallery wall με εκτυπώσιμα

Η ύπαρξη αυτής της τρίτης ιδέας δεν οφείλεται σε μένα. Η φίλη μου η Νικολέτα που τρέχει το blog Crafty details γνωρίζοντας πως ανακαινίζω τον χώρο του γραφείου μου στο σπίτι μου έκανε δώρο αυτά τα υπέροχα τρία εκτυπώσιμα. Είναι φτιαγμένα αποκλειστικά για μένα και η κίνηση της αυτή οφείλω να ομολογήσω πως με συγκίνησε ιδιαίτερα. Αν δεν την γνωρίζεις πήγαινε αμέσως στο site της Craftydetails.com για να δεις για τι ταλαντούχο πλάσμα μιλάμε!

Εκτυπώθηκαν σε φωτογραφικό πλαστικοποιημένο ματ χαρτί άριστης ποιότητας. Το μεγάλο είναι ο χάρτης της περιοχής μου με συντεταγμένες. Με μία χρυσή καρδούλα σημειώνεται το ακριβές σημείο μου. Η επιλογή των θεμάτων που έφτιαξε αποκλειστικά για μένα είναι δική της γνωρίζοντας σε πιο μήκος κύματος κινούμαι. Και όλα αυτά χωρίς καν να έχουμε συναντηθεί δια ζώσης!

Επ ευκαιρία να σας πω πως και το logo του Artdecorationcrafting είναι δικό της γιατί εμπιστεύομαι απόλυτα την αισθητική της και τις ικανότητες της.

Όταν έχουμε λοιπόν να κρεμάσουμε ένα γκρουπ από ένα μεγάλο κάδρο και δύο μικρότερα μπορούμε να ξεκινήσουμε με οδηγό το μεγάλο σε μέγεθος. Τα δύο μικρότερα ή τα βάζουμε αριστερά και δεξιά του αλλά το κάτω μέρος τους να είναι σε ευθεία γραμμή ή τα βάζουμε στο πλάι του και κάπως ανισόπεδα. Φροντίζουμε όσο ανεβαίνει το πάνω μικρό κάδρο από την κορυφή του μεγάλου τόσο να κατεβαίνει το δεύτερο από την κάτω επιφάνεια του μεγαλύτερου. Έτσι δημιουργείται μια συμμετρία στο μάτι και δεν κουράζει.

‘Ηταν τρομερά δύσκολο να τα φωτογραφίσω γιατί απέναντι βρίσκεται μία μπαλκονόπορτα και το φως που πέφτει πάνω τους τα κάνει να γυαλίζουν και να μη φαίνεται το σχέδιο τους.

Εκτυπώσιμα σε μαύρες κορνίζες
Εκτυπώσιμα σε μαύρες κορνίζες
4. Ιδέα τέταρτη, συλλογή κάδρων με one line drawing σχέδια

Εδώ ξύπνησε το καλλιτεχνικό μου. Με υλικά ένα μαύρο μαρκαδόρο, χαρτί κραφτ σε δύο χρώματα και κορνίζες που είχα ήδη, έφτιαξα κάποια καδράκια με απλά θέματα.

Τι είναι το one line drawing? Ζωγραφίζεις με μία μόνο γραφή χωρίς να σηκώνεις το μολύβι ή τον μαρκαδόρο από το χαρτί. Με αυτή την τεχνική έφτιαξα τα λουλούδια και τα φύλλα, το φλαμίνγκο και γυναικείες φιγούρες. Τον κύβο δεν κατάφερα να τον φτιάξω με μία μόνο γραφή.

Δεν το παίζω καλλιτέχνης γιατί μεταξύ μας δεν γνωρίζω τίποτα από ζωγραφική. Απλά μου αρέσει να καταπιάνομαι με διαφορετικά πράγματα και ειδικά αν μου χτυπήσει κάτι στο μάτι.

Κι έτσι δίπλα από την τριάδα με τα εκτυπώσιμα έβαλα την τετράδα που έφτιαξα εγώ. Το σύνολο επτά, δηλαδή μονός αριθμός όπως είπαμε και πιο πάνω.

Ζωγραφική one line drawing
One line drawing ζωγραφική

Τα καδράκια με τα πρόσωπα τα έβαλα πάνω στα ράφια ανάμεσα σε βιβλία.

Βιβλία και διακοσμητικά σε ράφια
Βιβλία και διακοσμητικά σε ράφια

Με αυτούς τους απλούς και εύκολους τρόπους αλλά και με ότι είχα διαθέσιμο χωρίς να αγοράσω τίποτα έφτιαξα 4 διαφορετικές gallery walls στον χώρο του γραφείου μου.

Πως σου φάνηκαν; Ποια είναι αυτή που σου αρέσει περισσότερο; Πάντα ζητάω την γνώμη σου το ξέρεις …

Να σας πω και για την ομάδα μας στο Facebook όπου μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος πατώντας πάνω στις Ιδέες διακόσμησης – Φτιάχνω τα πάντα για το σπίτι. Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες!

pin-this-for-later
Four easy affordable gallery wall ideas | How to set up a wallery wall without effort
Gallery wall, 4 τρόποι για να δημιουργήσεις μία στο χώρο σου

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

4 thoughts on “Gallery wall, 4 τρόποι για να δημιουργήσεις μία στο χώρο σου”

 1. Ενα μεγάλο ευχαριστώ απο καρδιας Χριστίνα μου. Τιμή μου που εκτυπωσιμά μου είναι σε αυτούς τους τοίχους.
  Το άρθρο είναι εξαιρετικό, μα τι να πω για τον ίδιο το χώρο. Σημερα μας εδειξες τους τοίχους σου που με τόση επιμέλεια δημιουργησες. Οποιοι ξέρουν έστω και λίγο απο διακόσμηση και γενικά έχουν μια αισθητική άποψη, μπορούν να αντιληφθούν άμεσα οτι τίποτα δεν είναι τοποθετημένα στο χώρο αυτο τυχαία. Είναι όλα σωστά μελετημένα και υπολογισμένα και φαντάζομαι χιλιο τεσταρισμένα μέχρει να βρουν τη γωνιά τους.
  Ρισπέκτ boss lady.

  Απάντηση
  • Τα λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που μου τα έδειξες! Το ότι δεν είναι τυχαία τοποθετημένα είναι το μόνο σίγουρο. Το ανέβα-κατέβα και βάλε-βγάλε είναι μέρος της διακόσμησης. Κι αυτό γιατί πολλές φορές αλλιώς τα έχεις στο μυαλό σου και αλλιώς δείχνουν στην εκτέλεση! Σ ευχαριστώ και πάλι αγαπημένη μου

   Απάντηση

Leave a Comment