Ζωγραφική με dirty pouring και υγρό γυαλί

Η ζωγραφική με dirty pouring είναι μια πολύ εύκολη και διαδεδομένη μέθοδος για να φτιάχνουμε μόνοι μας έργα τέχνης για το σπίτι μας και όταν αυτή συνδυάζεται και με υγρό γυαλί τότε το έργο μας απογειώνεται!!!

Μετά τις διάφορες αναρτήσεις που έχω κάνει με υγρό γυαλί και το μεγάλο ενδιαφέρον που είχατε γι αυτή την μέθοδο ζωγραφικής έλαβα πολλά μηνύματα.  Με ρωτούσατε πως μπορείτε να έχετε παρόμοιο αποτέλεσμα αλλά ίσως με ευκολότερη διαδικασία. 

Αυτό που είδα πως δυσκολεύει τους περισσότερους που θέλουν να ασχοληθούν είναι ότι το υγρό γυαλί έχει περιορισμένο χρόνο επεξεργασίας, το πολύ 45 λεπτά.  Δηλαδή ότι είναι να κάνει κανείς πρέπει να το κάνει μέσα σε αυτό τον χρόνο.  Επί πλέον η ανάμιξη του με τα χρώματα πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένη δοσολογία γιατί αν βάλουμε περισσότερο χρώμα από αυτό που επιτρέπεται το υγρό γυαλί πήζει γρηγορότερα.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να έχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό που σας έδειξα με τους πίνακες με υγρό γυαλί.

Τα υλικά για ζωγραφική με dirty pouring τα βλέπεις παρακάτω

Dirty pouring, acrylic colors, floetrol
Το μόνο που ίσως να μη γνωρίζεις είναι το Floetrol. Το FLOETROL είναι ένα προσθετικό ειδικά σχεδιασμένο για χρήση με υδατοδιαλυτά χρώματα και βερνίκια. Τα κάνει να δουλεύονται όπως τα χρώματα που είναι με βάση το λάδι. Προσθέτοντάς το σε κάθε υδατοδιαλυτό χρώμα, το FLOETROL αυξάνει το χρόνο δουλέματος, βελτιώνει τη χρήση και σου δίνει και καταπληκτικά εφέ όπως θα δεις παρακάτω.

Να μη ξεχάσω επίσης να σας πω για την ομάδα μας στο Facebook, Ιδέες διακόσμησης – Τα πάντα για το σπίτι, όπου μπορείτε να γίνετε μέλη για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε και τις δικές σας ιδέες και κατασκευές!


Πως έφτιαξα το ροζ πινακάκι

Για το πρώτο πινακάκι χρησιμοποίησα 4 χρώματα, μωβ, φούξια, λευκό και χρυσό.  Η αναλογία μέσα στο ποτηράκι είναι 1/3 Floetrol & 2/3 χρώμα.  Ανακάτεψα πολύ καλά το κάθε χρώμα και στη συνέχεια έβαλα διαδοχικά τα χρώματα σε ένα μεγαλύτερο ποτήρι. Πρόσεχα όμως όπως πέφτει το χρώμα μέσα στο ποτήρι να μη καλύπτει το προηγούμενο. Tο ένα χρώμα να σπρώχνει ουσιαστικά το προηγούμενο δημιουργώντας όπως βλέπεις δακτυλίους χρωμάτων.
Μετά ξεκινώντας από την γωνία του καμβά έριχνα το χρώμα από το ποτήρι με διαγώνια φορά.  Το Floetrol έχει ήδη κάνει την δουλειά του. ‘Οταν με το φλόγιστρο έσβηνα τις φουσκάλες που είχαν δημιουργηθεί μπροστά στα μάτια μου άρχισαν να δημιουργούνται αυτές οι κυψέλες χρώματος που βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία.  Μα δεν είναι πολύ ενδιαφέρον;
Dirty pouring technique

Πως το έκανα να μοιάζει με γεώδιο

Θέλοντας να του δώσω την μορφή του γεώδιου όπως έκανα και τις προηγούμενες φορές με το υγρό γυαλί με ένα ξύλινο στικ έριξα πάνω στο χρώμα γραμμές από χρυσό χρώμα.  Τα χρώματα συνεχίζουν να δουλεύουν όσο ο καμβάς στεγνώνει δημιουργώντας απίστευτα εφέ.  Επειδή το στρώμα χρώματος είναι αρκετά παχύ χρειάζονται τουλάχιστον 10 ημέρες για να στεγνώσει εντελώς ο πίνακας.
Αξίζει όμως αυτή η περίοδος αναμονής γιατί η ζωγραφική με dirty pouring σου δίνει απίστευτα εφέ.
Ζωγραφική με dirty pouring, geode style
Μόλις ο καμβάς στέγνωσε ήρθε η ώρα για το υγρό γυαλί.  Σε πρώτη φάση έβαλα τα κόκκινα κρύσταλλα και χρυσές πετρούλες και έριξα από πάνω το υγρό γυαλί σαν κόλλα για να σταθεροποιηθούν.  Στο κέντρο, εκεί που έβαλα τις κόκκινες πέτρες έριξα και νιφάδες από φύλλα χρυσού και holographic glitter.
Ζωγραφική με dirty pouring, geode style, crystals
Την επόμενη ημέρα και αφού είχε στεγνώσει όπου είχα βάλει υγρό γυαλί έκανα κάποιες γραμμές με μαρκαδόρους για να τονιστεί ακόμη περισσότερο η εμφάνιση γεωδίου. ‘Υστερα εφάρμοσα σε όλη την επιφάνεια πια υγρό γυαλί
Ζωγραφική με dirty pouring, geode style, crystals, gold flakes
Για την γυαλάδα δεν θα σου μιλήσω … την βλέπεις και μόνη σου!!!
Epoxy resin, crystals, gold flakes

Με ένα πολύ πιο εύκολο τρόπο δημιουργήθηκε ένας πίνακας με θέμα γεώδιο

Ζωγραφική με dirty pouring, geode style, crystals, gold flakes, epoxy resin

Το πράσινο πινακάκι

Πάμε τώρα να δούμε άλλη μία τεχνική με εξίσου όμορφα αποτελέσματα.  Έχω αναμίξει τα χρώματα με τον τρόπο που σου περιέγραψα και πιο πάνω.  Αυτή την φορά τα έριξα πάνω στον καμβά το ένα πάνω στο άλλο και πάντα στοχεύοντας την μέση του κύκλου που δημιουργήθηκε από το πρώτο χρώμα.  Βάζεις τα χρώματα μέχρι να τελειώσει η ποσότητα που έχεις ετοιμάσει.  Μόλις τα χρώματα τελειώσουν βάζεις γύρω από τους κύκλους ένα χρώμα βάσης, εγώ έβαλα λευκό.  Επειδή θα κουνήσουμε τον καμβά για να απλώσουμε τα χρώματα βάζουμε αυτό το χρώμα βάσης για να μας βοηθήσει να γίνουν πιο ρευστά, να απλωθούν δηλαδή ευκολότερα.  Κουνάμε τον καμβά μας δεξιά-αριστερά-πάνω-κάτω και τα χρώματα απλώνονται δημιουργώντας και πάλι πολύ όμορφα εφέ.
Ζωγραφική με dirty pouring, acrylic colors, floetrol
Μετά από μία εβδομάδα και αφού τα χρώματα είχαν στεγνώσει εντελώς άπλωσα σε διάφορα σημεία την πάστα κρακελαρίσματος για να δημιουργήσω το εφέ της πέτρας.  Χρειαζόμουν πράσινα κρύσταλλα αλλά δυστυχώς δεν μπορείς πάντα να βρεις αυτό που θέλεις.  Είχα διάφανα mirror και τα έβαψα πράσινα χρησιμοποιώντας 2 σταγόνες από πράσινη σινική μελάνη.
Acrylic painting, crackle paste, green mirror crystals
Ακολούθησα σχεδόν τα ίδια βήματα όπως και στον προηγούμενο καμβά. Αφού έβαψα με χρυσό χρώμα το εφέ της πέτρας έβαλα τα πράσινα κρύσταλλα στο κέντρο του καμβά εκεί που είχα δημιουργήσει την πέτρινη “φωλιά”.
Ζωγραφική με dirty pouring, acrylic colors, floetrol, epoxy resin

Το τελικό αποτέλεσμα

Μετά από δύο ημέρες και αφού άπλωσα υγρό γυαλί σε όλη την επιφάνεια το αποτέλεσμα πάνω στον καμβά είναι εξίσου εντυπωσιακό.
Ζωγραφική με dirty pouring, acrylic colors, floetrol, epoxy resin
Δύο διαφορετικές τεχνικές dirty pouring με ακρυλικά χρώματα, υγρό γυαλί σαν φινίρισμα μαζί με κρύσταλλα και glitter μας έδωσε το αποτέλεσμα που βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία.
Resin coating on acrylic paint
Ζωγραφική με dirty pouring και υγρό γυαλί
How to embellish any pour into a gorgeous geode style
Λοιπόν τι λες;;;; Δεν είναι πιο εύκολος αυτός  ο τρόπος η ζωγραφική με dirty pouring;  Μπορεί η περιγραφή να είναι μεγάλη όμως είναι πανεύκολο στην εφαρμογή.  Κι αν εσύ δεν θέλεις να φτιάξεις γεώδια μπορείς να ζωγραφίσεις με αυτό τον τρόπο πανέμορφους πίνακες abstract art.  Και για τελικό φινίρισμα μπορείς είτε να απλώσεις υγρό γυαλί για να προστατέψεις και να ζωντανέψεις τα χρώματα είτε να τα αφήσεις έτσι.

Γράψε μου στα σχόλια απορίες αλλά και τις εντυπώσεις σου.  Μου αρέσει να επικοινωνούμε 😍

Φιλάκια ❤

Ζωγραφική με dirty pouring και υγρό γυαλί

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

13 thoughts on “Ζωγραφική με dirty pouring και υγρό γυαλί”

 1. Τι απλα που τα λες Χριστινα μου!!! και τι ομορφους πινακες που εφτιαξες.!!!
  πολυ κατατοπιστικες οι οδηγίες για όποιες θα θελησουν να τολμησουν να τους φτιαξουν..!!
  Σιγουρα απο κοντα θα ειναι ακομα πιο ομορφη.. μπραβο φιλη μου χρυσοχερα…
  Ναβπερνας ομορφα παντα οτι και να κανεις φιλακιαααα!!

  Απάντηση
 2. Πράγματι με αυτή την τεχνοτροπία βγαίνουν φανταστικά σχέδια και εντυπωσιακοί πίνακες!! Ευχαριστούμε Χριστίνα μου για τις κατανοητές οδηγίες !!Φιλάκια πολλά

  Απάντηση
 3. Είναι το λιγότερο εντυπωσιακές οι δημιουργίες με υγρό γυαλί, μπράβο σας και πάλι!!! Φαντάζομαι θα είναι και πολύ διασκεδαστική και εθιστική η όλη διαδικασία με αυτήν την τεχνική… Αν είχα τα υλικά θα δοκίμαζα όλη μέρα νέους συνδυασμούς! Χαχα

  Απάντηση
 4. ΤΑ έργα σου είναι υπέροχα Χριστίνα. Ασχολούμαι και εγώ με την υγρη ζωγραφική είμαι βέβαια στην αρχή. Σου είναι εύκολο να μου πεις από που προμηθεύεται τα χρώματα και ειδικά το Floetrol;Σε ευχαριστώ!!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ! Το Floetrol το αγόρασα από κάποιο online κατάστημα. Δεν θυμαμαι το όνομα του αλλά αν πληκτρολογήσετε την λέξη Floetrol σας βγάζει αρκετά

   Απάντηση

Leave a Comment