Βοηθητικά τραπεζάκια:7 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Τα βοηθητικά τραπεζάκια είναι ένας εύκολος, οικονομικός τρόπος να δείχνει ο χώρος μας συμπληρωμένος. Είναι επίσης ένα έπιπλο-εργαλείο για να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο σπίτι για εμάς και τους καλεσμένους μας. Κάθε χώρος χαλάρωσης στο σπίτι μας χρειάζεται ένα από αυτά!

Γιατί χρησιμοποιούμε βοηθητικά τραπεζάκια; Ποια είναι σημασία της ύπαρξης τους;

Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι για εμάς, την οικογένεια μας και τους φίλους μας.

Τα βοηθητικά τραπεζάκια ή όπως πολύ συχνά αναφέρονται σαν τα μικρά τραπεζάκια δίπλα στον καναπέ, είναι ένας απλός αλλά και οικονομικός τρόπος για να προσθέσουμε λειτουργικότητα και ζεστασιά σε οποιονδήποτε χώρο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα τραπεζάκια δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να ακουμπήσουμε το πιάτο μας όταν τρώμε και ειδικά σε χώρους που δεν το επιτρέπουμε. Είναι όμως επίσης ξεκάθαρο πως εκτός από διακοσμητικά στοιχεία πάνω σε ένα τέτοιο έπιπλο μπορούμε να αφήσουμε τον καφέ μας, το βιβλίο που διαβάζουμε ή το κινητό τους οι επισκέπτες μας. Αυτό και μόνο τους κάνει να νιώθουν άνεση και τον χώρο πιο οικείο.

Τα βοηθητικά τραπεζάκια είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να εμπλουτίσουμε το χώρο μας με διαφορετικά σχήματα, υλικά και στυλ. Είναι μικρά και μετακινούνται εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο άρα μπορούμε να τα ονομάσουμε και έπιπλα πασπαρτού.

Βοηθητικό τραπέζι σε σκούρο ξύλο και μοντέρνο σχήμα

Που μπορούμε να τοποθετήσουμε τα βοηθητικά τραπέζια;

Μία και μόνο είναι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Οπουδήποτε μπορεί κάποιος να καθήσει για να χαλαρώσει για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα. Είτε πρόκειται για έναν καναπέ, μία πολυθρόνα, σε εξωτερικό χώρο βεράντας ή κήπου όπου υπάρχει καθιστικό ακόμη και στο μπάνιο αν ο χώρος το επιτρέπει.

Τι πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν αγοράζουμε βοηθητικά τραπεζάκια σαλονιού

Μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξεις γιατί υπάρχουν διαθέσιμα τόσα πολλά σχέδια, στυλ, υλικά που είναι φτιαγμένα. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή.

1.Μέγεθος

Ανεξάρτητα που θα τοποθετήσεις τα τραπεζάκια, θα πρέπει να βρίσκονται σε τέτοιο ύψος ώστε άνετα να μπορείς να τα φτάσεις εκεί που κάθεσαι ή εκεί που χαλαρώνεις.

Τα περισσότερα βοηθητικά τραπεζάκια είναι πάνω κάτω στο ίδιο ύψος. Επομένως δώστε μεγάλη προσοχή στις διαστάσεις για να είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλα για τον χώρο που θα τα τοποθετήσετε.

Όσον αφορά το συνολικό μέγεθος τους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα έπιπλα του χώρου, προσπαθήστε να διαλέξετε ένα τραπεζάκι που διατηρεί την ισορροπία στο χώρο. Εάν έχετε πολλά μεγαλύτερα, πιο ογκώδη κομμάτια, σκεφτείτε κάτι πιο κομψό και μικρότερο και το αντίστροφο.

Μεγάλη μπλε βελούδινη πολυθρόνα, μεταλλικά τραπεζάκια
πηγη

2.Σχήμα

Το στυλ των υπόλοιπων επίπλων του χώρου αλλά και τα σχήματα τους είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε ποιο τραπεζάκι είναι ιδανικό ώστε να ενσωματωθεί πλήρως με τον χώρο.

Τα κλασικά τραπεζάκια είναι συνήθως σε σκούρα χρώματα ξύλου με καμπυλωτά πόδια που συχνά καταλήγουν να μιμούνται πόδια ζώων. Ένα τέτοιο τραπέζι μπορεί άνετα να σταθεί ανάμεσα σε μοντέρνα έπιπλα σαν μια έξτρα vintage πινελιά.

Αντίστοιχα ένα μοντέρνο τραπεζάκι μπορεί να “ελαφρύνει” την ατμόσφαιρα ανάμεσα σε κλασικά έπιπλα. Όλα είναι θέμα διάθεσης!

Μια ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε έναν κορμό για βοηθητικό τραπεζάκι.

Είναι κάτι σαν παιχνίδι, σαν παζλ, να προσπαθήσεις να συνδυάσεις σχήματα βοηθητικών τραπεζιών με τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα σου. Εάν έχετε ένα ορθογώνιο τραπεζάκι σαλονιού, δοκιμάστε ένα στρογγυλό βοηθητικό τραπεζάκι και το αντίστροφο.

Εάν έχετε πολλές καμπύλες στα έπιπλα σας, ενσωματώστε βοηθητικά τραπεζάκια με γεωμετρικό σχήμα για να προσθέσετε ενδιαφέρον και αντίθεση στο χώρο σας. Εάν είστε πιο μινιμαλιστές, επιλέξτε σχήματα που συνδυάζονται με τα σχήματα των κομματιών που έχετε ήδη.

3.Χρήση

Πριν προβούμε στην αγορά βοηθητικών τραπεζιών ξέρουμε τη χρήση τους. Δηλαδή που θα τα τοποθετήσουμε.

Οι επιφάνειες των τραπεζιών εξυπηρετούν προφανείς λόγους βάζουμε πάνω κάποια διακοσμητικά.

Αν όμως μπουν σαν πλαϊνά τραπέζια σε ένα καναπέ ή σαν κομοδίνα σε μία κρεβατοκάμαρα πρέπει να αναζητηθούν και τα κατάλληλα γι αυτή την χρήση τραπέζια.

Το τραπεζάκι στην παρακάτω φωτογραφία εξυπηρετεί και συμπληρώνει τον καναπέ. Υπάρχει η επιφάνεια για τα διακοσμητικά αλλά και τα ράφια για τα βιβλία για στιγμές χαλάρωσης.

Σαν κομοδίνο στην κρεβατοκάμαρά σας, ιδανικά είναι τα βοηθητικά τραπεζάκια με συρτάρια ή κάτω ράφια που παρέχουν επιπλέον χώρο αποθήκευσης για μικρότερα αντικείμενα.

Εάν θέλετε ένα τραπέζι δίπλα στην μπανιέρα ή στη ντουζιέρα σας, μπορεί να μην χρειάζεστε τόσο πολύ χώρο αποθήκευσης και μπορείτε να επιλέξετε κάτι μικρότερο και λίγο πιο λεπτό και κομψό.

Τραπεζάκι στο μπάνιο έξω από τη ντουζιέρα

Μια πολύ καλή ιδέα για μικρούς χώρους είναι τα τραπεζάκια που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο τα επονομαζόμενα ζιγκόν.

Μοντέρνα ζιγκόν τραπεζάκια με ξύλινα πόδια

Αυτό που είναι καταπληκτικό με τα βοηθητικά τραπεζάκια σαλονιού είναι πως ακόμη κι αν δεν λειτουργήσουν στο σαλόνι σας μπορούν άνετα να ενταχθούν σε έναν άλλο χώρο.

4.Βάρος

Το βάρος είναι κάτι που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ζωής σας. Εάν το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει μικρά παιδιά ή και ζώα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε βοηθητικά τραπεζάκια που είναι πιο βαριά, ώστε να παραμείνουν σταθερά καθώς πέφτουν πάνω τους ή υπερφορτώνονται με αντικείμενα.

Για νοικοκυριά χωρίς κατοικίδια ή παιδιά ή για δωμάτια με λιγότερη κίνηση, μπορεί να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι με πιο λεπτή κατασκευή, όπως τραπεζάκι με πόδια φουρκέτας.

Ορισμένα υλικά προσφέρουν βαρύτερη, πιο στιβαρή κατασκευή για βοηθητικά τραπέζια, όπως ξύλο, γύψος, σκυρόδεμα και πέτρα. Το μάρμαρο είναι ένα υπέροχο υλικό και μπορεί να προσθέσει ένα πολυτελές στοιχείο της φύσης στο χώρο σας. Το ξύλο είναι ένα τέλειο υλικό για διακόσμηση που συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με κλασικό και βιομηχανικό στυλ.

5.Ανθεκτικότητα υλικού

Τα περισσότερα κομμάτια κατασκευάζονται από ανθεκτικά υλικά, επομένως, ανάλογα για το που θα χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό τραπέζι σας, θα πρέπει να έχετε κατά νου την ανθεκτικότητα, ειδικά όταν θέλετε να το τοποθετήσετε σε εξωτερικό χώρο.

Όταν ανακαίνισα την βεράντα μας εκτός από τα έπιπλα εξωτερικού χώρου που αγόρασα, σαν βοηθητικό τραπεζάκι αγόρασα και χρησιμοποιώ ένα κεραμικό σκαμπό. Ύστερα από τόσα χρόνια δείχνει σαν την πρώτη μέρα.

Όλη την ανακαίνιση μπορείς να την διαβάσεις στο άρθρο Ανακαίνιση βεράντας στο καινούργιο σπίτι

Μαύρο κεραμικό σκαμπό σαν βοηθητικό τραπέζι

Αν πάλι τα βοηθητικά τραπεζάκια προορίζονται για εσωτερικό χώρο αλλά φοβάστε μήπως καταστραφούν οι επιφάνειες τους, μπορείτε να επιλέξετε υλικό που αντέχει στην σκληρή χρήση.

Ένας ακατέργαστος κορμός στη θέση ενός βοηθητικού τραπεζιού κρύβει τις τυχόν ζημιές, όπως τα ακούσια χτυπήματα ή γρατσουνιές που μπορεί να συμβούν μερικές φορές. Από την άλλη προσθέτει μια φυσική, διαχρονικά παλαιωμένη αίσθηση στο χώρο σας.

Βοηθητικά τραπεζάκια:7 σημεία που πρέπει να προσέξετε
πηγη

6.Υλικό και χρώμα

Είναι μια καλή ευκαιρία αγοράζοντας βοηθητικά τραπεζάκια για τον χώρο σας να εισάγετε σε αυτόν ενδιαφέρουσες υφές και χρώματα. Τραπεζάκια που θα προσθέσουν μια ξεχωριστή νότα, που θα κάνουν όλο τον χώρο να αποκτήσει αυτό το “κάτι” που ίσως του λείπει.

Ας πούμε πως σου αρέσουν πολύ οι μαρμάρινες επιφάνειες. Θέλεις λοιπόν να βάλεις μαρμάρινους πάγκους στη κουζίνα σου ή στη νησίδα που χωρίζει την κουζίνα σου από το καθιστικό. Κάνεις τους υπολογισμούς σου και βλέπεις πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό οικονομικά.

Ένα μαρμάρινο βοηθητικό τραπέζι θα εκπληρώσει την επιθυμία σου για μαρμάρινη επιφάνεια και είναι πολύ πιο οικονομικό.

Το μάρμαρο είναι μια υπέροχη επιλογή για να προσθέσετε φυσική υφή και αντίθεση και επιπλέον είναι εξαιρετικά στιβαρό άρα ιδανικό για σπίτια με παιδιά και κατοικίδια.

Αν η γενικότερη διακόσμηση του χώρου σου κινείται σε minimal στυλ τόλμησε ένα τραπεζάκι φτιαγμένο από τσιμέντο. Θα κάνεις την διαφορά και η ανθεκτικότητα του υλικού είναι επίσης ένα επιπλέον προσόν.

Τσιμεντένιο τραπεζάκι σαλονιού
πηγη

Το τσιμέντο ταιριάζει υπέροχα σε μοντέρνα και βιομηχανικά στυλ. Αυτό το υλικό συνδυάζεται καλά με γεωμετρικά σχήματα και καθαρές γραμμές και λειτουργεί τέλεια και σε εξωτερικούς χώρους λόγω της μεγάλης αντοχής του.

Τσιμεντένιο τραπέζι σε εξωτερικό χώρο

Αν είσαι λάτρης του ξύλου αλλά δεν θέλεις να καταφύγεις σε κλασικά βοηθητικά τραπεζάκια υπάρχουν άπειρες επιλογές πλέον πια. Τραπέζια που κλέβουν τις εντυπώσεις και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο χώρο.

Ξύλινο μασίφ βοηθητικό τραπέζι με ρόμβους

Ένα ξύλινο βοηθητικό τραπέζι μπορεί να προσθέσει οργανική υφή και φυσική ζεστασιά σε κάθε χώρο. Τα ξύλινα βοηθητικά τραπεζάκια που χρησιμοποιούνται συχνά σε χώρους Modern Farmhouse , Organic Modern , Boho αλλά και σε παραδοσιακούς χώρους είναι κατασκευασμένα από πολλούς τύπους ξύλου.

Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για τραπέζια εξωτερικού χώρου αν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία προστασίας, δεδομένου ότι είναι φυσικό υλικό. Προσέξτε το φινίρισμα εάν αναμειγνύετε αποχρώσεις ξύλου και επιλέξτε ένα χρώμα που συνδυάζεται καλά με την υπόλοιπη χρωματική παλέτα ξύλων στον ίδιο χώρο.

Βοηθητικά τραπεζάκια:7 σημεία που πρέπει να προσέξετε
πηγη

Θέλετε περισσότερο glam στον χώρο σας; Δοκιμάστε ένα τραπέζι με καθρέφτη και μπρούτζο. Κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του στο χώρο, έχει χαμηλό κόστος και σας δίνει την δυνατότητα να μην βάλετε κάτι από τις πολύ ασφαλείς επιλογές αλλά να επιλέξετε κάτι πιο διασκεδαστικό ή μοναδικό.

Μπρούτζινο τραπεζάκι με καθρέφτη

7.Σετάρισμα βοηθητικών τραπεζιών

Εδώ η συμβουλή μου είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ! Αν θέλεις ο χώρος σου να έχει ενδιαφέρον ειδικά αν πρόκειται για βοηθητικά τραπεζάκια σαλονιού θα σε συμβούλευα να κινηθείς μακριά από το “σετάρισμα”.

Η εποχή που τα σπίτια μας έμοιαζαν με εκθέσεις επίπλων έφυγαν ανεπιστρεπτί! Ακόμη και αν τα τραπεζάκια που έχεις στο καθιστικό σου είναι σετ με το κεντρικό τραπεζάκι προσπάθησε να τα ανακατέψεις με άλλα που πιθανόν υπάρχουν σε άλλα σημεία.

Εγώ για παράδειγμα εδώ και πολλά χρόνια έχω καταργήσει αυτό το σετάρισμα στο σαλόνι μας.

Κάθε ένα από τα βοηθητικά τραπεζάκια έχει την δική του ομορφιά και εξυπηρετεί το σκοπό του με τον δικό του τρόπο.

Ένα πολύ παλιό πολυγωνικό τραπεζάκι με μαρκετερί στέκει στο πλάι σε έναν από τους καναπέδες μας. Πρόσφατα του αφαίρεσα όλα τα βερνίκια και το φυσικό χρώμα του ξύλου αναδείχθηκε πολύ όμορφα.

Vintage βοηθητικό τραπεζάκι με μαρκετερί σε φυσικό χρώμα
Vintage βοηθητικο τραπεζακι με μαρκετερι σε φυσικο χρωμα

Στη γωνιά διαβάσματος που δημιούργησα πρόσφατα μέσα στο σαλόνι έχω τοποθετήσει αυτά μεταλλικά ζιγκόν τραπεζάκια.

Περισσότερα μπορείς να δεις στο άρθρο με τίτλο 3 μεταμόρφωσεις επίπλων χωρίς βάψιμο .

Μεταλλικά τραπεζάκια με τζάμι σε χρυσό χρώμα
μεταλλικα τραπεζακια με τζαμι σε χρυσο χρωμα

Στον ίδιο χώρο και δίπλα στον άλλο τριθέσιο καναπέ έχω βάλει ένα τραπεζάκι με αποθηκευτικό χώρο. Μπορείς να δεις πως ήταν πριν στο άρθρο με τίτλο Μεταμόρφωση επίπλων: Η ομορφιά του φυσικού ξύλου

Ξύλινο βοηθητικό τραπεζάκι με αποθηκευτικό χώρο
ξυλινο βοηθητικο τραπεζακι με αποθηκευτικο χωρο

Μπροστά στο ανάκλιντρο βρίσκουμε τοποθετημένο ένα καλάθι τραπεζάκι από seagrass.

Βοηθητικό τραπεζάκι από seagrass με αποθηκευτικό χώρο
βοηθητικο τραπεζακι απο seagrass με αποθηκευτικο χωρο

Τα τέσσερα αυτά διαφορετικά και σε υλικό αλλά και σε εμφάνιση βοηθητικά τραπεζάκια σαλονιού βρίσκονται στον ίδιο χώρο μαζί με άλλα δύο κεντρικά τραπέζια καναπέδων.

Διαφορετικά υλικά, διαφορετικά σχήματα

Κανένα όμως από αυτά δεν “κλωτσάει” στο μάτι γιατί αυτή η διαφορετικότητα δίνει ενδιαφέρον στον χώρο, τον κάνει πιο ζεστό και οικείο.

pin-this-for-later
7 σημεία που πρέπει να προσέξεις όταν διαλέγεις βοηθητικά τραπεζάκια

Κάθε χώρος χαλάρωσης στο σπίτι μας είναι πιο φιλόξενος και ζεστός με βοηθητικά τραπεζάκια που έχουν επιλεγεί σωστά!

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

Βοηθητικά τραπεζάκια:7 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

2 thoughts on “Βοηθητικά τραπεζάκια:7 σημεία που πρέπει να προσέξετε”

  1. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission

    Απάντηση

Leave a Comment