3 μεταμορφώσεις επίπλων χωρίς βάψιμο

Κάποιες φορές οι μεταμορφώσεις επίπλων δεν περιέχουν οπωσδήποτε αλλαγή χρώματος δηλαδή βάψιμο. Αρκεί η αλλαγή χρήσης τους για να μεταμορφωθούν τα έπιπλα μας από κάτι που είναι σε κάτι άλλο.

Είναι πολύ συνηθισμένο κάποια από τα έπιπλα μας να βαρεθούμε να τα βλέπουμε συνέχεια με την ίδια εμφάνιση ή το ίδιο χρώμα ή ακόμη στην ίδια θέση.

Όπως αλλάζουμε τα ρούχα μας ή τα μαλλιά μας ή γενικότερα την εμφάνιση μας είναι απόλυτα θεμιτό να θέλουμε να αλλάξουμε και τα πράγματα στο σπίτι μας.

Φυσικά και η αλλαγή χρώματος παραμένει το Νο1 στις μεταμορφώσεις επίπλων όμως δεν είναι μόνο αυτή. Και στο λέω εγώ που έχω κάνει ουκ ολίγες αλλαγές σε χρώματα στα έπιπλα.

Μεταμόρφωση σε έπιπλο είναι επίσης αν αφαιρέσεις εντελώς τα χρώματα ή τα βερνίκια του και αφήσεις το ξύλο στη φυσική του μορφή. Σου έδειξα πρόσφατα κάτι παρόμοιο στο άρθρο με τίτλο Μεταμόρφωση επίπλων: Η ομορφιά του φυσικού ξύλου .

Ακόμη και πόμολα, αν έχει, να αλλάξεις σε ένα έπιπλο και αυτό μεταμόρφωση είναι! Γι αυτό μη στενοχωριέσαι. Ακόμη και αν δεν “πιάνουν” τα χέρια σου κοίταξε τι μπορείς να κάνεις στα έπιπλα σου για να τους ανανεώσεις την εμφάνιση. Είναι προτιμότερο να κάνεις ακίνδυνες αλλαγές από το να “καταστρέψεις” την εικόνα ενός επίπλου.

Πάμε όμως τώρα να δούμε πως έκανα εγώ 3 μεταμορφώσεις επίπλων χωρίς να τα βάψω

1.Η πρώτη μεταμόρφωση αφορά την παλιά εγγλέζικη βιτρίνα που βλέπεις συνήθως κοντά στη τραπεζαρία.

Είναι ένα πολύ παλιό έπιπλο αν θυμάμαι καλά όταν την αγοράσαμε από κατάστημα με αντίκες μας είπαν πως κατασκευάστηκε γύρω στο 1880.

Αυτό το έπιπλο ήταν πάντα γεμάτο με κάποια διακοσμητικά συναισθηματικής αξίας, παλιά ασημικά και μικρές συλλογές. Στη πλάτη εσωτερικά υπήρχε καθρέφτης. Είχε σοβαρές φθορές αλλά ούτε αυτό με ενοχλούσε. Φωτογραφίες πριν την αλλάξω δεν υπάρχουν γιατί απλά ξέχασα να τραβήξω. Σου βάζω όμως αυτές τις 3 φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε διαφορετικές περιόδους αλλά και σε διαφορετικά σπίτια έτσι απλά για να δεις πως ήταν αλλά και πως φαινόταν στο χώρο.

Η πρώτη είναι από το προηγούμενο μας σπίτι όπου η βιτρίνα έστεκε στο χωλ του σπιτιού.

Παλιά εγγλέζικη βιτρίνα με ασημικά και συλλογές από μπουκάλια

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το σπίτι που βρισκόμαστε τώρα. Κοίταξε και που βρίσκεται η βιτρίνα γιατί εκτός από την αλλαγή στην εμφάνιση της άλλαξε και η θέση της.

Στρώσιμο πασχαλινού ανοιξιάτικου τραπεζιου, σερβίτσια, βιτρίνα αντίκα
Μεταμορφώσεις επίπλων, βιτρίνα αντίκα πριν την αλλαγή χρήσης

Οι λόγοι που προχώρησα σε αυτές τις μεταμορφώσεις εκ των οποίων η μία είναι η βιτρίνα είναι οι εξής:

 • Ο χώρος που βρίσκεται η βιτρίνα όπως βλέπεις και στη παραπάνω φωτογραφία φαίνεται πολύ γεμάτος με έπιπλα. Τον κοίταζα και σκεφτόμουν τι από όλα αυτά να στείλω στις αποθήκες.
 • Οι αλλαγές στη διακόσμηση που έχω κάνει στο χώρο του σαλονιού μας. Αυτές τις αλλαγές στις έχω δείξει σε παλιότερα άρθρα αλλά αν είσαι καινούργιος εδώ μπορείς να τις δεις αν διαβάσεις Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ , Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να το κάνεις να μοιάζει πέτρινο
 • Η αλλαγή στο δικό μου διακοσμητικό στυλ. Θέλω πια οι χώροι σπίτι μας να αποπνέουν μια ηρεμία, με γήινα χρώματα, με υλικά και χρώματα που δεν φωνάζουν. Γι αυτό θα δεις και άλλες αλλαγές σε αυτό το χώρο.

Να σου πω και για το που πήγε η βιτρίνα

Στο σαλόνι μας, ανάμεσα στις δύο μπαλκονόπορτες υπάρχει μία γωνία και ένα μεγάλο σώμα καλοριφέρ.

Δεν θα σχολιάσω για το πόσο έξυπνος ήταν αυτός που σκέφτηκε να βάλει σώμα καλοριφέρ ανάμεσα σε δύο μεγάλα ανοίγματα! Εκεί βάζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο κατά την διάρκεια των γιορτών.

Όταν όμως το δέντρο λείπει το άχαρο αλλά και άχρηστο σώμα καλοριφέρ είναι σε κοινή θέα κάτι που εμένα με ενοχλεί φοβερά. Θα σου δείξω μια παλιά φωτογραφία για να καταλάβεις τι λέω. Είπαμε και πριν πως αμέλησα να τραβήξω φωτογραφίες πριν τις μεταμορφώσεις επίπλων.

Κοίτα και μόνος σου και πες μου πόσο άχρηστο είναι το σώμα του καλοριφέρ σε αυτή τη γωνιά.

Πασχαλινό ανοιξιάτικο τραπέζι, γωνία με σώμα καλοριφέρ

Αυτή λοιπόν θα είναι η καινούργια θέση της βιτρίνας. Όταν βέβαια θα μετακομίσει εκεί δεν θα είναι πια βιτρίνα.

Αδειάσαμε το σώμα του καλοριφέρ και βάλαμε τάπες στους δύο σωλήνες που ήταν συνδεδεμένοι πάνω του. Δεν αποκλείσαμε τη θέρμανση για κανέναν γιατί είμαστε στον 7ο όροφο και πάνω είναι μόνο η ταράτσα.

Σωλήνες σώματος καλοριφέρ

Μεταμορφώσεις επίπλων σου υποσχέθηκα και δεν είδες ακόμη τίποτα ε;

Εργασίες για την μεταμόρφωση της βιτρίνας

 • Αδειάζω τη βιτρίνα από ότι έχει μέσα και τα αποθηκεύω σε κουτιά για να φύγουν για την αποθήκη. Δεν χάνονται οι αναμνήσεις και οι συλλογές όταν δεν είναι σε κοινή θέα έτσι δεν είναι;
 • Αφαιρώ τον καθρέφτη που έχει η βιτρίνα στην πλάτη της. Αυτό ήταν πολύ εύκολο γιατί στηριζόταν με καρφάκια όπως το έκαναν παλιά.
 • Έχω παραγγείλει και έρχεται έτοιμο, κομμένο στις διαστάσεις που χρειάζομαι, φύλλο δρυς, πάχους 12mm. Το φύλλο αυτό το τοποθετώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στη θέση του καθρέφτη. Να σου πω πως εκτός από τα καρφιά υπάρχει και ένα σκαμμένο αυλάκι πάνω στο έπιπλο και εκεί φώλιασε το φύλλο του ξύλου.
Μεταμορφώσεις επίπλων, φύλλο δρυς πλάτη βιτρίνας
 • Η βιτρίνα διαθέτει γυάλινα ράφια τα οποία και κρατώ. Τα ράφια στηρίζονται σε μεταλλικά στηρίγματα τα οποία δείχνουν εντελώς ξένα τώρα που η πλάτη του επίπλου άλλαξε.
 • Αυτά τα στηρίγματα λοιπόν τα έβαψα με μαύρο ματ σπρέι και έδειξαν σαν καινούργια.
 • Τοποθετώ στη θέση τους τα γυάλινα ράφια και η βιβλιοθήκη μου, όπως είναι το καινούργιο όνομα της βιτρίνας περιμένει να την διακοσμήσω. Θα δεις φωτογραφίες μετά και την τρίτη από τις μεταμορφώσεις επίπλων.
Στηρίγματα ραφιών βιβλιοθήκης, πριν και μετά το βάψιμο

2. Παλιά πολυθρονάκια αλλάζουν εμφάνιση

Η δεύτερη από τις μεταμορφώσεις επίπλων αφορά δύο παλιά, κλασσικού ύφους πολυθρονάκια που βρήκε η κόρη μου στα σκουπίδια.

Το ξέρεις και από προηγούμενα άρθρα μου πως έχω βρει στα σκουπίδια αρκετούς θησαυρούς. Είναι τα ίδια πράγματα που καταλήγουν μέσω των παλιατζήδων σε μαγαζιά που πουλάνε μεταχειρισμένα έπιπλα. Εγώ τα βρίσκω τζάμπα… να τα αφήσω;

Το καλοκαίρι του 2020 ήρθε φωτογραφία στο κινητό μου μαζί με το εξής κείμενο. Μαμά βρήκα κάτι πολυθρονάκια στα σκουπίδια, να τα πάρω; Φυσικά και να τα πάρεις ήταν η δική μου απάντηση. Η κατάσταση τους δεν ήταν και τόσο χάλια όπως μπορείς να δεις στις φωτογραφίες παρακάτω.

Μεταμορφώσεις επίπλων, παλιά πολυθρονάκια που βρήκα στα σκουπίδια

Παρέμειναν στην αποθήκη για περισσότερο από 1 χρόνο μέχρι να αποφασίσω τι θα κάνω με αυτά. Μόλις λοιπόν η βιβλιοθήκη πήγε στη θέση της δημιουργήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα να φτιάξω μία γωνιά διαβάσματος μπροστά της. Τα δύο πολυθρονάκια, επειδή είναι και μικρά ήταν ότι έπρεπε για αυτή τη γωνιά.

Η μεταμόρφωση αυτή αφορά την αλλαγή υφάσματος, όλων των εσωτερικών από τα δύο πολυθρονάκια και το τρίψιμο στα πόδια τους για να τα φέρω στο φυσικό τους χρώμα.

Από που εμπνεύστηκα για τα χρώματα στις πολυθρόνες

Έμπνευση για τα χρώματα αποτέλεσε η παρακάτω φωτογραφία. Την είδα στο site των McGee&co που όπως έχω μοιραστεί μαζί σου και στο Instagram είναι αγαπημένο μου ζευγάρι όσον αφορά θέματα διακόσμησης.

Το όμορφο σχεδόν αέρινο χρώμα του ξύλου σε συνδυασμό με το σκαμπό με ριγέ ύφασμα μου καρφώθηκε στο μυαλό.

Mcgee&co treshold spring collection 2022
mcgee&co treshold spring collection 2022

Μπορεί να μην βρήκα το ίδιο ύφασμα γιατί εγώ προτιμούσα το γκρι χρώμα σαν βάση αλλά νομίζω πως σαν ύφος πλησίασα αρκετά στη φωτογραφία έμπνευσης. Τι λες κι εσύ;

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον άνθρωπο πίσω από τις αλλαγές υφασμάτων που κάνω σε δικά μου ή έπιπλα φίλων. Στο παρελθόν έκανα κι εγώ αλλαγή σε υφάσματα αλλά τις περισσότερες φορές εμπιστεύομαι τους ειδικούς όπως το εργαστήριο epiplofakiolas.gr .

Λεπτομέρεια υφάσματος πολυθρόνας

Και φτάσαμε αισίως στην τρίτη μεταμόρφωση επίπλου χωρίς βάψιμο.

3.Αλλαγή ύφους σε καρέκλες τραπεζαρίας

Η τρίτη λοιπόν από τις μεταμορφώσεις επίπλων αφορά τις καρέκλες της τραπεζαρίας μας. Καιρό τώρα παιδεύομαι να βρω κάτι που θα ταιριάξει με το ύφος και των υπόλοιπων επίπλων μέσα στο χώρο. Ότι μου αρέσει είναι πολύ πιο μοντέρνο και ενώ το mix&match είναι το αγαπημένο μου στυλ, νιώθω πως αν βάλω αυτό που μου αρέσει θα “κλωτσάει”. Άστο για αργότερα λοιπόν.

Και πάλι την ιδέα την ξεσήκωσα από το διαδίκτυο. Η καρέκλα της παρακάτω φωτογραφίας με το βέλος είναι ότι πρέπει για να μπει ανάμεσα στα δικά μου έπιπλα. Ξέχασε το σχήμα και απλά στάσου ότι είναι ολόκληρη ντυμένη με ύφασμα.

Η καρέκλα της δικής μας τραπεζαρίας είναι αυτή που βλέπεις στη φωτογραφία. Τις συγκεκριμένες καρέκλες τις έχω “περιποιηθεί” σχετικά πρόσφατα. Αν δεν το θυμάσαι διάβασε το άρθρο με τίτλο Καρέκλες τραπεζαρίας αλλάζουν εμφάνιση .

Είπαμε όμως και πριν πως τα γούστα αλλάζουν γι αυτό και ψάχνω τρόπο να τις αλλάξω εντελώς.

3 μεταμορφώσεις επίπλων χωρίς βάψιμο

Αυτό που σκέφτηκα για να αλλάξω σχήμα στις ήδη υπάρχουσες καρέκλες μας και να έρθουν να μοιάζουν λίγο με την καρέκλα της φωτογραφίας έμπνευσης είναι να τις ντύσω από την κορυφή ως τα νύχια.

Κάτι σαν κάλυμμα αλλά όχι ακριβώς. Και εξηγούμαι … ένα απλό κάλυμμα καρέκλας θα αγκαλιάσει το ήδη υπάρχον σχήμα της καρέκλας. Αυτό που θέλω εγώ είναι να “τετραγωνίσω” κάπως το σχήμα της για να πάψει να μοιάζει τόσο κλασσική.

Το κάλυμμα λοιπόν που ζήτησα να μου φτιάξουν από το εργαστήριο που σου ανέφερα και πριν θα έχει μέσα βάτα. Θυμάσαι τις βάτες που είχαν τα σακάκια πολλά χρόνια πριν και έκαναν τις γυναίκες όλες με τετράγωνους ώμους; Ε κάπως έτσι.

Το χρώμα του υφάσματος είναι περίπου σαν το χρώμα του σαλονιού, είναι βαμβακερό και με ύφανση που μοιάζει με λινό.

Στις φωτογραφίες βλέπεις πως περίπου ντύθηκε εσωτερικά με βάτα.

Μεταμορφώσεις επίπλων, κάλυμμα καρέκλας με βάτα

Έφτασε η ώρα των φωτογραφιών για να δείτε πως αυτά τα τρία διαφορετικά έπιπλα, βιβλιοθήκη, καρέκλες γωνιάς διαβάσματος και καρέκλες τραπεζαρίας δείχνουν μέσα στο χώρο μας.

Για την βιβλιοθήκη που έγινε τόσο απλά και γρήγορα τι να πω! Απορώ με εμένα πως δεν το είχα επιχειρήσει τόσα χρόνια.

Η καινούργια της θέση είναι ιδανική γιατί έτσι δημιουργήθηκε μια γωνιά διαβάσματος. Και από την άλλη πλευρά ανέπνευσε ο χώρος με μείον ένα έπιπλο.

Μεταμόρφωση παλιάς βιτρίνας σε βιβλιοθήκη

Σκοπός μου είναι να γεμίσω την βιβλιοθήκη με κάποια σπάνια βιβλία που έχουμε και κάποια ιδιαίτερα διακοσμητικά.

Για τις ανάγκες της φωτογράφησης έκανα ένα πρόχειρο styling στα ράφια.

Βιβλιοθήκη styling σε ράφια

Εχω στη κατοχή μου αρκετές πρωτότυπες ελαιογραφίες, έργα γνωστής ζωγράφου, σε μικρά και μεγάλα μεγέθη. Όλα αυτά τα χρόνια τα έχω κλεισμένα στην αποθήκη. Αν και στους τοίχους του σαλονιού, μου αρέσει να βάζω μοντέρνα κάδρα κάποιες ελαιογραφίες μικρού μεγέθους τις έβαλα στα ράφια της βιβλιοθήκης.

Ράφια βιβλιοθήκης, ελαιογραφία, ξύλινα σπιτάκια

Ξύλινα κουτιά από πούρα κάτω από την γυάλινη καμπάνα. Δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία γιατί σύντομα θα αλλάξουν εμφάνιση!

Μεταμόρφωση επίπλων, ράφια βιβλιοθήκης, ξύλινα κουτιά, γυάλινη καμπάνα

Στο πάνω ράφι, έβαλα άλλη μία ελαιογραφία και κάποια μπουκάλια σε γήινα χρώματα,

Ράφια βιβλιοθήκης, ελαιογραφία, γυάλινα μπουκάλια

Στην άλλη πλευρά μια σειρά βιβλία που τα στηρίζει μια υδρόγειος σφαίρα. Είναι καινούργια αλλά μου αρέσει η ξύλινη βάση της και το μαύρο χρώμα της σφαίρας.

Συλλογή βιβλίων, υδρόγειος σφαίρα

Αυτό το μπουκάλι σε ξύλινη βάση ήταν θαμμένο για αρκετά χρόνια μέσα σε ένα ντουλάπι. Μέσα του έχει ένα επίσης γυάλινο αρχαίο πλοίο. Το ακούμπησα πάνω σε ένα παλιό βιβλίο και έτσι ολοκληρώθηκε η διακόσμηση στο πάνω ράφι.

Παλιό βιβλίο, διακοσμητικό μπουκάλι σε ξύλινη βάση

Στο μεσαίο ράφι εκτός από την διακοσμητική γυάλινη καμπάνα που σου έδειξα πιο πάνω, έβαλα και το ειδώλιο σε βάση που έφτιαξα πριν λίγους μήνες. Μπορείς να το βρεις στο άρθρο με τίτλο 3 diy εύκολες αλλαγές διακοσμητικών .

3 μεταμορφώσεις επίπλων χωρίς βάψιμο

Όπως σου είπα και πιο πάνω το styling της βιβλιοθήκης έγινε πολύ γρήγορα και με ότι σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή.

Αυτό σημαίνει πως όλα τα πράγματα δεν είναι μόνιμα εδώ.

Γι αυτό τράβηξα και κάποια βιβλία από τη μεγάλη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο καθιστικό μας για να δώ πως θα δείχνουν ανάμεσα στους Βιβλιοστάτες χρυσές σφαίρες diy

Βιβλία, βιβλιοστάτες χρυσές σφαίρες

Η βιβλιοθήκη του καθιστικού που λειτουργεί και σαν γραφείο του Mr. Πρέπει κάποια στιγμή να αναδιοργανώσω τα ράφια της.

Βιβλιοθήκη καθιστικού μαζί με τηλεόραση

Μπροστά από τη βιβλιοθήκη στέκονται τα δύο πολυθρονάκια, η δεύτερη από τις μεταμορφώσεις επίπλων.

Μεταμορφώσεις επίπλων, πολυθρονάκια μπροστά από βιβλιοθήκη
3 μεταμορφώσεις επίπλων χωρίς βάψιμο

Τη γωνιά διαβάσματος μέσα στο σαλόνι συμπληρώνει το υπέροχο μπρούτζινο φωτιστικό δαπέδου από ΙΚΕΑ.

Ikea barometer floor light, reading nook

Οι καρέκλες της τραπεζαρίας έχουν αλλάξει εμφάνιση με μεγάλη επιτυχία. Ούτε μπορείς να καταλάβεις τι κρύβεται από κάτω.

Καρέκλα τραπεζαρίας με κάλυμμα, μεταμορφώσεις επίπλων

Αυτό που πέτυχα με το κάλυμμα είναι να εξαλείψω όλες τις καμπύλες της καρέκλας για πιο μοντέρνα εμφάνιση.

Καρέκλες τραπεζαρίας με καλύμματα

Σιγά-σιγά θα πάρει σειρά το τραπέζι της τραπεζαρίας αλλά και τα φωτιστικά που βρίσκονται σε αυτόν τον ενιαίο χώρο, χωλ, σαλόνι και τραπεζαρία.

Σετ τραπεζαρίας, καρέκλες με καλύμματα

Αν σου άρεσαν αυτά που είδες μπορείς να αποθηκεύσεις τη παρακάτω φωτογραφία στους πίνακες σου στο Pinterest.

pin-this-for-later
Μεταμορφώσεις επίπλων χωρίς να τα βάψεις

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω και κλείνοντας αυτό το μακροσκελές άρθρο

 1. Μεταμορφώνω ένα έπιπλο δεν σημαίνει απαραίτητα πως το βάφω.
 2. Μεταμορφώσεις επίπλων μπορούν να γίνουν απλά και μόνο και με την αλλαγή χρήσης αυτών.
 3. Η αλλαγή θέσης αλλά και η αλλαγή διακόσμησης πάνω σε ένα έπιπλο μπορεί να το κάνει να μεταμορφωθεί εντελώς.
 4. Μεταμόρφωση επίπλου είναι και όταν του αφαιρώ τα βερνίκια του. αν υπάρχουν, το αφήνω δηλαδή στο φυσικό του χρώμα.
 5. Αν παρόλα αυτά θέλω να αλλάξω χρώμα σε ένα έπιπλο θα πρέπει να είμαι σίγουρος πως το χρώμα που επέλεξα ταιριάζει στο χώρο μου. Ταιριάζει με το ύφος και τη διακόσμηση του σπιτιού και το κυριότερο πως είμαι σίγουρος ότι ξέρω τι κάνω και πως να το κάνω.
 6. Γνώμη μου είναι πως αν δεν είμαστε σίγουροι για τις ικανότητες μας και δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό να μας βοηθήσει να αφήνουμε τα έπιπλα μας στην ησυχία τους. Είναι προτιμότερο ένα παλιό έπιπλο να μείνει ως έχει παρά να δημιουργήσουμε μια “αποτυχία”.
3 μεταμορφώσεις επίπλων χωρίς βάψιμο

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

Leave a Comment