Νηστίσιμο κέικ μήλου με καρύδια και σταφίδες ιδανικό να συνοδέψει τον καφέ μας ή το τσάι μας. Μια πανεύκολη συνταγή, γρήγορη με υλικά που έχουμε στα ντουλάπια μας.
Νηστίσιμο κέικ μήλου με καρύδια και σταφίδες ιδανικό να συνοδέψει τον καφέ μας ή το τσάι μας. Μια πανεύκολη συνταγή, γρήγορη, με υλικά που έχουμε στα ντουλάπια μας.
Σε έχω συνηθίσει να δουλεύω με άλλα πράγματα και σε άλλους χώρους. Όμως σήμερα θα μπω στη κουζίνα για να φτιάξω αυτό το υπέροχο νηστίσιμο κέικ μήλου που το αγαπώ από μικρό παιδί.
Κι αν το μήλο σε συνδυασμό με την κανέλα, τις σταφίδες και τα καρύδια σου θυμίζουν φθινόπωρο να σου πω πως τρώγεται άνετα όλες τις εποχές του χρόνου. Όλα μαζί τα υλικά αλλά και το καθένα ξεχωριστά δίνουν σε αυτό το κέικ μια υπέροχη γεύση και υφή.
Είναι μια εξαιρετική νηστίσιμη λιχουδιά για να συνοδεύσουμε τον πρωϊνό ή απογευματινό μας καφέ αλλά και ένα τέλειο σνακ για τη δουλειά.
Νηστίσιμο κέικ μήλου – Υλικά
Τα υλικά αφορούν μία μακρόστενη φόρμα
- 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 3/4 του φλυτζανιού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 3/4 φλυτζανιού αραβοσιτέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- Τριμμένο γαρύφαλο & μοσχοκάρυδο
- 3-4 κουταλιές της σούπας ξανθές σταφίδες
- 3-4 κουταλιές της σούπας καρύδια χοντροκομένα
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Οδηγίες παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το αραβοσιτέλαιο. Όταν λέμε φλυτζάνι στη δοσολογία εννοούμε το φλυτζάνι του τσαγιού και όχι την κούπα του νεσκαφέ
- Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα, το τριμμένο γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε πάλι με ένα κουτάλι
- Τελευταία ρίχνουμε τα μήλα, τις σταφίδες και τα καρύδια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά
- Ρίχνουμε το μίγμα μας σε μία αλευρωμένη και λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε για 55 λεπτά στους 180° C
Μόλις το νηστίσιμο κέικ μήλου είναι έτοιμο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και το βάζουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μία σχάρα.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή αν θέλουμε φτιάχνουμε ένα γλάσο με ζάχαρη άχνη.
Tip για το εύκολο ξεφορμάρισμα κέικ σε μακρόστενη φόρμα
Κόβεις το αντικολλητικό χαρτί, λαδόκολλα, σε μέγεθος όσο το κάτω μέρος της φόρμας. Το μήκος το υπολογίζεις όσο το κάτω μέρος μαζί με τις πλευρές και προσθέτεις και 5-6 πόντους παραπάνω σε κάθε πλευρά.
Χρησιμοποιείς ένα μαχαίρι για να αποκολλήσεις το κέικ στις δύο μεγάλες πλευρές, πιάνεις τα δύο κομμάτια της λαδόκολλας που εξέχουν και απλά το σηκώνεις.
Δεν είναι το τέλειο κόλπο για να ξεφορμάρεις κέικ σε μακρόστερνη φόρμα;
Ψάχνοντας για μακρόστενη φόρμα κέικ με κάποιο σχέδιο, βρήκα αυτή εδώ που είναι και σε καλή τιμή.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει
Πως φτιάχνουμε το γλάσο με ζάχαρη άχνη για το κέικ μήλου
Επειδή δεν μου αρέσουν τα πολύ πολύ γλυκά κέικς δεν το χρησιμοποιώ αλλά αν εσύ δεν έχεις πρόβλημα, το γλάσο είναι μια όμορφη προσθήκη πάνω στο νηστίσιμο κέικ μήλου.
Θα ανακατέψεις 150γρμ ζάχαρη άχνη με μισό φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού. Προκύπτει ένα κρεμώδες υλικό. Αν σου φαίνεται πολύ πηχτό μπορείς να προσθέσεις 1-2 κουταλάκια του γλυκού από τον χυμό μέχρι να το φέρεις εκεί που θέλεις.
Περιχύνεις με αυτό την επιφάνεια του κέικ μήλου αφήνοντας κάποια ποσότητα του γλάσου να χυθεί και στις πλευρές.
Συμβουλές και παραλλαγές
- Το μίγμα που προκύπτει από την παραπάνω δοσολογία δεν είναι υγρό όπως είναι στα περισσότερα κέικς. Αυτό να μη σε φοβίσει γιατί με την προσθήκη των μήλων βγάζουν υγρά που κάνουν το μίγμα πιο ρευστό.
- Αντί να κόψεις τα μήλα μπορείς να τα τρίψεις στον τρίφτη. Εγώ τα ψιλοκόβω γιατί μου αρέσει να τα “νιώθω” στο στόμα.
- Αντί για κόκκινα μήλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα Granny Smith, τα πράσινα μήλα.
- Εδώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι για κέικ ή αλεύρι ολικής. Για το αλεύρι ολικής βεβαιώσου πως είναι αρκετά λεπτό και κάνει για κέικ.
- Στο ψήσιμο το νηστίσιμο κέικ μήλου θα φουσκώσει και θα σκάσει αρκετά. Μη τρομάξεις δεν έκανες κάτι λάθος. Απλά επειδή το μίγμα που προκύπτει είναι σαν ζύμη είναι σαν να ψήνεις ψωμί.
- Χρησιμοποιώ το λάδι γιατί προσθέτει περισσότερη υγρασία στο κέικ μου αλλά και για ευκολία γιατί δεν περιμένω όπως με το βούτυρο για να μαλακώσει.
- Το κέικ αν δεν φαγωθεί αμέσως την επόμενη ημέρα είναι καλύτερα να τυλίξεις την πιατέλα που το έχεις με μία μεμβράνη και να το βάλεις στο ψυγείο. Εγώ αυτό το κάνω με όλα τα κέικς που περιέχουν φρέσκα φρούτα για να αποφύγω τη ζύμωση που συντελείται στα φρούτα και να μη χαλάσει το κέικ μου.
- Αν θέλεις να φτιάξεις το κέικ μήλου με καρύδια στην κλασική φόρμα κέικ, απλά διπλασίασε τις ποσότητες των υλικών.
Φτιάξε αυτό το νηστήσιμο κέικ μήλου και θα με θυμηθείς! Το μόνο σίγουρο είναι πως θα το φτιάχνεις ξανά και ξανά και ξανά …
Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:
- Στο Facebook πατώντας πάνω στο ArtDecorationCrafting και
- Στο Instagram πατώντας πάνω στο artdecorationcrafting.gr
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα, συμβουλές
διακόσμησης και ανανέωσης χώρων και DIY οδηγούς.
Art Decoration Crafting Newsletter
Thank you for subscribing to the newsletter.
Oops. Something went wrong. Please try again later.
Σχόλια
Natassa's blog tipsλέει:
Φαίνεται πολύ γευστικό
Christinaλέει:
Είναι πράγματι πολύ νόστιμο!