3 διακοσμητικές κεραμικές κανάτες από άλλα υλικά

Πως να φτιάξεις διακοσμητικές κεραμικές κανάτες από άλλα υλικά. Γυάλινα ή μεταλλικά αντικείμενα μεταμορφώνονται σε κεραμικές κανάτες για μια μοντέρνα διακόσμηση με παραδοσιακά στοιχεία.

Περιεχόμενο Απόκρυψη

Πολλές φορές έχω αναφερθεί για την επικράτηση των κεραμικών διακοσμητικών στη σύγχρονη διακόσμηση. Για την επιστροφή των διακοσμητικών τάσεων στα γήινα υλικά και χρώματα.

Αν και τα κεραμικά διακοσμητικά είναι η τελευταία τάση της διακόσμησης θα μπορούσαμε να πούμε πως συγχρόνως δεν είναι!

Κι αυτό γιατί τα κεραμικά σκεύη υπάρχουν στη καθημερινότητα μας εδώ και πολλές πολλές χιλιάδες χρόνια. Η αρχαία Ελλάδα είχε παράδοση στη παραγωγή τέτοιων αγγείων και σκευών και όσα έχουν βρεθεί μετά από ανασκαφές κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Στην εποχή μας αυτά τα πήλινα ή κεραμικά δοχεία υπάρχουν για να διακοσμούν το χώρο μας, σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Έπαψαν να έχουν χρηστικό ρόλο δεν είναι δηλαδή σκεύη αλλά διακοσμητικά και μάλιστα με σίγουρα πετυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Έτσι σήμερα θα σου δείξω πως έφτιαξα 3 διαφορετικές, διακοσμητικές κεραμικές κανάτες από διαφορετικά υλικά. Προσπάθησα να της κάνω να μοιάζουν σαν αγγεία και το αποτέλεσμα όπως θα δεις και εσύ είναι κάτι παραπάνω από πετυχημένο.

Πως έφτιαξα τις 3 διακοσμητικές κεραμικές κανάτες να μοιάζουν σαν αγγεία

Θα ξεκινήσω από τις δύο πιο εύκολες μεταμορφώσεις και θα αφήσω τελευταία αυτή που χρειαζόταν λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Όλες οι μεταμορφώσεις είναι πανεύκολες αν γνωρίζεις 2-3 βασικά πράγματα. Παραδείγματος χάριν πως να βάψεις ένα αντικείμενο ή πως να δουλέψεις λίγο με τον πηλό.

Μεταλλική κανάτα νερού μεταμορφώνεται σε κεραμική

Η πρώτη από τις διακοσμητικές κεραμικές κανάτες δεν είναι κάτι άλλο από μία μεταλλική κανάτα νερού ή κρασιού που σκονιζόταν για χρόνια σε ένα ντουλάπι. Η αλήθεια είναι πως δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ!

Μεταλλική κανάτα νερού

Όπως βλέπεις και στη φωτογραφία η κανάτα έχει σφυρήλατη υφή οπότε δεν θα χρειαστεί να κάνω πάνω της μεγάλη επεξεργασία ώστε να μεταμορφωθεί σε αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Το μόνο που χρειάστηκα είναι δύο διαφορετικά χρώματα κιμωλίας, μπορείς και ένα και ματ βερνίκι διάφανο για να σφραγίσω τα χρώματα.

Το πρώτο χρώμα είναι μία γκρεζ απόχρωση (γκρι+μπεζ). Neutral χρώμα και μου αρέσει πολύ γιατί ταιριάζει με όλα αυτά που φτιάχνω σπίτι μας.

Μεταμόρφωση μεταλλικής κανάτας σε κεραμικό αγγείο

Πρόσθεσα και ένα δεύτερο χρώμα σε μπεζ απόχρωση αλλά αν δεν το θέλεις δεν είναι και απαραίτητο.

Το δεύτερο χρώμα θα δώσει μία ενδιαφέρουσα υφή γιατί βάφω με πολύ στεγνό πινέλο και αφήνει το πρώτο να φαίνεται από μέσα.

Όταν τα χρώματα έχουν στεγνώσει για τα καλά πάνω στην επιφάνεια μας σφραγίζουμε με ένα ματ διάφανο βερνίκι.

Μεταμόρφωση μεταλλικής κανάτας σε κεραμικό αγγείο με χρώματα κιμωλίας

Μπορεί να σε ενδιαφέρει:

Μεταμόρφωση γλάστρας σε διακοσμητικό κεραμικό αγγείο

Και πάμε στη δεύτερη από τις τρεις διακοσμητικές κεραμικές κανάτες.

Το βασικό μου αντικείμενο είναι μία απλή γλάστρα που μοιάζει σαν κεραμικό αγγείο ή πιθάρι.

Κεραμική γλάστρα σαν αγγείο

Κι εδώ η μεταμόρφωση είναι τόσο απλή που μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε. Τα χρώματα είναι επιλεγμένα να ταιριάζουν στο δικό μου χώρο γι αυτό εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε απόχρωση σου αρέσει.

Χρώμα κιμωλίας και πάλι σε απόχρωση γραφίτη. Εδώ επειδή η επιφάνεια που εφαρμόζουμε το χρώμα είναι πορώδης μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιόδηποτε ακρυλικό χρώμα.

Πως να βάψεις κεραμική γλάστρα με χρώμα κιμωλίας

Όταν το χρώμα στέγνωσε προέκυψε ένα όμορφο αλλά σαν καινούργιο, διακοσμητικό αγγείο.

Κεραμική γλάστρα σαν διακοσμητική κανάτα πυθάρι

Για μένα όμως δεν ήταν αυτό το ζητούμενο οπότε στη κυριολεξία έκανα μπάνιο τη γλάστρα με ένα πολύ αραιωμένο γκρι χρώμα, το οποίο πριν στεγνώσει το σκούπισα ταμποναριστά. Αυτό το έκανα γιατί δεν ήθελα το χρώμα να κάτσει ομοιόμορφα πάνω σε όλη την επιφάνεια.

Πως να φτιάξεις μία κεραμική γλάστρα να μοιάζει σαν παλιά διακοσμητική κανάτα

Παρόλα αυτά και πάλι το κεραμικό αγγείο δεν έδειχνε παλιό.

Παρακολούθησε το παρακάτω μίνι βίντεο να δεις πως “καταστρέφω” την επιφάνεια του για να δείξει φθαρμένο και πολυχρησιμοποιημένο.

Μετά από αυτό είχα το αποτέλεσμα που ήθελα!

Πως μια γλάστρα μεταμορφώνεται σε διακοσμητική κεραμική κανάτα

Γυάλινο βάζο μεταμορφώνεται σε κεραμική κανάτα με χερούλια

Η τελευταία από τις διακοσμητικές κεραμικές κανάτες είναι αυτή που μου πήρε λίγο περισσότερο χρόνο για να την φτιάξω αλλά το αποτέλεσμα το αγαπω!

Όλα ξεκίνησαν από αυτό το γυάλινο βάζο της φωτογραφίας. Όπως έχω ξαναπει τα γούστα αλλάζουν και ότι δεν μας αρέσει αν δεν έχουμε που να το χαρίσουμε το μεταμορφώνουμε σε αυτό που μας ταιριάζει.

Γυάλινο διακοσμητικό βάζο

Για να κάνω αυτό το γυάλινο βάζο να μοιάζει με παλιό κεραμικό αγγείο ή διακοσμητική κανάτα ή κεραμικό πιθάρι (στις λέξεις θα κολλήσουμε τώρα;) έπρεπε να του προσθέσω χερούλια.

Αυτό έγινε πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας Fimo. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι μαλακός πηλός που σκληραίνει στο φούρνο.

Πως φτιάχνω χερούλια από πηλό για διακοσμητική κανάτα

Σχημάτισα λοιπόν τα χερούλια φροντίζοντας να μην είναι ίδια. Αν ήθελα να φαίνεται το βάζο μου σαν χειροποίητο οι συμμετρίες είναι απαγορευμένες. Τα ελαττώματα προσθέτουν γοητεία στα παλιά αντικείμενα!

Διακοσμητικές κεραμικές κανάτες, πως ένα γυάλινο βάζο γίνεται κανάτα αν του βάλουμε χερούλια

Αμέσως μετά ψήνω τα χερούλια στο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει πάνω στο πακετάκι του πηλού.

Σκλήρυνση fimo στο φούρνο

Η επόμενη κίνηση είναι να κολλήσω τα χερούλια πάνω στο γυάλινο βάζο. Για μένα η καλύτερη κόλλα γι αυτές τις επιφάνειες είναι η θερμοκόλληση.

Πως κολλάμε χερούλια από πηλό πάνω σε ένα γυάλινο διακοσμητικό βάζο

Το γυάλινο βάζο όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες έχει υφή στην επιφάνεια του. Αυτό διευκολύνει πολύ την διαδικασία για να φτάσω στο αποτέλεσμα που θέλω.

Όλα τα χρώματα που χρησιμοποίησα και σε αυτή τη μεταμόρφωση είναι χρώματα κιμωλίας. Η πρώτη απόχρωση είναι ένα ανοικτό γκρι.

Γκρεζ χρώμα κιμωλίας πάνω σε γυάλινο βάζο

Το δεύτερο χρώμα στην ουσία είναι ένας συνδυασμός δύο χρωμάτων. ‘Ενα αρκετά σκουρότερο γκρι χρώμα και ένα πράσινο.

Η εφαρμογή έγινε με ένα σφουγγαράκι. Κι αυτό γιατί δεν ήθελα να καλύψω το πρώτο χρώμα εντελώς αλλά και γιατί το σφουγγάρι όταν χρησιμοποιείται ταμποναριστά δημιουργεί μια έξτρα υφή πάνω στην επιφάνεια.

Διαδικασία βαψίματος γυάλινων βάζων για να μοιάζουν με διακοσμητικές κεραμικές κανάτες

Την επόμενη μέρα όταν ασχολήθηκα και πάλι με τη διακοσμητική κανάτα εφάρμοσα δύο χέρια διάφανου βερνικιού. Θα μπορούσα να μη το κάνω αλλά το συγκεκριμένο κεραμικό αγγείο θα το χρησιμοποιήσω και για φρέσκα λουλούδια. Οπότε έπρεπε να προστατέψω τα χρώματα.

Μετατροπή γυάλινου βάζου σε διακοσμητική κανάτα

Κι ερχόμαστε στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσης του που είναι η παλαίωση. Αυτό θα γίνει με ένα σκουρόχρωμο βερνίκι.

Εφαρμογή βερνικιού για να δείχνει παλιό το αντικείμενο

Αν παρατηρήσουμε τα παλιά αντικείμενα θα δούμε πως τα σημάδια του χρόνου δεν κάθονται πάνω σε αυτά ομοιόμορφα. Δεν μιλάω για φθορές όπως γρατζουνιές, σπασίματα, ξεφλούδισμα. Μιλάω γι αυτή τη “βρώμικη όψη” που μπορεί να έχει ένα παλιό αντικείμενο.

Μπορείς να δεις και πάλι στο μίνι βίντεο που ακολουθεί πως παλιώνω το κεραμικό πιθάρι.

Στη φωτογραφία παρακάτω μπορείς να δεις σε ποια σημεία επέμενα περισσότερο με το σκούρο βερνίκι. Σημεία που μπορεί να κάτσει χώμα και σκόνη και να δημιουργήσει “βρωμιά” πάνω στην επιφάνεια ενός παλιού αντικείμενου.

Λεπτομέρειες παλαίωσης πάνω σε κεραμικό αγγείο

Οι κεραμικές κανάτες φωτογραφημένες στο χώρο μου

Είναι η καλύτερη στιγμή όλης της προηγούμενης διαδικασίας. Βλέπεις αυτό που φαντάστηκες έτοιμο και πως ενσωματώνεται στο χώρο σου σαν διακοσμητικό. Έτσι γίνεται και με αυτές τις διακοσμητικές κεραμικές κανάτες και οι φωτογραφίες είναι που δείχνουν αν πέτυχε το όλο εγχείρημα.

Μεταλλική κανάτα νερού σαν διακοσμητική κανάτα

Είναι η μικρότερη από τις τρεις αλλά και η πιο εύκολη στη μεταμόρφωση της. Το μέγεθος της είναι ιδανικό για μια όμορφη σύνθεση πάνω σε ένα τραπεζάκι.

Κεραμική διακοσμητική κανάτα με λουλούιδα

Συνηθίζω να βάζω τα αντικείμενα στα τραπεζάκια μου σε γκρουπάκια. Και ο καλύτερος τρόπος για να μη δείχνει πολυφωνία είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα δίσκο όπου θα τα συγκεντρώσουμε μέσα.

Η διακοσμητική κανάτα με ένα μικρό μπουκέτο λουλούδια, ένα βιβλίο (υπάρχει αλλά δεν φαίνεται στη φωτογραφία) και ένα κερί, δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύνολο πάνω στο τραπεζάκι.

Μεταμόρφωση μεταλλικής κανάτας σε διακοσμητική σαν κεραμικό αγγείο

Extra tip

Για όλα τα διακοσμητικά είτε είναι μαξιλάρια είτε αντικείμενα, προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις μονούς αριθμούς, 3.5,7 … δείχνουν πολύ καλύτερα στο μάτι!

Διακόσμηση τραπεζιού στο σαλόνι, κεραμική κανάτα, ψάθινος δίσκος, κερί

Βλέπεις πόσο όμορφα δείχνουν τα δύο χρώματα, το ένα πάνω στο άλλο;

Διακοσμητικές κεραμικές κανάτες

Κεραμική γλάστρα σαν παλιό κεραμικό πιθάρι

Το μεγάλο του μέγεθος σε σχέση με το προηγούμενο το κάνει ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί μόνο του πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι τραπεζαρίας ή πάνω σε ένα μπουφέ.

Μεταμόρφωση γλάστρας σαν παλιό κεραμικό πιθάρι

Εδώ οι πρασινάδες είναι ψεύτικες αλλά στη περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε φρέσκα λουλούδια και πρασινάδες χωράει να βάλουμε ένα μικρότερο ανθοδοχείο μέσα που να τα κρατάει στη θέση τους.

Κεραμική γλάστρα σαν διακοσμητική κανάτα

Με 2-3 απλά βήματα βλέπουμε πως μια απλή γλάστρα απέκτησε ενδιαφέρουσα εμφάνιση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν κασπό για ένα φυτό είτε σαν βάζο για λουλούδια.

Διακοσμητικές κεραμικές κανάτες, γλάστρα σαν παλιό αγγείο

Αυτό που αγαπώ περισσότερο σε αυτή τη μεταμόρφωση είναι η ελαφριά “χαλασμένη” εμφάνιση της που την κάνει να δείχνει παλιά.

Διακοσμητικές κεραμικές κανάτες, γλάστρα σαν παλιό αγγείο

Γυάλινο βάζο σαν παλιό κεραμικό αγγείο

Η τρίτη και τελευταία από τις διακοσμητικές κεραμικές κανάτες είναι και αυτή που ας πούμε είχε την περισσότερη δουλειά για να μεταμορφωθεί.

Γυάλινο βάζο σαν κεραμικό αγγείο, διακοσμητικές κεραμικές κανάτες

Αλλά πες μου … έτσι όπως την βλέπεις στις φωτογραφίες θα μπορούσες να φανταστείς από που ξεκίνησε;

Διακοσμητική κεραμική κανάτα από γυάλινο βάζο

Και το καλύτερο είναι πως έχεις ένα μοναδικό κομμάτι που όμοιο του δεν κυκλοφορεί!

Γιατί αυτό το καλό έχουν οι μεταμορφώσεις αντικειμένων ή επίπλων. Δημιουργείς μοναδικά κομμάτια, που αρέσουν σε σένα (γιατί έτσι πρέπει να συμβαίνει) και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού!

Μεταμόρφωση γυάλινου βάζου σε κεραμικό πιθάρι
3 διακοσμητικές κεραμικές κανάτες από άλλα υλικά
Πως να φτιάξεις διακοσμητικές κεραμικές κανάτες από άλλα υλικά

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω να απαντήσω σε τρεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλεις να κάνεις

Χρειάζεται να έχω ειδικές γνώσεις για να μεταμορφώσω ένα γυάλινο ή μεταλλικό αντικείμενο;

Κατηγορηματικά σου απαντώ πως ΟΧΙ! Όπως είδες και στις οδηγίες τα βήματα είναι απλά και δεν έκανα τίποτα παραπάνω από αυτά που σου περιγράφω.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω οτιδήποτε χρώματα έχω διαθέσιμα;

Αν πρόκειται για διαφορετικές μη πορώδεις επιφάνειες, που δεν κάθεται το χρώμα πάνω τους εύκολα, είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε τα λεγόμενα χρώματα κιμωλίας που βάφουν οποιαδήποτε επιφάνεια. Αν η επιφάνεια έχει πόρους όπως μία κεραμική ακατέργαστη επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε χρώμα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω νερό μέσα σε αυτές τις διακοσμητικές κεραμικές κανάτες;

Το εσωτερικό από τα σκεύη δεν έχει βαφτεί. Φυσικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό ακόμη και στην εξωτερική επιφάνεια αν πρώτα έχουμε σφραγίσει τα χρώματα με ένα διάφανο ματ ή σατινέ βερνίκι.

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

3 διακοσμητικές κεραμικές κανάτες από άλλα υλικά

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

6 thoughts on “3 διακοσμητικές κεραμικές κανάτες από άλλα υλικά”

 1. Εξαιρετική δουλειά! Συγχαρητήρια! Και ταίριαξαν πολύ ωραία στο χώρο σας. Έχω δύο απορίες. Το βερνίκι που χρησιμοποιήσατε για να σφραγισετε το χρώμα είναι ματ; ειδικό για chalk paint;
  Επίσης όταν λέτε ότι κάνατε μπάνιο το πιθάρι σε αραιωμένο γκρι ,τι ακριβώς κάνατε;

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ! Ναι είναι ματ γιατί πιστεύω πως τέτοιου είδους αγγεία δεν γυαλίζουν. Δεν θα το έλεγα πως είναι ειδικό για χρώμα κιμωλίας αν και κάνει και γι αυτό. Οποιοδήποτε βερνίκι νερού είναι καλό για τέτοιες επιφάνειες.
   Όσον αφορά το “μπάνιο” είναι η τεχνική wash. Βάζεις 2-3 κουταλιές χρώμα σε ένα μπολ και το αραιώνεις με αρκετό νερό. Βάφεις με αυτό το αντικείμενο και το σκουπίζεις ταμποναριστά ώστε το χρώμα να μη κάτσει ομοιόμορφα πάνω του. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να υπάρχει ένα άλλο χρώμα από κάτω για να φανεί η διαφορά. Ελπίζω να βήθησα

   Απάντηση

Leave a Comment