Αφηρημένη τέχνη με υφή diy

Αφηρημένη τέχνη με υφή, πως να φτιάξεις ένα δίπτυχο καμβάδων με τον πιο εύκολο τρόπο και με υλικά που πολύ πιθανόν μπορεί να έχεις σπίτι σου.

Το έχουμε πει πολλές φορές πως εγώ και η ζωγραφική καμία σχέση. Μιλάω για την ζωγραφική με την κλασσική της έννοια όπως τοπία, λουλούδια, πρόσωπα κλπ΄. Όμως η αφηρημένη ζωγραφική, αυτή που με την πρώτη ματιά δεν σου λέει τίποτα πάντα με έλκυε. Κι αυτό γιατί μπορώ να δώσω σε αυτό που βλέπω τον τίτλο που θέλω. Ή ακόμη μπορώ να ανακαλύψω κρυμμένα νοήματα του καλλιτέχνη. Κάτι σαν ένα παιχνίδι…

Κι έτσι κατά καιρούς έχω ασχοληθεί αρκετές φορές με το να φτιάξω για το σπίτι μας κάδρα με αφηρημένη τέχνη χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Κάποια από αυτά μπορείς να δεις πατώντας την λέξη Art .

Κοιτάζοντας ένα από τα αγαπημένα eshops του εξωτερικού, το Mcgeeandco είδα αυτό τον καμβά που ο καλλιτέχνης που τον έφτιαξε έχει χρησιμοποιήσει μόνο γύψο. Μου άρεσε τόσο πολύ μέσα στην απλότητα του αλλά όπως θα δεις η τιμή είναι απαγορευτική.

Inspiration image textured wall art via Mcgeeandco
Images via Mcgeeandco

Να σας πω και για την ομάδα μας στο Facebook όπου μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος πατώντας πάνω στις Ιδέες διακόσμησης – Φτιάχνω τα πάντα για το σπίτι. Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες!

Έτσι κι εγώ αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου έργο χρησιμοποιώντας ότι υλικά είχα στο σπίτι και προσθέτοντας κάποια γήινα χρώματα. Όπως θα δεις παρακάτω πραγματικά τα υλικά είναι ότι νάναι αφού τα καταστήματα μέχρι την ώρα που γραφόταν το άρθρο ήταν κλειστά και φυσικά δεν είχα την υπομονή να κάνω ηλεκτρονική παραγγελία.

Αφηρημένη τέχνη με υφή diy, τα υλικά

 • Δύο καμβάδες που είχα χρησιμοποιήσει ξανά διαστάσεων 50Χ100 εκατ. Φυσικά γίνεται και σε έναν απλά εγώ ήθελα δύο ίδιους
 • Gesso primer για την προετοιμάσια της επιφάνειας των καμβάδων
 • Ακρυλικό στόκο
 • Μπογιά κιμωλίας ΤΙΤΑΝ σε απαλό γκρι χρώμα από τον Σμυρνιόπουλο (περίσσευμα από κάποια μεταμόρφωση επίπλων)
 • Χρώμα για τοίχους Vogue δείγμα σε απόχρωση Coco dark κι αυτό από Σμυρνιόπουλο. Γι αυτά τα χρώματα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και στο μέλλον γιατί είναι τόσο βελούδινα όσο δεν φαντάζεσαι.
 • Ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής σε λευκή και χρυσοχάλκινη απόχρωση
 • Πινέλα, όσο πιο παλιά τόσο πιο καλά και σπάτουλα
Υλικά για να φτιάξεις αφηρημένη τέχνη με υφή

Οδηγίες για την δημιουργία της υφής πάνω στους καμβάδες

 1. Πριν ξεκινήσεις να δημιουργείς υφή πάνω στον καμβά θα χρειαστεί να τον περάσεις με κάποιο υλικό προκειμένου να τον σφραγίσεις αλλά να δημιουργήσεις και πρόσφυση πάνω σε αυτόν. Εγώ είχα το κατάλληλο προϊόν. το gesso, γιατί το έχω χρησιμοποιήσει και σε άλλες κατασκευές. Αν δεν το έχεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε χρώμα τοιχοποιίας έχεις στο σπίτι. Κάνει την ίδια δουλειά. Επειδή οι καμβάδες μου είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά ήταν απαραίτητο εκτός όλων των άλλων να καλυφθούν με κάποιο παχύρευστο χρώμα.
Προετοιμασία καμβάδων με gesso primer

2. Μόλις ο καμβάς στεγνώσει καλά από το χρώμα-primer ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε την υφή πάνω σε αυτόν. Για καμβά με αφηρημένη τέχνη με υφή δεν υπάρχουν κανόνες. Μπορείς να το κάνεις όπως θέλεις. Χρησιμοποιώντας κοινό στόκο και μία σπάτουλα, άρχισα να στοκάρω τους καμβάδες όπως ήθελα. Άλλοτε με κοφτές μικρές κινήσεις, άλλοτε με κάθετες και οριζόντιες κινήσεις κι άλλοτε σχεδόν ταμποναριστά. Το θέμα εδώ είναι να δημιουργήσουμε ακανόνιστα σχήματα και εξογκώματα που είναι ουσιαστικά και όλο το έργο μας.

Πως να φτιάξεις αφηρημένη τέχνη με υφή χρησιμοποιώντας στόκο

Εφαρμογή χρωμάτων

Πως να εφαρμόσουμε χρώμα πάνω στον καμβά ταμποναριστά με πινέλο

Σε αυτό το σημείο όλα είναι θέμα αισθητικής και επιλογής.

Μπορείς αν η διακόσμηση στον χώρο σου το σηκώνει να αφήσεις λευκό τον καμβά σου. Απλά να περάσεις ένα οποιοδήποτε ακρυλικό χρώμα πάνω του για προστασία και για να τονίσεις καλύτερα την υφή.

Για μένα η καλύτερη επιλογή ήταν οι γήινες αποχρώσεις. Στο πάνω και στο κάτω μέρος του καμβά η εφαρμογή των χρωμάτων έγινε ταμποναριστά με πινέλο.

Αφηρημένη τέχνη με υφή diy

Όταν τελείωσα με το πρώτο χρώμα άρχισα να εφαρμόζω τα υπόλοιπα. Το λευκό ακρυλικό και το γκρι χρώμα κιμωλίας.

Και πάλι όλα είναι θέμα γούστου. Από το πως θα τα εφαρμόσεις μέχρι ποιο χρώμα θα επιλέξεις πρώτο, δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ.

Απλά αυτό που πρόσεξα λίγο είναι να κάνω μια σωστή ανάμειξη των στρωμάτων των χρωμάτων για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείς να δεις από κοντά πόσο διαφορετικά δείχνουν οι υφές ανάλογα με τον τρόπο που χρωμάτισα.

Αφηρημένη τέχνη με υφή και χρώματα

Κάπου στην μέση των καμβάδων φαίνεται σαν αυτοί να χωρίζονται στα δύο. Εκεί ακριβώς και για να κάνω πιο εμφανές αυτό το χώρισμα εφάρμοσα με μικρή σπάτουλα το χρυσοχάλκινο χρώμα. Η εφαρμογή αυτή έγινε μόνο προς το ένα μισό και όχι αμφίπλευρα γιατί έτσι σου δίνει την ψευδαίσθηση του βάθους και της ρωγμής.

Αφηρημένη τέχνη με υφή diy, χρυσό ακρυλικό χρώμα

Θέλοντας να απαλύνω το χρυσαφί χρώμα με τον ίδιο τρόπο πέρασα από πάνω λευκό ακρυλικό χρώμα.

Αφηρημένη τέχνη με υφή και χρυσές λεπτομέρειες

Όταν και οι δύο καμβάδες στέγνωσαν έβαψα τα πλαϊνά τους με το ίδιο χρυσό χρώμα. Που να τρέχω τώρα να βρω κορνίζες… ίσως αργότερα φτιάξω κάτι μόνη μου.

Χρυσό χρώμα σαν κορνίζα πάνω σε καμβάδες

Η αφηρημένη τέχνη με υφή ήταν έτοιμη! Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται καθαρά αυτό το σπάσιμο που ήθελα να πετύχω και σου περιέγραψα πιο πάνω.

Αφηρημένη τέχνη με υφή diy, λεπτομέρεια με χρυσό

Κι εδώ τους βλέπεις πλάι πλάι κρεμασμένους πάνω από τον κεντρικό καναπέ του σαλονιού. Όταν τους φωτογράφισα δεν είχα καθόλου καλό εσωτερικό φως και χάνονται από μακριά οι λεπτομέρειες της υφής της επιφάνειας.

Δίπτυχο καμβάδων αφηρημένη τέχνη με υφή diy

Με ένα κοντινό και λίγο από τα πλάγια βλέπεις πως αποτυπώνεται όλη η υφή πάνω στους καμβάδες.

Abstract textured art diy
Τώρα ίσως σκεφτείς … γιατί δύο καμβάδες και κάθετοι και όχι ένας μεγάλος τετράγωνος.

Η απάντηση έχεις δύο σκέλη:

Πρώτον γιατί πολύ απλά αυτούς είχα διαθέσιμους σπίτι και δεύτερον γιατί σε μία μίνι ανακαίνιση που ετοιμάζω για το σαλόνι μας αυτοί οι δύο καμβάδες θα χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά πλαισιώνοντας “κάτι” 😍

Earth tones abstract textured art
pin-this-for-later
Textured abstract art diy
Αφηρημένη τέχνη με υφή diy

Είμαι σίγουρη πως σε πολλούς ίσως και να μην αρέσει αυτή η προσπάθεια. Κι αυτό είναι καλό που δεν αρέσουν όλα σε όλους. Για μένα που αγαπώ αυτό το είδος της ζωγραφικής είναι ότι πρέπει για τον χώρο μας.

‘Αλλωστε η προσπάθεια δεν αφορά μόνο αυτούς τους καμβάδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι ανάλογο και πάνω σε τοίχο σαν τεχνοτροπία.

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, ακολούθησε την σελίδα μου στο Facebook πατώντας πάνω στο ArtDecorationCrafting .

Αφηρημένη τέχνη με υφή diy

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

6 thoughts on “Αφηρημένη τέχνη με υφή diy”

  • Ευχαριστώ Ρένα μου. Μα δεν υπάρχει πρόβλημα, κάτι γίνεται κάποιες φορές με τα κινητά όταν προσπαθούμε να μπούμε

   Απάντηση
  • Αν δεν δοκιμάσεις κάτι δεν ξέρεις αν μπορείς να το πετύχεις. Κι εγώ πολλές φορές έχω ανασφάλεια όταν ξεκινάω να φτιάξω κάτι και στην πορεία βλέπω πως μπορώ να τα καταφέρω

   Απάντηση

Leave a Comment