Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Λάβετε τα άρθρα μας στο email σας.

Privacy Policy

Φτιάχνω χάλκινη επιτραπέζια λάμπα

Φτιάχνω χάλκινη επιτραπέζια λάμπα

Μεσολάβησαν πάλι δεκαπέντε ημέρες από την τελευταία μου ανάρτηση

Σε αυτό λοιπόν το διάστημα συνέβησαν και κακά αλλά και καλά γεγονότα.  Αυτοί που με ακολουθούν στο Facebook ήδη θα γνωρίζουν πως ένα από τα σκυλάκια μου, το μεγαλύτερο σε ηλικία «έφυγε» ήδη για το μεγάλο ταξίδι.  Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως μια τέτοια απώλεια θα με διέλυε στην κυριολεξία.
Η ζωή όμως όπως όλοι ξέρουμε έχει και τα κάτω της αλλά ευτυχώς έχει και τα πάνω της.  Και έρχεται λοιπόν μια ημέρα και μαθαίνω πως θα γίνω γιαγιά για δεύτερη φορά!!!  Και όπως καταλαβαίνεις είναι αυτό που κυριαρχεί πια στην ζωή μου.  Συναισθήματα πολλά & έντονα!  Το να βιώνεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για δεύτερη φορά κάτι τέτοιο είναι το λιγότερο μαγικό!

Στο δια ταύτα τώρα…
Όταν η διάθεση μου είναι περίεργη και όπως καταλαβαίνεις το τελευταίο διάστημα με αυτό το κάτω/πάνω το λιγότερο που μπορώ να την χαρακτηρίσω είναι περίεργη, για να εκτονωθώ χρειάζεται κατασκευή… εκεί που το μυαλό παύει να σκέφτεται άλλα πράγματα και συντονίζεται μόνο με το «how to» της κατασκευής.  Ήθελα λοιπόν μια λάμπα για ένα τραπεζάκι στο καθημερινό μας καθιστικό.  
Όχι… δεν πήγα να την αγοράσω!  Ήταν ευκαιρία να την φτιάξω μόνη μου γιατί είχα όλα τα υλικά, εκτός από ένα αλλά και γιατί ήταν μία λάμπα που ενώ την έβρισκα έτοιμη στο εμπόριο θεωρούσα υπερβολική την τιμή της για να την αγοράσω. 
Για το κυρίως σώμα της λάμπας τα υλικά είναι αυτά που σου περιγράφω στην φωτογραφία παρακάτω.  Αυτό που μου έλειπε ήταν η ορειχάλκινη συστολή, είναι το εξάρτημα που έχει διαφορετικό χρώμα από τα υπόλοιπα. 

Για την βάση της λάμπας χρησιμοποίησα τις 2 γωνίες Θ/Θ και τις 2 γωνίες Α/Θ, 2 ταφ και 2 από τα κομάτια του χαλκοσωλήνα αυτά των 8 εκατοστών.  Αυτά σχημάτισαν τα δύο ποδαράκια της βάσης τα οποία ενώθηκαν μεταξύ τους με τα 2 κομάτια των 5 εκατοστών και το τρίτο ταφ.  Για το σώμα της λάμπας ξεκίνησα με το κομάτι του σωλήνα (εικ.3) μήκους 18 εκατοστών.  Εδώ να σου πω πως όλα αυτά κολλήθηκαν με κόλλα χαλκοσωλήνα απλά ξέχασα να την φωτογραφήσω αλλά μπορούν επίσης να κολληθούν με οποιαδήποτε κόλλα στιγμής.

Στην εικόνα 4 βλέπεις πως σχημάτισα το γύρισμα της λάμπας με δύο γωνίες, 1 Θ/Θ & 1 Α/Θ,  1 κομάτι σωλήνα 6 εκατοστά και 1 κομάτι σωλήνα 12 εκατοστά.

Πριν ξεκινήσω να μοντάρω τα ηλεκτρολογικά της λάμπας γυάλισα όλα τα χάλκινα εξαρτήματα με μία αλοιφή ειδική για χαλκό (τις πουλάνε και στα Σ Μάρκετς) γιατί πολλά από τα κομμάτια που χρησιμοποίησα ήταν παλιά και ο χαλκός έχει αυτό το κακό… οξειδώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεις τι χρειάζεται για το ηλεκτρολογικό μέρος της λάμπας.  Φυσικά και τα είχα όλα αυτά αφού η εταιρεία μας ειδικεύεται στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.  Μεταξύ όμως ο διακόπτης που χρησιμοποίησα δεν είναι για επιτραπέζιο φωτιστικό αλλά για επιδαπέδιο.  Είναι δηλαδή να τον πατάς με το πόδι.  Αυτά όμως τα μικροπράγματα δεν με σταματούν εμένα… 

Με ένα τρυπάνι τρύπησα το κάτω μέρος του ταφ της βάσης για να μπορέσω να περάσω το καλώδιο (εικ.5).  Το πέρασα μέχρι να βγει από τον σωλήνα των 18εκ. (εικ.6) και στο σημείο αυτό έβαλα την ορειχάλκινη συστολή (εικ.7).  Εφάρμοσα μετά πάνω στην συστολή το πάνω μέρος της λάμπας που είχα φτιάξει (εικ.8) και η λάμπα σχηματίστηκε.

Στο στόμιο της λάμπας, εκεί που έβαλα το ρακόρ σύσφιξης, έβαλα το ντουί της λάμπας το οποίο σύνδεσα με το καλώδιο (εικ.9) και βίδωσα μια διακοσμητική Led λάμπα.  Στη συνέχεια σύνδεσα τον διακόπτη και το φις (εικ.11,12) και η λάμπα μου πια ήταν έτοιμη να μας φωτίσει.

Πίστεψε με οι φωτογραφίες που ακολουθούν την αδικούν!  Είναι πράγματι πολύ όμορφη με όλη την απλότητα των γραμμών της

Δεν αποτελείται από πανάκριβα υλικά και εξαρτήματα αλλά στολίζει σαν κόσμημα το τραπεζάκι του καθημερινού μας καθιστικού.  Το τραπεζάκι που είναι το γνωστό κομοδίνο που είχα μαζέψει πριν μήνες από τα σκουπίδια και το είχα φτιάξει.  Μπορείς να θυμηθείς εδώ πως

Δες την εδώ την ημέρα αλλά και την νύχτα όταν την άναψα!

Και όπως τραβούσα φωτογραφίες αυτό το ροζ χρυσό του χαλκού μου θύμισε τις ορτανσίες που είχα αγοράσει τότε που έφτιαξα τα παλιά βιβλία.  Τις αποξηραίνω αφήνοντας τες να πιουν όλο το νερό του ανθοδοχείου, έτσι μου είπε ο ανθοπώλης μου.  Μετέφερα λοιπόν το βάζο δίπλα στην λάμπα και αυτό το λίγο ροζ που έχουν τα άνθη της ορτανσίας ήρθε και ταίριαξε τόσο πολύ με το ροζ του χαλκού!

Και αν νομίζεις πως γι αυτή την πανέμορφη λάμπα επειδή δεν έχεις τα υλικά θα ξοδέψεις μια περιουσία, όλα τα υλικά υδραυλικά και ηλεκτρολογικά δεν ξεπερνάνε τα 20 ευρώ.

Τελικά οι κατασκευές έχουν διπλό όφελος… είναι και ψυχοθεραπεία αλλά και οικονομία.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ γλίτωσα και λεφτά αλλά είχα και την ευκαιρία να φτιάξω πάλι κάτι με τα δικά μου χέρια για το σπίτι μου.

Τα χάλκινα υδραυλικά εξαρτήματα μας δίνουν υπέροχα διακοσμητικά για το σπίτι μας.  Θυμάσαι τα κηροπήγια που είχα φτιάξει; 
Pin this ⇓

Σας εύχομαι μια όμορφη εβδομάδα 😊

Φιλάκια

I am linking at Inspire me Tuesday

Christina

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

All posts

37 Σχόλια

 • ΙΩΑΝΝΑ MPISKOTOUPOLI 2017-11-21 at 10:09 ΠΜ

  Αυτές τις κατασκευές με σωλήνες χαλκού τις έχω βάλει από καιρό στο μάτι!!Θέλω άμεσα να φτιάξω το κηροπήγιο και μετά βλέπουμε!Πάντως η λάμπα υπέροχη!!!Καλημέρα Χριστίνα!!!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:23 ΜΜ

   Να το φτιάξεις Ιωάννα μου… είναι τόσο απλό αλλά συγχρόνως όμορφο. Χαίρομαι που σου αρέσει η λάμπα!

 • Michelle Leslie 2017-11-21 at 10:59 ΠΜ

  I'm so sorry about your little fur baby Christina and so happy, at the same time, that you're becoming a Grand Mommy for the second time. I agree with you, sometimes when our feelings are all over the place the best thing to do is keep busy and make something beautiful, just like your gorgeous copper lamp. I really love the whole look of the piece and I don't think it matters what kind of decorations you put next to it, it will always stand out

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:22 ΜΜ

   Thank you my sweet friend for everything… for being present in my blog, for commenting with such beautiful comments for encouraging me. Thank you from the bottom of my heart 🙂

 • LitsArt 2017-11-21 at 11:20 ΠΜ

  έτσι είναι η ζωή….ενα δυσαρεστο νέο, ένα ευχαριστο….
  να τον θυμάστε πάντα τον σκυλάκο σας με αγάπη!
  με το καλό ν αξαναγίνεις γιαγιά!
  η λάμπα εκπληκτική!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:19 ΜΜ

   Σ ευχαριστώ Λίτσα μου για όλα!

 • VintageSouthernPicks 2017-11-21 at 1:12 ΜΜ

  Christina, I'm so sorry to hear about your pup's passing! Those are always such unhappy events, and I do understand having lost mine not long ago. But glad to hear you have become a grandmomma again!
  The lamp is gorgeous! It casts huge light too, and looks so nice there with the hydrangea and other pieces.

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:19 ΜΜ

   I know about your dog Florence … it is such a loss! So glad you liked my lamp!

 • La creme 2017-11-21 at 2:14 ΜΜ

  Έτσι είναι η ζωή γεμάτη ανατροπές, κρίμα για το σκυλάκι.. Με το καλό να έρθει το νέο μέλος!!
  Οι αλλαγές στο blog πολύ ωραίες, φαίνεται πιο φωτεινό και ευχάριστο στην ανάγνωση!
  Η λάμπα υπέροχη! Καιρό τώρα κι εγώ έχω στο μυαλό μου να φτιάξω ένα φωτιστικό γραφείου από χαλκό, αλλά δεν έχω καταλήξει στο σχέδιο..

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:17 ΜΜ

   Ευχαριστώ Ρία μου… νάσαι καλά! Ναι κι εγώ έτσι νομίζω. Του χρειαζόταν η αλλαγή. Περιμένω να δω και το δικό σου φωτιστικό όταν το φτιάξεις. Έχεις ταλέντο στις κατασκευές και είμαι σίγουρη πως θα είναι υπέροχο!

 • Zina Z 2017-11-21 at 2:17 ΜΜ

  δυστυχως την εχω περασει κ εγω τη φαση απωλειας ζωου, αγαπημένου φίλου, και δυστυχως απο τοτε δε θελω αλλο σκυλακι στη ζωη μου! Καλη δυναμη κουκλα!
  όσο για τη λάμπα, λατρευω καθετι χαλκινο και λιτο και το δικο σου ειναι ανεπαναληπτο! Νομιζω ότι και η λάμπα που επέλεξες είναι καταπληκτική!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:16 ΜΜ

   Ωωωωχ κι εσύ;;;;; Οπότε καταλαβαίνεις Ζίνα μου πως νιώθω… Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για την λάμπα… το ξέρεις πως η γνώμη σου μετράει πολύ!

 • Mary K.- The Boondocks Blog 2017-11-21 at 2:52 ΜΜ

  Christina your blog looks great! As does the super cool lamp. I think it goes very well with your style since you have so many pretty copper pieces. Congratulations on the happy news!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:15 ΜΜ

   Thank you so much Mary! Your comments always make me smile 🙂

 • Katerina Konstantinou 2017-11-21 at 4:57 ΜΜ

  Πολύ στεναχωρήθηκα με τα άσχημα νέα Χριστίνα μου αλλά τουλάχιστον με τα καλά νέα θα μετριαστεί λίγο το αίσθημα της απώλειας. Η λάμπα που φτιάξατε είναι πραγματικά πανέμορφη και thumbs up για τις προσεγμένες λεπτομέρειες στο καλώδιο κ τα υπόλοιπα ηλεκτρολογικά υλικά!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:13 ΜΜ

   Ακριβώς έτσι έγινε Κατερίνα μου… συνέβη ότι συνέβη με το σκυλί μας και ήρθε το υπέροχο νέο να μετριάσει τον πόνο. Σ ευχαριστώ συνάδελφε ηλεκτρολόγε!

 • nikol 2017-11-21 at 10:35 ΜΜ

  Το ξέρω και εγώ ότι η απώλεια του σκυλάκου σας πονάει !! Από την αλλη πλευρά έρχεται και η απέραντη χαρά από τον ερχομό του μωρού !! Ισοσταθμίζουν τη ζωή μας !! Η αλλαγή του μπλογκ είναι εξαιρετική (μεγάλο καημό έχω να αλλάξω και το δικό μου ) .
  Οι κατασκευές σου πάντα έχουν το δικό σου στίγμα και είναι μοναδικές Χριστίνα μου !!
  Οι χαλκοσωλήνες είναι στα προσεχώς… Φιλιά

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:11 ΜΜ

   Ναι σίγουρα Νικόλ μου. Η χαρά για το δεύτερο εγγονάκι επισκιάζει τα πάντα. Αλλά η θύμηση του σκυλάκου μου είναι εκεί και με πονάει. Να το αλλάξεις… θα είναι σαν να κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι σου. Τόσο ωραία θα νιώθεις! Χαίρομαι που σου αρέσει η λάμπα μου και περιμένω να δω τι σκέφτηκες για τους χαλκοσωλήνες! Φιλια

 • Ανώνυμος 2017-11-22 at 1:50 ΜΜ

  Υπέροχη, υπέροχη Χριστίνα μου και απολύτως του στυλ μου. Θα μου φτιάξεις μία όταν έρθω το καλοκαίρι; χαχαχαχχαχαχα φιλάκια, Μαρίνα από Βέλγιο

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:09 ΜΜ

   Σ ευχαριστώ Μαρινάκι μου… φυσικά και θα σου φτιάξω. Θα σε περιμένει πριν έρθεις να το ξέρεις. Φιλάκια!

 • Rania Damianaki 2017-11-22 at 4:39 ΜΜ

  Μμμμ δηλαδή και για υδραυλικός μια χαρά το πας!!!!
  Την ερωτευτηκα…ω ναι!! Και είναι και αυτή η λάμπα edison που αγαπώ…!!!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:08 ΜΜ

   Χαχαχαχαχ ναι … μάθε τέχνη και άστηνε. Κι εγώ τις αγαπώ αυτές τις λάμπες πολύ!

 • My Little World 2017-11-22 at 5:55 ΜΜ

  Άλλη μια υπέροχη κατασκευή σου Χριστίνα μου! Κρίμα για υο σκυλάκι σου, καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλη η απώλεια! Να όμως που έρχεται ένα ακόμα εγγόνι να γεμίσει την όμορφη ζωή σου και να σε κάνει ακόμη πιο δημιουργική γιαγιά (θα ήθελα πολύ να δω κάποια κατασκευή σου για τα εγγόνια σου)! Τα φιλια μου!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:08 ΜΜ

   Είναι Σωτηρία μου μεγάλη απώλεια… μου λείπει και πάντα θα μου λείπει! Η αλήθεια είναι πως αυτό το υπέροχο νέο για το νέο μας μέλος ήρθε την καταλληλότερη στιγμή… φιλάκια!

 • Toula- lol moms 2017-11-24 at 5:00 ΠΜ

  Χριστίνα μου σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Τελικά τα καταφέραμε αν και μεταξύ μας πιστεύω πως το blog σου έχει τόσο ωραίο content που ότι "ρούχο" και να του φορέσεις, πάλι τέλειο θα είναι. Για το σκυλάκι η απώλεια μεγάλη, σε νιώθω, προσπάθησε να κρατήσεις την μνήμη του ζεστή στην καρδιά σου και κάπως έτσι θα είναι σαν να μην έφυγε ποτέ. Για την εγγονούλα δεν το ήξερα…..Χριστίνα μου πρέπει να είναι τέλειο για μια γυναίκα να είναι τόσο νέα γιαγιά!!! Να χαίρεσαι τα όλα τα παιδιά σου και να αποκτήσεις πολλά πολλά ακόμη εγγόνια!!! Όσο για την χάλκινη λάμπα, κατάφερες για άλλη μία φορά να μας αφήσεις speechless. Σε φιλώ γλυκά και σε ευχαριστώ και πάλι.

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:06 ΜΜ

   Εγώ σε ευχαριστώ Τούλα μου που με ανέχτηκες και θα με ανεχτείς κι άλλο χαχαχχα! Σ ευχαριστώ επίσης για τα καλά σου λόγια με τιμούν ιδιαίτερα! Φιλάκια κι από εμένα!

 • Maria Pirgianaki 2017-11-24 at 7:01 ΠΜ

  Αρχικά για τα αγαπημένα μας ζώα όταν φεύγουν σίγουρα είναι μια απώλεια και ένα κενό στο χώρο του σπιτιού και στην καρδιά μας.Σε καταλαβαίνω Χριστίνα μου….Τώρα η σύνθεση σου είναι πολύ όμορφη και σίγουρα θα εντυπωσιάζει σαν διακοσμητικό αντικείμενο…φιλάκια πολλά!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:05 ΜΜ

   Μεγάλη απώλεια Μαρία μου, μεγάλη! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

 • Ζωγραφιά 2017-11-25 at 6:48 ΜΜ

  Με το καλό το νέο μέλος! Τα καλύτερα δώρα έχεις. Δυο εγγόνια! Πολλά φιλιά!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:04 ΜΜ

   Τα καλύτερα δεν λες τίποτα Ζωγραφία μου… πολλά φιλιά κι από εμένα!

 • Δημιουργία 2017-11-26 at 5:34 ΜΜ

  Λιτό αλλά πολύ όμορφο Χριστίνα μου το φωτιστικό . Με το καλό να δεχτείτε το μωράκι σας!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:04 ΜΜ

   Σ ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τις ευχές Κατερίνα μου!

 • Eleana-My Home My Memories 2017-11-27 at 7:52 ΠΜ

  Με το καλό να έρθει και το 2ο μωράκι!! Από νωρίς στα βάσανα αυτά τα παιδιά.. :p
  Δυστυχώς με τα ζώα δένεσαι και ειδικά μετά από τόσα χρόνια όταν αυτά φύγουν είναι πολύ άσκημο το συναίσθημα..
  Η όλη κατασκευή είναι πολύ όμορφη και ξέρεις πως πρόσφατα έφτιαξα κάτι ανάλογο και τις vintage τις λάμπες της λάτρεψα για το φωτισμό τους πέρα που είναι στολίδι από μόνες τους!!

  • Christina Makri 2017-12-01 at 5:03 ΜΜ

   Σ ευχαριστώ Ελεάνα μου … είμαι μια τρελαμένη γιαγιά πια! Άσε μου έχει χαλάσει όλη η διάθεση με αυτό που έζησα … φυσικά και ξέρω για την λάμπα σου. Το είχαμε συζητήσει αρκετές φορές γι αυτήν και δεν νομίζω ότι υπήρχε ιδανικότερη μεταμόρφωση από αυτή που έκανες!

 • Christina Makri 2017-12-01 at 5:14 ΜΜ

  Δήμητρα μου αφού το έχεις ζήσει με καταλαβαίνεις… Ναιιιιιιι άλλη μια φορά γιαγιά! Σ ευχαριστώ φίλη μου για τα καλά σου λόγια… φιλάκια!

 • Thalia Tzellou 2018-01-04 at 6:31 ΜΜ

  Καταλαβαίνω πως νιώθεις για το σκυλάκι σας Χριστίνα μου και λυπάμαι πολύ, χάρηκα όμως με το εγγονάκι που περιμένετε, με το καλό να έρθει!! Η λάμπα είναι καταπληκτική! Με τον χαλκό τελικά έχεις φτιάξει θαύματα! Φιλάκια πολλά!

  • Christina Makri 2018-01-05 at 7:43 ΜΜ

   Μετά από τόσο καιρό και ακόμη πονάει πολύ! Χαίρομαι πολύ που θυμάσαι Θάλεια μου ότι έχω δουλέψει πολλές φορές με τον χαλκό. Φιλάκια!

  Leave a Reply

  About me

  About me

  Christina

  Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces.Posts of my projects may also be found in craftgawker.com I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family. Read more about me.

  Christina

  Subscribe & Follow

  Εγγραφείτε στο Newsletter μας

  Λάβετε τα άρθρα μας απευθείας στο email σας!

  Privacy Policy

  Recent Posts

  Creative Bloggers

  Facebook

  Pinterest

  ×