2 διακοσμητικά papier mache: Ο πιο εύκολος τρόπος

Έλα να σου δείξω να φτιάξουμε διακοσμητικά με τη μέθοδο papier mache. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για αυτή τη τεχνική και αποκλείεται να κάνεις λάθος!

Περιεχόμενο Απόκρυψη

Η τέχνη papier mache, γιατί περί τέχνης πρόκειται, είναι πολύ διαδεδομένη και μπορείς να κατασκευάσεις υπέροχα πράγματα!

Τον τελευταίο καιρό έβλεπα σε eshops του εξωτερικού να κυκλοφορούν αντικείμενα κατασκευασμένα με αυτή την τεχνική. Κι επειδή μου βγάζουν κάτι παλιό και γήινο αλλά συγχρόνως σε μια μοντέρνα εκδοχή είπα να δοκιμάσω την τύχη μου και να φτιάξω μόνη μου αυτά που μου αρέσουν.

Η πρωτόγονη ομορφιά τους τα κάνει υπέροχα διακοσμητικά κομμάτια. Μπορείς να τα βάλεις πάνω σε ένα τραπεζάκι στο σαλόνι, σε ένα ράφι σε μια βιβλιοθήκη, να τα αφήσεις μόνα τους ή να τα πλαισιώσεις και με άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Οι τεχνικές και οι συνταγές που κυκλοφορούν για την παρασκευή της πρώτης ύλης είναι επίσης πολλές και ανάλογες του τι θέλεις να φτιάξεις.

Όταν όμως πρόκειται για μικρά και εύκολα διακοσμητικά αντικείμενα δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθείς και με την παρασκευή της πρώτης ύλης.

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος για papier mache;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξεις τέτοιου είδους διακοσμητικά είναι να συντομεύσεις το χρόνο! Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι πολύ ανυπόμονη όταν φτιάχνω οτιδήποτε για να το δω να παίρνει την τελική του μορφή. Κι αν μπορώ να κάνω κάτι για να μικρύνω το χρόνο κατασκευής του ε τότε ναι! Αυτό είναι κέρδος!

Τι χρειαζόμαστε για μια τέτοια κατασκευή;

Χαρτοπολτό! Δεν θα χρειαστείς τουλάχιστον 2-3 ώρες για να κατασκευάσεις την πρώτη ύλη, δηλαδή τον χαρτοπολτό; Και μετά θα χρειαστείς και 2-3 μέρες ανάλογα το μέγεθος του αντικειμένου για να στεγνώσει. Οπότε αν κερδίσεις κάποιο χρόνο είναι κέρδος!

Τι είναι ο χαρτοπολτός;

Ο χαρτοπολτός ή papier mache είναι αυτό που λέει το όνομα του. Πολτός από χαρτί, ο οποίος ύστερα από μια επεξεργασία με νερό και άλλα υλικά έρχεται και γίνεται σαν πηλός.

Για χαρτί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, χαρτόνι, εφημερίδες, χαρτί υγείας και ότι άλλο διαλύεται εύκολα με το νερό. Με την πρόσμιξη κόλλας και άλλων υλικών παίρνει τη μορφή του πηλού και έτσι μπορεί να δουλευτεί.

Όπως καταλαβαίνεις και την δουλίτσα του την έχει αλλά και την αγωνία αν όλα τα υλικά είναι σε κατάλληλες δόσεις για μια πετυχημένη κατασκευή.

Ο εύκολος τρόπος είναι:

Για όσους δεν το γνωρίζουν υπάρχει έτοιμος χαρτοπολτός και πίστεψε με επειδή τον έχω δοκιμάσει δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάτι λάθος όσον αφορά την σύνθεση του.

Κι εκτός από αυτό ξεκινάς να κατασκευάζεις το αντικείμενο που θέλεις άμεσα και περιορίζεσαι μόνο εκεί. Χωρίς άλλες αγωνίες, όπως πχ αν πέτυχε η υφή της πρώτης ύλης δηλαδή του χαρτοπολτού.

Ο πολτός που εγώ χρησιμοποιώ είναι ο Eberhard Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί και νομίζω πως κάνουν την ίδια δουλειά. Η τιμή τους είναι αρκετά συμφέρουσα αν σκεφτείς ότι σε γλυτώνει από αρκετό κόπο.

Αν και τα papier mache διακοσμητικά κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό, εγώ πρώτη φορά επιχείρησα να φτιάξω κάτι τέτοιο στο παρακάτω άρθρο:

Τα υλικά της πρώτης κατασκευής, ένα μπολ σε σχήμα γόνδολας

  1. ‘Ενα πακέτο έτοιμο χαρτοπολτό
  2. Ένα μπολ που θα λειτουργήσει σαν καλούπι
  3. Ένα μπολ για την ανάμειξη του χαρτοπολτού
  4. Διάφορα χρώματα για το βάψιμο του papier mache μπολ (Αν θέλεις μπορείς να το αφήσεις άβαφο)
  5. Πινέλο και μεμβράνη
papier mache εύκολος τρόπος υλικά

Πως δουλεύω τον χαρτοπολτό για την πρώτη κατασκευή

Όπως σου είπα και πιο πάνω δεν έχεις να κάνεις σχεδόν τίποτα. Απλα αναμειγνύεις τον χαρτοπολτό σε ένα πλαστικό μπολ, με την ανάλογη ποσότητα νερού, εγώ χρησιμοποιώ ένα μεγάλο τάπερ. Κι αυτό το κάνω ώστε αν περισσέψει κάποια ποσότητα μπορώ να την φυλάξω στο ψυγείο έως και ένα μήνα. Αρκεί το τάπερ να είναι καλά κλεισμένο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για 250γρμ έτοιμου χαρτοπολτού χρειαζόμαστε 250ml νερού. Εγώ έβαλα λίγο παραπάνω για να δουλευτεί καλύτερα. Ας πούμε ότι έβαλα 300ml νερό.

Χαρτοπολτός έτοιμος για χρήση

Όταν ο χαρτοπολτός έχει υφή πηλού είμαστε έτοιμοι να στήσουμε το papier mache αντικείμενο μας.

‘Εχω φυλαγμένο ένα μπολ από προφιτερόλ σε σχήμα γόνδολας. Μου άρεσε το σχήμα του και ήξερα πως κάτι θα κάνω με αυτό. Αυτό λοιπόν θα γίνει το καλούπι μου για το πρώτο διακοσμητικό μπολ.

Πλαστικό μπολ σαν καλούπι για papier mache

Ντύνουμε εξωτερικά το μπολ – καλούπι, με αρκετά στρώματα μεμβράνης. Αυτό θα μας βοηθήσει όταν ξεκαλουπώσουμε το μπολ που θα σχηματίσουμε, να βγει πολύ εύκολα.

Γιατί σχηματίζω το μπολ στην εξωτερική πλευρά του καλουπιού και όχι στην εσωτερική;

  1. Γιατί το σχήμα που θα πάρει το papier mache μπολ που θα δημιουργήσουμε θα είναι πιο ολοκληρωμένο και
  2. Θα προκύψει μεγαλύτερο μέγεθος αντικείμενο όταν χτίζουμε εξωτερικά του καλουπιού από ότι στο εσωτερικό του
Διάφανη μεμβράνη για την κατασκευή μπολ από χαρτοπολτό

Ξεκινάμε λοιπόν να “χτίζουμε” το διακοσμητικό μας μπολ από χαρτοπολτό πάνω στο καλούπι. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και άκρως χαλαρωτική ή τουλάχιστον έτσι λειτουργεί σε μένα.

Θέλοντας να δημιουργήσω ένα σχέδιο στα πλαϊνά του μπολ τσίμπησα γύρω γύρω τον χαρτοπολτό και δημιουργήθηκε αυτή η γραμμή.

Πως χτίζουμε το διακοσμητικό μπολ από χαρτοπολτό πάνω στο καλούπι

Θέλοντας να δώσω στο μπολ μια πιο φινιρισμένη μορφή πρόσθεσα και ένα σήκωμα στο κάτω μέρος του.

Σχημάτισα ένα αυλάκι πιέζοντας το δάκτυλο μου για να το έχω σαν οδηγό για το που θα βάλω τον έξτρα χαρτοπολτό.

Το κομμάτι που σχηματίζει τη βάση του μπολ έχει πάχος 1,25 εκατοστά και ύψος ακριβώς το διπλάσιο δηλαδή 2,5 εκατοστά.

Πως φτιάχνουμε διακοσμητικό μπολ με τεχνική papier mache

‘Ετσι όπως το βλέπεις το μετέφερα στο μπαλκόνι σε ένα σκιερό μέρος. Ο καιρός τώρα πια έχει ζεστάνει πολύ, εγώ δεν βιάζομαι κι έτσι το άφησα να στεγνώσει μόνο του.

Τελική μορφή διακοσμητικού μπολ από χαρτοπολτό, πριν στεγνώσει

Ακριβώς 24 ώρες μετά, η εξωτερική επιφάνεια έχει στεγνώσει εντελώς και έχει γίνει σκληρή σαν πέτρα.

Πως βγαίνει το μπολ από το καλούπι αφού έχει στεγνώσει στην εξωτερική πλευρά του

Όπως βλέπεις στη παρακάτω φωτογραφία και η εσωτερική κάτω επιφάνεια του μπολ έχει στεγνώσει.

Κρατάνε όμως τα πλαϊνά, η διαφορά του χρώματος μας δείχνει την υγρασία που υπάρχει ακόμη κι έτσι το άφησα να στεγνώνει ακόμη 24 ώρες.

Διακοσμητικό μπολ από χαρτοπολτό σε σχήμα γόνδολας

Δεν βιαζόμουν γιατί παράλληλα στέγνωνε και το δεύτερο διακοσμητικό μπολ που ετοίμασα με την τεχνική papier mache.

Υλικά για το δεύτερο διακοσμητικό μπολ

Εδώ η ποσότητα του έτοιμου χαρτοπολτού που χρησιμοποιώ είναι διπλάσια γιατί και το μπολ που θα φτιάξω είναι διπλάσιο και παραπάνω από το προηγούμενο. Θα χρησιμοποιήσω επίσης και ένα υλικό που το σκέφτηκα την τελευταία στιγμή. Θα σου πω στη συνέχεια αν πέτυχε η χρήση του και ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της χρήσης.

  1. Δύο πακέτα έτοιμο χαρτοπολτό
  2. Ένα μεγάλο μπολ που θα λειτουργήσει και πάλι σαν καλούπι
  3. Μία πλαστική λεκάνη για την ανάμειξη του χαρτοπολτού
  4. Στόκος γυψοσανίδας της Knauf
  5. Διάφορα χρώματα για το βάψιμο του papier mache μπολ (Αν θέλεις μπορείς να το αφήσεις άβαφο)
  6. Πινέλο και μεμβράνη
Υλικά για μεγάλο διακοσμητικό μπολ με τεχνική papier mache

Πληροφορίες για την κατασκευή του

Αν και εδώ η ποσότητα είναι διπλάσια ακολουθώ την ίδια μέθοδο όπως και στην πρώτη κατασκευή. Το νερό που χρησιμοποιώ εδώ για την ανάμειξη και για τις δύο συσκευασίες του χαρτοπολτού είναι περίπου 550ml.

Η μόνη διαφορά ως προς την πρώτη είναι η χρήση του στόκου που είναι ειδικός για στοκάρισμα γυψοσανίδας.

Γιατί χρησιμοποίησα στόκο γυψοσανίδας μέσα στο χαρτοπολτό;

Η σκέψη που έκανα ήταν η εξής:

Οι γυψοσανίδες είναι επίπεδα ορθογώνια δομικά στοιχεία. Στο εσωτερικό τους έχουν γύψο ο οποίος επενδύεται και από τις δύο πλευρές με ειδικό χαρτί. Αυτό το χαρτί λοιπόν το στοκάρουμε με αυτόν τον στόκο και έτσι αποκτούμε μία επιφάνεια σαν τοίχο. Αν αυτό δεν συνέβαινε δεν θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε τη γυψοσανίδα πχ. να την βάψουμε.

Άρα χρησιμοποιώντας τον στόκο μέσα στο μίγμα του χαρτοπολτού, δίνουμε στο αντικείμενο μας τη δυνάτοτα να γίνει γερό σαν πέτρα και επιπλέον όπως κατάλαβα μετά στέγνωσε αρκετά πιο γρήγορα ανάλογα με το μέγεθος του.

2 διακοσμητικά papier mache: Ο πιο εύκολος τρόπος

Σε αυτή τη κατασκευή μία μεγάλη γυάλινη σαλατιέρα θα παίξει το ρόλο του καλουπιού. Έβαλα και δύο μικρότερα μπολ από κάτω για να σηκώσω το γυάλινο μπολ και έτσι να μπορώ να το δουλέψω πιο εύκολα. Φυσικά και αυτό επενδύθηκε εξωτερικά με αρκετά στρώματα μεμβράνης.

Πως να φτιάξεις ένα μεγάλο διακοσμητικό μπολ με τεχνική papier mache

Το “χτίσιμο” του μπολ έγινε όπως και την προηγούμενη φορά. Το πάχος του χαρτοπολτού όμως που χρησιμοποιήθηκε είναι 2 φορές πιο παχύ λόγω του μεγάλου μεγέθους του αντικειμένου.

Οδηγίες πως να φτιάξεις ένα μεγάλο διακοσμητικό μπολ με τεχνική papier mache

Διακοσμητικά στοιχεία πάνω στην επιφάνεια του μπολ

Αν ανατρέξουμε στη πρώτη φωτογραφία του άρθρου, δηλαδή τη φωτογραφία από όπου άντλησα έμπνευση θα δούμε πως όσο πιο λιτή είναι η εμφάνιση των συγκεκριμένων διακοσμητικών τόσο πιο όμορφα δείχνουν.

Τα μόνα διακοσμητικά στοιχεία πάνω τους είναι η βάση που έχουν στο κάτω μέρος και μία διακοσμητική γραμμή πάνω στην εξωτερική περιφέρεια τους.

Για τη βάση λοιπόν χρησιμοποίησα ένα ποτήρι, το πίεσα πάνω στην επιφάνεια και σχηματίστηκε ένας κύκλος. Αυτός ο κύκλος θα λειτουργήσει σαν οδηγός για να φτιάξω τη βάση και αυτό έκανα.

Πως φτιάχνεις βάση σε διακοσμητικό μπολ από χαρτοπολτό

Για τη διακοσμητική γραμμή, απλά τσιμπάω ανάμεσα στα δύο δάκτυλα τον υγρό χαρτοπολτό και συνεχίζω να το κάνω γυρνώντας γύρω-γύρω το μπολ.

Πως δημιουργούμε διακοσμητική γραμμή πάνω σε ένα μπολ papier mache

Tip για όσο το δυνατόν πιο λεία επιφάνεια

Είναι κάτι που αν θέλεις το κάνεις. Νομίζω όμως πως σε κάποια μεγάλα αντικείμενα όπως αυτό εδώ το μπολ του δίνει μια πολύ πιο φίνα εμφάνιση.

Το κόλπο λοιπόν για λεία επιφάνεια είναι:

Βρέχεις τα δάκτυλα σου ελαφριά με νερό και αρχίζεις να στρώνεις απαλά την επιφάνεια του χαρτοπολτού. Συνεχίζεις έως ότου το αποτέλεσμα σε ικανοποιεί. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεις πως ήταν αρχικά η επιφάνεια του μπολ και πως καταλήγει μετά.

Πως να κάνεις λεία την επιφάνεια σε αντικείμενα από χαρτοπολτό

Το μπολ στέγνωσε σε περίπου 1,5 ημέρα. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο καλά έκανα που χρησιμοποίησα το στόκο. Γιατί για ένα αντικείμενο τέτοιου μεγέθους και με τόσο πάχος θα χρειαζόταν να περιμένω τουλάχιστον 4-5 ημέρες.

Τι να μην κάνεις όταν πρόκειται να φτιάξεις αντικείμενα με αυτή τη τεχνική

Γιατί αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις! Δυσκολεύτηκα πολύ να “ξεκαλουπώσω” το μπολ. Κι αυτό γιατί η μεμβράνη που χρησιμοποιούμε και για τα τρόφιμα είναι λεπτή ακόμη και αν έχεις βάλει αρκετά φύλλα.

Προσπαθώντας λοιπόν να τραβήξω την μεμβράνη για να βγει το μπολ από το γυάλινο που ήταν από κάτω, η μεμβράνη σκιζόταν. Δυσκολεύτηκα αρκετά και έπρεπε να προσέχω μη το καταστρέψω γιατί ενώ η εξωτερική επιφάνεια ήταν σκληρή σαν πέτρα η εσωτερική κρατάει ακόμη υγρασία.

Τελικά τα κατάφερα χωρίς απώλειες αλλά την επόμενη φορά που θα θέλω να φτιάξω ένα μεγάλο αντικείμενο θα χρησιμοποιήσω ένα πιο ανθεκτικό υλικό.

Τα δύο διακοσμητικά μπολ είναι έτοιμα πια για να βαφτούν.

Πραγματικά αγαπώ αυτή τη vintage εμφάνιση τους και την επόμενη φορά που θα φτιάξω κάτι παρόμοιο θα το αφήσω στη φυσική του εμφάνιση χωρίς να το βάψω.

2 διακοσμητικά μπολ papier mache

Βάψιμο διακοσμητικών μπολ

Όπως σου είπα και πριν μπορείς να τα αφήσεις και στην αρχική τους μορφή. Εγώ προτίμησα να τα βάψω. Τα χρώματα που χρησιμοποιώ είναι ανάλογα με τη χρωματική παλέτα που επικρατεί στο χώρο μου. Για σένα μπορεί να είναι διαφορετικά.

Με τι χρώματα μπορούμε να βάψουμε, τι πρέπει να προσέξουμε

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε ποιότητα αφού πρόκειται για διακοσμητικά αντικείμενα, Δηλαδή μπορεί να είναι χρώματα κιμωλίας, ακρυλικά, ακόμη και χρώματα τοίχου. Απλά φρόντισε να δίνουν ματ αποτέλεσμα γιατί σε τέτοια αντικείμενα δεν τους πάει η γυαλάδα.

Κι επειδή από μόνα τους δηλαδή λόγω της υφής τους, δείχνουν παλιά γνώμη μου είναι πως δεν τους πάει η μοντέρνα εμφάνιση. Φυσικά αυτό και πάλι είναι θέμα γούστου, εγώ σου λέω τι συνήθως επικρατεί.

Και τα δύο papier mache αντικείμενα θα έχουν την ίδια απόχρωση. Ξεκίνησα λοιπόν με ένα χρώμα κιμωλίας που έχω στο ντουλάπι μου σε light γκρι απόχρωση.

Βάψιμο διακοσμητικών από χαρτοπολτό με γκρι χρώμα κιμωλίας

Ενώ το βάψιμο γίνεται με πινέλο φροντίζω να μη καλύπτω όλη την επιφάνεια. Αυτό μου δίνει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζω με δείγμα από ένα σκούρο μπεζ χρώμα. Από το μέγεθος του κουτιού καταλαβαίνεις πως είναι δείγμα. Είναι δείγμα για χρώμα τοίχου και είναι αυτό που σου είπα πριν πως μπορείς να βάψεις με οποιαδήποτε ποιότητα χρώματος.

Βάψιμο διακοσμητικών papier mache, δεύτερο χρώμα σε απόχρωση σκούρο μπεζ

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεις πως δείχνει το δεύτερο χρώμα πάνω στο μικρότερο από τα δύο διακοσμητικά μπολ. Με το ίδιο χρώμα βάφω και το μεγαλύτερο.

Βάψιμο διακοσμητικών μπολ με χρώματα σε neutral αποχρώσεις

Θέλοντας να δημιουργήσω μία πατίνα πάνω στα papier mache μπολ χρησιμοποιώ ένα βερνίκι πατίνας.

Δημιουργία πατίνας πάνω σε διακοσμητικά μπολ

Όμως κοιτάζοντας τα τελειωμένα και μετά την εφαρμογή της πατίνας δεν μου άρεσαν καθόλου. Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα σε τέτοιες κατασκευές γιατί μπορείς πανεύκολα να τα βάψεις ξανά και να διορθώσεις κάτι που δεν σου αρέσει.

Αυτό έκανα κι εγώ. Βάφοντας τα με το αρχικό χρώμα και αφήνοντας κάποια σημεία της πατίνας να φαίνονται ήρθαν εκεί που τα ήθελα.

Και να σου πω και κάτι; Όσο πιο πολλά χρώματα χρησιμοποιείς τόσο το αποτέλεσμα δείχνει πιο φυσικό.

Διακοσμητικά μπολ papier mache

Το τελικό αποτέλεσμα με φωτογραφίες μέσα από το χώρο μου

Το τελικό αποτέλεσμα για τα papier mache διακοσμητικά όπως θα δεις και στις φωτογραφίες είναι αρκετά καλό. Αν αγαπάς τα διακοσμητικά με υφή και γήινα χρώματα νομίζω πως πρέπει να ασχοληθείς και να φτιάξεις μόνος σου αντικείμενα από χαρτοπολτό.

Αν και οι φωτογραφίες σχεδόν ποτέ δεν αποτυπώνουν με πιστότητα την εμφάνιση ενός αντικειμένου στα φωτογράφησα μόνα τους για να δεις τι εννοώ.

Πραγματικά δείχνουν τόσο παλιά, σαν αρχαία, θα τολμήσω να πω.

Διακοσμητικό μπολ από χαρτοπολτό σε σχήμα γόνδολας.
διακοσμητικο μπολ papier mache σε σχημα γονδολασ

Εκτός από την εμφάνιση τους είναι και πολύ ανθεκτικά. Νομίζεις πως είναι φτιαγμένα από πέτρα κι αυτό τα κάνει συμβατά για πολλές χρήσεις.

Ενώ δηλαδή ξεκίνησαν σαν διακοσμητικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να βάλουμε μέσα πχ φρούτα.

Γι αυτό σου είπα και στην αρχή πως είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξεις papier mache αντικείμενα. Γιατί όταν έχεις την πρώτη ύλη έτοιμη και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις το ανάλογο νερό ή στη δική μου περίπτωση και λίγο στόκο, ε τότε τι μπορεί να πάει στραβά;

Μεγάλο διακοσμητικό μπολ papier mache
μεγαλο διακοσμητικο μπολ papier mache

Το μικρότερο από τα δύο διακοσμητικά μπολ το έβαλα πάνω σε μία από τις ραφιέρες στο γραφείο μου στο σπίτι.

Μεταλλική ραφιέρα με αγαπημένα αντικείμενα στο γραφείο στο σπίτι

Δεν είναι η τελική του θέση εκεί, για αλλού το προορίζω, προς το παρόν όμως μια χαρά διακοσμεί το ράφι.

Μεταλλική ραφιέρα με αγαπημένα αντικείμενα στο γραφείο στο σπίτι

Έβαλα μέσα και τη ξύλινη γιρλάντα που έχω φτιάξει πέρυσι και δείχνει μια χαρά. Η ξύλινη γιρλάντα είναι μία από τις πιο απλές diy κατασκευές που έχω κάνει και αν θέλεις να δεις πως την έφτιαξα μπορείς να διαβάσεις το άρθρο με τίτλο 4 εύκολα diy με λίγα υλικά

Papier mache διακοσμητικό μπολ σε σχήμα γόνδολας

Η αντίθεση που κάνει μπροστά στο μαύρο τοίχο του γραφείου μου αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις λεπτομέρειες της εμφάνισης του.

Papier mache μπολ σε σχήμα γόνδολας με ξύλινη γιρλάντα

Το μεγαλύτερο μπολ ξεκίνησε τη φωτογράφηση του από την κουζίνα. Είναι αυτό που σου είπα και πιο πάνω πως μπορεί να γίνει και χρηστικό αντικείμενο.

Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας γεμάτο με φρούτα είναι ένα διαφορετικό μπολ για αυτό το χώρο.

Μπολ από χαρτοπολτό με φρούτα στη κουζίνα

Από την αρχή όμως το σκεφτόμουν στο χώρο του σαλονιού ή της τραπεζαρίας. Και πάλι η εύκολη λύση ήταν να βάλω μέσα μία άλλη μεγαλύτερη ξύλινη γιρλάντα από αυτή που σου έδειξα πριν.

Διακοσμητικό μπολ από χαρτοπολτό με ξύλινη γιρλάντα

Μπορούμε όμως το φθινόπωρο ή το χειμώνα να το γεμίσουμε με μικρές κολοκύθες ή κουκουνάρια. Άνοιξη και καλοκαίρι με κάποιες ξύλινες ή ψάθινες διακοσμητικές μπάλες.

Διακόσμηση τραπεζιού στο σαλόνι σε neutral αποχρώσεις

Μπορούμε να βάλουμε και τα δύο μαζί. Είναι τόσο ανάλαφρη η εμφάνιση τους που το τραπέζι μου δεν δείχνει καθόλου φορτωμένο.

2 διακοσμητικά μπολ papier mache, φτιαγμένα με τον πιο εύκολο τρόπο

Μπορούμε να τα βάλουμε πάνω σε ράφια, σε μία κονσόλα, σε ένα μπουφέ, στο κέντρο του τραπεζιού της τραπεζαρίας δημιουργώντας μια σύνθεση ανάλογη με την εποχή που διανύουμε.

Διακόσμηση τραπεζιού στο σαλόνι

Αν όλα όσα είδες σου άρεσαν μπορείς να φυλάξεις την παρακάτω φωτογραφία στους πίνακες σου στο Pinterest.

pin-this-for-later
Πως να φτιάξεις διακοσμητικά μπολ με τεχνική papier mache και τον πιο εύκολο τρόπο

Συμπέρασμα για αυτή τη κατασκευή

  • Τα δύο αυτά διακοσμητικά papier mache είναι πανεύκολα στη κατασκευή τους. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι λίγη υπομονή για να στεγνώσει το υλικό τους.
  • Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις παντού μέσα στο σπίτι σαν διακοσμητικά αντικείμενα αλλά και σαν χρηστικά. Άρα είναι μία κατασκευή που αξίζει να ασχοληθείς

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

2 διακοσμητικά papier mache: Ο πιο εύκολος τρόπος

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

Leave a Comment