DIY διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα από μία παλιά που ήταν ξεχασμένη στην αποθήκη. Μία μοντέρνα λάμπα που μπορεί να σταθεί άνετα και στην βεράντα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και μέσα στο σπίτι.

Αν σου αρέσει να επισκέπτεσαι διαδικτυακά ή φυσικά καταστήματα με είδη σπιτιού θα έχεις παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή προς τα φυσικά υλικά. Η πέτρα, το μάρμαρο, τα κεραμικά, το ξύλο σε φυσικούς τόνους, η ψάθα και άλλα είναι μερικά από αυτά που επικρατούν τον τελευταίο καιρό.

Παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια έχω χρησιμοποιήσει και πολύ χρώμα αλλά και πολύ τις μεταλλικές λάμψεις στα διακοσμητικά που έχω σπίτι μου, αυτή η γήινη παλέτα έχει αρχίσει και μου αρέσει πολύ.

Και φυσικά έχω ξετρελαθεί με τα επιτραπέζια φωτιστικά που σου δείχνω παρακάτω. Όμως κάθε φορά που εμένα μου κτυπάει κάτι στο μάτι δεν είναι δυνατόν να τρέχω και να αγοράζω. Αυτό νομίζω πως είναι πέρα για πέρα κατανοητό ε;

Μπορώ όμως να φτιάχνω το αντικείμενο του πόθου μου.

Επιτραπέζιες λάμπες σε γήινους τόνους

Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξω μια επιτραπέζια λάμπα για ένα από τα τραπεζάκια στην βεράντα μας. Οι παραπάνω λάμπες θα ταίριαζαν γάντι κι έτσι αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για την DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα μας.

Πριν όμως σου περιγράψω πως έφτιαξα την λάμπα να σου πω για την ομάδα μας στο Facebook όπου μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος πατώντας πάνω στις Ιδέες διακόσμησης – Φτιάχνω τα πάντα για το σπίτι. Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες!

Πως γεννήθηκε η ιδέα για αυτή την επιτραπέζια λάμπα

Η ιδέα απλά γεννήθηκε έχοντας στην αποθήκη μου τρία διαφορετικά πράγματα που σκέφτηκα να τα “δέσω” και να τα κάνω ένα!

Από την μία υπήρχε αυτο το επιτραπέζιο φωτιστικό σχεδόν από την εποχή που μετακομίσαμε. Τρία χρόνια δηλαδή χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά. Από την άλλη υπήρχε ένα καπέλο λάμπας που είχε φθαρεί πολύ και τελικά το πέταξα. Κράτησα όμως τον σκελετό του.

Παλιά λάμπα, σκελετός καπέλου λάμπας

Και στο τέλος έπεσε στα χέρια μου ο χαρτονένιος κύλινδρος της παρακάτω φωτογραφίας. Ήταν μέρος συσκευασίας κάποιου ανταλλακτικού μηχανήματος στην εταιρεία και φυσικά τον κράτησα.

Πάμε να δούμε τώρα πως αυτά τα 3 πράγματα συνδυάστηκαν μεταξύ τους.

Κύλινδρος από χοντρό χαρτόνι

Η κατασκευή για την διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα θα γίνει σε τέσσερεις φάσεις

1. Δημιουργία σώματος λάμπας

Όπως ίσως κατάλαβες για να αποκτήσει η λάμπα σώμα θα χρησιμοποιήσω τον κύλινδρο από χαρτόνι. Για πολύ καλή μου τύχη ο χάρτινος κύλινδρος έχει την ίδια διάμετρο με την βάση της μεταλλικής λάμπας. Το μόνο που έκανα για να μπορέσει να “καθήσει” τέλεια πάνω της είναι να ανοίξω μία τρυπούλα εκεί που έβγαινε το καλώδιο.

Αφού άνοιξα την τρύπα έβγαλα τον κύλινδρο για να μπορέσω να περάσω στην επόμενη φάση.

Κύλινδρος από χαρτόνι σαν σώμα λάμπας, διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα

2. Επεξεργασία σώματος λάμπας

Ακολουθώντας το σχέδιο που είχα στο μυαλό αλλά και σύμφωνα με τις λάμπες που σου έδειξα ήθελα το σώμα που θα έχει η διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα να μοιάζει πέτρινο.

Κάθε φορά ακολουθώ και διαφορετική τεχνική όσον αφορά το εφέ της πέτρας γιατί μου αρέσει να πειραματίζομαι. Πρόσφατα ανακάλυψα τον στόκο που υπάρχει στην φωτογραφία. Δεν μοιάζει καθόλου με τον συνηθισμένο στόκο, είναι σαν αφρώδης, είναι πράγματι ελαφρύς και στεγνώνει σχεδόν άμεσα. Όταν στεγνώνει τα σχέδια που έχεις δημιουργήσει δεν ξεκολλάνε με τίποτα.

Πασάλειψα λοιπόν κι εγώ τον χαρτονένιο κύλινδρο περιμετρικά με τον στόκο δημιουργώντας όσες πιο πολλές ανομοιομορφίες μπορούσα.

Ο καιρός είναι αρκετά ζεστός τώρα πια οπότε ο στόκος στέγνωσε μέσα σε 2 ώρες. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί μπορώ άμεσα να περάσω στη φάση Νο3.

Πως να δημιουργήσεις εφέ πέτρας πάνω σε χαρτόνι

3. Βάψιμο σώματος λάμπας

Εδώ τα πράγματα όπως θα δεις είναι πανεύκολα!

Και γιατί είναι πανεύκολα; Γιατί με ένα μόνο χρώμα είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα! Για το βάψιμο θα χρησιμοποιήσω χρώμα κιμωλίας σε γκρι απόχρωση. Εσύ μπορείς να βάλεις όποιο χρώμα θέλεις αρκεί να έχει λίγο την απόχρωση της πέτρας.

Το βάψιμο είναι ότι πιο εύκολο μπορεί να έχεις κάνει μέχρι τώρα. Όπως βλέπεις φαίνεται από μέσα και το χαρτόνι. Επίτηδες δεν το κάλυψα γιατί πραγματικά δίνει κάτι παραπάνω στο τελικό αποτέλεσμα. Σε κάποια σημεία φαίνεται και το χρώμα του στόκου. Κι αυτό έγινε επίτηδες. Άρα το ένα και μόνο χρώμα ήταν αρκετό για να μου δώσει την όψη της πέτρας.

Πως να δημιουργήσεις εφέ πέτρας πάνω σε χαρτόνι με στόκο και χρώμα

Μόλις στέγνωσε και το χρώμα “φόρεσα” τον κύλινδρο στο μεταλλικό σώμα της λάμπας. Για να σταθεροποιηθεί πάνω της τον κόλλησα με θερμοκόλληση.

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα, πως να κολλήσεις τον κύλινδρο στην βάση της λάμπας

Και πάμε στην τελευταία φάση για την DIY διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα.

4. Κατασκευή καπέλου για την λάμπα

Τον σκελετό για το καπέλο τον έχουμε, δεν έχουμε όμως καπέλο. ‘Ενα φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται πολύ τελευταία αν και δεν είναι καινούργιο είναι η βιεννέζικη ψάθα. ‘Εχω κάποιο κομμάτι περίσσευμα στην αποθήκη μου γιατί είχα χρησιμοποιήσει πρόσφατα να ντύσω προσόψεις συρταριών σε μία συρταριέρα.

Το φάρδος της συγκεκριμένης ψάθας είναι 45 εκ. Το ύψος του σκελετού του καπέλου είναι αρκετά λιγότερο οπότε θα χρειαστεί να την κόψω.

Πρώτα μέτρησα κι έκοψα την περίμετρο του σκελετού. Με την βοήθεια της θερμοκόλλησης το στερέωσα πάνω στα μαύρα σιδεράκια αφού έκαψα 12 δάκτυλα. Δέκα έχουμε αλλά εγώ κάηκα τόσο πολύ που είναι σαν να έκαψα παραπάνω.

Κατασκευή καπέλου λάμπας από βιεννέζικη ψάθα

Την ψάθα στο πάνω μέρος του καπέλου την έκοψα αφού πρώτα την είχα κολλήσει. Δεν μου άρεσε να έχει η λάμπα αυτά τα κρόσια και στις δύο πλευρές. Πρώτα όμως την κολλάμε και μετά την κόβουμε για να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεφτίσει.

Με την κατασκευή του καπέλου τελείωσε και η κατασκευή για την διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα. Μια λάμπα που εμένα μου στοίχισε μόνο καμμένα δάκτυλα γιατί όλα τα υπόλοιπα τα είχα. Ακόμη και να μην τα είχα όμως είναι τόσο οικονομικά υλικά που σίγουρα αξίζει τον κόπο αν σου αρέσει να προσπαθήσεις να φτιάξεις κάτι παρόμοιο.

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα, καπέλο λάμπας από βιεννέζικη ψάθα

Στην βεράντα όπως σου έχω ξαναπεί και όπως σου έχω δείξει στην ανάρτηση Ανακαίνιση βεράντας στο καινούργιο σπίτι υπάρχουν διάφορες πηγές φωτός. Υπάρχουν φώτα ανάμεσα στα λουλούδια. Υπάρχουν γιρλάντες φώτα στερεωμένα στα ξύλινα κάγκελα. Υπάρχει και φωτιστικό δαπέδου από κορμό. Στο έχω δείξει στην ανάρτηση Φωτιστικό δαπέδου από κορμό .

Η γωνιά αυτή όμως με τα μαξιλάρια είναι δική μου. Μου αρέσει να κάθομαι και να απολαμβάνω ώρες ξεκούρασης. Με μια διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα δίπλα σου όλα φαίνονται πιο όμορφα και πιο ειδυλλιακά ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες!

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα, καλοκαιρινή διακόσμηση

Σε αυτή την κοντινή φωτογραφία βλέπεις αυτό που σου έλεγα πιο πάνω σχετικά με τα χρώματα. Ένα μόνο χρώμα ήταν αρκετό για αυτό το πέτρινο αποτέλεσμα.

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα, καλοκαιρινή διακόσμηση, κοχύλι με παχύφυτα

Η DIY διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα μόλις σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το μπαλκόνι θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του σπτιού; Και που θα πάει;;; Στο γραφείο μου φυσικά που το ετοιμάζω τόσους μήνες και ακόμη δεν το λες έτοιμο.

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα, καλοκαιρινή διακόσμηση

Κι εδώ κάποιες βραδινές λήψεις για να δεις πόσο όμορφα φωτίζει.

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα, πως φωτίζει το βράδυ, καλοκαιρινή διακόσμηση

Δίπλα στην λάμπα έβαλα το κοχύλι που το είχα κάνει μίνι κήπο για παχύφυτα. Το θυμάσαι στην ανάρτηση Μίνι κήπος από παχύφυτα μέσα σε κοχύλι ; Το χρυσό χρώμα του κοχυλιού ταιριάζει και δείχνει όμορφο με το γλυκό φως της λάμπας.

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα, πως φωτίζει το βράδυ, καλοκαιρινή διακόσμηση

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα, πως φωτίζει το βράδυ, καλοκαιρινή διακόσμηση

Αν κι εσύ θέλεις να κάνεις κάτι αντίστοιχο μπορείς να αποθηκεύσεις την παρακάτω φωτογραφία στους πίνακες σου στο Pinterest.

pin-this-for-later

How to make a faux stone table lamp | DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα

Κι αν με το δίκιο σου με ρωτήσεις… ωραία, θέλω να την φτιάξω μια διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα μου ή το μπαλκόνι μου αλλά που θα βρω κύλινδρο από σκληρό χαρτόνι; Σου έχω την λύση! Αρκεί να διαβάσεις την ανάρτηση Παλιές λάμπες αλλάζουν εντελώς εμφάνιση και θα δεις τι έχω χρησιμοποιήσει εγώ για να τις αλλάξω!

Επιτραπέζια λάμπα με faux μαρμάρινη βάση

Σου έχω όμως και άλλες καλοκαιρινές ιδέες από φίλες bloggers και νομίζω πως θα θέλεις σίγουρα να τις επισκεφτείς και να δεις πως συμπλήρωσαν το καλοκαιρινό ντεκόρ σπίτι τους με όμορφες και εύκολες κατασκευές!

Η Ελένη από το blog Καρυδότσουφλο, Καλοκαιρινός δίσκος και σουβέρ σχέδιο καρπούζι .

Καλοκαιρινός δίσκος και σουβέρ σχέδιο καρπούζι

Η Λαμπρινή από το blog Lamprouka, Ανανέωση επίπλων μπαλκονιού και τραπεζάκι με παλέτες .

Ανανέωση επίπλων μπαλκονιού και τραπεζάκι με παλέτες

Και τέλος η Σωτηρία από το blog My Little World, Boho κρεμαστό διακοσμητικό για το μπαλκόνι .

Boho κρεμαστό διακοσμητικό για το μπαλκόνι

Κατασκευές και μεταμορφώσεις που μυρίζουν καλοκαίρι και που ακόμη κι αν δεν πας διακοπές θα κάνουν την παραμονή σου στο σπίτι πιο όμορφη!

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

DIY διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

6 thoughts on “DIY διακοσμητική επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα”

 1. Καλά το ξέρουμε ότι δεν παίζεσαι! αλλά μερικές φορές ξεπερνάς κάθε όριο!
  Χριστίνα αυτό θα πει ολική μεταμόρφωση!
  Μπράβο

  Απάντηση
  • Χαχαχχαχαχχαχχα μου αρέσει όταν μου λένε πως είμαι εκτός ορίων!!! Ναι πράγματι είναι ολική μεταμόρφωση και χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Ελένη μου!

   Απάντηση

Leave a Comment