Ελιά εσωτερικού χώρου στη διακόσμηση του σπιτιού

Η ελιά εσωτερικού χώρου είναι το απόλυτο trend διακόσμησης στα φυτά που προορίζονται να διακοσμήσουν το σπίτι μας. Αγέρωχη, επιβλητική, πανέμορφη, ένα δέντρο σαν γλυπτό.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως κανένας χώρος δεν είναι τέλειος αν στην διακόσμηση του δεν συμπεριλαμβάνονται φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι αυτά που δίνουν ζωή στον χώρο μας και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

Κι ενώ σας μιλάω για φυτά εσωτερικού χώρου έρχονται οι απανταχού διακοσμητές να κάνουν διακοσμητικό trend ένα δέντρο της ελληνικής γης. Την ελιά!

Αυτό το δέντρο που υμνήθηκε όσο κανένα από τα χρόνια του Όμηρου αλλά και από σύγχρονους ποιητές, όπως ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Καβάφης, ο Παλαμάς και άλλοι πολλοί. Το δέντρο σύμβολο της Ειρήνης, το δέντρο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κι αν η ελιά όπως την ξέρουμε είναι δύσκολο να ζήσει μέσα στο σπίτι μας υπάρχει και η ελιά εσωτερικού χώρου και γι αυτή θα σου μιλήσω σήμερα.

Ελιά εσωτερικού χώρου πως να την εντάξεις στη διακόσμηση του σπιτιού σου

Βλέποντας τις διάφορες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναρωτιόμουν πως στο καλό θα μπορούσε μία ελιά να ζήσει σε έναν εσωτερικό χώρο. Ψάχνοντας και διαβάζοντας διαπίστωσα πως υπάρχουν οι νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος περίπου τα 2 μέτρα και είναι ιδανικές να ζήσουν μαζί μας.

Τα δέντρα της ελιάς μπορούμε να πούμε πως είναι μια eco- friendly τάση που βάζει στους εσωτερικούς χώρους ένα δέντρο που δεν είχες σκεφτεί ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε εσωτερικό χώρο.

Είναι όμως τόσο μεγάλη τάση (και κατά τη γνώμη μου καλώς είναι), που θα τη συναντήσεις παντού. Σε επαγγελματικούς χώρους, σε ξενοδοχεία, σε σπίτια.

Είναι το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής βλάστησης και έχει τη μοναδική ικανότητα να αλλάζει εντελώς την εικόνα του εκάστοτε χώρου που το φιλοξενεί.

Αν θέλεις λοιπόν κι εσύ να φέρεις κάτι από την Μεσόγειο μέσα στο σπίτι σου να σου πω λίγα πράγματα για το τι πρέπει να προσέξεις.

Ελιά εσωτερικού χώρου σε μίνιμαλ διακόσμηση
Δίνει ζωή σε minimal χώρους προσθέτοντας αυτό το τόσο όσο χρώμα

Τι να προσέξεις όταν αγοράσεις την ελιά για το σπίτι

Ανήκει η ελιά στα φυτά εσωτερικού χώρου; Όπως σου είπα και πριν οι νάνες ποικιλίες αυτού του δέντρου μπορούν να σταθούν και στους εσωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν όμως κάποια βασικά πράγματα που καλό θα ήταν να προσέξουμε όταν αγοράζουμε την ελιά με προορισμό να την βάλουμε μέσα στο σπίτι.

1. Ήλιος

Όπως ξέρουμε η ελιά είναι από τα δέντρα που αγαπάει πολύ τον ήλιο και το φως. Είναι κοινό μυστικό για όλα τα καρποφόρα δέντρα. Η ελιά εσωτερικού χώρου δεν εξαιρείται από τον κανόνα. Γι αυτό αν αποφασίσεις να την βάλεις σπίτι σου θα πρέπει να είναι κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο με νότιο προσανατολισμό.

Επίσης καλό θα ήταν να μείνει μακριά από τζαμαρίες γιατί το τζάμι όταν ο ήλιος είναι έντονος λειτουργεί σαν θερμαντικό σώμα για τα φυτά μας.

Διακόσμηση με ελιά εσωτερικού χώρου
Η ελιά αγαπάει πολύ το φως και σε ανταμοίβει με την ομορφιά της

2. Μέγεθος

Τα ελαιόδεντρα στο φυσικό τους περιβάλλον μπορούν να φτάσουν τα 25-30 μέτρα. Μέσα στην γλάστρα όμως δεν θα ξεπεράσουν τα 3-3,5 μέτρα. Μόνο αν το σπίτι μας είναι ψηλοτάβανο μπορούμε να φιλοξενήσουμε ένα τέτοιο δέντρο. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν οι νάνες ποικιλίες που ξεκινάνε από μικρά φυτά και φτάνουν το 1,80-2,00 μέτρα.

Μοντέρνα ρουστίκ διακόσμηση με ελιά
Η ελιά εσωτερικού χώρου είναι ιδανική για ένα μοντέρνο ρουστικ στυλ διακόσμησης

3. Φύτεμα

Οι ελιές που φυτεύονται σε γλάστρα χρειάζονται ένα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που να περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα. Έτσι εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση και ο ικανοποιητικός αερισμός για την ανάπτυξη των ριζών τους.

Πριν φυτέψουμε την ελιά εσωτερικού χώρου, καλό είναι να βάλουμε στο κάτω μέρος της γλάστρας αρκετό χαλίκι ή σπασμένα κεραμίδια. Η γλάστρα μας πρέπει να έχει αρκετές τρύπες αποστράγγισης για να εξασφασαλίσουμε την όσο το δυνατόν ξηρότητα του χώματος.

Παρόλο που οι ελιές μεγαλώνουν αρκετά αργά, καλό είναι το δοχείο ή η γλάστρα που θα την βάλουμε να είναι αρκετά μεγαλύτερη από την μπάλα των ριζών της. ‘Ετσι δίνουμε χώρο στις ρίζες να απλωθούν.

Η φύτευση σε ένα αρκετά μεγαλύτερο δοχείο ή γλάστρα σημαίνει πως θα κάνουμε αρκετά χρόνια να την αλλάξουμε ξανά.

Η ελιά σαν στοχείο διακόσμησης
Πόσο όμορφη δείχνει μέσα σε απλά πήλινα ή πέτρινα δοχεία

Μπορεί να σε ενδιαφέρει:

3. Πότισμα

Τα ποτίσματα για την ελιά εσωτερικού χώρου θα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Άλλωστε είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί σε ξηρές περιοχές και εδάφη. Το χώμα της γλάστρας θα πρέπει να είναι στεγνό στην επιφάνεια και για 2 εκατοστά προς τα κάτω για να πούμε πως χρειάζεται νερό.

Αν η ελιά είναι σε εξωτερικό χώρο θέλεις συχνό πότισμα, περίπου 3 φορές την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα και δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Διακόσμηση τραπεζαρίας με ελιά εσωτερικού χώρου
Δίπλα από το παραθυρο μιας εξοχικής τραπεζαρίας

4. Λίπανση

Η λίπανση του φυτού γίνεται ακριβώς όπως θα γινόταν και αν αυτό βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο. Η καλόβολη ελιά εκτός όλων των άλλων χρειάζεται αραιή λίπανση.

Λιπαίνουμε κάθε δύο μήνες με κοκκώδες λίπασμα ελιάς με βόριο . Αυτό είναι αρκετό για να διατηρηθεί το έντονο πράσινο χρώμα στα φύλλα της. Η λίπανση γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Ελιά εσωτερικού χώρου σαν διακοσμητικό στοιχείο σε roustic και minimal διακόσμηση
Ελιά εσωτερικού χώρου σαν διακοσμητικό στοιχείο σε roustic και minimal διακόσμηση

5. Κλάδεμα

Την ελιά εσωτερικού χώρου την κλαδεύουμε λίγο ή πολύ ανάλογα με το πόσο θέλουμε και απαιτείται ως προς το χώρο που την έχουμε τοποθετήσει. Αυτό συνήθως γίνεται στο τέλος του χειμώνα και στο τέλος του καλοκαιριού. Ενδιάμεσα κι αν η ελιά μας έχει σφαιρικό σχήμα και θέλουμε να το διατηρήσει κόβουμε όσα κλαδάκια περισσεύουν.

Διακόσμηση εσωτερικού χώρου με δέντρο ελιάς
Υπέροχος μοντέρνος ρουστικ εσωτερικός χώρος

6. Καρποφορία ελιάς

Η ελιά ανήκει κατ’ εξοχήν στα καρποφόρα δέντρα. Οπότε αν το δεντράκι που θα αγοράσεις θέλεις να κάνει και καρπούς τότε θα πρέπει να την αποχωριστείς τουλάχιστον στις αρχές της άνοιξης και να την βγάλεις σε εξωτερικό χώρο. Θα την αφήσεις έξω μέχρι να καρποφορήσει και μετά μπορείς να την βάλεις μέσα.

Και μη νομίζεις πως ένα τέτοιο δέντρο ταιριάζει μόνο σε ρουστικ ή μίνιμαλ διακόσμηση

Δείχνει πανέμορφο και συμπληρώνει με εξαιρετικό τρόπο κάθε στυλ διακόσμησης όπως θα δεις στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Διακόσμηση με ελιά σε χώρο με κλασσικό στυλ
Κλασσικά έπιπλα ανακατεμένα με μοντέρνα σε ένα χώρο σε γήινους τόνους και υπέροχες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες
Ελιά εσωτερικού χώρου και ιδιαίτερα διακοσμητικά αποτελούν την διακόσμηση ενός χώρου πολύ υψηλής αισθητικής
Ιδιαίτερα διακοσμητικά και δύο δέντρα ελιάς συνθέτουν ένα χώρο υψηλής αισθητικής
Ελιά εσωτερικού χώρου σαν διακοσμητικό στοιχείο

Οι νάνες ποικιλίες πριν αναπτυχθούν στολίζουν υπέροχα τα τραπεζάκια μας σαν οποιοδήποτε φυτό σε γλάστρα.

Η ελιά σαν διακοσμητικό στοιχείο πάνω σε τραπέζι

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest

Εγώ εδώ και πολλά χρόνια έχω 4 ελιές στην βεράντα μου όπως σου είχα δείξει και στην ανάρτηση Ανακαίνιση βεράντας στο καινούργιο σπίτι .

Ελιές σε μπαλκόνι

Πρόσφατα αγόρασα και μία ελιά εσωτερικού χώρου για το γραφείο του Mr. και παρήγγειλα ακόμη μία για το δικό μου γραφείο.

Νάνα ποικιλία ελιάς εσωτερικού χώρου

pin-this-for-later
Ελιά εσωτερικού χώρου, ιδέες διακόσμησης

Λοιπόν; Πως σου φαίνεται η διακόσμηση με τα δέντρα της ελιάς; Σε έπεισα να βάλεις κι εσύ ένα μέσα στο σπίτι σου;

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

Ελιά εσωτερικού χώρου στη διακόσμηση του σπιτιού

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

8 thoughts on “Ελιά εσωτερικού χώρου στη διακόσμηση του σπιτιού”

 1. Αγαπημένο ελληνικό δέντρο, γεμάτο με συμβολισμούς! Δείχνει υπέροχο ακόμα και σε εσωτερικούςχώρους. Τελευταία το έχω δει και σε όμορφες, λιτές διακοσμήσεις γάμων, ακόμα και σε νυφικές ανθοδέσμες!

  Απάντηση
  • Ναι σε γάμους και βαπτίσεις χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια. Εγώ λέω πως είναι καιρός να το βάλουμε και στο σπίτι μας. Δείχνει τόσο όμορφο σε εσωτερικούς χώρους

   Απάντηση
  • Να το τολμήσεις Αριάδνη μου! Είναι πολύ πιο εύκολες στην συντήρηση τους από οποιοδήποτε φυτό εσωτερικού χώρου.

   Απάντηση
 2. Πολύ όμορφο άρθρο!!
  Μου έκαναν πρόσφατα μια ελιά εσωτερικού χώρου δώρο σε μια όμορφη πήλινη γλαστρουλα. Η γλάστρα όμως δεν έχει τρύπες για αποστράγγιση.. τι να κάνω; Χρειάζεται να αλλάξω τη γλάστρα;

  Απάντηση

Leave a Comment