Δύο εύκολες καλοκαιρινές συνταγές με ντομάτες, που γίνονται γρήγορα και είναι ιδανικές για τα καλοκαιρινά τραπέζια και όχι μόνο!
Δύο εύκολες καλοκαιρινές συνταγές με ντομάτες, που γίνονται γρήγορα και είναι ιδανικές για τα καλοκαιρινά τραπέζια και όχι μόνο!
Το καλοκαίρι και όταν η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο δεν ενδείκνυται να είμαστε πολύ ώρα στη κουζίνα μαγειρεύοντας. Γι αυτό οι εύκολες καλοκαιρινές συνταγές που γίνονται σε λίγα λεπτά αλλά δεν στερούνται νοστιμιάς, είναι ότι πρέπει.
Διάλεξα δύο καλοκαιρινές συνταγές με κύριο υλικό την ντομάτα γιατί αφενός η ντομάτα είναι αγαπημένη μου αφετέρου είναι δύο συνταγές που τις φτιάχνω πολύ συχνά είτε σαν συνοδευτικό πιάτο είτε σαν μεζές για ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα ή κρασί.
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα πολλά κιλά ντομάτες τρώω στη διάρκεια ενός χρόνου. Με αποκορύφωμα από την άνοιξη και μετά όταν αυτές είναι στην εποχή τους και τόσο νόστιμες.
Πέρα όμως από καλοκαιρινές συνταγές ας μάθουμε και μερικές πληροφορίες για την ντομάτα.
Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και για το λόγο αυτόν είναι μια τροφή που μπορείς άνετα να την βάλεις στη διατροφή σου ακόμη και αν κάνεις δίαιτα.
Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική και Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στο Περού. Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, όπου φημολογείται πως την έφεραν οι Ιταλοί. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818 όπως και η πατάτα.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην δυσκοιλιότητα, καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης.
Και τώρα που μάθαμε κάποια πράγματα για την ντομάτα πάμε να δούμε τις καλοκαιρινές συνταγές που σου προτείνω με αυτή σαν κύριο συστατικό.
Ποιες είναι οι δύο εύκολες καλοκαιρινές συνταγές με ντομάτες
Η συνταγή για να φτιάξετε ντομάτες γκρατινέ , με τριμμένη φρυγανιά και τυρί, είναι γρήγορη και εύκολη . Σε λιγότερο από μία ώρα σας επιτρέπει να φέρετε στο τραπέζι ένα χορτοφαγικό ορεκτικό , ή ένα συνοδευτικό , απλό, υγιεινό και νόστιμο. Εκμεταλλευτείτε την εποχικότητα της ντομάτας για να τις απολαύσετε στα καλύτερά τους, ωμές αλλά και ψητές.
Συνταγή Νο 1, ντομάτες γκρατινέ με γέμιση
Υλικά που θα χρειαστούμε & εκτέλεση:
- 7 ντομάτες ίδιου μεγέθους
- 1 φλ.τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
- 1,5 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Φρέσκο βασιλικό
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Κόβουμε τις ντομάτες μας κάθετα στο κοτσάνι τους.
Με ένα μυτερό μαχαίρι, χαράζουμε γύρω-γύρω και αφαιρούμε το εσωτερικό της, την ψίχα.
Πάνω σε ένα μπολ βάζουμε το σουρωτήρι και όσο αφαιρούμε το γεμίζουμε. Έτσι η ψίχα θα στραγγίξει όλα της τα υγρά για να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα.
Το οποίο επόμενο βήμα είναι να ψιλοκόψουμε ότι αφαιρέσαμε από τις ντομάτες μας.
Βάζουμε το ψιλοκομμένο εσωτερικό της ντομάτας στο μπολ που ήδη χρησιμοποιούμε και τρίβουμε την φρυγανιά και το τυρί μας. Εγώ χρησιμοποιώ έτοιμη τριμμένη φρυγανιά για ευκολία.
Στο μπολ με τις ντομάτες, ρίχνουμε το τυρί, την φρυγανιά, το ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τον βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα πηχτό μίγμα.
Εύκολες καλοκαιρινές συνταγές συνέχεια και αυτή είναι να γεμίσουμε με το μίγμα που φτιάξαμε τις ντομάτες μας.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ρηχό ταψί του φούρνου μας.
Τοποθετούμε τις ντομάτες και ρίχνουμε μία κουταλιά του γλυκού λάδι σε κάθε μία από αυτές. Αν θέλουμε προσθέτουμε και έξτρα τυρί.
Ψήνουμε στον αέρα για περίπου 30 λεπτά ή ανάλογα με το φούρνο σας μέχρι να δημιουργηθεί μία κρούστα στην επιφάνεια της ντομάτας.
Η πρώτη από τις καλοκαιρινές συνταγές είναι έτοιμη να σερβιριστεί.
Πραγματικά είναι τόσο νόστιμος ο συνδυασμός ντομάτας, τυριού, βασιλικού και σκόρδου που σίγουρα δεν θα σταματήσεις στη μία.
Όπως σου είπα και πριν οι ντομάτες αυτές μπορούν να φαγωθούν σαν κύριο πιάτο αλλά και σαν συνοδευτικό.
Εμείς συνήθως τις τρώμε συνοδεύοντας με κάποιο ψητό κρέας στη προκειμένη περίπτωση, μία χοιρινή μπριζόλα.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει
Συνταγή Νο 2, ντομάτες με γέμιση τόνου
Σε αντίθεση με την πρώτη από τις καλοκαιρινές συνταγές με ντομάτες, αυτή η συνταγή είναι ένα κρύο πιάτο. Δεν υπάρχει φούρνος εδώ!
Οι γεμιστές ντομάτες με τόνο είναι ένα φρέσκο καλοκαιρινό ορεκτικό. Δεν χρειάζονται μαγείρεμα και είναι πεντανόστιμες χάρη στον συνδυασμό τόνου, φρέσκου κρεμμυδιού και κάπαρης περιτριγυρισμένα από κρεμώδες γιαούρτι . Σαν συνοδευτικό κρασιού, στο δείπνο ή για ένα γρήγορο γεύμα, δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ και όλοι θα σου ζητάνε τη συνταγή.
Τι υλικά χρειαζόμαστε & εκτέλεση
Η δοσολογία που θα σου δώσω εδώ είναι για τρεις κανονικού μεγέθους ντομάτες. Για μεγαλύτερη ποσότητα ρυθμίζεις ανάλογα και την δοσολογία.
- 3 ντομάτες κανονικού μεγέθους
- 200 γρμ. τόνος σε νερό
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 κουταλιά της σούπας αλατισμένη κάπαρη και λίγες ακόμη για το γαρνίρισμα
- 2 γενναίες κουταλιές της σούπας γιαούρτι
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Λίγο σχοινόπρασο
Στη δεύτερη από τις εύκολες καλοκαιρινές συνταγές, τη ντομάτα την κόβουμε με τον ίδιο τρόπο που την κόβουμε για τα γεμιστά.
Αφαιρούμε και πάλι πολύ προσεκτικά το εσωτερικό της ντομάτας. Μόλις αδειάσουμε τις ντομάτες, τις αλατίζουμε και τις γυρνάμε ανάποδα σε ένα πιάτο για να βγάλουν τα υγρά τους.
Κι αυτό γιατί δεν θέλουμε τα υγρά αυτά να βγουν όταν προσθέσουμε το μίγμα μας γιατί θα το αραιώσει και το πιάτο μας δεν θα είναι πετυχημένο.
Όσο περιμένουμε τις ντομάτες να βγάλουν τα υγρά τους, αν δεις στο πιάτο στο βάθος αυτό ήδη έχει αρχίσει και γίνεται, εμείς ξεκινάμε την ετοιμασία για την γέμιση.
Η γέμιση αυτή είναι τόσο νόστιμη που δύσκολα θα αντισταθείς να την δοκιμάσεις. Οι κρύες καλοκαιρινές συνταγές πρέπει να είναι δροσερές και στη γεύση. Γι αυτό τον λόγο εγώ χρησιμοποιώ γιαούρτι αλλά αν εσύ θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαγιονέζα.
Στραγγίζουμε το τόνο και μαζί με τα φρέσκα κρεμμύδια που τα έχω κόψει, την κάπαρη, το γιαούρτι, το αλατοπίπερο και το λάδι, τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη.
Χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα.
Γεμίζουμε τις ντομάτες μας με αυτό, γαρνίρουμε με κάπαρη και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Στο σημείο αυτό τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή μέχρι να τις σερβίρουμε.
Και όσο η δεύτερη από τις καλοκαιρινές συνταγές παγώνει στο ψυγείο, είπα να φτιάξω και κάτι άλλο με το εσωτερικό από τις ντομάτες που μου περίσσεψε.
Μία κόκκινη σάλτσα τόνου. Ψίχα ντομάτας ψιλοκομμένη, φρέσκο κρεμμυδάκι, τόνος, αλάτι και πιπέρι. Βράζω την σάλτσα μέχρι να δέσει και στο τελευταίο πεντάλεπτο ρίχνω τον τόνο.
Οι ντομάτες πάγωσαν και είναι έτοιμες για φάγωμα.
Κόβονται τέλεια με το μαχαίρι χωρίς η γέμιση να χύνεται παντού κι αυτό γιατί το γιαούρτι δένει και συγκρατεί τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Μπορείς να τις συνοδεύσεις με ένα ανάλογο πιάτο όπως κάνω κι εγώ. Πένες ολικής με κόκκινη σάλτσα τόνου.
Και οι δύο καλοκαιρινές συνταγές είναι τόσο εύκολες, τόσο απλές αλλά και οικονομικές σε υλικά.
Tips για ζουμερές και νόστιμες ντομάτες
- Ποτέ μη βάλεις την ντομάτα στο ψυγείο. Η ντομάτα δεν αγαπάει το κρύο και δεν θα σε ανταμείψει με τους πλούσιους χυμούς της και την γεύση της.
- Μην αφήσεις τις ντομάτες σου στην σακούλα που τις αγόρασες. Αν είναι ώριμες βάλτες σε ένα ταψί που θα έχεις στρώσει χαρτί κουζίνας και βάλτες στο πιο δροσερό σημείο της κουζίνας σου.
- Αν είναι άγουρες, πάλι βάλτες σε ένα ταψί αλλά με το κοτσάνι προς τα κάτω. Στη συνέχεια βάλε το ταψί μέσα σε ένα ντουλάπι μέχρι να ωριμάσουν. Δροσιά και σκιά δηλαδή.
- Για μια τέλεια χωριάτικη σαλάτα, κόψε τις ντομάτες και ρίξε αλάτι. Άφησε τες 10 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και το λάδι. Να είσαι σίγουρη πως το λάδι αυτής της σαλάτας θα σε κάνει να φας πολύ ψωμί!
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα, συμβουλές
διακόσμησης και ανανέωσης χώρων και DIY οδηγούς.
Art Decoration Crafting Newsletter
Thank you for subscribing to the newsletter.
Oops. Something went wrong. Please try again later.
Σχόλια
Rena Christodoulouλέει:
Αγαπημένη ντομάτα.
Θα τις δοκιμάσω σίγουρα.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Christinaλέει:
Να τις δοκιμάσεις… είναι άκρως γευστικές! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και σε σένα Ρένα μου
Βάγια Σκηπηταρηλέει:
Την πρώτη συνταγή σίγουρα θα την δοκιμάσω και λέω να συμπληρώσω φέτα και ρίγανη.. πως σας φαίνεται;
Christinaλέει:
Για την φέτα αν σας αρέσει εντάξει αλλά δεν θα κάνει την κρούστα που κάνουν τα κίτρινα τυριά. Η ρίγανη στο φούρνο θα πικρίσει και νομίζω πως δεν θα του ταιριάζει