Hand painted ταπετσαρία σε 4 βήματα

Δεν έχεις τα χρήματα για να ανταπεξέλθεις στην αγορά και τοποθέτηση ταπετσαρίας στο σπίτι σου; Δες εδώ πως να ζωγραφίσεις hand painted ταπετσαρία σε 4 απλά βήματα που να μοιάζει σαν αληθινή, γρήγορα και οικονομικά.

Οι ταπετσαρίες έχουν κάνει δυναμικό come back στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Μάλιστα όσο πιο vintage είναι το σχέδιο τόσο καλύτερα.

Λουλούδια και κλαδιά αλλά και γεωμετρικά σχέδια που μιμούνται φυσικά υλικά όπως το μωσαϊκό είναι στην πρώτη γραμμή της προτίμησης. Όσο για τα χρώματα ακολουθείται και εδώ η παλέτα των γήινων χρωμάτων με εξαίρεση τις ταπετσαρίες για τα παιδικά δωμάτια όπου τα χρώματα είναι πιο φωτεινά και χαρούμενα.

Αν η ταπετσαρία στην κλασική της μορφή σε φοβίζει, αν το σπίτι που μένεις είναι με ενοίκιο και δεν θέλεις να προχωρήσεις σε μία τόσο μόνιμη λύση τότε μπορείς να καταφύγεις στη λύση της αφαιρούμενης ταπετσαρίας.

Αυτοκόλλητη ταπετσαρία που τοποθετείται πανεύκολα αλλά όταν την βαρεθείς βγαίνει επίσης πανεύκολα.

Κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε ικανοποιεί υπάρχει και πάλι η λύση. Hand painted ταπετσαρία, δηλαδή να ζωγραφίσεις μόνη σου ένα τοίχο και να τον κάνεις να μοιάζει με ταπετσαρία.

Ιδέες για hand painted ταπετσαρία

Αυτό που βλέπεις στις παρακάτω φωτογραφίες είναι ταπετσαρία ζωγραφισμένη με το χέρι.

Κλαδιά και φύλλα πανω σε ένα ουδέτερο τοίχο και το αποτέλεσμα είναι αρκετά πετυχημένο.

Γραμμές σε σχέδιο ψαροκόκκαλο, hand painted ταπετσαρία σε ένα μικρό μπάνιο.

Πινελιές από διάφορα χρώματα σου δίνουν την εντύπωση μωσαϊκού στον τοίχο.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Ταπετσαρία ζωγραφισμένη με το χέρι σε 4 απλά βήματα

Η ιδέα για hand painted ταπετσαρία μου γεννήθηκε κοιτάζοντας το μικρότερο από τα δύο μπάνια του σπιτιού και τι θα μπορούσα να κάνω για να ζωντανέψει λίγο ο χώρος.

Μικρό μπάνιο επενδεδυμένο με μάρμαρο

Όπως και στο μεγάλο μπάνιο έτσι και σε αυτό έχει γίνει ανακαίνιση σχεδόν από τα θεμέλια. Σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα θα σου δείξω πως ήταν πριν. Όμως ο χώρος είναι τόσο μικρός που οποιαδήποτε διακοσμητική παρέμβαση δεν φαίνεται. Έπρεπε να προχωρήσω σε κάτι πιο δραστικό για να δείξει πιο ζεστό και όμορφο.

Μικρό μπάνιο επενδεδυμένο με μάρμαρο

Η ταπετσαρία σαν ιδέα έπαιζε μέσα στο μυαλό μου. Συγχρόνως όμως ήθελα να κάνω κάτι πιο δημιουργικό από την τοποθέτηση ταπετσαρίας και σκέφτηκα την ιδέα της ζωγραφισμένης ταπετσαρίας.

Βήμα 1: Διαλέγουμε χρώμα και σχέδιο

Για την hand painted ταπετσαρία αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν λουλούδια. Όχι όμως λουλούδια με την κλασσική έννοια. Ένα πιο ελεύθερο, abstract σχέδιο.

Όσον αφορά το χρώμα κι επειδή ήθελα ο χώρος να αποκτήσει μια ζεστασιά και να “σπάσει” λίγο η μονοτονία λευκού και γκρι, προτίμησα ένα χρώμα σε γκρεζ απόχρωση.

Θα χρησιμοποιήσω χρώμα κιμωλίας ΤΙΤΑΝ. Και γιατί χρώμα κιμωλίας; Γιατί ήθελα η υφή του τοίχου να είναι πιο ανάγλυφη από ένα απλό ακρυλικό χρώμα. Η απόχρωση είναι η ARENA .

Χρώμα κιμωλίας TITANLUX για hand painted ταπετσαρία

Σε ένα κομμάτι χαρτί και με ένα λεπτό πινέλο ζωγραφικής δοκίμασα το σχέδιο. Αυτό είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να το παραλείψεις και θα δεις παρακάτω το γιατί.

Δοκιμή σε χαρτί για το σχέδιο της ταπετσαρίας

Βήμα 2: Τοποθετούμε το σχέδιο στον τοίχο

Νομίζω πως αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Γιατί πολλές φορές αλλιώς φανταζόμαστε κάτι κι αλλιώς δείχνει στον χώρο.

Δείγμα ζωγραφισμένης ταπετσαρίας στον τοίχο

Όταν λοιπόν έβαλα το δείγμα της ζωγραφισμένης ταπετσαρίας στον τοίχο κάτι δεν μου άρεσε. Το σχέδιο φαινόταν “too much” για τον χώρο.

Ζωγράφισα λοιπόν ακόμη ένα φύλλο αλλά αυτή τη φορά χωρίς τις κουκίδες που είχα βάλει στο πρώτο δείγμα. Φωτογράφισα δίπλα-δίπλα τα δύο σχέδια και τα έβαλα σε δημοσκόπηση στο προφίλ μου στο Instagram για να μου δώσουν κάποια ιδέα οι ακόλουθοι μου εκεί για το ποιο από τα δύο τους αρέσει.

Με συντριπτική πλειοψηφία νίκησε το σχέδιο χωρίς κουκίδες και ήμουν πια σίγουρη πως θα προχωρήσω στο επόμενο βήμα.

Αν θέλεις κι εσύ να βλέπεις τι ανεβάζω στο προφίλ μου στο Instagram μπορείς να με ακολουθήσεις πατώντας εδώ .

Δημοσκόπηση στο Instagram

Βήμα 3: Αποτύπωση του σχεδίου στον τοίχο

Κι έτσι αφού ήμουν σίγουρη πια ποια κατεύθυνση να ακολουθήσω ξεκίνησα να ζωγραφίζω τον τοίχο στο μικρό μπάνιο μας.

Εκτός από το χρώμα χρειαζόμαστε κι ένα λεπτό πινέλο ζωγραφικής. Στο παρακάτω μίνι βίντεο βλέπεις πως περίπου ζωγραφίζουμε το σχέδιο.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ κάτι τέτοιο. Κι ενώ έχω κάνει χιλιάδες diy όταν κάνω κάτι για πρώτη φορά έχω την αγωνία της “πρωτάρας”.

Γι αυτό ξεκίνησα με τον τοίχο πίσω από την πόρτα. Σκέφτηκα πως αν κάτι πάει στραβά και δεν μου αρέσει θα τον βάψω και τελείωσε…

Όμως όσο προχωρούσε το σχέδιο τόσο πιο πολύ μου άρεσε το αποτέλεσμα.

Διακόσμηση μπάνιου με hand painted ταπετσαρία

Βήμα 4: Tips για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα

Ξέρεις πως κάθε φορά που φτιάχνω κάτι σου μεταφέρω και την εμπειρία μου. Τι να αποφύγεις ή τι να κάνεις οπωσδήποτε για ένα σίγουρα καλό αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, η hand painted ταπετσαρία, ενώ είναι ένα άκρως οικονομικό diy θέλει αρκετό από τον χρόνο σου. Εγώ τελείωσα σε περίπου 8 ώρες, δηλαδή δύο απογεύματα μετά το γραφείο.

Είναι όμως αρκετά μικρή η επιφάνεια που είχα να ζωγραφίσω και λόγω μεγέθους του χώρου αλλά κι επειδή το 1/3 του τοίχου είναι επενδεδυμένο με μάρμαρο. Πρόκειται για ένα ψηλοτάβανο μπάνιο επειδή δεν έχει πατάρι από πάνω.

Γι αυτό αν αποφασίσεις κάτι παρόμοιο πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να διαθέσεις χρόνο.

Πρέπει ακόμη να προσέξεις τα παρακάτω:

  1. Το σχέδιο σου να έχει συνέχεια. Στις γωνίες ή σε προβαλόμμενα δοκάρια που μπορεί να έχει ο τοίχος σου. Για να καταλάβεις τι εννοώ δες την παρακάτω φωτογραφία.
Ζωγραφισμένη με το χέρι ταπετσαρία, λεπτομέρεια

2. Στην hand painted ταπετσαρία μας τα “λουλούδια” δεν χρειάζεται να έχουν το ίδιο σχήμα γιατί στην ουσία δημιουργούμε ένα puzzle. Εκεί που τελειώνει το ένα, αρχίζει το άλλο. Χρειάζεται όμως να έχουν πάνω-κάτω το ίδιο μέγεθος.

Ζωγραφισμένη με το χέρι ταπετσαρία, λεπτομέρεια και συμβουλές

3. Βουτάς το πινέλο στο χρώμα και ξεκινάς να ζωγραφίζεις. Αν θέλεις η ταπετσαρία σου να δείχνει πιο vintage βάφεις μέχρι να ξεθωριάσει το πινέλο από το χρώμα. Αυτό σου δίνει πιο έντονα και λιγότερο έντονα μοτίβα και η hand painted ταπετσαρία δείχνει ακόμη πιο αληθινή.

4. Κάτι άλλο που παρατήρησα τυχαία αλλά συμβάλλει πολύ στην τελική εικόνα. Ξεκίνησα να δουλεύω από κάτω προς τα πάνω. Κάποια στιγμή κουράστηκα και ανέβηκα στη σκάλα και άρχισα να ζωγραφίζω από την κορυφή προς τα κάτω. Κάπου λίγο πιο κάτω από την μέση τα μοτίβα συναντήθηκαν. Ξέρεις ποιο είναι το αποτέλεσμα; Πως ενώ τα λουλούδια στη προκειμένη περίπτωση έχουν την ίδια φορά δείχνουν σαν να κυμματίζουν. Κι αυτό έδωσε συν στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως ήταν φυσικό έβαψα όλους τους τοίχους με τον ίδιο τρόπο.

Πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα με διαφορετικές λήψεις ας δούμε ένα πριν & μετά.

Το μπάνιο πριν από hand painted ταπετσαρία
Το μπάνιο με ταπετσαρία ζωγραφισμένη με το χέρι

Νομίζω πως ο χώρος δείχνει πιο πλήρης, πιο χαριτωμένος.

Υπάρχει ακόμη μία προσθήκη που θέλω να κάνω στο συγκεκριμένο μπάνιο και αφορά το πάτωμα του. Μόλις τελειώσω και με αυτό θα ανέβει ένα άρθρο με την συνολική ανακαίνιση αυτού του μικρού μπάνιου. Εάν δεις το πριν, πως ήταν δηλαδή όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκα το σπίτι δεν θα πιστεύεις το πόσο πολύ έχει αλλάξει.

Προς το παρόν χαίρομαι πολύ για την απόφαση μου για hand painted ταπετσαρία. Νομίζω πως αυτός ο μικρός χώρος άλλαξε τόσο πολύ!

Διακόσμηση μπάνιου με ταπετσαρία ζωγραφισμένη στο χέρι
Hand painted ταπετσαρία σε 4 βήματα-1
Διακόσμηση μπάνιου με ταπετσαρία ζωγραφισμένη με το χέρι-1
Μικρό μπάνιο, ντουζιέρα, τοίχος με ζωγραφισμένη ταπετσαρία

Είναι το ίδιο μπάνιο με αυτό που σου είχα δείξει στο άρθρο Παράθυρο σε φωταγωγό: Πως να το κρύψουμε

Παράθυρο σε φωταγωγό
Λεπτομέρειες διακόσμησης μικρού μπάνιου
pin-this-for-later
DIY Hand painted ταπετσαρία

Αναφορικά με το κόστος της ζωγραφισμένης ταπετσαρίας να σου πω πως το συγκεκριμένο μέγεθος του χρώματος κιμωλίας κοστίζει 7 ευρώ και εγώ ξόδεψα περίπου τα 2/3 του χρώματος δηλαδή περίπου 4 ευρώ. Δεν νομίζω πως μπορείς να βρεις πιο οικονομική λύση.

Λοιπόν τι λες; Θα έκανες κι εσύ σε κάποιο τοίχο στο σπίτι σου hand painted ταπετσαρία;

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

2 thoughts on “Hand painted ταπετσαρία σε 4 βήματα”

Leave a Comment