Φθινοπωρινά διακοσμητικά: 4 ιδέες diy

4 ιδέες για το πως να φτιάξεις μόνη σου φθινοπωρινά διακοσμητικά για μια όμορφη και οικονομική φθινοπωρινή διακόσμηση.

Και δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομική γιατί και θέλουμε πάντα να έχουμε ένα όμορφα διακοσμημένο χώρο και θέλουμε να αλλάζουμε τη διακόσμηση μας με τις αλλαγές των εποχών αλλά σίγουρα πρέπει να έχουμε κατά νου και όλες τις υπόλοιπες ανάγκες του σπιτιού που μπορεί να είναι και πιο βασικές.

Μιλώντας λοιπόν κυρίως για μένα που μου αρέσει να αλλάζω κάθε χρόνο τη διακόσμηση στο σπίτι μας ψάχνω πάντα για λύσεις που θα μου δώσουν αυτή την αλλαγή και δεν θα στοιχίσουν μια περιουσία.

Τα φθινοπωρινά διακοσμητικά και γενικά η διακόσμηση αυτή την εποχή του χρόνου πολλές φορές περνάει έτσι γιατί όλοι έχουμε κατά νου τα Χριστούγεννα και τα έξοδα που θα κάνουμε τότε.

Τι θα έλεγες όμως αν εγώ σου αποδείκνυα πως με έξυπνες και εύκολες κατασκευές μπορείς να έχεις φθινοπωρινά διακοσμητικά που θα ξοδέψεις ελάχιστα χρήματα;

Ποια είναι όμως αυτά τα οικονομικά diy φθινοπωρινά διακοσμητικά;

Ναι … θα πρέπει να τα φτιάξεις μόνη σου! Μη φανταστείς όμως, δεν θα σου δείξω περίπλοκες κατασκευές που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και πολύπλοκα εργαλεία και υλικά.

Όπως θα δεις παρακάτω μπορεί και να έχεις τα περισσότερα στο σπίτι σου. Σε κάθε ιδέα θα σου γράφω και πόσο μπορεί να σου στοιχίσει στη περίπτωση που δεν έχεις τα απαιτούμενα υλικά.

1. Διακοσμητικά μαξιλάρια σε φθινοπωρινά χρώματα

Και ξεκινάω με τα μαξιλάρια που είναι must σε κάθε διακόσμηση πόσο μάλλον στη φθινοπωρινή διακόσμηση για να δημιουργήσουμε την αίσθηση του cozy.

Αν βάλεις την λέξη “μαξιλάρια” στην αναζήτηση του site θα δεις πως έχω φτιάξει δεκάδες διαφορετικά σχέδια. Ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά, χριστουγεννιάτικα και άλλα.

Έχω όμως και ένα πολύ βοηθητικό άρθρο Πέντε tips για να διακοσμήσεις τα μαξιλάρια σαν επαγγελματίας . Αν το διαβάσεις θα καταλάβεις πόσο εύκολο είναι να διακοσμήσεις με αυτό το πολυεργαλείο διακόσμησης που λέγεται μαξιλάρια.

Φέτος εκτός από τα διακοσμητικά μαξιλάρια που αγόρασα ήθελα να αξιοποιήσω και κάποιες άλλες θήκες που είχα και δεν τις χρησιμοποιούσα.

Είναι αυτές στην φωτογραφία παρακάτω που είναι ακριβώς ίδιο ύφασμα με το ύφασμα στους καναπέδες και είχαν έρθει μαζί όταν τους αγοράσαμε.

Θήκες μαξιλαριών offwhite χρώμα

Όταν παραγγείλαμε τους καναπέδες σε αυτό το ύφασμα δεν γνώριζα πως το μπουκλέ ύφασμα θα γίνει τόσο μόδα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που έκανα με τις θήκες αυτές για να σταθούν σαν φθινοπωρινά διακοσμητικά είναι να τις βάψω με σπρέι σε γήινα χρώματα.

Ναι καλά διάβασες με σπρέι και το έχω κάνει ξανά σε μαξιλάρια εξωτερικού χώρου με μεγάλη επιτυχία! Αν θέλεις διάβασε το άρθρο με τίτλο Βάφω ύφασμα με μπογιά σε σπρέι: Γίνεται; Ναι γίνεται!

Τα υλικά που χρειάστηκα εγώ ήταν μηδέν!!! Για σένα που θέλεις να ανανεώσεις κάποιες μονόχρωμες διακοσμητικές θήκες είναι σπρέι σε χρώμα της επιλογής σου που στοιχίζει 3,50€ και μία χαρτοταινία που η πιο απλή στοιχίζει 1,50€.

Πόσο θα σου κοστίσει να φτιάξεις αυτά τα διακοσμητικά μαξιλάρια;

Πέντε ευρώ και φυσικά θα σου έχουν περισσέψει τα υλικά για επόμενες κατασκευές!

Οδηγίες για να βάψεις ύφασμα με σπρέι και σχέδια με χαρτοταινία

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:

 • Μονόχρωμες βαμβακερές θήκες μαξιλαριών
 • Χαρτόνι στο μέγεθος της θήκης
 • Ακρυλικά σπρέι σε χρώματα της επιλογής μου
 • Ψαλίδι
 • Χαρτοταινίες, 2 μεγέθη
Πως κάνω ρίγες σε μαξιλάρι με χρώμα

Στο πρώτο και στο τρίτο μαξιλάρι χρησιμοποίησα το ανοιχτόχρωμο καφέ σπρέι. Στο δεύτερο το καφέ σκούρο σπρέι.

Η διαδικασία και για τα τρία διακοσμητικά μαξιλάρια είναι η ίδια. ‘Αλλαξα μόνο το σχέδιο.

Όταν εφαρμόζουμε σπρέι πάνω σε ύφασμα το κάνουμε με ελαφρείς ψεκασμούς. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί, αφήνοντας αρκετά λεπτά μεταξύ των εφαρμογών, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν δεν σου αρέσουν οι ρίγες αλλά παρόλα αυτά θέλεις να φτιάξεις φθινοπωρινά διακοσμητικά μαξιλάρια μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο σχέδιο θέλεις. Μπορείς να κάνεις σχέδια χρησιμοποιώντας ακόμη και ένα στένσιλ.

Μια τελευταία πινελιά πάνω στα δύο από τα τρία μαξιλάρια ήταν να κάνω κάποιες λεπτές γραμμές με ένα μαρκαδόρο για ύφασμα. Έμπνευση της τελευταίας στιγμής αλλά νομίζω πως τους πηγαίνει.

DIY φθινοπωρινά διαοσμητικά μαξιλάρια με σπρέι

2. Φθινοπωρινό στεφάνι από pampas grass

Τα στεφάνια σηματοδοτούν πάντα τις εποχές ή τις γιορτές. Μίνιμαλ ή λιγότερο μίνιμαλ είναι κάτι που και τίποτα να μην αλλάξεις στη διακόσμηση σου, αν φτιάξεις ένα, αμέσως δίνει το στίγμα της γιορτής ή της εποχής!

Κάποια από αυτά που έχω φτιάξει και τα χρησιμοποίησα σαν φθινοπωρινά διακοσμητικά είναι τα παρακάτω:

Φέτος αποφάσισα πως το φθινοπωρινό μας στεφάνι θα είναι όσο πιο απλό γίνεται. Μόνο με δύο υλικά, τη βάση και κάποια κλαδιά pampas grass κι ένα πιστόλι θερμοκόλλησης για να με βοηθήσει να στερεώσω τα κλαδιά πάνω στη βάση.

Πόσο θα σου κοστίσει να φτιάξεις το στεφάνι;

Η βάση και τα κλαδιά μου στοίχισαν περίπου 20€ και τα αγόρασα από eldeco.gr

Νομίζω πως για την κατασκευή του στεφανιού οι οδηγίες είναι περιττές παρόλα αυτά εγώ θα σου εξηγήσω πως τα έφτιαξα.

Φθινοπωρινά διακοσμητικά: 4 ιδέες diy
 • Ξεχωρίζεις με προσοχή τα κλαδιά γιατί μαδάνε και στερεώνεις ανάμεσα στα ξύλα της βάσης.
 • Για ένα πιο σταθερό αποτέλεσμα βάζεις και μία σταγόνα θερμοκόλλησης σε κάθε κλαδάκι.
 • Γεμίζεις τη βάση του στεφανιού κυκλικά, φροντίζοντας το επόμενο να καλύπτει το προηγούμενο. Έτσι δημιουργείται ένα πιο γεμάτο στεφάνι.
 • Στο τέλος και για να μη μαδήσει το στεφάνι σου ψέκασε το με λακ, αρκετή λακ και άφησε το να στεγνώσει.

3. Κεραμικές και βελούδινες κολοκύθες

Θα ξεκινήσω με τις βελούδινες κολοκύθες που είναι γρήγορες και εύκολες. Ούτε εδώ έχω να σου πω πολλά γιατί λίγο πολύ όλοι ξέρουμε πως γίνεται. Αφού να σκεφτείς ούτε φωτογραφίες τράβηξα παρά μόνο 2 βιντεάκια και σου βάζω εδώ να δεις 2 καρέ από αυτά τα βίντεο.

Πως φτιάχνω βελούδινες κολοκύθες

Οι κολοκύθες είναι από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά διακοσμητικά. Άλλες φορές φτιάχνω μόνη μου διακοσμητικές κολοκύθες, άλλες φορές αγοράζω έτοιμες.

Αν θέλεις να δεις κολοκύθες που έχω φτιάξει μόνη μου διάβασε τα παρακάτω άρθρα:

Βελούδινες κολοκύθες, υλικά και τρόπος κατασκευής

 • Ελαστικό βελούδο, είχα ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι. Το βελούδο χρειάζεται να είναι ελαστικό θα καταλάβεις παρακάτω το γιατί
 • Ψαλίδι, βελόνα, κλωστή
 • Γέμισμα μαξιλαριού και ρύζι
 • Κοτσάνι κολοκύθας (αν δεν μπορείς να βρεις δεν πειράζει, βάλε ένα κομμάτι κανέλας ή φελό από μπουκάλι ή ένα μικρό ξυλάκι)

Σου είπα και πριν πως οι οδηγίες είναι λίγο πολύ γνωστές αλλά μπορεί να διαβάζει και κάποιος που δεν το γνωρίζει.

 • Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι από το ύφασμα που έχουμε ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχει η κολοκύθα. Εγώ έκοψα ένα μεγάλο και ένα μικρότερο.
 • Ράβουμε χαλαρά την περίμετρο του υφάσματος αφήνοντας στην αρχή ένα μεγάλο κομμάτι κλωστής να περισσεύει.
 • Μόλις τελειώσουμε το ράψιμο αρχίζουμε να σουρώνουμε το ύφασμα και από τις δύο πλευρές της κλωστής και έτσι σχηματίζεται ένα πουγκί.
 • Πριν ξεκινήσουμε να γεμίζουμε την κολοκύθα με το αφρώδες γέμισμα ρίχνουμε ρύζι. Στη μεγάλη έριξα 2 κούπες του τσαγιού και στη μικρή μία. Το ρύζι το ρίχνουμε για να έχει η κολοκύθα μας βάρος στη βάση και έτσι να κάθεται εύκολα πάνω σε μια οριζόντια επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι.
 • Γεμίζουμε το πουγκί που έχει σχηματιστεί με το γέμισμα που χρησιμοποιείται και στα μαξιλάρια. Γεμίζουμε πολύ! Εδώ μας βοηθάει η ελαστικότητα του υφάσματος να παραγεμίσουμε.
 • Σουρώνουμε και γεμίζουμε. Προσθέτουμε κι άλλο γέμισμα περίπου σε κάθε τέταρτο της κολοκύθας για να σχηματιστούν μικρά ή μεγάλα εξογκώματα. Αυτό το κάνουμε για να φαίνεται στρουμπουλή και αφράτη η κολοκύθα μας και να μη χρειαστεί να την διαιρέσουμε με κλωστή.
 • Μόλις τελειώσουμε δένουμε με αρκετούς κόμπους την κλωστή.
 • Στη συνέχεια κολλάμε εκεί που έχουμε δέσει το κοτσάνι της κολοκύθας ή ότι άλλο έχουμε σκεφτεί για κοτσάνι.
 • Μπορούμε να προσθέσουμε ότι στολίδια θέλουμε γύρω από το κοτσάνι. Εγώ τις ήθελα πιο μίνιμαλ γι αυτό και πρόσθεσα μόνο ένα φτερό στη μεγαλύτερη από τις δύο.

Κεραμικές κολοκύθες, υλικά και πως να τις βάψεις

Το χρώμα της τερακότας νομίζω πως είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά φθινοπωρινά χρώματα και έτσι θα μας δώσει υπέροχα φθινοπωρινά διακοσμητικά. Άσε που η τερακότα σαν υλικό είναι πολύ στα “πάνω” της τα τελευταία χρόνια.

Μετά από πολλές δοκιμές με χρώματα που είχα στο σπίτι κατέληξα τελικά σε ένα συνδυασμό τριών χρωμάτων που μου έδινε την επιθυμητή απόχρωση.

 • Ακρυλικά χρώματα, λευκό πορτοκαλί και καφέ
 • Κολοκύθες από φελιζόλ τις αγόρασα από eldeco
 • Κοτσάνια κολοκύθας κι αυτά από eldeco αλλά σου είπα και πιο πάνω τι άλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις
 • Ένα πιάτο ή πλαστικό μπολ για να ανακατέψεις τα χρώματα
 • Ένα φαρδύ και ένα στενό πινέλο
 • Αλεύρι και μπέικιν πάουντερ

Πριν ξεκινήσω να σου πω πως τις έφτιαξα θα σου ομολογήσω πως τις έχω αγαπήσει περισσότερο από όλα τα φθινοπωρινά διακοσμητικά αυτού του άρθρου.

 • Ανακατεύουμε το πορτοκαλί με το καφέ χρώμα και προσθέτουμε τόσο λευκό μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή απόχρωση της τερακότας.
 • Μόλις το χρώμα είναι αυτό που μας αρέσει προσθέτουμε μπέικιν πάουντερ. Με αυτό τον τρόπο το χρώμα μας θα γίνει πηχτό και όταν το εφαρμόσουμε πάνω στις κολοκύθες από φελιζόλ θα αποκτήσουν υφή.
 • Με ένα λεπτό πινέλο βάφουμε τις κολοκύθες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν αρκετά.
 • Στη συνέχεια τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και το τρίβουμε απαλά με τα χέρια μας να πάει παντού. Επειδή οι κολοκύθες είναι ακόμη νωπές το αλεύρι κολλάει πάνω τους.
 • Με ένα φαρδύτερο πινέλο απομακρύνουμε όσο αλεύρι περισσεύει και τις αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς.
 • Στο τέλος βάζουμε το κοτσάνι.
Φθινοπωρινά διακοσμητικά, πως να βάψω κολοκύθες στο χρώμα της τερακότας

Πόσο θα σου κοστίσει για να φτιάξεις τις κολοκύθες;

 • Βελούδινες κολοκύθες: Σε εμένα δεν κόστισαν τίποτα γιατί όλα τα υλικά τα είχα. Ελαστικό βελούδο μπορείς να βρείς σε online eshops με 7 ευρώ το μέτρο και με μισό μέτρο φτιάχνεις μία μεγάλη και μία μικρή κολοκύθα. Άρα περίπου 4 ευρώ και για τις δύο.
 • Κεραμικές κολοκύθες: Θα χρειαστείς κολοκύθες από φελιζόλ. Το μεγάλο μέγεθος στην eldeco στοιχίζει 1,20€ και οι μικρότερες 6€ η σακούλα με τα 12 τεμάχια. Αναφορικά με τα χρώματα υπάρχουν σε μεγάλα καταστήματα και ξεκινάνε από 1 ευρώ.

Άρα και για τις βελούδινες αλλά και για τις κεραμικές κολοκύθες δεν θα χρειαστείς παραπάνω από 20€ και πάλι θα σου περισσέψουν υλικά για άλλες κατασκευές.

4. Φθινοπωρινά κλαδιά σαν δέντρο

Η τελευταία κατασκευή μου όσον αφορά τα φθινοπωρινά διακοσμητικά είναι παιδαριώδης.

Αν έχεις την τύχη να ζεις στην επαρχία δεν θα χρειαστείς τίποτα άλλο παρά ένα κλαδί με φύλλα σε χρώματα φθινοπωρινά.

Για εμάς που ζούμε όμως στην πόλη και θέλουμε τα φθινοπωρινά χρώματα στο σπίτι μας μπορούμε να τα έχουμε με τον πιο εύκολο τρόπο!

Τα κλαδιά τα είχα μαζέψει και καθαρίσει πέρυσι από το πεζοδρόμιο όταν ο Δήμος μας κλάδεψε τα δέντρα στους δρόμους.

Τα Χριστούγεννα τα είχα στολίσει με χάρτινα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Κλαδιά με χριστουγεννιάτικα στολίδια

Το Πάσχα με χάρτινα αυγουλάκια.

Όπως βλέπεις είναι παντός καιρού!

Κλαδιά με πασχαλινή διακόσμηση

Τώρα ήρθε η ώρα να στολιστούν με φθινοπωρινά χρώματα.

Υλικά

 • Γιρλάντες σε δύο διαφορετικά χρώματα
 • Σύρμα στερέωσης
 • Ψαλίδι

Πως τις στερέωσα πάνω στα κλαδιά

 • Πλέκουμε ανάμεσα στα κλαδιά και στερεώνουμε με σύρμα τη μία από τις δύο γιρλάντες.
 • Φροντίζουμε να ανοίξουμε και να λυγίσουμε τα φύλλα ώστε να δείχνουν όσο το δυνατόν πιο φυσικά πάνω στα κλαδιά.
 • Στερεώνουμε ανά διαστήματα με το σύρμα.
 • Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε και τη δεύτερη γιρλάντα.

Πόσο θα σου κοστίσουν τα κλαδιά με τα φθινοπωρινά φύλλα;

Εμένα μου κόστισαν 14 ευρώ όσο η αξία για τις δύο γιρλάντες. Τις οποίες γιρλάντες τις έβαλα ατόφιες, δεν τις έκοψα, έτσι του χρόνου μπορώ να τις χρησιμοποιήσω με διαφορετικό τρόπο.

Πως φτιάχνω φθινοπωρινά κλαδιά με faux γιρλάντα

Πως εντάχθηκαν οι 4 κατασκευές στη φθινοπωρινή διακόσμηση στο σαλόνι

Νομίζω πως τα μαξιλάρια πέτυχαν αρκετά και σε καμμία περίπτωση δεν δείχνουν πως είναι βαμμένα με σπρέι.

Φθινοπωρινά διακοσμητικά μαξιλάρια βαμμένα με σπρέι

Το χρώμα πάνω τους δείχνει σαν παλιωμένο κι αυτό μου αρέσει πολύ. Η υφή τους είναι σαν βελούδο και τα χρώματα τους ταίριαξαν εντελώς με τα υπόλοιπα φθινοπωρινά διακοσμητικά.

Διακοσμητικά μαξιλάρια σε φθινοπωρινά χρώματα

Φέτος η φθινοπωρινή μας διακόσμηση αποτελείται από τα πιο γλυκά, φθινοπωρινά χρώματα. Το σαλόνι αποπνέει μια ζεστασιά …

Φθινοπωρινά διακοσμητικά μαξιλάρια βαμμένα με σπρέι-1

Οι βελούδινες κολοκύθες μαζί με μία από τερακότα στολίζουν την τραπεζαρία.

Διακοσμητικές βελούδινες κολοκύθες

Σου δείχνω τις βελούδινες και σε κοντινό πλάνο για να καταλάβεις αυτό που σου έγραψα στις οδηγίες ραψίματος. Να δεις πως τις παραγέμισα στο πάνω μέρος για να σχηματιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Διακοσμητικές κολοκύθες από βελούδο και τερακότα
DIY διακοσμητικές κολοκύθες

Κι εδώ οι αγαπημένες μου από τερακότα. Μα πες μου … καταλαβαίνεις ότι αυτή η κολοκύθα ξεκίνησε σαν μία κολοκύθα από φελιζόλ;

Faux τερακότα διακοσμητικές κολοκύθες

Στο ένα τραπέζι τις έβαλα μέσα σε ένα υπέροχο ξύλινο μπολ από teak. Αν σου αρέσει μπορείς κι αυτό να το βρεις στην eldeco πατώντας εδώ .

DIY διακοσμητικές κολοκύθες τερακότα

Στο άλλο τραπέζι του σαλονιου τις έβαλα μέσω στο μπολ από papier mache που είχα φτιάξει στο άρθρο με τίτλο 2 διακοσμητικά papier mache: Ο πιο εύκολος τρόπος

Φθινοπωρινά διακοσμητικά, κολοκύθες και φυτά
Διακοσμητικές κολοκύθες από τερακότα

Το στεφάνι είναι τόσο απλό όσο το ήθελα φέτος!

Φθινοπωρινά διακοσμητικά, στεφάνι από pampas grass

Το κρέμασα στη βιβλιοθήκη-βιτρίνα σε μια γωνιά του σαλονιού.

Διακοσμητικό φθινοπωρινό στεφάνι
Φθινοπωρινό στεφάνι από pampas grass

Τα κλαδιά μέσα στο ψηλό γυάλινο βάζο, στολίζουν τη μία πλευρά από τους δύο καναπέδες.

Διακοσμητικά φθινοπωρινά κλαδιά

Θα έλεγα πως κυριαρχούν στο χώρο με τα χρώματα τους.

Φθινοπωρινά κλαδιά από γιρλάντα
Φθινοπωρινά διακοσμητικά, κλαδιά με φύλλα
Φθινοπωρινά διακοσμητικά, κλαδιά με φύλλα
pin-this-for-later
Φθινοπωρινά διακοσμητικά, 4 ιδέες diy

Κόστος για όλες τις κατασκευές

 • Φθινοπωρινά διακοσμητικά μαξιλάρια 5 ευρώ
 • Φθινοπωρινό στεφάνι 20 ευρώ
 • Βελούδινες και κεραμικές κολοκύθες 20 ευρώ
 • Φθινοπωρινά κλαδιά 14 ευρώ

Έτσι με λιγότερο από 60 ευρώ στόλισα με φθινοπωρινά διακοσμητικά που τα έφτιαξα μόνη μου το χώρο της τραπεζαρίας και του σαλονιού στο σπίτι μας.

Για πες μου όμως ποιο από τα 4 διακοσμητικά σου άρεσε πιο πολύ;

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

2 thoughts on “Φθινοπωρινά διακοσμητικά: 4 ιδέες diy”

Leave a Comment