Αναπαλαίωση παλιού καθρέφτη

Με ένα μόνο υλικό μπορείς να πετύχεις την αναπαλαίωση ενός παλιού καθρέφτη και να τον κάνεις να μοιάζει σαν να ήταν έτσι φτιαγμένος από πάντα.

Ποδαρικό στις αναρτήσεις του 2017 με καθρέφτες κι αυτό γιατί ακόμη και χτες το βράδυ μου στείλατε μήνυμα ρωτώντας με για τον καθρέφτη-τοίχο στην τραπεζαρία μου.  Είναι το πιο εύκολο σχεδόν αστείο project που έχω κάνει μέσα στο σπίτι και θα το διαπιστώσεις αμέσως.

Όλα ξεκίνησαν κάπου εδώ όταν άδειασα το δωμάτιο για να βαφτεί μαζί με τους υπόλοιπους χώρους.

Wall mirror before

Ο καθρέφτης-τοίχος, ο οποίος προϋπήρχε στο σπίτι είχε αρκετές ζημιές όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.  Όσο το δωμάτιο εκτελούσε χρέη τέταρτης κρεβατοκάμαρας αυτό δεν με ενοχλούσε γιατί οι ζημιές ή ήταν καλυμμένες από έπιπλα, αυτές που βρίσκονταν χαμηλά ή ήταν καλυμμένες με αυτοκόλλητα. Αυτό όμως δεν μπορούσε να συνεχιστεί τώρα που ο χώρος θα άνοιγε και θα γινόταν τραπεζαρία. Οι ζημιές είχαν προκληθεί από σιλικόνη που είχε χρησιμοποιήσει αυτός που έβαλε τον καθρέφτη για επιπλέον ασφάλεια.  Αλλά στα σημεία αυτά είχε διαβρωθεί η επικάλυψη του καθρέφτη με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αυτά τα ενοχλητικά μαύρα σημάδια.

Wall mirror damages

Πως αποφάσισα την αναπαλαίωση του καθρέφτη

Στο τραπέζι έπεσαν πολλές ιδέες. Να φύγει ο καθρέφτης εντελώς, να καλυφθεί ολόκληρος με ταπετσαρία ή να καλυφθεί με ξύλα να γίνει δηλαδή ένας ξύλινος τοίχος.  Καμία από αυτές τις ιδέες όμως δεν με ικανοποιούσε. Κι αυτό γιατί θα ήταν ένας ακόμη μπελάς μέσα στην γενική αναστάτωση που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες στο σπίτι μας αλλά και γιατί θα ήταν αρκετά μεγάλο το κόστος.  Επί πλέον έχω αρκετή αδυναμία στους καθρέφτες, μου αρέσουν σαν μέρος της διακόσμησης ενός σπιτιού. Εκτός από αυτά τα σημάδια ο καθρέφτης ήταν σε άριστη κατάσταση και έδινε μια άλλη προοπτική στον χώρο.

Και αφού το σκέφτηκα αρκετά είπα πως θα κρύψω τα σημάδια με μπογιά.  Δοκίμασα σε ένα δυό να δω αν πραγματικά κρύβονται και η επιχείρηση αναπαλαίωση του καθρέφτη είχε ξεκινήσει.

Με ένα μόνο υλικό, ένα σπρέι σε ασημί χρώμα, ένα κομμάτι σφουγγάρι και ένα ζευγάρι γάντια.

Silver spray paint

Ψεκάζουμε με το σπρέι το σφουγγάρι και ακουμπάμε ταμποναριστά τον καθρέφτη.  Λίγο περισσότερο επέμενα στα σημεία που υπήρχαν τα σημάδια.

Αναπαλαίωση καθρέφτη με μπογιά σε σπρέι

Αναπαλαίωση καθρέφτη με μπογιά σε σπρέι

Συνολικά έκανα περίπου 2 ώρες να τον τελειώσω.  Το αποτέλεσμα ήταν πέρα και από τις δικές μου προσδοκίες.

Αναπαλαίωση καθρέφτη με μπογιά σε σπρέι στον χώρο της τραπεζαρίας

Τα σχήματα του ταμποναρίσματος είναι διαφορετικά, άλλοτε στρογγυλά άλλοτε πιο τετραγωνισμένα.  Κι αυτό λόγω της πίεσης που ασκείς στο σφουγγάρι όταν το ακουμπάς στον καθρέφτη αλλά συνολικά όλο αυτό δίνει μια απίστευτη όψη.

Αναπαλαίωση τοίχου-καθρέφτη
Αναπαλαίωση τοίχου-καθρέφτη, χρυσά κηροπήγια

Έτσι με αυτό τον τρόπο και ο τοίχος καθρέφτης σώθηκε και αναβαθμίστηκε σε κάτι πολύ ιδιαίτερο και τα σημάδια “εξαφανίστηκαν”.  Αλλά το κυριότερο όλα αυτά έγιναν με μόλις 4 ευρώ όσο δηλαδή η τιμή του σπρέι.

Αναπαλαίωση τοίχου-καθρέφτη στην τραπεζαρία

Ενας δεύτερος καθρέφτης και μια μικρή επέμβαση πάνω του

Και μιας και μιλάμε για καθρέφτες να σου δείξω και έναν καθρέφτη που έχει περάσει τα πάνδεινα στα χέρια μου.  Ο καθρέφτης της φωτογραφίας παρακάτω μαζί με τις δύο πολυθρόνες, εδώ βλέπεις την μία, ανήκε στην γιαγιά μου και είναι Chippendale . Αυτά τα έπιπλα δεν τα αγγίζεις και πόσο το έχω μετανιώσει που τα έβαψα.  Είναι αυτό που μας πιάνει να τα βάψουμε όλα χωρίς να υπολογίζουμε την αξία τους.  Φυσικά αυτό ισχύει όταν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα κομμάτια επίπλων που απλά χρειάζονται φροντίδα και δεν είναι κατεστραμμένα.

Τέλος πάντων αυτός ήταν και είναι ένας ξυλόγλυπτος καθρέφτης,  χειροποίητος.

Αναπαλαίωση καθρέφτη το πριν
Εγώ τον έβαψα με chalk paint Annie Sloan πριν 5 χρόνια μαζί με την καρέκλα.  Τον έξυσα και σε κάποια σημεία και φυσικά του πέρασα και την απαραίτητη πατίνα με dark wax.  Τώρα όμως δεν μου άρεσε έτσι όπως τον είχα κάνει τον ένιωθα πολύ αταίριαστο με το ύφος που έχει το υπόλοιπο σπίτι.
Αντικέ καθρέφτης το πριν
Σπρέι σε χρυσό χρώμα. Ένα υπέροχο χρυσό και επειδή θα με ρωτήσεις δεν ξέρω αν υπάρχει Ελλάδα.  Εγώ το έχω φέρει από Αγγλία και βάψιμο πρώτα στο πίσω μέρος και μετά στο μπροστινό αφού απλά κάλυψα τον καθρέφτη με χαρτί.
Αντικέ καθρέφτης βάφεται σε χρυσό χρώμα

Οι φωτογραφίες αδικούν το χρώμα του χρυσού

Είναι αυτό που βλέπεις στην λεπτομέρεια επάνω.

Χρυσός αντικέ καθρέφτης

Ζωντάνεψε κατά πολύ η γωνιά με την αλλαγή στον καθρέφτη. Τώρα έπονται η καρέκλα και το έπιπλο που είχα πριν στην είσοδο και όπως βλέπεις μέσα στον καθρέφτη το μετέφερα εδώ.  Το χρώμα δεν το έχω αποφασίσει ακόμη αν έχεις να μου προτείνεις κάτι θα το ακούσω με χαρά. Φυσικά θα αλλάξω και το ύφασμα στην πολυθρόνα αν και αυτό είχε αλλάξει πριν 3 χρόνια όπως σου είχα δείξει στην ανάρτηση Αλλαγή ταπετσαρίας σε πολυθρόνα

Gold antique mirror

Να έχετε μια υπέροχη χρονιά, με υγεία πάνω απ όλα και ότι άλλο εσείς επιθυμείτε για εσάς και τις οικογένειες σας!

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Latest Posts

Εύκολη καλοκαιρινή διακόσμηση τζακιού

Το τζάκι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της διακόσμησης ενός σπιτιού και γι αυτό μία εύκολη καλοκαιρινή διακόσμηση θα το κάνει και πάλι κυρίαρχο του χώρου

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα

Πως φτιάχτηκε μία DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα από μία παλιά που ήταν ξεχασμένη στην αποθήκη. Μία μοντέρνα λάμπα για εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο

Ελιά εσωτερικού χώρου και πως να την εντάξεις στην...

Η ελιά εσωτερικού χώρου είναι το απόλυτο trend διακόσμησης στα φυτά που προορίζονται να διακοσμήσουν το σπίτι μας. Αγέρωχη, επιβλητική, πανέμορφη

DIY κασπό αχιβάδα για παχύφυτα

Ένα όμορφο diy κασπό αχιβάδα για παχύφυτα φτιαγμένο από ένα σκεύος που μπορεί και να έχεις στην κουζίνα σου, μία παλιά φόρμα κέικ

Newsletter

Like us on Facebook

Follow us on Pinterest

Διαβάστε επίσης

58 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το Χρυσό το λατρεύω, όταν φτιάξαμε το σπίτι μας πριν 6 χρόνια περίπου ήμουν κάτω από 30 χρονών και το ήθελα αρχοντικό, ζεστό και κλασσικό, όχι βαρύ όμως με το χρυσό να δίνει τόση ξεχωριστή αίσθηση μέσα από τις λεπτομέρειες, όλοι οι φίλοι μας τότε έμοιαζαν να απορούν με την επιλογή, έλα όμως τώρα που έρχονται στα λόγια μου!!!Ο Καθρέφτης τέλειος πράγματι αλλά και αυτός στην είσοδο δεν συγκρίνεται με πριν!!! Ξέρεις πάντα να προσσαρμόζεις το κάθετι στα μέτρα σου!Καλή Χρονιά Χριστινάκι μου!!!

  • Κική μου θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου σχετικά με το χρυσό και γενικά όλες τις μεταλλικές λεπτομέρειες. Άλλωστε και στους πιο μίνιμαλ χώρους το μέταλλο χρησιμοποιείται για να δώσει λάμψη. Φιλάκια

 2. Συζητάμε για φοβερή τεχνοτροπία το σπρέι με το σφουγγάρι!!!! Επίσης η μετατροπή του χρώματος του καθρέφτη επίσης με βρίσκει σύμφωνη, νομίζω αναδεικνύει καλύτερα και τις λεπτομέρειες του! Απίθανα!

 3. Καλή Χρονιά Χριστίνα μου !!! Εχεις πράγματι το ταλέντο να μεταμορφώνεις το κάθε τι !!
  Οι καθρέφτες σου έχουν απίστευτη όψη και ο ξυλόγλυπτος είναι ένα μοναδικό κόσμημα !!
  Καλές μεταμορφώσεις , καλή δύναμη σε ότι κάνεις!! Τα φιλιά μου

 4. Ο τοίχος καθρέφτης είναι σούπερ, μα και ο χειροποίητος -χρυσός πλέον!- είναι ΧΑΡΜΑ!
  Πολύ-πολύ όμορφος και νομίζω πως ταιριάζει ιδανικά με το υπόλοιπο σπίτι!
  Να είσαι καλά να δημιουργείς, κορίτσι μου!
  Να χαρείς και τα όμορφα δωράκια της Ράνιας μας!
  ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και ευχές για μια όμορφη χρονιά!

  • Νομίζω Μαίρη μου πως μπορείς με λίγες πινελιές να κάνεις αυτό τον καθρέφτη ένα τέλειο διακοσμητικό για το δωμάτιο. Άλλωστε είσαι expert στην ανακύκλωση και οι ιδέες σου είναι πολλές και καταπληκτικές!

 5. Χριστίνα μου, νομίζω πως βρήκες τον καλύτερο τρόπο για να καμουφλάρεις τα σημάδια του καθρέφτη και το αποτέλεσμα είναι πολυ ενδιαφέρον! Όσο για τον Chippendale, είναι πραγματικά πολύ όμορφος έτσι που τον έκανες!!!!!
  Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και πολλές όμορφες δημιουργίες!!!

 6. Πολύ καλή δουλειά !!!!!
  Καλά το σκέφτηκες και τον έβαψες, απίθανος έγινε!!
  Κι ο άλλος, έδειξε καλύτερος σε αυτό το χρυσαφί!
  Καλή χρονιά γεμάτη με ωραίες δημιουργίες!
  Φιλάκια πολλά!!!!

  • Ευχαριστώ Ρένα μου για τις ευχές. Ήταν το πιο οικονομικό και πιο άμεσο αυτό που σκέφτηκα προκειμένου να διορθώσω τις ζημιές και χαίρομαι πολύ που τελικά το επιχείρησα. Φιλιά κι από εμένα!

 7. Μαύρο το χρώμα του ξύλου για την πολυθρόνα και φουξ ύφασμα(εννοείται για τα γούστα μου)!!!
  Ωραία η ιδέα για τον καθρέφτη με τα σημάδια.Το χρώμα αυτό είναι αντοχής; Πώς καθαρίζεται;Δώσε μας τα ''φώτα '' σου.Καλό βράδυ από την παγωμένη Θεσσαλονίκη

  • χαχαχαχαχ εξακολουθεί το φουξ και είναι το χρώμα σου Αλεκάκι! Εγώ όλα τα τζάμια και τους καθρέφτες του σπιτιού τα καθαρίζω με τον παραδοσιακό τρόπο νερό-ξύδι-εφημερίδα. Το ίδιο ισχύει και για αυτόν τον καθρέφτη. Από την άλλη όλα τα χρώματα σε σπρέι είναι χρώματα νεφτιού δηλ δεν βγαίνουν με κάτι άλλο οπότε θεωρώ ακόμη και αν χρησιμοποιήσεις τα καθαριστικά του εμπορίου δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

 8. Χριστίνα, τον καθρέπτη μετα τον καθαρίζεις κανονικά ή αλλάζεις καθαριστικό, πχ μόνο νερο? μου αρεσε η ιδεα για ενα μικρο καθρέπτη που έχω. Και βέβαια λάτρεψα τη γωνιά πολυθρόνα και τραπεζάκι με τριαντάφυλλα! απίστευτο!!!!

  Και το δωράκι σου από τη Ράνια είναι σκέτη γλύκα!!! Ελπίζω να το χαρεις 🙂

  Χιλια ευχαριστω για όλα 🙂

  • Όπως είπα και στην Αλέκα πιο πάνω εγώ έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιώ νερό-ξύδι-εφημερίδα για τα τζάμια και τους καθρέφτες αλλά επειδή όλα τα χρώματα σε σπρέι είναι χρώματα νεφτιού δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα και με τα συνηθισμένα καθαριστικά του εμπορίου.

 9. Καλη κ δημιουργικη χρονια!!
  Μα ποσο ευρηματικο μυαλο εισαι;σκεφτηκες την πιο αποθανη λυση για τον κατεστραμενο καθρεπτη!!!κ διχνει τοσο αρχοντικος τωρα!
  Κ ο χρυσος δεν παει πισω!αναβαθμιστηκε!
  Καλο σβ!

  • Καλή χρονιά και σε σένα Λίτσα μου! Η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για κατασκευές ή μεταμορφώσεις μπορώ να σκεφτώ την πιο απίθανη λύση. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι καθρέφτες μου!

 10. Τον είχα δει τον καθρέφτη σου στην ανάρτηση με το στεφάνι με τις μπάλες και έλεγα τι όμορφος καθρέφτης. Νόμιζα πως ήταν έτσι από την αρχή. Μα τον έκανες υπέροχο και τόσο εύκολα και αυτό είναι που μου αρέσει όταν σε διαβάζω που με απλές κινήσεις μεταμορφώνεις από ένα μικρό αντικείμενο έως ένα ολόκληρο τοίχο. Μπράβο για άλλη μια φορά Χριστίνα μου κι ευχαριστούμε για τις υπέροχες ιδέες που μοιράζεσαι μαζί μας.

  • Χαχαχα όχι δεν ήταν έτσι από την αρχή, αναγκάστηκα να τον κάνω έτσι λόγω των φθορών που είχε. Και τελικά μου αρέσει καλύτερα… κι εγώ ευχαριστώ Μαρία μου για τα καλά σου λόγια!

 11. Όλα είναι ίδιαιτερα και καλοφτιαγμένα από τα χεράκια σου Χριστίνα μου που τα μεταμορφώνουν.Λαμπερο και ισορροπημένο περιβάλλον με κυρίαρχο το στοιχείο του καθρέφτη που ανέτρεψε την όψη του χώρου…Φιλάκια πολλά!

 12. "Παίζει" να υπάρχουν γκαλερί που φτιάχνουν "χαλασμένους" καθρέφτες, και τους μοσχοπουλάνε! Είναι μια οπτασία! ❤ Καλή εβδομάδα Χριστινάκι καλλιτέχνισσα!

 13. Καλή χρονιά με υγεία, χαρές και δημιουργία!
  Και οι δυο καθρέφτες έγιναν υπέροχοι, πολλά μπράβο! Ειδικά όσον αφορά τον μεγάλο, η ιδέα σου ήταν εξαιρετική και… ανέξοδη. Σκεφτόμουν όσο τον κοιτούσα ότι ακόμα και μαύρο χρώμα να χρησιμοποιούσες, ή χρυσό, δε θα με χαλούσε! Το ταμπονάρισμα που έκανες δίνει μια αίσθηση παλαιού, οξειδωμένου καθρέφτη και θα του ταίριαζαν ακόμη και αυτές οι αποχρώσεις.
  Φιλιά και καλή συνέχεια με τις μεταμορφώσεις!

  • Ευχαριστώ Έλλη μου για τις ευχές και ανταποδίδω! Δεν το τόλμησα με το μαύρο γιατί πρώτον ο καθρέφτης είναι τεράστιος και δεν ξέρω πως θα έδειχνε, δεύτερον είναι φιμέ και ίσως να τον "σκότωνε" το μαύρο και τρίτον φοβήθηκα μη σκοτεινιάσει ο χώρος! Φιλιά και από εμένα κορίτσι μου!

 14. Δεν υπάρχεις κορίτσι μου! Μα πως τα σκέφτεσαι όλα αυτά; Απλές λύσεις που λύνουν αμέσως τα προβλήματα. Λατρεύω αυτές τις έξυπνες, σχεδόν ανέξοδες λύσεις και εσύ έχεις πολλές ακόμη να μας προτείνεις. Καλή αρχή λοιπόν και περιμένουμε με αγωνία ότι έχεις να μας δείξεις και φέτος. Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα, Μαρίνα από Βέλγιο

  • Ευχαριστώ Μαρίνα μου για τα καλά σου λόγια… τι να κάνουμε βάζουμε το μυαλό να δουλέψει γιατί πάντα δεν είναι εφικτό οικονομικά να κάνουμε ριζικές αλλαγές. Φιλιά κι από εμένα!

 15. Υπέροχοι έγιναν και οι δύο Χριστίνα μου!! Τελικά δεν βρήκα άκρη με το δεματάκι… θα έρθει μετά από κανένα 6μηνο ή χάθηκε τελείως;;;;;
  Καλή και δημιουργική εβδομάδα να έχεις και μιαν υπέροχη μέρα!
  Φιλιά!

  • Δεν υπήρχε περίπτωση να αφαιρεθεί Κατερίνα μου. Αν και οι δύο χώροι μαζί είναι αρκετά μεγάλοι εν τούτοις ο καθρέφτης όπως σωστά λες τους δείχνει ακόμη μεγαλύτερους

 16. Πολύ ωραίοι και οι δύο καθρέφτες όμως ο τοίχος καθρέφτης νομίζω πως είναι έργο τέχνης. Τελικά είναι πολύ εύκολο να μετατρέψεις κάτι σε ένα μικρό αριστούργημα. Μπράβο και πάλι μπράβο! Ιωάννα Βλαχάκη

 17. Εντάξει τώρα, εντυπωσιακότατο το αποτέλεσμα με τον καθρέφτη! Τα έπιπλα σου είναι ένα και ένα. Αγάπησα την κονσόλα (έτσι λέγεται?) και φυσικά δένει υπέροχα με όλα τα διακοσμητικά στοιχεία πάνω της. Για τις καρέκλες δε ξέρω αν θα σου άρεσε η ιδέα αλλά προσωπικά με το χρυσό του καθρέφτη νομίζω θα ταίριαζε ένα ύφασμα με μπλε σκούρα απόχρωση . Τσέκαρε το pinterest εδώ (https://gr.pinterest.com/pin/392587292500603657/)

  • Σ ευχαριστώ πολύ Άντζι μου… το είδα το ύφασμα που μου προτείνεις και θα σου πω πως είναι από τα αγαπημένα μου… θα σκεφτώ πολύ σοβαρά την πρόταση σου. Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!

 18. Χριστινάκι μου τι υπέροχα πράγματα κάνεις, θαύματα θα έλεγα, με το χρυσό χρώμα έχω τρέλα ξεκινώ απο το όνομά μου χαχαχααα… και με τους καθρέφτες… αλλά με την τεχνική του σπρέι- σφουγγαριού την ξέρω την έχω σε τοίχο με χρώμα και χρυσό και στο τζάκι, αλλά στον καθρέφτη ούτε που το φανταζόμουν, τέλειος έγινε μπράβο σου, ευχαριστούμε για τις πολύτιμες ιδέες σου . Φιλάκια!!!

  • Το ξέρω πως έχεις ένα υπέροχο σπίτι θυμάμαι κάποια στιγμή ότι είχες βάλει φωτογραφίες. Η αλήθεια είναι πως οι μεταλλικές λάμψεις είναι αγαπημένες μου και τις χρησιμοποίησα ακόμη και πάνω στον καθρέφτη. Φιλιά κι από εμένα

 19. Χριστίνα μου στο έχω ξαναπεί ότι έχεις το μαγικό άγγιγμα και την φαντασία για να φτιάξεις αριστουργήματα και το ωραίο είναι ότι πάντα είσαι πηγή έμπνευσης για μας! Και τους δυο καθρέφτες τους λάτρεψα, είναι φανταστικοί! Φιλάκια πολλά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here