Κρέμασμα κουρτινών, 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Πως το κρέμασμα κουρτινών μπορεί να γίνει παιχνιδάκι; Ποια 5 λάθη πρέπει να αποφύγεις για να δείχνουν οι κουρτίνες σου πιο περιποιημένες;

Περιεχόμενο Απόκρυψη

Φαίνεται πως είναι απλό αλλά τελικά δεν είναι! Το ξέρεις πως ο τρόπος που θα κρεμάσουμε τις κουρτίνες στο σπίτι μας αν γίνει σωστά μπορεί να απογειώσει τον χώρο μας; Σε αντίθετη περίπτωση αν οι κουρτίνες κρεμαστούν με λάθος τρόπο, αν το κουρτινόξυλο δεν είναι το κατάλληλο και αν δεν ακολουθήσουμε κάποια βήματα το δωμάτιο μπορεί να δείχνει “κάπως” και να μη ξέρουμε τι φταίει!

Δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε χρειάζεται να επενδύσεις πολλά λεφτά για την αγορά των κουρτινών. Αρκεί να ακολουθήσεις κάποια λίγα βήματα για να δείχνουν οι κουρτίνες σου πανάκριβες αλλά και πως έχουν τοποθετηθεί από επαγγελματία διακοσμητή.

Γιατί θα πρέπει να με νοιάζει πως θα γίνει σωστά το κρέμασμα κουρτινών στο σπίτι

Γιατί μπορείτε να κάνετε τον χώρο σας 100 φορές καλύτερο!!!

Πολύ συχνά βλέπω σε φωτογραφίες πανάκριβες κουρτίνες να είναι κρεμασμένες με τόσο λάθος τρόπο ή με έναν παλιομοδίτικο τρόπο και το δωμάτιο να φαίνεται θλιβερό.

Αν προσέξετε λίγο περισσότερο στο κρέμασμα των κουρτινών μπορείτε:

 • Να κάνετε τα ταβάνια σας να φαίνονται ψηλότερα
 • Να κάνετε τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες να φαίνονται μεγαλύτερα
 • Να μπει περισσότερο φως στο δωμάτιο και από εκεί που ήταν ένας μισοφωτισμένος χώρος να γίνει πολύ φωτεινός
 • Να κάνετε το χώρο σας να δείχνει πιο κομψός και πιο επιμελημένος

Οι μετρήσεις είναι το παν

Έχεις μπει σε mood να αγοράσεις κουρτίνες. Πριν καν ξεκινήσεις να ψάχνεις για υφάσματα, σχέδια και χρώματα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να μετρήσεις!

Οι μετρήσεις είναι απαραίτητες πριν από οποιαδήποτε αγορά κουρτινόξυλου ή κουρτίνας για 3 πολύ βασικούς λόγους:

 • Πρέπει να υπολογίσεις το μήκος που θα έχει το κουρτινόξυλο
 • Πρέπει να υπολογίσεις πόσο φαρδύ θα είναι κάθε φύλλο κουρτίνας
 • Πρέπει να γνωρίζεις πόσο μακριές θα είναι οι κουρτίνες σου

Μέτρηση Νο 1

Μέτρησε από την μία άκρη ως την άλλη το παράθυρο σου ή την μπαλκονόπορτα σου. ‘Ετσι θα αποφασίσεις τι μήκος θα έχει το κουρτινόξυλο σου.

Ο γενικός κανόνας είναι πως το κουρτινόξυλο πρέπει να είναι 20-30εκ μεταλύτερο σε κάθε πλευρά του παραθύρου. Οπότε τα 25εκ είναι το πιο ιδανικό!

‘Ετσι όταν οι κουρτίνες σας είναι ανοικτές θα καλύπτουν λίγο περισσότερο από τις άκρες του παράθυρου.

Με αυτό τον τρόπο δίνετε την ευκαιρία να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο φως στο δωμάτιο και αν υπάρχει και θέα την απολαμβάνετε σχεδόν ολόκληρη.

Σχέδιο για ιδανικό μήκος κουρτινόξυλου

Μέτρηση Νο 2

Αποφασίστε πόσο ψηλά θα κρεμάσετε το κουρτινόξυλο σας.

Ο γενικός κανόνας είναι να τοποθετήσετε το κουρτινόξυλο στη μέση ή στα 2/3 της απόστασης του πάνω μέρους του παραθύρου και του ταβανιού.

Αν το δωμάτιο έχει γύψινη διακόσμηση γύρω από το ταβάνι πλησιάστε όσο το δυνατόν περισσότερο προς το γύψινο.

Αυτό θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός ψηλότερου παράθυρου, ψηλοτάβανου δωμάτιου και θα κάνει το ύφασμα της κουρτίνας να κρέμεται με χάρη.

Σχέδιο για ιδανικό ύψος κουρτινόξυλου

Στο χώρο του σαλονιού σπίτι μας περιμετρικά στο ταβάνι υπήρχε το κλασσικό γύψινο. Στις πλευρές που είναι οι μπαλκονόπορτες αφαίρεσα τα γύψινα και έφτιαξα ξύλινες μετώπες σε σχήμα Γ όπου στη μία πλευρά στερέωσα τους οδηγούς για τις κουρτίνες και η άλλη πλευρά κατεβαίνει τόσο όσο το γύψινο στους υπόλοιπους τοίχους.

‘Ετσι και οι κουρτίνες είναι πολύ ψηλά κρεμασμένες αλλά σου δίνεται και η ψευδαίσθηση ότι κατεβαίνουν μέσα από το γύψινο.

Κρέμασμα κουρτίνας από το ταβάνι

Μέτρηση Νο 3

Κι εδώ θα παίξει ρόλο το φάρδος του ανοίγματος του παράθυρου ή της μπαλκονόπορτας.

Ο γενικός κανόνας είναι πως το κάθε φύλλο κουρτίνας πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μισό παράθυρο 1,5 ή 2 φορές.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν οι κουρτίνες είναι κλειστές να διατηρούν πλούσιες πτυχώσεις (σούρωμα).

Φάρδος κουρτίνας για παράθυρο ή μπαλκονόπορτα

Μέτρηση Νο 4

Ανάλογα σε τι ύψος θα τοποθετήσετε το κουρτινόξυλο μετρήστε το μήκος της κουρτίνας.

Μετράμε από το πάνω μέρος του κουρτινόξυλου έως το πάτωμα. Στο μήκος αυτό συνυπολογίζουμε το στρίφωμα στο κάτω μέρος της κουρτίνας αλλά και το γύρισμα στο πάνω μέρος.

Στη συνέχεια θα δεις πως αυτό το μήκος μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με το πως θέλεις να κρέμεται η κουρτίνα ως προς το πάτωμα.

Σχέδιο για ιδανικό ύψος κουρτίνας

Διάλεξε το μήκος της κουρτίνας σου

Τώρα που ξέρεις ποιό είναι το απαιτούμενο μήκος της κουρτίνας και έχεις κάνει και όλες τις παραπάνω απαραίτητες μετρήσεις μπορείς να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς για κουρτίνες.

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι για να κρεμάσεις τις κουρτίνες σου

Πάμε να δούμε τώρα ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι που οι διακοσμητές κρεμάνε κουρτίνες σε ένα σπίτι.

Λακκούβα: Δίνει την πιο δραματική εμφάνιση στις κουρτίνες αλλά είναι και ο πιο δύσκολος τρόπος για να τις διατηρήσεις καθαρές.

Αυτόν τον τρόπο έχω επιλέξει κι εγώ για τα φύλλα κουρτινών στο σαλόνι μας και παρόλο που είναι ένας χώρος που χρησιμοποιούμε ελάχιστα στην καθημερινότητα μας, τις πλένω ανά δίμηνο.

Κουρτίνα που σέρνεται στο πάτωμα

Κουρτίνα που “φιλά” το πάτωμα: Δείχνει πιο κομψή από όλες αλλά για να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα θέλει ακριβέστατες μετρήσεις. Το αποτέλεσμα όμως είναι τόσο εντυπωσιακό που αξίζει να το προσπαθήσεις.

Tip: Πριν κοντύνεις τις κουρτίνες κρέμασε τες στο κουρτινόξυλο και βάλε καρφίτσες στο σημείο που αυτές ακουμπάνε ακριβώς στο πάτωμα.

Κουρτίνα που αιωρείται: Αν η ιδέα να ακουμπάνε οι κουρτίνες σας στο πάτωμα δεν σας φαίνεται και πολύ σωστή, μπορείτε να τις κάνετε να απέχουν από αυτό από 1,5 έως 2 εκατοστά.

Μη ξεπεράσεις όμως τα 2 εκατοστά γιατί θα μοιάζει σαν να έχεις κάνει λάθος μετρήσεις.

Όποιο από τα παραπάνω μήκη διαλέξεις πρέπει να λάβεις υπόψιν το στυλ της διακόσμησης που επικρατεί στο δωμάτιο αλλά και την λειτουργία του. Αν είναι προσωπικός χώρος ή χώρος κοινωνικών συναναστροφών.

Τα υπνοδωμάτια είναι λιγότερο επίσημα από μια τραπεζαρία οπότε καλό είναι να αποφευχθούν οι πολύ μακριές κουρτίνες.

Εκτός αν πρόκειται για ένα υπνοδωμάτιο με ρομαντική διακόσμηση οπότε η κουρτίνα που σέρνεται στο πάτωμα θα δείχνει πολύ όμορφη. Το ίδιο στυλ κουρτίνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα κοριτσίστικο παιδικό δωμάτιο.

Η τραπεζαρία θεωρείται το πιο επίσημο δωμάτιο ενός σπιτιού οπότε η πρώτη επιλογή κουρτίνας που σέρνεται στο πάτωμα είναι μια σωστή επιλογή.

Το σαλόνι είναι κάτι ανάμεσα στο επίσημο και στο χαλαρό. Οι κουρτίνες που ακουμπάνε στο πάτωμα είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι ενδεικτικά και αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι το πως θέλετε εσείς να δείχνει ο χώρος σας.

Που να αγοράσεις έτοιμες μακριές κουρτίνες

Τώρα πια υπάρχουν πολλά eshops με είδη σπιτιού που πωλούν έτοιμες κουρτίνες. Διάλεξε το μεγαλύτερο δυνατόν ύψος κουρτίνας για να είσαι σίγουρος πως δεν κάνεις λάθος.

Τα top 5 λάθη που κάνουμε όταν κρεμάμε κουρτίνες

Αν έχεις ήδη κάνει το κρέμασμα κουρτινών στο σπίτι σου και κάτι δεν πάει καλά μπορεί να φταίει κάτι από τα παρακάτω:

 1. Κρεμάτε το κουρτινόξυλο πολύ χαμηλά. Όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο συνήθως το βλέμα μας πηγαίνει στο στοιχείο που είναι τοποθετημένο ψηλότερα από τα υπόλοιπα. Αν λοιπόν αυτό είναι το κουρτινόξυλο και αν αυτό είναι τοποθετημένο χαμηλά, τότε αυτόματα η αίσθηση που μας δίνεται είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό χώρο.
 2. Υπερβολικό ύφασμα στο πάτωμα. Στο πρώτο στυλ κουρτίνας, αυτό που ονομάζεται “λακκούβα” αν αφήσουμε πολύ περισσότερο ύφασμα να σέρνεται στο πάτωμα θα φέρουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε.
 3. Σου φαίνονται κοντές οι κουρτίνες. Δεν μέτρησες και αυτό είναι ότι χειρότερο λάθος θα μπορούσες να κάνεις!
 4. Το κουρτινόξυλο είναι όσο και το άνοιγμα του παραθύρου. Αυτόματα κάνεις τα παράθυρα σου να δείχνουν μικρότερα από ότι πραγματικά είναι!
 5. Τα φύλλα των κουρτινών δεν είναι αρκετά φαρδιά. Οι στενές κουρτίνες μοιάζουν με δύο απλά κομμάτια ύφασμα που απλά κρέμονται κάπου. Οι κουρτίνες ακόμη κι όταν είναι κλειστές πρέπει να έχουν πλούσιες πτυχώσεις.

Γρήγορα αλλά απαραίτητα tips πριν κρεμάσεις τις κουρτίνες

Πλύνε και σιδέρωσε πριν στριφώσεις

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο να ξοδέψεις χρήματα για κουρτίνες να τις κρεμάσεις και όταν τις πλύνεις να μεταβληθεί το μήκος τους. Οι βαμβακερές κουρτίνες έχουν την τάση να “πίνουν” στο πλύσιμο. Αυτό είμαι σίγουρη πως δεν το θέλεις να συμβεί.

Γι αυτό πριν στριφώσεις και ράψεις τις κουρτίνες θα πρέπει να τις πλύνεις και να τις σιδερώσεις.

Στρίφωμα χωρίς κόψιμο

Στην περίπτωση των έτοιμων κουρτινών αλλά και στην άλλη περίπτωση που αγοράζεις ύφασμα για κουρτίνες μη τις κόψεις για να έρθουν στο επιθυμητό ύψος. Κάνεις ένα στρίφωμα στο κάτω μέρος για το περίσσιο ύφασμα. Στο κάτω μέρος όχι στο πάνω!

Στην περίπτωση λανθασμένων μετρήσεων είναι καλύτερα να ξηλώνεις παρά να αναγκαστείς να αγοράσεις καινούργιες. Επίσης στην περίπτωση μετακόμισης είναι πολύ εύκολο να τις προσαρμόσεις στο νέο σπίτι.

Πως και γιατί να προσθέσεις βάρος στο κάτω μέρος της κουρτίνας

Αν οι κουρτίνες στο κάτω μέρος δεν δείχνουν όπως ακριβώς θέλεις το ξέρεις πως μπορείς να προσθέσεις βάρος και να κρέμονται πιο στυλιζαρισμένα;

Το βαρίδι των κουρτινών είναι ένα βοηθητικό υλικό, λευκό σαν σωληνάκι και εύκαμπτο, που εσωτερικά έχει μικρά ενωμένα κομματάκια μολύβδου για να προσθέτει βάρος σε λεπτά υφάσματα. Συνήθως οι λεπτές κουρτίνες έχουν βαρίδι στο κάτω μέρος από το εργοστάσιο, που τις βοηθάει να πέφτουν όμορφα. Ωστόσο σε κάποια υφάσματα δεν υπάρχει βαρίδι και προκειμένου να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα το προσθέτεις πριν το στρίφωμα.

Ενδείκνυται για πολύ λεπτά υφάσματα όπως λινό και βουάλ.

Σου φαίνεται στραβό το κουρτινόξυλο;

Είστε σίγουροι πως έχετε τοποθετήσει το κουρτινόξυλο ίσια. Μάλιστα έχετε χρησιμοποιήσει και αλφάδι ώστε να μη ξεφύγει ούτε χιλιοστό.

Τι μπορεί να συμβαίνει; Πολλές φορές περισσότερο σε παλιά σπίτια και λιγότερο στα καινούργια, το ταβάνι μπορεί να μην είναι και τόσο σε ευθεία γραμμή με το πάτωμα. Αρκούν ελάχιστα χιλιοστά για να δημιουργήσουν αυτό το πρόβλημα.

Οπότε τι κάνουμε; Ξεχνάμε το αλφάδι και τοποθετούμε το κουρτινόξυλο ακριβώς παράλληλα με το ταβάνι. Οι διαφορές είναι ελάχιστες αλλά το κουρτινόξυλο θα φαίνεται ίσιο!!!

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Συνηθισμένες ερωτήσεις για το κρέμασμα κουρτίνας

Αν και πιστεύω πως μέχρι στιγμής έχουμε καλύψει αρκετές από τις ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με το κρέμασμα κουρτινών σκέφτηκα τι άλλο μπορεί να μας απασχολήσει.

Κι αν νομίζεις πως αρκετά ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα να σου επαναλάβω πως το σωστό κρέμασμα της κουρτίνας συντελεί τα μέγιστα στην εμφάνιση του σπιτιού μας.

Ερώτηση: Πως μπορώ να κρεμάσω κουρτίνες χωρίς να τρυπήσω τον τοίχο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί το σπίτι που θα μείνετε να είναι μια εντελώς προσωρινή λύση. Μπορεί ο ιδιοκτήτης να είναι τόσο περίεργος και να μη θέλει να τρυπήσετε καθόλου και για κανένα λόγο τους τοίχους (δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί).

Τότε η μόνη λύση είναι τα προεκτεινόμενα κουρτινόξυλα που στέκονται μόνα τους. Σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για να κρεμάσουμε την κουρτίνα του μπάνιου. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσετε να κρεμάσετε μόνο εσωτερικά του παράθυρου ή της μπαλκονόπορτας.

Ερώτηση: Πως μπορώ να κάνω στρίφωμα χωρίς να ράψω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν τις κουρτίνες τις προσαρμόσετε μόνοι σας και αν είναι ήδη ραμμένες στο πάνω μέρος ή έχουν τιράντες, ο πιο εύκολος τρόπος για να τις στριφώσετε είναι ο εξής:

Κρεμάτε στο κουρτινόξυλο την κουρτίνα και βάζετε καρφίτσες στο στρίφωμα. Φέρνετε κοντά την σιδερώστρα και σιδερώνετε. Αφαιρείτε τις καρφίτσες και τοποθετείτε εσωτερικά θερμοκολλητική ταινία στριφώματος. Αυτό ήταν, τελειώσατε!!!

Ερώτηση: Πως να κρεμάσω τις κουρτίνες από το ταβάνι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να θελήσετε να δημιουργήσετε ένα διαχωριστικό με κουρτίνα μέσα στο σπίτι σας. Ή απλά σας αρέσει να κρέμονται από το ταβάνι, όπως έχω κάνει εγώ και σου έδειξα σε φωτογραφία πιο πάνω.

Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής παρακάτω τρόπους:

 • Βιδώνετε τα στηρίγματα του κουρτινόξυλου στο ταβάνι
 • Βιδώνετε έναν απλό σιδηρόδρομο κουρτίνας στο ταβάνι
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σύστημα στερέωσης κουρτινών που είναι και πολύ οικονομικό από ΙΚΕΑ

Ερώτηση: Τι κουρτίνες να αγοράσω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εδώ μετράει πολύ το προσωπικό σας γούστο αλλά και η γενικότερη διακόσμηση του χώρου.

Προσωπική μου άποψη και κάτι που εφαρμόζω εδώ και πολλά χρόνια είναι να χρησιμοποιώ υφάσματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαμβάκι. Οι πολυεστερικές κουρτίνες ακόμη και αν τις έχετε πληρώσει ακριβά καταλήγουν να δείχνουν φθηνές.

Προτιμήστε αέρινα υφάσματα όπως λινό και μετάξι σε χρώματα ανοιχτά για να μη σκοτεινιάζει ο χώρος σας.

Προτιμήστε μονόχρωμα υφάσματα, σε χρώματα που επικρατούν στο χώρο και αφήστε τα περίτεχνα σχέδια ραψίματος της κουρτίνας και περίτεχνα δεσίματα. Όλα αυτά ανήκουν σε σπίτια μιας άλλης εποχής.

Όσο πιο απλά είναι τα σχέδια τόσο πιο κομψή και πολυτελής θα δείχνει η κουρτίνα και ο χώρος θα φαίνεται πάντα αέρινος και φρέσκος.

pin-this-for-later
Πως να κάνεις το κρέμασμα κουρτινών σαν επαγγελματίας

Αν όλα όσα σου ανέφερα παραπάνω τα διάβασες είσαι έτοιμος να κρεμάσεις τις κουρτίνες σου με τον πιο σωστό τρόπο. Όχι μόνο θα ανανεωθεί και θα αναπνεύσει ο χώρος σου αλλά θα δείχνει πως τον έχει επιμεληθεί επαγγελματίας διακοσμητής.

Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να μπορείς να πετύχεις αποτελέσματα στο σπίτι σου με τα οποία είσαι ευχαριστημένος και ταυτόχρονα να εξοικονομήσεις χρήματα!

Αν έχεις κι άλλες απορίες που δεν τις έχω απαντήσει εδώ μη διστάσεις να με ρωτήσεις στα σχόλια.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

3 thoughts on “Κρέμασμα κουρτινών, 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις”

Leave a Comment