10 χειμωνιάτικα λουλούδια για το μπαλκόνι μας

Ποια είναι τα 10 χειμωνιάτικα λουλούδια που θα ομορφύνουν το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας; Συμβουλές και τρόπος περιποίησης τους.

Έχουμε συνηθίσει τα περισσότερα καλωπιστικά φυτά να βρίσκονται στα καλύτερα τους κατά την περίοδο της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο.

Υπάρχει όμως κάτι πιο όμορφο από έναν κήπο ή ένα μπαλκόνι που στολίζεται με όμορφα λουλούδια ακόμη και κατά την περίοδο του χειμώνα; Τα χειμωνιάτικα λουλούδια είναι ανθεκτικά στο κρύο και δίνουν χρώμα και ενδιαφέρον στο μπαλκόνι μας σε μια εποχή που δείχνει πως η φύση “κοιμάται”.

Αυτά είναι τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια που θα στολίσουν το μπαλκόνι μας

Πριν δούμε κάποια από τα λουλούδια που ανθίζουν την περίοδο του χειμώνα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες.

Σε ποιο κλίμα μπορούμε να καλλιεργήσουμε έναν χειμερινό κήπο;

Μπορούμε σε οποιοδήποτε κλίμα αρκεί να επιλέξουμε δέντρα ή λουλούδια ανθεκτικά στο κρύο.

Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος φύτευσης για τα χειμωνιάτικα λουλούδια;

Ο χρόνος φύτευσης αυτών των λουλουδιών είναι πολύ σημαντικός. Για να έχουμε άνθη τον χειμώνα πρέπει να τα φυτέψουμε το φθινόπωρο που το έδαφος είναι ακόμη ζεστό κι έτσι θα βοηθηθεί η ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματος.

1. Πρίμουλα

‘Ενα από τα χειμωνιάτικα λουλούδια που ανθίζει από τα πρώτα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τα άνθη του έχουν υπέροχα χρώματα.

Η ανθοφορία του ξεκινάει αρχές Ιανουαρίου και κρατάει μέχρι το τέλος της άνοιξης. Είναι πολυετές και το ευνοούν οι σκιερές θέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Είναι χαμηλής ανάπτυξης άρα κατάλληλο και για ρηχές γλάστρες.

Η πρίμουλα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι εξαιρετικό χαλαρωτικό και ηρεμιστικό βότανο. Καταπραϋνει τις αντιδράσεις στο στρες και την ένταση, χαλαρώνει τη νευρική υπερδιέγερση και διευκολύνει τον ξεκούραστο ύπνο. Χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα και το βήχα και η ρίζα της χρησιμοποιείται σαν αποχρεμπτικό, διουρητικό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό.

10 χειμωνιάτικα λουλούδια για το μπαλκόνι μας
πριμουλα

2. Αμαρυλλίς

Είναι βολβός που φυτεύεται το φθινόπωρο. Φυτεύουμε τον βολβό με τέτοιο τρόπο ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η ανθοφορία της η οποία κρατάει μέχρι τα μέσα της άνοιξης.

Από τα πιο εντυπωσιακά χειμωνιάτικα λουλούδια με έντονα χρώματα. Τα άνθη της βγαίνουν πάνω σε δυνατούς και μακριούς μίσχους και τα χρώματα τους ανάλογα την ποικιλία είναι λευκά, κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα και κάποια κάνουν και διχρωμίες. Κάποιες από αυτά έχουν και ένα όμορφο, διακριτικό άρωμα.

10 χειμωνιάτικα λουλούδια για το μπαλκόνι μας
αμαρυλλισ

3. Καμέλια

Από τα πιο γνωστά και εύκολα χειμωνιάτικα λουλούδια. Τα πηγαίνει καλά τόσο σαν θάμνος στον κήπο μας όσο και σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Η ανθοφορία της ξεκινάει στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι την άνοιξη.

Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία ο αειθαλής θάμνος της Καμέλιας σε ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να φτάσει έως και τα 3 μέτρα σε ύψος και να αναπτυχθεί ως δέντρο.

Θέλει προσοχή στο πότισμα γιατί οι ρίζες της σαπίζουν εύκολα αν η γλάστρα δεν έχει καλή αποστράγγιση ή αν την ποτίζουμε περισσότερο από ότι πρέπει. Καλύτερα να μένει μεταξύ των ποτισμάτων μια ελαφριά υγρασία. Τον χειμώνα ποτίζετε με προσοχή και με την άνθηση, αρχίζετε σταδιακά να χορηγείτε συχνότερα νερό, πάντα σε μέτριες ποσότητες και σε κανονικά διαστήματα.

Υπάρχουν πάνω από 250 ποικιλίες καμέλιας, τόσο παραδοσιακές όσο και υβριδικές. Κάποιες από αυτές είναι περισσότερο ανθεκτικές σε δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες ενώ οι άσπρες ποικιλίες είναι περισσότερο ευαίσθητες.

Καμέλια, ένα από τα ομορφότερα χειμωνιάτικα λουλούδια
καμελια

4. Κίτρινο γιασεμί

Αν κάποιο από τα χειμωνιάτικα λουλούδια θεωρείται το πιο ανθεκτικό στα κρύα και στα χιόνια αυτό είναι το κίτρινο γιασεμί.

Σε αντίθεση με το συγγενή του λευκό γιασεμί που έχει υπέροχο άρωμα, το κίτρινο γιασεμί δεν έχει άρωμα.

Καλλιεργείται και σε γλάστρα αλλά και κατ’ ευθείαν στο έδαφος και μαζί με άλλα χειμωνιάτικα λουλούδια στολίζει με τα όμορφα άνθη του τον χώρο.

Το κίτρινο γιασεμί είναι εξαιρετική επιλογή για φράχτες, τοίχους και χαμηλά κιγκλιδώματα κατά την περίοδο του χειμώνα όπου δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές.

Αναπτύσσεται και βγάζει λουλούδια σε σημεία που έχει ήλιο ή με λίγη σκιά. Μπορεί να φυτευτεί σε όλα τα εδάφη, αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Κι αυτό όπως τα περισσότερα χειμωνιάτικα λουλούδια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικότερα ποτίσματα, 2 φορές τη βδομάδα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες.

10 χειμωνιάτικα λουλούδια για το μπαλκόνι μας
κιτρινο γιασεμι

5. Κυκλάμινο

Βολβός που ανθίζει από τα μέσα του φθινοπώρου έως και Μάρτιο. Από τα χειμωνιάτικα λουλούδια που λειτουργεί καλά και σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Έχει όμορφα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και άνθη σε πολλά χρώματα.

Τα αγαπημένα μας κυκλάμινα όπως και τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα λουλούδια, αγαπούν το δροσερό περιβάλλον και αναπτύσσονται σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις. Μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα στον κήπο μας κάτω από δέντρα, σε σημεία προστατευμένα από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Ευδοκιμούν σε ελαφριά εδάφη που δεν μαζεύουν πολύ νερό για να μην σαπίζουν οι ρίζες τους.

Προκειμένου να φυτέψουμε κυκλάμινα σε γλάστρες για το μπαλκόνι μας αυτό μπορούμε να το κάνουμε ή αγοράζοντας βολβούς από φυτώρια ή έτοιμα φυτά.

Το φθινόπωρο το ποτίζουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα και τον χειμώνα μία. Προσέχουμε όμως να μη βρέχουμε φύλλα και μίσχους για να μη δημιουργηθούν μύκητες.

Κυκλάμινο σε γλάστρα ή στο χώμα
κυκλαμινο

6. Πανσές

Από τα πιο γνωστά χειμωνιάτικα λουλούδια ανθεκτικά στο κρύο. Φτάνει σε ύψος 15-25εκ., έχει πυκνή βλάστηση και εντυπωσιακά λουλούδια.

Οι πανσέδες ανθίζουν από τα μέσα του χειμώνα έως τον Ιούνιο. Τα χρώματα τους είναι κίτρινο, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκό, μπλε καθώς και πολύχρωμοι συνδυασμοί. Επιλέγουμε για τους πανσέδες ηλιόλουστη θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι για να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.

Αν και συνήθως σταματούν να ανθίζουν μετά από έναν σκληρό παγετό, είναι συχνά αρκετά ανθεκτικά για να επιβιώσουν τον χειμώνα και να ανθίσουν ξανά την άνοιξη, δίνοντάς μας δύο εποχές ανθοφορίας.

Χειμωνιάτικα λουλούδια, πανσές
πανσεσ

7. Ίριδα

Πολυετές ποώδες φυτό που πολλαπλασιάζεται με βολβούς ή ριζώματα. Ανθίζει στα μέσα του χειμώνα μέχρι τις αρχές της Άνοιξης.

Τα λουλούδια της ίριδας έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μαύρα αλλά υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες με εξαιρετικούς συνδυασμούς χρωμάτων.

Τους βολβούς της ίριδας τους φυτεύουμε το φθινόπωρο. Σε γλάστρα, σε παρτέρι ή σε βραχόκηπο και σε σημεία που να έχει αρκετό ήλιο.

Χρειάζεται αραιά ποτίσματα αρκεί να μη στεγνώνει το χώμα της.

'Ιριδα, χειμωνιάτικο λουλούδι με χρώματα
ιριδα

8. Χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο

Το χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλο ή Helleborus orientalis όπως είναι το όνομα του είναι ένα από τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια που μπορεί να αντέξει έως τους -15° C.

Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι 50εκ. γι αυτό είναι ιδανικό για γλάστρα στο μπαλκόνι. Επειδή επιβιώνει ακόμη και αν σκεπαστεί ολόκληρο από χιόνι μπορεί να μείνει στη θέση του όλο τον χρόνο. Προτιμάει τις ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους.

Είναι πολυετές φυτό και μισεί τις μεταφυτεύσεις. Γι αυτό αν δείτε ότι έχει φουντώσει πολύ και αυτό θα γίνει 3-4 χρόνια μετά την πρώτη ανθοφορία του, είναι καλύτερα να το αραιώσετε χωρίζοντας τους βλαστούς.

Ποτίστε τακτικά για να διασφαλίσετε ότι η συστάδα της ρίζας παραμένει δροσερή. Παρόλο που θα πρέπει να αποφύγετε να στεγνώσει το υπόστρωμα, φροντίστε επίσης να μην πνίγετε το φυτό σας στο νερό κάθε φορά που ποτίζετε.

Χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο, hellebore
χριστουγεννιάτικο τριανταφυλλο

9. Χειμερινή ορτανσία

Είναι ένας τύπος πολυετούς, ποώδους φυτού που κατάγεται από την Κεντρική Ασία. Την συναντάμε από την Κίνα μέχρι την παγωμένη Σιβηρία.

Της αρέσει η υγρασία γι αυτό τους ζεστούς μήνες πρέπει να ποτίζεται συχνά και πολύ. Τους κρύους μήνες, κατά την περίοδο της ανθοφορίας της πρέπει απλά να μη στεγνώνει πολύ το χώμα της.

Το ύψος της φτάνει μέχρι τα 45 εκ. Το χειμώνα τα φύλλα της παίρνουν κόκκινο χρώμα και τα άνθη της είναι μικρά σε σχήμα κουδουνιών και εμφανίζονται πολλά μαζί σε συστάδες θυμίζοντας μας πολύ τα άνθη της ορτανσίας.

Χειμερινή ορτανσία, χειμωνιάτικα λουλούδια
χειμερινη ορτανσια

10. Αμυγδαλιά

Η βασίλισα των χειμωνιάτικων λουλουδιών και προάγγελος της άνοιξης!

Αν και δεν συγκαταλλέγεται στα λουλούδια αλλά στα καρποφόρα δέντρα, παράγει πεντανόστιμους καρπους που τρώγονται και φρέσκοι και αποξηραμένοι, η αμυγδαλιά είναι γνωστή για την υπέροχη ανθοφορία της.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αμυγδαλιάς και το δέντρο φτάνει σε ύψος από 4 έως 10 μέτρα. Μπορεί όμως να ξεκινήσει τη ζωή της σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Οι κανόνες για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς ταιριάζουν με τα εδάφη μας αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες. Είναι ένα από τα χειμωνιάτικα λουλούδια – δέντρα που αντέχει πολύ στον παγετό αλλά είναι ευαίσθητη στην υγρασία γιατί μπορεί να αναπτυχθούν βακτηριακές και μυκητολογικές ασθένειες.

Αν είμαστε από τους τυχερούς και έχουμε σπίτι με κήπο, η αμυγδαλιά μπορεί να είναι το απόλυτο διακοσμητικό δέντρο του κήπου μας λόγω των πανέμορφων λουλουδιών της. Τα οποία λουλούδια μπορούμε να τα φέρουμε και μέσα στο σπίτι κόβοντας μεγάλα κλαδιά και στολίζοντας με αυτά τα βάζα μας.

Αμυγδαλιά με πανέμορφα λουλούδια
αμυγδαλια

Τι φροντίδα έχουν ανάγκη τα λουλούδια του χειμώνα

Γενικά τα χειμωνιάτικα λουλούδια είναι πανεύκολα στην περιποίηση τους.

Χρειάζονται το λιγότερο δυνατό πότισμα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και πολύ συχνά ποτίζονται με τον πιο φυσικό τρόπο, τα νερά της βροχής.

Επίσης κατά την διάρκεια του χειμώνα δεν έχουμε καν την φροντίδα της λίπανσης γιατί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και τα δέντρα αλλά και τα φυτά σε γλάστρες αδυνατούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε ένα εκχύλισμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων για να τα κρατήσουν δυνατά όλο τον χειμώνα. Έτσι θα αντέξουν και τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την παγωνιά.

Κι επειδή η άνοιξη είναι κοντά μπορεί να σε ενδιαφέρει:
pin-this-for-later
10 χειμωνιάτικα λουλούδια με χρώμα για το μπαλκόνι μας

Πηγή φωτογραφιών

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

Leave a Comment