DIY ψωμιέρα από σχοινί, συνταγή για εύκολο σπιτικό ψωμί

Πως να φτιάξεις μια όμορφη ψωμιέρα από σχοινί αλλά και μία συνταγή για το πιο εύκολο σπιτικό ψωμί και συγκεκριμένα ψωμί τύπου γαλλική μπαγκέτα και μάλιστα χωρίς μίξερ!

Σήμερα το άρθρο είναι δύο σε ένα! Και οδηγίες για να φτιάξεις μια όμορφη ψωμιέρα για το τραπέζι σου αλλά και μία συνταγή για εύκολο σπιτικό ψωμί.

Ακόμη κι αν δεν πιάνουν τα χέρια σου το να φτιάξεις αυτή την ψωμιέρα από σχοινί είναι ότι πιο εύκολο μπορείς να κάνεις! Επιπλέον δίνεις μια προσωπική πινελιά στο τραπέζι σου και υπερηφανεύεσαι όταν έχεις καλεσμένους πως αυτό είναι φτιαγμένο από τα χεράκια σου.

Αν φτιάξεις και το ψωμί ε τότε είναι το απόλυτο “10” για την προσπάθεια σου. Πίστεψε με και τα δύο είναι τόσο εύκολα που μόνο αν προσπαθήσεις θα καταλάβεις τι εννοώ.

Πως να φτιάξεις μια όμορφη ψωμιέρα από σχοινί

Πραγματικά όσο και να ψάξω τα ντουλάπια δεν θα βρω μία ψωμιέρα που να χωράει ολόκληρη η φρατζόλα το ψωμί μέσα της. Έχω στρογγυλές έχω τετράγωνες, έχω οβάλ αλλά όλες είναι για να φτάσει το ψωμί στο τραπέζι τεμαχισμένο σε φέτες. Και πάλι μπορεί να το κόψω αλλά θέλω να φαίνεται ολόκληρη η φρατζόλα.

Τι πιο εύκολο λοιπόν να κάτσω να φτιάξω μόνη μου μια παραλληλόγραμμη ψωμιέρα, στις διαστάσεις που θέλω και με το υλικό και το χρώμα που ταιριάζει με τα περισσότερα σερβίτσια μου.

Σαν καλούπι βρήκα να χρησιμοποιήσω ένα μακρόστενο χαρτοκιβώτιο αλλά είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από αυτό που χρειάζομαι οπότε θα το ανοίξω και θα φτιάξω το μέγεθος που χρειάζομαι.

Υλικά για την κατασκευή της ψωμιέρας

  • Παραλληλόγραμμο κουτί ή χαρτοκιβώτιο
  • Ψαλίδι
  • Διάφανη ταινία χαρτοκιβωτίων
  • Σελοφάν
  • Σχοινί σε χρώμα της αρεσκείας μας
  • Πιστόλι θερμοκόλλησης

Με πολύ απλές κινήσεις άνοιξα το χαρτοκιβώτιο που είχα διαθέσιμο και το διαφοροποίησα ως προς το μήκος του και το πλάτος του. Το καινούργιο κουτί που προέκυψε είναι πιο κοντό και στο ύψος αλλά και στο μήκος. Κόλλησα με ταινία χαρτοκιβωτίων και πέρασα στο επόμενο βήμα.

Χαρτοκιβώτιο καλούπι για ψωμιέρα από σχοινί

Το επόμενο βήμα είναι να ντύσω το κουτί που θα χρησιμοποιήσω σαν καλούπι για την ψωμιέρα εξωτερικά με σελοφάν. Το περίσσιο σελοφάν το κόλλησα εσωτερικά στη βάση του κουτιού για να το στερεώσω και να μη γλυστράει όσο θα κολλάω το σχοινί.

Το σελοφάν θα λειτουργήσει σαν φόδρα της ψωμιέρας. Θα με βοηθήσει να κολλήσω πάνω του το σχοινί αλλά και θα βοηθήσει την ψωμιέρα στο τέλος να γλυστρίσει έξω από το καλούπι-κουτί. Το σελοφάν επίσης δεν καίγεται από την θερμοκόλληση που θα χρησιμοποιήσω για να κολλήσω το σχοινί.

Επένδυση του κουτιού εξωτερικά με σελοφάν

Πως κολλάμε το σχοινί γύρω από το κουτί για τη δημιουργία της ψωμιέρας

Για την κατασκευή της ψωμιέρας χρησιμοποίησα βαμβακερό σχοινί, περίπου 15 μέτρα. Το βρήκα σε μαγαζί που πουλάει υλικά για πλεκτές τσάντες.

Ξεκινάμε από το κάτω μέρος και συγκεκριμένα από την εξωτερική άκρη. Η πρώτη σειρά που θα κολλήσουμε πρέπει να εξέχει από τον πάτο του κουτιού ώστε όταν ξεκινήσουμε να κολλάμε τις πλαϊνές να μη δημιουργηθεί κενό.

Όπως βλέπεις και στη παρακάτω φωτογραφία η κίνηση μας ακολουθεί το σχήμα του πάτου και καταλήγει σαν κυκλική στο κέντρο. Κολλάμε όσο το δυνατόν σε ευθεία γραμμή για να δείχνει όσο το δυνατόν πιο όμορφη η ψωμιέρα μας ακόμη και στο κάτω μέρος.

Πως κολλάμε το σχοινί πάνω στο κουτί καλούπι για να φτιάξουμε την ψωμιέρα

Μόλις τελειώσουμε με τη βάση ξεκινάμε με τα πλαϊνά. Ξεκίνησα ακριβώς πάνω εκεί που εξείχε το πρώτο σχοινί της βάσης κι έτσι δεν φαίνεται καμία διαφορά.

Συνεχίζω να προσθέτω το σχοινί προσέχοντας πάντα να κρατάω ευθεία γραμμή και να εφάπτεται στην προηγούμενη σειρά.

Ψωμιέρα από σχοινί με καλούπι ένα κουτί

Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό για εμάς ύψος, μετράμε για να δούμε ότι γύρω από το κουτί έχουμε προσθέσει τον ίδιο αριθμό σειρών σχοινί. Κόβουμε το σχοινί και κολλάμε πολύ καλά φροντίζοντας να κρύψουμε λίγο την άκρη του.

Πως να φτιάξεις μια ψωμιέρα από σχοινί

Και τώρα ήρθε η ώρα να “ξεκαλουπώσουμε”. Να βγάλουμε με προσοχή το καλάθι ψωμιού που φτιάξαμε από το κουτί που χρησιμοποιήσαμε σαν καλούπι.

Ξεκόλησα το σελοφάν που ήταν κολημμένο στο εσωτερικό του χάρτινου κουτιού και σιγά-σιγά γλύστρισε και η ψωμιέρα.

Καλάθι ψωμιού από σχοινί

Το τελευταίο βήμα ήταν να κόψω ίσα με το ύψος της ψωμιέρας όλα τα κομμάτια σελοφάν που περίσσευαν. Τώρα είναι έτοιμη για χρήση!

Πως να φτιάξεις μια ψωμιέρα από σχοινί

Διάβασε και αυτό:

Συνταγή για νόστιμο, εύκολο σπιτικό ψωμί τύπου γαλλική μπαγκέτα

Κι αφού ετοιμάσαμε την ψωμιέρα μας πάμε τώρα να φτιάξουμε το πιο εύκολο σπιτικό ψωμί και συγκεκριμένα γαλλικές μπαγκέτες. Τόσο εύκολες και τόσο τραγανές που είμαι σίγουρη πως αν τις φτιάξεις δεν θα αγοράσεις ξανά από τον φούρνο της γειτονιάς σου.

Σίγουρα στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές συνταγές θα σου πω όμως και τη δική μου εκδοχή που την φτιάχνω χρόνια και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη ακόμη και σε επίσημα τραπέζια.

Για να φτιάξεις αυτό το ψωμάκι δεν θα χρειαστείς ούτε μίξερ, όλα γίνονται με τα χεράκια μας.

Υλικά και προετοιμασία

Τα υλικά για να την φτιάξεις είναι μόνο 3 και σίγουρα τα 2 από αυτά τα έχεις στο ντουλάπι σου.

  • 450 γρμ. αλεύρι για ψωμί
  • 1 φακελλάκι ξηρή μαγιά
  • 1-1,5 κ.γλ. αλάτι
  • 300ml χλιαρό νερό

Αυτά είναι όλα κι όλα τα υλικά μας! Τίποτα το περίεργο ούτε χρειάζεται να βγεις για ψώνια.

  1. Ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο νερό μας και το αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να αρχίσει να αφρίζει
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι
  3. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ζυμώνουμε αρκετά καλά. Με τα χέρια ή με μία σπάτουλα, όπως σε βολεύει
  4. Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδης αλλά μην προσθέσεις αλεύρι. Έτσι την θέλουμε
  5. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα και τη βάζουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
  6. Κάνει περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο, βέβαια αυτό είναι σχετικό και ανάλογο με τη θερμοκρασία του δωματίου.
Οδηγίες για να φτιάξεις γαλλική μπαγκέτα

Πως πλάθουμε το ψωμί

  1. Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, αλευρώνουμε μία επιφάνεια και ξεκινάμε να την πλάθουμε
  2. Εγώ την ανοίγω σαν να πρόκειται να σχηματίσω μία λαγάνα. Να σου πω εδώ πως η ζύμη μας πρέπει να είναι πολύ αφράτη και ελαστική. Αρχίζω να διπλώνω την πάνω της πλευρά προς τα μέσα
  3. Στη συνέχεια διπλώνω την κάτω πλευρά κι αυτή προς τα μέσα
  4. Διπλώνω την αριστερή πλευρά
  5. Διπλώνω την δεξιά πλευρά και μένω με σχεδόν ένα τετραγωνισμένο σχήμα
  6. Γυρίζω ανάποδα ώστε όλα τα κλεισίματα να είναι στην κάτω πλευρά και περιστρέφοντας την ζύμη με τα χέρια μου σχηματίζω μία μπάλα
Οδηγίες για να φτιάξεις εύκολο σπιτικό ψωμί

Πως σχηματίζω τις μπαγκέτες

  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω στη μέση την μπάλα από ζύμη
  2. Ανοίγω το κάθε κομμάτι ώστε να πλατύνει και αρχίζω να τυλίγω σε ρολό και πλάθοντας συγχρόνως να την μεγαλώνω ώστε να πάρει το σχήμα της μπαγκέτας
  3. Κανονικά η γαλλική μπαγκέτα ψήνεται σε μια διάτρητη φόρμα με λούκια. Φυσικά εγώ δεν έχω σπίτι μου αυτή την φόρμα έτσι το μόνο που έκανα είναι να κάνω πιέτες με ένα αντικολλητικό χαρτί και να βάλω ανάμεσα τις μπαγκέτες
  4. Για να διατηρήσουν το σχήμα τους όσο θα τις αφήσω να φουσκώσουν λίγο ακόμη, έβαλα δεξιά κι αριστερά ότι είχα μπροστά μου για να τις κρατήσει ίσιες
  5. Σκεπάζουμε το ταψί με μία πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο, περίπου 15 λεπτά
Οδηγίες για να φτιάξεις εύκολο σπιτικό ψωμί

Προετοιμασία φούρνου και ψήσιμο

Όσο οι μπαγκέτες ξεκουράζονται προθερμαίνουμε τον φούρνο μας. Για να έχουμε μία γαλλική μπαγκέτα τραγανή αλλά και για οποιοδήποτε ψωμί πρέπει να έχουμε φούρνο με υγρασία.

Γι αυτό τον λόγο πρέπει να βάλουμε στο φούρνο ένα ταψί, κατσαρόλα, μπολ με καυτό νερό και να το διατηρήσουμε εκεί για όσο θα ψήνεται το ψωμί μας.

Μόλις οι μπαγκέτες φουσκώσουν τις χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι και τις ψήνουμε για 20 λεπτά στους 220°C.

Πως να ψήσουμε γαλλική μπαγκέτα στο σπίτι

Μετά το ψήσιμο τις μεταφέρουμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν αρκετά.

Πως να φτιάξεις σπιτικό γαλλικό ψωμί

Όταν έχουν κρυώσει, απλά άνοιξε τον ήχο, για να απολαύσεις την πιο τραγανή γαλλική μπαγκέτα.

Η ψωμιέρα από σχοινί περιμένει την γαλλική μπαγκέτα για να κάνουν παρέα πάνω στο τραπέζι μας.

DIY ψωμιέρα από σχοινί, γαλλική μπαγκέτα

Χρησιμοποίησα μια όμορφη πετσέτα φαγητού για να καλύψω το εσωτερικό της ψωμιέρας.

Το σελοφάν που έχει παραμείνει στο εσωτερικό με βοηθάει πολύ να την καθαρίζω με ένα νωπό πανάκι.

Χειροποίητη ψωμιέρα από σχοινί και γαλλικό ψωμί
Καλάθι ψωμιού από σχοινί

Μα κοίταξε την! Δεν ταιριάζει πολύ όμορφα στο τραπέζι μας; Όσο για την δυσκολία και για την κατασκευή της ψωμιέρας αλλά και της μπαγκέτας νομίζω πως κατατάσσονται στα πολύ πολύ εύκολα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου!

Καλάθι ψωμιού από σχοινί
pin-this-for-later
Πως να φτιάξεις ψωμιέρα από σχοινί, εύκολη συνταγή γαλλικής μπαγκέτας

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

Leave a Comment