Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση

Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση λέει ο τίτλος και εγώ σου λέω μην πιστεύεις λέξη από όσα γράφει!!! Στην πραγματικότητα είναι μία μεταμόρφωση ενός κλασσικού βοηθητικού τραπεζιού σε ένα μοντέρνο τραπέζι με faux μάρμαρο με την τεχνική του υγρού γυαλιού.

Η αλήθεια είναι πως στο μυαλό μου έχει μπει ένα σχέδιο να “ελαφρύνω” λίγο τα έπιπλα που βρίσκονται στον χώρο της τραπεζαρίας και του σαλονιού. ‘Εχω αρκετά παλιά κομμάτια που τα έχω ανακατέψει με καινούργια. Όμως όπως επίσης ξέρεις, βαριέμαι εύκολα.

Στο στόχαστρο μπήκε λοιπόν το τραπεζάκι της παρακάτω φωτογραφίας. ‘Ενα τραπεζάκι που μπορείς να το συναντήσεις σχεδόν σε κάθε σπίτι. Με εξυπηρέτησε για τόσα χρόνια, του είχα αλλάξει μάλιστα και εμφάνιση όπως μπορείς να δεις στην ανάρτηση Μεταμόρφωση τραπεζιού με μπογιά κιμωλίας , ήρθε η ώρα λοιπόν όχι μόνο να αλλάξει αλλά να γίνει και αρκετά πιο μοντέρνο.

Παλιό κλασσικό τραπεζάκι βαμμένο με μπογιά κιμωλίας

Πάμε να δούμε λοιπόν πως ένα κλασσικό τραπεζάκι μεταμορφώνεται σε ένα μοντέρνο μαρμάρινο τραπεζάκι

Από το παλιό τραπεζάκι θα χρησιμοποιήσω μόνο την στρογγυλή επιφάνεια του. Αυτή η επιφάνεια θα γίνει να μοιάζει σαν από Carrara μάρμαρο, ένα όμορφο μάρμαρο με γκρι νερά. Σαν αυτό της φωτογραφίας παρακάτω.

Julius marble coffee table

Το πρώτο που έκανα ήταν να προετοιμάσω την επιφάνεια να δεχτεί το υγρό γυαλί. Α ναι! Δεν σου είπα πως για να δείχνει όσο πιο αληθινό το μάρμαρο θα το έφτιαχνα με υγρό γυαλί. ‘Ετριψα λοιπόν καλά την επιφάνεια να φύγει το κερί που είχα εφαρμόσει. Το τραπεζάκι όπως είπαμε ήταν βαμμένο με μπογιά κιμωλίας. Στη συνέχεια έβαψα την επιφάνεια με ένα γκρι ακρυλικό χρώμα νερού όπως βλέπεις στην φωτογραφία αριστερά.

Πως προετοίμασα την επιφάνεια του τραπεζιού

Προετοιμασία για την εφαρμογή του υγρού γυαλιού

Όταν στέγνωσε το χρώμα έβαλα ταινία στην πίσω πλευρά της επιφάνειας. Αυτό όπως σου έχω πει ξανά το κάνουμε πάντα ώστε όσο υγρό γυαλί κυλήσει στην κάτω επιφάνεια δημιουργώντας σταγόνες να μπορέσουμε να το αφαιρέσουμε μαζί με την χαρτοταινία. Όταν χρειάζομαι χαρτοταινία χρησιμοποιώ πάντα και παντού την Frogtape. Είναι μακράν η καλύτερη χαρτοταινία και την αγοράζω από τον Σμυρνιόπουλο .

Προετοιμασία για την εφαρμογή υγρού γυαλιού σε ξύλινη επιφάνεια

Η δεύτερη κίνηση είναι να ελέγξω την επιφάνεια όπου θα εφαρμόσω το υγρό γυαλί αν είναι επίπεδη. Δεν θέλουμε να γέρνει ούτε χιλιοστό γιατί το υγρό γυαλί θα κυλήσει προς τα εκεί που γέρνει. Κι όταν όλα είναι εντάξει ξεκινάω να αναμείξω το υγρό γυαλί.

Το υγρό γυαλί με το οποίο δουλεύω είναι το LIQUID RESIN ART A+B ΕΠΟΞΙΚΟ ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΩΝ RESOLTECH της Alfakem. Έχω καταλήξει σε αυτό ύστερα από αρκετές δοκιμές με ότι σχεδόν κυκλοφορούσε στην Ελλάδα ως προς την ποιότητα του.

Δεν θα σε κουράσω με λεπτομέρειες πως το αναμειγνύεις και άλλα τέτοια. ‘Αλλωστε τα έχω πει πολλές φορές μέχρι τώρα και μπορείς να τα διαβάσεις και στην κατηγορία Υγρό γυαλί .

Σε πρώτη φάση ανέμειξα υγρό γυαλί με λευκό χρώμα και το έριξα πάνω στην ξύλινη επιφάνεια.

Υγρό γυαλί σε ξύλινη επιφάνεια για την δημιουργία faux carrara μάρμαρου

Στη συνέχεια το απλωσα με το χέρι, φυσικά φορούσα γάντια γιατί έχω ξαναπεί πως το υγρό γυαλί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το άπλωσα με το χέρι για να δημιουργήσω αυτά τα νερά. Δεν ήθελα να κάτσει ομοιόμορφα το χρώμα πάνω στην γκρι επιφάνεια.

Πως να φτιάξεις faux μάρμαρο με υγρό γυαλί

Πως σχημάτισα τα νερά του μάρμαρου

Χρησιμοποίησα ένα μόνο χρώμα σε σκόνη, Jacquard Pearl Ex Powdered Pigments σε γκρι απόχρωση. Με την βοήθεια του ξύλινου στικ απλώνεις σε γραμμές το γκρι χρώμα, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το θερμοπίστολο φυσάς το χρώμα και αυτό ανοίγει πάνω στο λευκό. Η διαφορετική σύνθεση των δύο χρωμάτων σε συνδυασμό με τον θερμό αέρα κάνει τα δύο αυτά χρώματα να ανοίγουν σχηματίζοντας κυψέλες. Αυτό είναι και το ζητούμενο εφέ.

Πως να φτιάξεις faux carrara μάρμαρο με υγρό γυαλί

Άφησα την επιφάνεια να ξεκουραστεί και την επόμενη ημέρα εφάρμοσα ένα ακόμη στρώμα υγρού γυαλιού άχρωμο. Τα διαφορετικά στρώματα υγρού γυαλιού δίνουν βάθος στην επιφάνεια. Επειδή πρόκειται για επιφάνεια τραπεζιού και την θέλουμε άψογη και ανθεκτική την άφησα να ξεκουραστεί περίπου 3 ημέρες.

Πως να φτιάξεις faux carrara μάρμαρο με υγρό γυαλί σε επιφάνεια τραπεζιού

Πως έφτιαξα την βάση για το τραπέζι

Όπως σου είπα και στην αρχή το μαρμάρινο τραπεζάκι το ήθελα μοντέρνο. Άρα η βάση που μέχρι τώρα είχε δεν μου έκανε.

Καταπιάστηκα λοιπόν να φτιάξω κάτι που μπορεί να μην το έχεις δει ξανά. Συνδύασα δύο υλικά, ξύλο OSB & Plexiglass. Φυσικά και κάνει οποιοδήποτε άλλο ξύλο. Όσο για το plexiglass το έχω άφθονο στο εργαστήριο αφού κατασκευάζουμε φωτιστικά με αυτό.

Το μεγάλο το κομμάτι του ξύλου είναι αυτό που θα ακουμπάει στο πάτωμα δηλαδή η βάση του τραπεζιού. Το μικρότερο, το στρογγυλο θα δεις παρακάτω που χρησίμεψε.

Στην ξύλινη βάση χρησιμοποιώντας μία καμπάνα έκανα αυτή την εσοχή. Την έτριψα καλά και την έβαψα μαύρη και στη συνέχεια χρυσή με το σπρέι ΤΙΤΑΝ.

Extra tip

Γιατί την έβαψα πρώτα μαύρη; ‘Αντε να σου πω… Το ξύλο έχει πόρους. Εγώ θέλω να φαίνεται σαν μπρούτζος το ξύλο οπότε βάφοντας το μαύρο και μετά χρυσό κάποιοι πόροι που ίσως δεν απορροφήσουν το χρυσό χρώμα θα αφήσουν το μαύρο να φαίνεται. Αυτό δημιουργεί μια ψευτοπατίνα και αυτόματα κάνει το χρυσό να φαίνεται πιο αληθινό και όχι ψεύτικο και καινούργιο.

Ξύλινη βάση diy για μαρμάρινο τραπεζάκι

Όταν η επιφάνεια του τραπεζιού στέγνωσε, την γύρισα ανάποδα και βίδωσα πάνω της το στρογγυλό ξύλινο κομμάτι που είδες στην προηγούμενη φωτογραφία. Η διάμετρος του ξύλου είναι ίση με την διάμετρο του plexiglass σωλήνα. Αυτό το έξτρα στρογγυλό κομμάτι θα με βοηθήσει να στερεώσω την επιφάνεια του τραπεζιού στον σωλήνα-πόδι. Το κάτω μέρος που ακουμπάει στην χρυσή βάση έτσι κι αλλιώς είναι πολύ εφαρμοστό και δεν χρειάζεται βίδες.

Ξύλινη βάση diy για μαρμάρινο τραπεζάκι

‘Οπως καταλαβαίνεις αυτή η ολική μεταμόρφωση έφτασε στο τέλος της. Παρακάτω βλέπεις πως φαίνεται από κοντά η βάση στο μαρμάρινο τραπεζάκι.

Βάση τραπεζιού, plexiglass σωλήνας πάνω σε faux μπρούτζινη βάση

Το απαραίτητο styling για τις φωτογραφίες έχει γίνει και πάμε να δούμε μαζί τι έφτιαξα!

Μαρμάρινο τραπέζι με μπρούτζινη βάση diy | Faux carrara marble side table diy, marble table lamp, fiddle leaf fix

Η μαρμάρινη λάμπα προορίζεται για το γραφείο που ανακαινίζω στο σπίτι αλλά προς το παρόν ταίριαξε μια χαρά πάνω στο καινούργιο μαρμάρινο τραπεζάκι μου.

Marble table lamp

Να σας πω και για την ομάδα μας στο Facebook όπου μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος πατώντας πάνω στις Ιδέες διακόσμησης – Φτιάχνω τα πάντα για το σπίτι. Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες!

Μαρμάρινο τραπεζάκι, μαρμάρινη βάση λάμπας

Οι φωτογραφίες πάντα αδικούν το τελικό αποτέλεσμα. Όμως με αυτή την κοντινή ίσως και να μπορείς να καταλάβεις πως δείχνει αλλά και την μεγάλη γυαλάδα που έχει.

Faux carrara μάρμαρο με υγρό γυαλί

Αυτό που προέκυψε είναι ένα εντελώς διαφορετικό και σε ύφος αλλά και σε εμφάνιση τραπέζι.

Faux carrara marble side table diy, marble table lamp, fiddle leaf fig | Faux μαρμάρινο τραπεζάκι

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

Faux carrara marble side table diy, marble table lamp, fiddle leaf fig | Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση

Ξέχασα να σου πω πως με χρυσό χρώμα έβαψα και την φάσα που βλέπεις κάτω από την επιφάνεια. Αυτό έγινε τελευταία στιγμή γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει πως φαίνεται. Το είδα αφού είχα συναρμολογήσει το τραπέζι.

Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση και plexiglass πόδι | Faux carrara marble side table diy, marble table lamp, fiddle leaf fig

Παρακάτω βλέπεις το Πριν και το Μετά και έτσι μπορείς κι εσύ να καταλάβεις την πολύ μεγάλη διαφορά!!!

Before after side table transformation
pin-this-for-later
How totally transform a classic side table into a modern one with faux carrara marble | Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση
Πρόγραμμα αναρτήσεων

Όμως αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς μεταμορφώσεων. Θα ακολουθήσουν κι άλλες από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γι αυτό έχε το νου σου στο πρόγραμμα.

Για πες μου όμως τώρα. Πως σου φάνηκε το μαρμάρινο τραπεζάκι που προέκυψε από ένα κλασσικό συνηθισμένο; Είναι αυτό που λέει και ο Mr. κάποιες φορές … είναι να μη πέσει κάτι στα χέρια σου!!

Κλείνοντας να σας ευχηθώ καλό μήνα και καλή εβδομάδα και όπως πάντα ότι απορίες έχεις μη διστάσεις να μου στείλεις μήνυμα ή να με ρωτήσεις εδώ παρακάτω στα σχόλια.

Φιλάκια 🙂

Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

22 thoughts on “Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση”

 1. Πόσες τεχνικές και πόσες αλλαγές πάνω σε ένα μικρό τραπεζάκι! Αυτό θαυμάζω σε σένα Χριστίνα. Που βρίσκεις πάντα τον τρόπο να μεταμορφώνεις τα πάντα και με διαφορετικό τρόπο! Το μάρμαρο είναι εξαιρετικό και φαίνεται σαν αληθινό!

  Απάντηση
 2. Θεαματική αλλαγή! Έχω ένα ίδιο τραπεζάκι στο κλασικό καφέ χρώμα και αναρωτιέμαι εδώ και καιρό πως να το μεταμορφώσω…
  Καλό μήνα!! 🙂

  Απάντηση
  • Σ ευχαριστώ Ρία μου. Και το δικό μου από καφέ ξεκίνησε αλλά πλέον πια δεν άντεχα την κλασσική του εμφάνιση. Καλό μήνα και σε σένα 🙂

   Απάντηση
 3. Ρισπεκτ. Πραγματικά φοβερή αλλαγή .Δεν το λες ευκολη κατασκευή αλλά δεν μπορείς παρα να θαυμάσεις την τεχνική δεξιότητα, εμπνευση και expertise.

  Απάντηση
  • Θα συμφωνήσω μαζί σου πως δεν είναι εύκολο… όμως πάντα ενδιαφέρομαι στις μεταμορφώσεις να πηγαίνω ένα βήμα παρακάτω. Από την άλλη δεν είναι δύσκολο, χρονοβόρο ίσως αλλά όχι δύσκολο.

   Απάντηση
    • Ψάχνομαι ακόμη Ρένα μου με το υγρό γυαλί γιατί έχει πολλές δυνατότητες. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει, φιλιά κι από εμένα 🙂

     Απάντηση
 4. Η μεταμόρφωσή του είναι όχι απλά απίστευτη, αλλά μοναδική! Δεν έχω λόγια, έγινε το κάτι άλλο! Υπέροχο, μοντέρνο και πρωτότυπο!

  Απάντηση
 5. Δεν περίμενα τίποτε λιγότερο Χριστίνα μου από εσένα που είσαι εξπέρ στις μεταμορφώσεις στα έπιπλα…πόσο υπέροχο έγινε το τραπεζάκι σου και πολύ πολύ μοντέρνο…τελείως διαφορετικό από πριν…Μπράβο κορίτσι μου να περνάς όμορφα με ότι κάνεις…θα επισκεφτώ και τα άλλα κορίτσια φιλιαα!!!

  Απάντηση
  • Σ ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου. Η αλήθεια είναι πως αγαπώ να μεταμορφώνω ότι πέφτει στα χέρια μου και δεν μου αρέσει 🙂 Φιλιά κι από εμένα!

   Απάντηση
  • Αυτή ήταν ακριβρώς η σκέψη μου Θάλεια μου, να γίνει μοντέρνο γιατί το είχα βαρεθεί. Χαίρομαι που σου αρέσει και εσένα 🙂

   Απάντηση

Leave a Comment