Mid-century πολυθρόνες αλλάζουν εμφάνιση

Δύο mid-century πολυθρόνες που ο χρόνος είχε αφήσει έντονα τα σημάδια πάνω τους με πολύ φροντίδα κι αγάπη άλλαξαν εμφάνιση και λάμπουν ξανά.

Η εμφάνιση μετράει είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι. Και φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για την προσωπική μας εμφάνιση αλλά παντού.  Στην διακόσμηση του σπιτιού μας, στα έπιπλα μας, στο πως εξοπλίζουμε τον χώρο μας γενικότερα.

Περί εμφάνισης λοιπόν ο λόγος και ειδικότερα για την ανανεωμένη εμφάνιση δύο υπέροχων πολυθρονών.  Κάποιος τις είχε για πέταμα, κάποιος άλλος τις μάζεψε και μου τις έφερε να τις αλλάξω.  Να τους δώσω όπως συνηθίζω να λέω πολλά πολλά χρόνια ζωής.

Η αλήθεια είναι πως ζήλεψα όταν η φίλη μου μου έφερε αυτές τις καρεκλοπολυθρόνες γιατί λατρεύω το στυλ τους και την γραμμή τους.  Στο εξωτερικό τις λένε mid-century κι έτσι τις λέω κι εγώ γιατί δεν ξέρω το όνομα τους στα ελληνικά.

Τι είναι όμως το mid-century στυλ στα έπιπλα;

Το στυλ αυτό ξεκίνησε την δεκαετία του ’40  και κορυφώθηκε την δεκαετία του ’50.  Το συγκεκριμένο στυλ μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου χώρου, χρησιμοποιώντας κάποια από τα πιο κλασικά και διαχρονικά έπιπλα που δημιουργήθηκαν ποτέ.  Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από κάποιον που ασχολείται με το design και χαρακτηρίζονται από καθαρές γραμμές με απαλά και κυρτά τελειώματα.  Η ξύλινη κατασκευή κυριαρχεί και συνήθως χρησιμοποιούσαν ξύλο  teak, καρυδιά, δρυ και τριανταφυλλιά.  Σε αρκετές περιπτώσεις το ξύλο συνδυάζεται με μέταλλο και ψυχρά υλικά όπως το μάρμαρο.

Για να πάρετε μια ιδέα δείτε την φωτογραφία που ακολουθεί

mid century chairs
1 / 2 / 3 / 4
 

 


Πριν σου δείξω πως τις έφτιαξα να μη ξεχάσω επίσης να σας πω για την ομάδα μας στο Facebook, Ιδέες διακόσμησης – Τα πάντα για το σπίτι, όπου μπορείτε να γίνετε μέλη για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε και τις δικές σας ιδέες και κατασκευές!


 

Οι δικές της οι πολυθρόνες βέβαια δεν ήταν τόσο όμορφες. Το αντίθετο θα έλεγα, ήταν ταλαιπωρημένος και ο ξύλινος σκελετός σε αρκετά σημεία αλλά και το ύφασμα εκτός τόπου και χρόνου. Τα πόδια και τα μπράτσα ήταν ξεκολλημένα και κουνιόντουσαν.

Old mid-century chairs, παλιές πολυθρόνες

Αυτά για μένα δεν αποτελούν πρόβλημα. Αγαπώ τόσο πολύ να δίνω ζωή σε παλιά έπιπλα και κάθε κομμάτι που πιάνω στα χέρια μου όσο προβληματικό κι αν είναι έχει την αμέριστη προσοχή μου.

Πως μεταμόρφωσα τις πολυθρόνες

 

Βήμα 1ο – Επισκευή κυρίου σώματος πολυθρόνας

 

Ξεκίνησα με την αποσυναρμολόγηση τους. ‘Εβγαλα τα μπράτσα, δεν ήθελε και ιδιαίτερη προσπάθεια γιατί όπως σας είπα κουνιόντουσαν αρκετά και μετά προχώρησα στο να αφαιρέσω το ύφασμα, την παλιά βάτα που είχε τριφτεί από την πολυκαιρία και τα αφρολέξ. Όπως βλέπετε η κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό τους ήταν χειρότερη από την εξωτερική τους πολυκαιρισμένη εμφάνιση.

Συγχωρείστε μου τις πολύ κακές φωτογραφίες που ακολουθούν αλλά ήδη ήταν πολύ αργά το βράδυ και την φωτογραφική μηχανή δεν την είχα μαζί μου.

how to prepare a chair for new upholstery

Καινούργιοι ιμάντες, καινούργια αφρολέξ, καινούργιες βάτες.

Πως να ντύσεις μια πολυθρόνα με καινούργιο ύφασμα

 

Βήμα 2ο – Προετοιμασία για βάψιμο – Καινούργια βερνίκια

 

Το επόμενο πρωί τούμπα πάνω στον πάγκο και αφού τις κάλυψα με νάυλον τρίψιμο να φύγουν τα παλιά βερνίκια και πέρασμα με ένα άλλο σκουρόχρωμο.

Νομίζω πως το σκούρο βερνίκι αναδεικνύει καλύτερα αυτές τις πολυθρόνες.  Έτσι κι αλλιώς θα το διάλεγα για να ταιριάξει λίγο με τα χρώματα που επικρατούν στο σαλόνι για το οποίο προορίζονται οι πολυθρόνες.

Πως να περάσω βερνίκι στα πόδια mid-century πολυθρόνας

Και όσο τα πόδια στέγνωναν είπα να ασχοληθώ με τα μπράτσα.

Μπράτσα παλιάς πολυθρόνας

Μάλλον οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες όταν δεν είχαν άλλη δουλειά να κάνουν έπερναν ένα κιλό βερνίκι και έλουζαν τα μπράτσα από τις πολυθρόνες.  Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά ότι για τέσσερα μπράτσα αυτά που βλέπετε στην φωτογραφία, έτριβα επί 3 ώρες.  Χρησιμοποίησα όλα αυτά τα γυαλόχαρτα που βλέπετε.

Όταν πια το ξύλο είχε απαλλαγεί και από την τελευταία σταγόνα από τα προηγούμενα βερνίκια προχώρησα στο λουστράρισμα.

Sanding old veneer

Το βερνίκι που χρησιμοποίησα είναι αυτό που βλέπετε στην ένθετη φωτογραφία.  Δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα όσο και αν το έχω ψάξει, εγώ είχα φέρει 3 κουτιά από το Λονδίνο όταν είχα πάει πριν 2 χρόνια. Και δυστυχώς βρίσκομαι στο να τελειώσει και το 3ο κουτί.  Με το ίδιο βερνίκι είχα ανανεώσει και τις καρέκλες της δικής μου τραπεζαρίας.  Είναι εκπληκτικό και ως προς την εφαρμογή αλλά και ως προς το φινίρισμα του.

Βήμα 3ο – Ταπετσαρία & συναρμολόγηση

 

Καινούργιες ταπετσαρίες για τις πολυθρόνες

‘Οταν το χρώμα έφτασε εκεί που το ήθελα, χρειάστηκα 3 χέρια και αφού στέγνωσαν προχώρησα στο ντύσιμο με το ύφασμα.  Χρησιμοποίησα δύο διαφορετικά υφάσματα της ίδιας χρωματικής παλέτας άλλο για το κάθισμα και άλλο για την πλάτη.

New upholstery for mid-century chairs

Τελευταία πράξη πριν αναχωρήσουν για το σπίτι της φίλης μου ήταν η συναρμολόγηση τους. Τρύπησα το ύφασμα εκεί που υπήρχαν ήδη τρύπες στο σκελετό της καρέκλας.  Έβαλα μια δυνατή κόλλα ξύλου στον πύρο που φαίνεται στην φωτογραφία και με το πλαστικό σφυράκι χτύπησα το μπράτσο για να μπει μέσα.  Στη συνέχεια βίδωσα καινούριες βίδες εκεί που υπήρχαν οι τρύπες από τις παλιές.

new upholstery for mid century chairs

Χρησιμοποίησα ακόμη αυτά τα μπρούτζινα διακοσμητικά καπάκια για να καλύψω τις τρύπες και να μη φαίνονται οι βίδες.  Είναι συνηθισμένο στο mid-century στυλ να υπάρχει λίγο μέταλλο πάνω στα ξύλα.

Ananeomenes mid-century polythrones

Το τελικό αποτέλεσμα
 
 
Πάμε τώρα να τις δούμε φωτογραφημένες στο σαλόνι της φίλης μου.
 
Kainourgia emfanisi gia mid-century polythrones
Mid-century polythrones san kainourgies
 
Το ανοιχτόχρωμο ύφασμα ανέδειξε τόσο όμορφα τις ιδιαίτερες γραμμές της πολυθρόνας.
 
Ananeomenes mid-century polythrones me kainourgia yfasmata
 
Βάλαμε και δύο όμορφα μαξιλάρια πάνω με ανοιξιάτικη εμφάνιση για να σπάσουμε λίγο την αυστηρότητα των γραμμών της πολυθρόνας.  Άλλωστε άνοιξη είναι και το χρειαζόμαστε!
 
Ananeomenes mid-century polythrones me kainourgia yfasmata
 
Ανανεωμένες πολυθρόνες με καινούργια υφάσματα
Renovated mid-century chairs
 

Και φυσικά είναι απαραίτητο ένα “Πριν” και ένα “Μετά” έτσι για να ξέρουμε από που ξεκινήσαμε και που καταλήξαμε!

Μεταμόρφωση πολυθρόνας το πριν και το μετά
 
 
Δύο mid-century πολυθρόνες που ο χρόνος είχε αφήσει έντονα τα σημάδια πάνω τους με πολύ φροντίδα κι αγάπη άλλαξαν εμφάνιση και λάμπουν ξανά | How to revamp mid-century chairs
 
 

‘Αλλη μια μεταμόρφωση επίπλων που σκόρπισε χαμόγελα ευχαρίστησης όχι μόνο σε μένα που την έκανα αλλά και στην φίλη μου.  Και πως να μη χαιρόμαστε αφού οι mid-century καρέκλες της έγιναν ολοκαίνουργιες!!!

Εύχομαι σε όλους να περάσετε υπέροχα το Πάσχα με τις οικογένειες σας, υγεία και η φλόγα της Ανάστασης να φωτίσει όλα σας τα όνειρα!!!

Φιλάκια 🙂

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Latest Posts

Εύκολη καλοκαιρινή διακόσμηση τζακιού

Το τζάκι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της διακόσμησης ενός σπιτιού και γι αυτό μία εύκολη καλοκαιρινή διακόσμηση θα το κάνει και πάλι κυρίαρχο του χώρου

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα

Πως φτιάχτηκε μία DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα από μία παλιά που ήταν ξεχασμένη στην αποθήκη. Μία μοντέρνα λάμπα για εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο

Ελιά εσωτερικού χώρου και πως να την εντάξεις στην...

Η ελιά εσωτερικού χώρου είναι το απόλυτο trend διακόσμησης στα φυτά που προορίζονται να διακοσμήσουν το σπίτι μας. Αγέρωχη, επιβλητική, πανέμορφη

DIY κασπό αχιβάδα για παχύφυτα

Ένα όμορφο diy κασπό αχιβάδα για παχύφυτα φτιαγμένο από ένα σκεύος που μπορεί και να έχεις στην κουζίνα σου, μία παλιά φόρμα κέικ

Newsletter

Like us on Facebook

Follow us on Pinterest

Διαβάστε επίσης

32 ΣΧΟΛΙΑ

 1. καλλιοπη
  APRIL 4, 2018 AT 8:59 AM
  Χρονια Πολλα!ΚαληΑνασταση απλα τελειες!Παρομοιο βερνικι εινια το βερνικι εμποτισμου χρωμα τικ.<3

  • Τα γνωρίζω τα βεερνίκια εμποτισμού Καλλιόπη, τα έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Χρωματικά μπορεί να μοιάζουν αλλά στο άγγιγμα καμία σχέση… Ευχαριστώ και καλό Πάσχα και σε σένα!

 2. Ariadne Skyrianidou
  APRIL 4, 2018 AT 11:40 AM
  Πανέμορφες!Κι εγώ μια που βρήκα στο δρόμο την έφτιαξα αλλά με μάστορα!Κι έγινε πανέμορφη!AriadnefromGreece!

 3. Ρένα Χριστοδούλου
  APRIL 4, 2018 AT 1:40 PM
  Γεια στα χέρια σου Χριστίνα μου.
  Έγιναν υπέροχες.
  Καλή Ανάσταση και του χρόνου με υγεία.

 4. Michelle Leslie
  APRIL 5, 2018 AT 5:21 AM
  OMW Christina, they look amazing now. So classy and chic, it looks like something you would buy in a high end store and pay lots of money for. You did an incredible job with the makeover. So worth all that sanding and effort

 5. Toula
  APRIL 5, 2018 AT 5:23 AM
  Υπέροχες έγιναν Χριστίνα, μου άρεσε πατά πολυ η επιλογή των υφασμάτων που άλλαξε τοσο την όψη τους!!!

 6. Μαρία
  APRIL 5, 2018 AT 5:26 AM
  Γινανε πανεμορφοες. Εχει η μαμα μου παρομοιες πρασινες και θελει να τις φτιαξει αλλα δεν ξερουμε πως μιας και δεν ειμαστε δεξιοτεχνες στο ειδος σαν και εσενα. Ειναι κριμα να τις πεταξουμε. Μαλλον θα χρειαστουμε ειδικο. Χαρηκα που διαβασα τις ιδεες σου. Καλη Ανασταση

  • Σ ευχαριστώ πολύ Μαρία και για την επίσκεψη και για το σχόλιο. Δεν είναι δύσκολο… όταν αρχίζεις να ασχολείσαι με την μεταμόρφωση επίπλων βλέπεις πως πράγματα που σου φαινόντουσαν βουνό είναι αρκετά απλά. Καλή Ανάσταση και σε σένα!

 7. Ιρις
  APRIL 5, 2018 AT 9:46 AM
  Χριστίνα μου είσαι ταλενταρα.. Γεια στα χέρια σου είναι πανέμορφες!!!! Τυχερή η φίλη σου!!!!

 8. Mia Petra
  APRIL 5, 2018 AT 10:40 AM
  Τι να σου πω βρε κοπελιά;;
  Σε όποιο σπίτι κι αν κατέληξαν,
  φωνάζουν “Χριστίνα” από μακριά!
  Είσαι απίθανη και με γεια τής κοπέλας.
  Καλό Πάσχα με υγεία, πολλά φιλιά! ✿

  • Χαχαχαχχαχαχα λες ε; Με κάνεις πολύ χαρούμενη αν αυτά που φτιάχνω με υποδεικνύουν. Αυτό σημαίνει πως αρχίζω και αποκτώ ταυτότητα με το στυλ μου. Σ ευχαριστώ Πέτρα μου για τα καλά σου λόγια και Καλό Πάσχα και σε σένα με υγεία! Πολλά φιλάκια

 9. litsart
  APRIL 5, 2018 AT 3:00 PM
  τελεια δουλεια οπως παντα!
  Εύχομαι Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση με υγεία και ότι αλλο επιθυμείς!

 10. Christina they look so expensive now. And the lines of the chairs are so sexy, with those curves. It was definitely worth it to sand all that time. I’m sure your freind will have you as “Koliti” forever!!

 11. Christina, you went to great lengths to restore these chairs, and they look so perfect now. I absolutely love those pillows you used too. You took them down to bare wood! They certainly look brand new now! I like how you covered the screw holes with the plugs too. Really looks so professionally done!

 12. Γειά στα χέρια σου! Εξαιρετική δουλειά, όπως πάντα άλλωστε! Τα φιλιά μου και από εδώ! Καλή Ανάσταση, με υγεία κι αγάπη στο σπιτικό σου! ♥

 13. Κατερίνα Κωνσταντίνου
  APRIL 10, 2018 AT 2:09 PM
  Υπέροχη μεταμόρφωση Χριστίνα μου! Μου άρεσε ιδιαίτερα που επέλεξες διαφορετικό ύφασμα για πλάτη κ κάθισμα.

 14. Ζωγραφιά | Bisozozo
  APRIL 11, 2018 AT 6:31 AM
  Χριστός Ανέστη! Υπέροχες Χριστίνα. Απλά υπέροχες! Τα υφάσματα, το βερνίκι, η λεπτομέρειες με τα καπάκια. Μπράβο! Χαίρεσαι να τις καμαρώνεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here