Δεν πρέπει να έχεις λόγο για να φτιάξεις την πιο αφράτη φανουρόπιτα χωρίς μίξερ σε 5 λεπτά. Είναι τόσο εύκολη και ζουμερή που θα θέλεις να την φτιάχνεις συνέχεια.
Δεν πρέπει να έχεις λόγο για να φτιάξεις την πιο αφράτη φανουρόπιτα χωρίς μίξερ σε 5 λεπτά. Είναι τόσο εύκολη και ζουμερή που θα θέλεις να την φτιάχνεις συνέχεια.
Αφράτη φανουρόπιτα, πως επικράτησε να την φτιάχνουμε
Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από τη Ρόδο όπου βρέθηκε η εικόνα του μέσα σε ερείπια γκρεμισμένης εκκλησίας. Λένε μάλιστα πως την βρήκαν Οθωμανοί. Από τη Ρόδο, η λατρεία του Αγίου πέρασε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη και εξαπλώθηκε αργότερα σε όλη την Ελλάδα.
Το ότι η εικόνα απεικόνιζε τον Άγιο Φανούριο το ξέρουν γιατί το όνομα του ήταν γραμμένο πάνω στην εικόνα από τον αγιογράφο που την έφτιαξε.
Η κατεστραμμένη εκλησία ανοικοδομήθηκε με άδεια του Σουλτάνου και υπάρχει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την παράδοση, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να σωθεί η ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου που ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα, πολύ σκληρή με τους φτωχούς στους οποίους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Σύμφωνα πάλι με την παράδοση, ο γιος, ο Άγιος Φανούριος, παρακάλεσε, να μη φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για τη μνήμη και την ψυχή της μητέρας του προκειμένου να συγχωρεθεί.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε η αντίληψη ότι ο Άγιος φανερώνει ότι ζητήσεις. Άλλωστε το όνομα του Αγίου, προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτα στις 27 Αυγούστου. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.
Κι αφού μάθαμε κάποιες πληροφορίες για τον Άγιο και την διάσημη πίτα του πάμε να δούμε τα υλικά για την πιο αφράτη φανουρόπιτα χωρίς μίξερ.
Υλικά για φανουρόπιτα χωρίς μίξερ
- 400 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρμ. χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 250 γρμ. ζάχαρη
- 200 γρμ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλα
- 70 γρμ. σταφίδες και 1 κουταλιά σούπας από το αλεύρι
- 80 γρμ. χοντροσπασμένα καρύδια
- Λάδι & αλεύρι για τη φόρμα
- Ζάχαρη άχνη
Όλες οι παραπάνω ποσότητες αφορούν φόρμα διαμέτρου 26εκ.
Βήμα 1
- Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μπολ
- Προσθέτουμε τη ποσότητα της ζάχαρης
- Χοντροσπάμε τα καρύδια, εγώ το κάνω με ένα γουδί
- Ρίχνουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά
- Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να ενσωματωθεί η ζάχαρη με το χυμό και το λάδι
Βήμα 2
- Στο υγρό μίγμα που έχει σχηματιστεί κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την κανέλα
- Ανακατεύουμε ελαφριά για να καλύψουμε το αλεύρι
- Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες και μία κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε να πάει παντού
- Προσθέτουμε τις σταφίδες στο μίγμα για την αφράτη φανουρόπιτα μας
Βήμα 3
- Σε μία στρογγυλή φόρμα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Εγώ χρησιμοποιώ φόρμα με τσέρκι για μεγαλύτερη ευκολία στο ξεφορμάρισμα. Κόβουμε ότι περισσεύει από το χαρτί
- Αλείφουμε με λάδι και αλεύρι τη φόρμα και προσθέτουμε το μίγμα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας
- Μόλις η φανουρόπιτα μας είναι έτοιμη τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
Βήμα 4
- Μόλις η αφράτη φανουρόπιτα μας έχει κρυώσει και πριν την βγάλω από το τσέρκι την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και τη στολίζω με λίγα καρύδια
- Τη μεταφέρουμε με προσοχή σε μία πιατέλα
Εγώ την έβαλα σε μία ξύλινη βάση για κέικ αφού πρώτα έστρωσα ένα χάρτινο πετσετάκι τούρτας.
Μυστικά για πετυχημένη φανουρόπιτα
- Η ζάχαρη μας πρέπει να είναι λεπτόκοκκη και να ανακατευτεί καλά με το λάδι και το χυμό.
- Για να έχουμε αφράτη φανουρόπιτα, από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το αλεύρι πρέπει να ανακατέψουμε πολύ λίγο. Σε διαφορετική περίπτωση το μίγμα θα σφίξει και δεν το θέλουμε. Το μυστικό για την πιο αφράτη φανουρόπιτα είναι το μίγμα μας να είναι σαν χυλός και όχι σαν ζύμη.
- Θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία από 50 λεπτά έως και 1 ώρα και κάτι ανάλογα αν θα ψήσουμε σε αντιστάσεις ή αέρα. Αν την βγάλουμε νωρίτερα μπορεί να είναι λασπωμένη προς το κέντρο της.
- Τις σταφίδες τις περνάμε με το αλεύρι για να πάνε σε όλο το μίγμα και να μη μείνουν στον πάτο του μίγματος.
- Μην την ψήσεις πολύ όμως γιατί μετά θα τρίβεται. Η φανουρόπιτα είναι ένα ιδιαίτερο νηστίσιμο κέικ που δεν έχει αυγά για να κρατήσουν τη συνοχή του μίγματος και στεγνώνει αν ψηθεί παραπάνω.
Αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω είναι σίγουρη η επιτυχία! Θα έχεις μια αφράτη φανουρόπιτα χωρίς μίξερ για να συνοδεύσεις τον καφέ σου.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει
Εγώ όπως βλέπεις έκοψα το πρώτο κομμάτι και μέχρι αύριο δεν ξέρω πόσο θα κρατηθώ να μη φάω και δεύτερο.
Όσο για τη μυρωδιά της όταν ψήνεται καταλαβαίνεις από τα υλικά πως μοσχοβολάει όλη η κουζίνα!
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα, συμβουλές
διακόσμησης και ανανέωσης χώρων και DIY οδηγούς.
Art Decoration Crafting Newsletter
Thank you for subscribing to the newsletter.
Oops. Something went wrong. Please try again later.