Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Λάβετε τα άρθρα μας στο email σας.

Privacy Policy

Γεώδια από πηλό και κρύσταλλα – Geode stones diy

Γεώδια από πηλό και κρύσταλλα – Geode stones diy

Γεώδια από πηλό και κρύσταλλα

Γεώδια από πηλό και κρύσταλλα και αφού ξεκουραστήκαμε είμαστε πάλι εδώ!

Ναι καλέ για τις Creative Bloggers μιλάω.  Την ομάδα που μια φορά τον μήνα δημιουργεί για ένα θέμα και το μοιράζεται μαζί σας.  
Με ανανεωμένη διάθεση λοιπόν αλλά και ανανεωμένη ομάδα. Αποχώρησαν δύο μέλη μας αλλά δύο καινούργια προστέθηκαν.  Η Λαμπρινή από το blog Lamprouka που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο project του Ιουλίου και η Ελπίδα από το Two Boys & Hope κάνει το ντεμπούτο της στο project του Σεπτεμβρίου που έχει θέμα δημιουργίες με πηλό!

Πάμε να δούμε λοιπόν τι έφτιαξα εγώ από πηλό.  Λοιπόν έφτιαξα Γεώδια!  Κι αν δεν ξέρεις τι είναι τα γεώδια, κοίτα την παρακάτω φωτογραφία και εν τω μεταξύ να σου πω και δυό λόγια γι αυτά.
Εξωτερικά το γεώδιο, είναι σαν μια συνηθισμένη λεία πέτρα (σαν γη) ή ένα κομμάτι βράχου μικρού, ή μεγάλου μεγέθους, Εσωτερικά όμως είναι κούφια και καλύπτεται από κρυστάλλους χαλαζία, που συχνά δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Εκτός από χαλαζία, το γεώδιο μπορεί να περιέχει κρυστάλλους αχάτη, χαλκηδόνιου, καλσίτη, δολομίτη. Γεώδια υπάρχουν παντού, σε μεγάλες ποσότητες  όμως τα συναντάμε σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α., Βραζιλία, Ναμιμπια, Μεξικό. 

Κι αφού μάθαμε τι είναι το Γεώδιο ας δούμε πως το έφτιαξα εγώ.  Βασικά έφτιαξα δύο, ένα σαν μια μικρή, κούφια πέτρα και ένα σαν να έχεις κόψει μία φέτα από μια μεγάλη πέτρα.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε μπορεί να σου φανούν πολλά, είναι όμως και οικονομικά και σίγουρα όσες ασχολούμαστε με χειροτεχνίες τα περισσότερα τα έχουμε.

Υλικά

 • 1 πακέτο αυτοξηραινόμενο πηλό και 1 πλάστη
 • Παλιές εφημερίδες ή χαρτιά και ταινία
 • Ατλακόλ
 • Διακοσμητική άμμο σε χρώματα της αρεσκείας σας
 • Ένα πλαστικό μπολ και 2 καρφιά
 • Ακρυλικά χρώματα της αρεσκείας σας
 • Μελάνια σε ότι χρώμα νομίζετε πως ταιριάζει
 • Μαρκαδόροι σε χρώματα της αρεσκείας σας
 • Διακοσμητικά κρύσταλλα ή βότσαλα σε ότι χρώματα θέλετε
 • Διάφανη κόλλα
 • Πιστόλι θερμοκόλλησης
 • Μικρή ξύλινη βάση (προαιρετική)

Οδηγίες για την κατασκευή

Αφού χώρισα τον πηλό σε δύο ίσα μέρη, σε μία επίπεδη επιφάνεια που είχα προηγουμένως στρώσει μία λαδόκολλα άνοιξα με τον πλάστη τον πηλό που θα χρειαστώ για το πρώτο γεώδιο όπως ανοίγουμε φύλο ζύμης.  Στη συνέχεια τσαλάκωσα και τύλιξα μέσα σε κολλητική ταινία, εφημερίδες και εφάρμοσα το κομμάτι του πηλού που είχα ανοίξει πάνω για να δημιουργηθεί φωλιά.  Μην κάνεις πολύ λεπτό το φύλο του πηλού γιατί στη συνέχεια θα υπάρξει δυσκολία στο να το στερεώσεις όρθιο.
Για το δεύτερο γεώδιο απλά έκανα ένα ας πούμε κουλούρι το οποίο το πίεσα από πάνω για να γίνει επίπεδο.  Έβαλα και δύο καρφιά σε αυτό που θεώρησα πως είναι το κάτω μέρος για να μπορέσω μετά να στερεώσω την φέτα του πηλού όρθια.
Εξ αιτίας του πάχους του πηλού πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι να στεγνώσει εντελώς.  Πριν στεγνώσει είχα βγάλει τα καρφιά για να μην ενσωματωθούν στον πηλό.  Ήθελα απλά να υπάρχουν οι τρύπες.

Όταν στέγνωσε καλά (περίπου 4 ημέρες μετά) ήρθε η ώρα να φτιάξω την εξωτερική του επιφάνεια να μοιάζει με πέτρα.  Για τον λόγο αυτό διέλυσα ατλακόλ σε νερό και αφού ανακάτεψα λευκή και μαύρη διακοσμητική άμμο την έριξα στην διαλυμένη κόλλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αρκετά παχύρρευστο μείγμα. Με το μείγμα αυτό κάλυψα την εξωτερική επιφάνεια της «φωλιάς» και την περίμετρο της φέτας και το άφησα να στεγνώσει για 1,5 ημέρα περίπου.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί είναι στεγνό και η υφή που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ κοντά σε αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Οι πέτρες αυτές στην πραγματικότητα και αφού καθαριστούν γυαλίζουν πολύ.  Για τον λόγο αυτό και ενώ η διακοσμητική άμμος είχε μία σχετική γυαλάδα εγώ έβαψα το εσωτερικό της φωλιάς αλλά και την φέτα με ένα γυαλιστερό ασημί ακρυλικό χρώμα και με το πινέλο πρόσθεσα και κάποιες μικρές λεπτομέρειες εκεί που υπήρχε η διακοσμητική άμμος.

Κάποιες λεπτομέρειες με μαρκαδόρους που ενώ στην πέτρα έδειξαν ωραία στην φέτα του γεωδίου δεν μου άρεσαν και έτσι τις κάλυψα με γαλάζιο χρώμα τόσο όσο απλά να αχνοφαίνονται.

Και έφτασε η ώρα να πάρουν την τελική τους μορφή και αυτό έγινε με την προσθήκη διακοσμητικών κρυστάλλων και την βοήθεια διάφανης ρευστής κόλλας για την πέτρα γεώδιο. Έριξα αρκετή μέσα στην φωλιά της πέτρας και έβαλα μικρά λευκά διακοσμητικά κρυσταλλάκια και κάποια με μορφή καθρέφτη.  
Την επόμενη ημέρα και αφού η κόλλα είχε στεγνώσει είδα πως ήταν πολύ λευκό όλο αυτό.  Έτσι χρησιμοποίησα λίγες σταγόνες από δύο μπλε μελάνια που έχω αγοράσει για τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες με το υγρό γυαλί και νομίζω πως η εμφάνιση της πέτρας άλλαξε εντελώς.

Για την φέτα χρησιμοποίησα άλλη μέθοδο, ένα πιστόλι θερμοκόλλησης και βότσαλα διακοσμητικά γυάλινα που αφού τα έσπασα μου έδωσαν κρύσταλλα μεγαλύτερου μεγέθους από αυτά που είχα.  Με το πιστόλι τα κόλλησα εσωτερικά του κύκλου της φέτας έτσι όπως θα εμφανίζονταν αν πραγματικά κόβαμε μία φέτα από ένα γεώδιο.

Έχουμε φτάσει πια στο τέλος της κατασκευής και ήθελα να φτιάξω μία βάση για την φέτα γεώδιο για να μπορώ να την στηρίξω.  Θυμάσαι τις τρυπούλες που είχα δημιουργήσει ε;  Ένα κομμάτι ξύλου από τα πολλά που είναι σκραπ στην εταιρεία το έβαψα με ένα σπρέι σε μπρονζέ μεταλλικό και τελικά κάρφωσα ένα καρφί για να στερεωθεί η φέτα γιατί λόγω της εξωτερικής υφής το δεύτερο έπρεπε να μπει στραβά και δεν ήταν εύκολο.

Για να είμαι σίγουρη λοιπόν πως έχει στερεωθεί όσο πιο καλά γίνεται έβαλα με το πιστόλι και λίγο σιλικόνη εκεί που ήταν το καρφί και έτσι τώρα είναι εντελώς ασφαλισμένη.

Αυτά είναι λοιπόν τα faux γεώδια μου από πηλό και κρύσταλλα.

Σίγουρα η κατασκευή τους είχε αρκετές λεπτομέρειες που έπρεπε να σκεφτώ το τελικό όμως αποτέλεσμα με αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Τελικά όπως βλέπεις πρόσθεσα κάποια γαλάζια κρυσταλλάκια και στην εξωτερική πλευρά της πέτρας γεώδιο.  Ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής αλλά τώρα που το βλέπω νομίζω πως έκανα καλά!

Πως σου φαίνονται τα γεώδια μου από πηλό και κρύσταλλα;  Δεν ξέρω αν μοιάζουν με τα πραγματικά γιατί το μεγαλείο της φύσης δεν νομίζω πως μπορούμε να το μιμηθούμε επακριβώς εμένα βέβαια μου αρέσουν πολύ όχι γι αυτό που μοιάζουν αλλά γι αυτό που έκανα.
Τις αγαπώ τις κατασκευές μου ακόμη και τις αποτυχημένες!  ‘Όσο και αν ακούγεται εγωιστικό αυτό αν δεν αγαπάς αυτά που φτιάχνεις δεν πας παρακάτω.  
Και μιας και μίλησα για παρακάτω, παρακάτω θα βρεις τις ημερομηνίες των αναρτήσεων που θα κάνουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και είμαι σίγουρη πως κάτι πολύ καλό έχουν να μας δείξουν γι αυτό δεν παραλείπουμε να τις επισκεφτούμε τις ημέρες που θα κάνουν ανάρτηση.
 • Χριστίνα από Art Decoration & Crafting …………………………………..  03/09/2018
 • Λαμπρινή από Lamprouka …………………………………………………… 04/09/2018
 • Κατερίνα & Λένα από VioletMimosa ……………………………………….  05/09/2018
 • Ελπίδα από Two Boys & Hope ……………………………………………….. 06/09/2018
 • Κική από Creative Moments  ………………………………………………..  07/09/2018
 • Ελεάνα από My home My memories ……………………………………….. 08/09/2018
Εύχομαι σε όλους μια υπέροχη ημέρα και εβδομάδα, καλό μήνα και καλή σχολική χρονιά για γονείς και παιδάκια!
Φιλάκια 😍👄
Christina

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

All posts

35 Σχόλια

 • Λαμπρινή 2018-09-03 at 9:37 ΠΜ

  Τέλειο! Που να το φανταστεί κανείς ότι είναι φτιαγμένο από πηλό Σαν αληθινές πέτρες μοιάζουν! Μπράβο Χριστίνα, είναι από αυτά τα πράγματα που σίγουρα θα δοκιμάσω να φτιάξω! Καλή αρχή στην δημιουργική μας ομάδα!

  • Christina Makri 2018-09-05 at 11:08 ΠΜ

   Καλή αρχή Λαμπρινή μου! Να το φτιάξεις ναι γιατί είναι πολύ όμορφο διακοσμητικό!

 • Ελπίδα - two boys and hope 2018-09-03 at 10:47 ΠΜ

  Φανταστικα Χριστίνα μου!!! Και στο αγαπημένο μου χρωμα!

  • Christina Makri 2018-09-05 at 11:08 ΠΜ

   Ευχαριστώ Ελπίδα μου. Κι εμένα αυτό το τιρκουάζ/θαλασσί είναι από τα αγαπημένα μου χρώματα!

 • Sunday at Home Blog 2018-09-03 at 6:40 ΜΜ

  Αυτό το γαλάζιο χρώμα που βγήκε στο τελικό αποτέλεσμα με ξετρέλανε! Φοβερή κατασκευή Χριστίνα που από ότη καταλαβαίνω θέλει τον χρόνο της και τη μαστοριά της!

  • Christina Makri 2018-09-05 at 11:12 ΠΜ

   Χρόνο θέλει μόνο και μόνο γιατί περιμένες να στεγνώσουν κάποια υλικά. Φαντασία θα το έλεγα εγώ περισσότερο και λιγότερο μαστοριά Κατερίνα μου!

 • Aleka Craftaholic 2018-09-04 at 9:36 ΠΜ

  Ωραία δουλειά, μου άρεσε ιδιαίτερα η διακοσμητική άμμος.Σίγουρα θα την χρησιμοποιήσω.Η χρυσή λιβελούλη ''τα σπάει''.Καλό μήνα!

  • Christina Makri 2018-09-05 at 11:14 ΠΜ

   Σ ευχαριστώ Αλέκα μου, καλό μήνα και σε σένα!

 • Kiki Aposeki 2018-09-04 at 12:32 ΜΜ

  Αυτά μόνο μια Χριστίνα τα κάνει!!!! Εξαιρετικό project! Αν και δύσκολο για το χρόνο μου πια να καταπιαστώ με κάτι τέτοιο, ωστόσο με βάζεις σε σκέψεις … Καλή επιστροφή γλυκιά μου!!!

  • Christina Makri 2018-09-05 at 11:15 ΠΜ

   Ευχαριστώ κοριτσάκι μου για τα καλά σου λόγια! Καλή επιστροφή και σε σένα!

 • Δημιουργία 2018-09-04 at 6:25 ΜΜ

  Υπέροχες και ιδιαίτερες πάντα οι δημιουργίες σου Χριστίνα μου.Καλο μήνα με πολλές πολλές όμορφες δημιουργίες! !

  • Christina Makri 2018-09-05 at 11:16 ΠΜ

   Σ ευχαριστώ Κατερίνα μου, νάσαι καλά!

 • Christina Makri 2018-09-05 at 11:10 ΠΜ

  Χαχαχαχαχ Ρένα μου σ ευχαριστώ. Όσο ο πηλός στέγνωνε για να αποφύγω τα βαριά ραγίσματα τον είχα καλύψει με χαρτί. Κάποια ελαφριά ραγίσματα όχι μόνο δεν μας πειράζουν αλλά νομίζω πως λειτουργούν και υπερ ως προς την εμφάνιση. Φιλιά κι από εμένα!

 • Violetmimosa 2018-09-05 at 4:03 ΜΜ

  Πολυ πρωτότυπη κατασκευή! Μου αρεσει που εχεις φαντασία και οτι δημιουργεις δενει με το χωρο σου. Μπράβο!

  • Christina Makri 2018-09-05 at 7:15 ΜΜ

   Ευχαριστώ πολύ! Από φαντασία άλλο τίποτα χαχαχχαχααχ!

 • Mary K.- The Boondocks Blog 2018-09-06 at 5:13 ΜΜ

  A master piece Christina. The crystals and those beautiful colors have me mesmerized!

  • Christina Makri 2018-09-06 at 5:20 ΜΜ

   Thank you my sweet friend. Your opinion always counts on me 🙂

 • Tante Kiki 2018-09-07 at 6:30 ΠΜ

  Καλό μήνα …έστω και αργά Χριστίνα μου!! Αχ αυτές οι κατασκευές σου πάντα με ξεσηκώνουν και πάντα μου φαίνονται δύσκολες! Οι δημιουργίες σου είναι καταπληκτικές!! Τα γεώδιά σου είναι καταπληκτικά και τα χρώματά στους μου αρέσουν τόσο πολύ!!
  Φιλιά καλημέρας!

  • Christina Makri 2018-09-07 at 10:46 ΠΜ

   Ευχαριστώ πολύ Κική μου. Σε πληροφορώ πως δεν είναι καθόλου δύσκολες… είναι μέχρι να αρχίσεις και το ένα φέρνει το άλλο. Πολύ πιο εύκολες από το μαγείρεμα, πίστεψε με!!!

 • Rena 2018-09-07 at 2:43 ΜΜ

  Είναι τέλειο φανταστική κατασκευή!!!!Ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας!!!!

  • Christina Makri 2018-09-07 at 4:01 ΜΜ

   Σ ευχαριστώ πολύ Ρένα μου και για το σχόλιο και για την επίσκεψη!

 • Mia 2018-09-08 at 2:18 ΠΜ

  Έμεινα άφωνη! Εξαιρετική δημιουργία, Χριστίνα μου. Καλό μήνα, φίλη μου.

  • Christina Makri 2018-09-17 at 10:57 ΜΜ

   Σ ευχαριστώ πολύ Μία μου, νάσαι καλά!

 • DIMI 2018-09-09 at 9:49 ΠΜ

  Όπως πάντα υπέροχες και εντυπωσιακές οι κατασκευές σου Χριστίνα μου!
  Πανέμορφα χρώματα και ποσο ομορφα συνδύασες ολα τα υλικά!Μπραβο σου!
  Καλο μηνα και Καλο Φθινόπωρο!Πολλά φιλακια!

  • Christina Makri 2018-09-17 at 10:56 ΜΜ

   Σ ευχαριστώ πολύ Δήμητρα μου. Με λίγη προσπάθεια όλα γίνονται! Καλό Φθινόπωρο και σε σένα και φιλιά!

 • La creme 2018-09-09 at 12:47 ΜΜ

  Πανέξυπνη ιδέα! Ωραίοι χρωματικοί συνδυασμοί, τα γεώδια βγήκαν πολύ όμορφα!!

  • Christina Makri 2018-09-17 at 10:55 ΜΜ

   Σ ευχαριστώ πολύ Ρία μου, χαίρομαι που σου αρέσουν!

 • Avril Ivan 2018-09-11 at 3:23 ΠΜ

  It looks very brilliant. I love this DIY tutorial. Got it.

 • syros2js 2018-09-12 at 7:30 ΜΜ

  Κοιτούσα και ξανακοιτούσα τις φωτογραφίες!
  Ούτε που ξέρω πόσες φορές ανεβοκατέβηκα για να τις χαζέψω!
  Τί χρώμα!!! Πόσο όμορφα! Πόσο φινετσάτα έργα!!
  Κορίτσι μου, υποκλίνομαι!
  Και σε φιλώ! Πολύυυ!
  ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ! Καλό Φθινόπωρο!

  • Christina Makri 2018-09-17 at 10:54 ΜΜ

   Βρε καλώς το το κορίτσι!!! Σ ευχαριστώ γλυκιά μου Ιωάννα για τα καλά σου λόγια. Φιλάκια!

 • Lori Jo 2018-09-17 at 12:38 ΜΜ

  What a unique idea! I love this for a home decor artistic focal piece, may have to give it a try.

  Lori Jo – 50 With Flair
  http://www.50withflair.com

  • Christina Makri 2018-09-17 at 10:54 ΜΜ

   Thank you so much Lori Jo for your kind comment and visit 🙂

 • Barbara Chapman 2018-09-18 at 2:18 ΜΜ

  Hi Christina! Wow!!! Love how your faux geodes turned out!!! About 10 years ago now, I took my daughter to Girl Scout camp and we picked rocks along a road collecting geodes. She still has hers unopened and I wonder if it has blue crystals inside. Will have to send her this so she can see how to make some faux ones.

  Thanks for the fun idea! Pinned to my Crafts and Sewing board for your readers,
  Hugs,
  Barb 🙂

  • Christina Makri 2018-09-19 at 4:17 ΜΜ

   Oh you are so lucky to find real geode rocks!!! Thank you Barbara for your support and pins and visit 🙂 Hugs and kisses 🙂

  Leave a Reply

  About me

  About me

  Christina

  Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces.Posts of my projects may also be found in craftgawker.com I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family. Read more about me.

  Christina

  Subscribe & Follow

  Εγγραφείτε στο Newsletter μας

  Λάβετε τα άρθρα μας απευθείας στο email σας!

  Privacy Policy

  Recent Posts

  Creative Bloggers

  Facebook

  Pinterest

  ×