Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα, πως να φτιάξεις από πηλό πανέμορφες πέτρες γεωδίων προσθέτοντας κρύσταλλα και χρώματα.

Κι αν δεν ξέρεις τι είναι τα γεώδια, κοίτα την παρακάτω φωτογραφία και εν τω μεταξύ να σου πω και δυό λόγια γι αυτά.

Εξωτερικά το γεώδιο, είναι σαν μια συνηθισμένη λεία πέτρα (σαν γη) ή ένα κομμάτι βράχου μικρού, ή μεγάλου μεγέθους, Εσωτερικά όμως είναι κούφια και καλύπτεται από κρυστάλλους χαλαζία, που συχνά δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Εκτός από χαλαζία, το γεώδιο μπορεί να περιέχει κρυστάλλους αχάτη, χαλκηδόνιου, καλσίτη, δολομίτη. Γεώδια υπάρχουν παντού, σε μεγάλες ποσότητες  όμως τα συναντάμε σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α., Βραζιλία, Ναμιμπια, Μεξικό.

Real geode stones

Κι αφού μάθαμε τι είναι το Γεώδιο ας δούμε πως το έφτιαξα εγώ.  Βασικά έφτιαξα δύο, ένα σαν μια μικρή, κούφια πέτρα και ένα σαν να έχεις κόψει μία φέτα από μια μεγάλη πέτρα.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε μπορεί να σου φανούν πολλά, είναι όμως και οικονομικά και σίγουρα όσες ασχολούμαστε με χειροτεχνίες τα περισσότερα τα έχουμε.

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα – Υλικά

 • 1 πακέτο αυτοξηραινόμενο πηλό και 1 πλάστη
 • Παλιές εφημερίδες ή χαρτιά και ταινία
 • Ατλακόλ
 • Διακοσμητική άμμο σε χρώματα της αρεσκείας σας
 • Ένα πλαστικό μπολ και 2 καρφιά
 • Ακρυλικά χρώματα της αρεσκείας σας
 • Μελάνια σε ότι χρώμα νομίζετε πως ταιριάζει
 • Μαρκαδόροι σε χρώματα της αρεσκείας σας
 • Διακοσμητικά κρύσταλλα ή βότσαλα σε ότι χρώματα θέλετε
 • Διάφανη κόλλα
 • Πιστόλι θερμοκόλλησης
 • Μικρή ξύλινη βάση (προαιρετική)

Οδηγίες για την κατασκευή

Αφού χώρισα τον πηλό σε δύο ίσα μέρη, σε μία επίπεδη επιφάνεια που είχα προηγουμένως στρώσει μία λαδόκολλα άνοιξα με τον πλάστη τον πηλό που θα χρειαστώ για το πρώτο γεώδιο όπως ανοίγουμε φύλο ζύμης.  Στη συνέχεια τσαλάκωσα και τύλιξα μέσα σε κολλητική ταινία, εφημερίδες και εφάρμοσα το κομμάτι του πηλού που είχα ανοίξει πάνω για να δημιουργηθεί φωλιά.  Μην κάνεις πολύ λεπτό το φύλο του πηλού γιατί στη συνέχεια θα υπάρξει δυσκολία στο να το στερεώσεις όρθιο.

Για το δεύτερο γεώδιο απλά έκανα ένα ας πούμε κουλούρι το οποίο το πίεσα από πάνω για να γίνει επίπεδο.  Έβαλα και δύο καρφιά σε αυτό που θεώρησα πως είναι το κάτω μέρος για να μπορέσω μετά να στερεώσω την φέτα του πηλού όρθια.

Εξ αιτίας του πάχους του πηλού πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι να στεγνώσει εντελώς.  Πριν στεγνώσει είχα βγάλει τα καρφιά για να μην ενσωματωθούν στον πηλό.  Ήθελα απλά να υπάρχουν οι τρύπες.

Air dry clay geode shapes

Όταν στέγνωσε καλά (περίπου 4 ημέρες μετά) ήρθε η ώρα να φτιάξω την εξωτερική του επιφάνεια να μοιάζει με πέτρα.  Για τον λόγο αυτό διέλυσα ατλακόλ σε νερό και αφού ανακάτεψα λευκή και μαύρη διακοσμητική άμμο την έριξα στην διαλυμένη κόλλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αρκετά παχύρρευστο μείγμα. Με το μείγμα αυτό κάλυψα την εξωτερική επιφάνεια της “φωλιάς” και την περίμετρο της φέτας και το άφησα να στεγνώσει για 1,5 ημέρα περίπου.

Glue sand on clay, diy geode stones

Στην φωτογραφία που ακολουθεί είναι στεγνό και η υφή που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ κοντά σε αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Geode stones diy

Πως έκανα τον πηλό να μοιάζει με πέτρα

Οι πέτρες αυτές στην πραγματικότητα και αφού καθαριστούν γυαλίζουν πολύ.  Για τον λόγο αυτό και ενώ η διακοσμητική άμμος είχε μία σχετική γυαλάδα εγώ έβαψα το εσωτερικό της φωλιάς αλλά και την φέτα με ένα γυαλιστερό ασημί ακρυλικό χρώμα και με το πινέλο πρόσθεσα και κάποιες μικρές λεπτομέρειες εκεί που υπήρχε η διακοσμητική άμμος.

Geode stones diy, how to color them

Κάποιες λεπτομέρειες με μαρκαδόρους που ενώ στην πέτρα έδειξαν ωραία στην φέτα του γεωδίου δεν μου άρεσαν και έτσι τις κάλυψα με γαλάζιο χρώμα τόσο όσο απλά να αχνοφαίνονται.

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα
Η τελική μορφή για τα γεώδια από πηλό

Και έφτασε η ώρα να πάρουν την τελική τους μορφή και αυτό έγινε με την προσθήκη διακοσμητικών κρυστάλλων και την βοήθεια διάφανης ρευστής κόλλας για την πέτρα γεώδιο. Έριξα αρκετή μέσα στην φωλιά της πέτρας και έβαλα μικρά λευκά διακοσμητικά κρυσταλλάκια και κάποια με μορφή καθρέφτη.

Την επόμενη ημέρα και αφού η κόλλα είχε στεγνώσει είδα πως ήταν πολύ λευκό όλο αυτό.  Έτσι χρησιμοποίησα λίγες σταγόνες από δύο μπλε μελάνια που έχω αγοράσει για τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες με το υγρό γυαλί και νομίζω πως η εμφάνιση της πέτρας άλλαξε εντελώς.

How to add crystals on faux geode stones

Για την φέτα χρησιμοποίησα άλλη μέθοδο, ένα πιστόλι θερμοκόλλησης και βότσαλα διακοσμητικά γυάλινα που αφού τα έσπασα μου έδωσαν κρύσταλλα μεγαλύτερου μεγέθους από αυτά που είχα.  Με το πιστόλι τα κόλλησα εσωτερικά του κύκλου της φέτας έτσι όπως θα εμφανίζονταν αν πραγματικά κόβαμε μία φέτα από ένα γεώδιο.

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα, πως να κολλήσω τα κρύσταλλα
Κατασκευή βάσης για την στήριξη 

Έχουμε φτάσει πια στο τέλος της κατασκευής και ήθελα να φτιάξω μία βάση για την φέτα γεώδιο για να μπορώ να την στηρίξω.  Θυμάσαι τις τρυπούλες που είχα δημιουργήσει ε;  Ένα κομμάτι ξύλου από τα πολλά που είναι σκραπ στην εταιρεία το έβαψα με ένα σπρέι σε μπρονζέ μεταλλικό και τελικά κάρφωσα ένα καρφί για να στερεωθεί η φέτα γιατί λόγω της εξωτερικής υφής το δεύτερο έπρεπε να μπει στραβά και δεν ήταν εύκολο.

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα, ξύλινη βάση για την στήριξη τους
Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα

Για να είμαι σίγουρη λοιπόν πως έχει στερεωθεί όσο πιο καλά γίνεται έβαλα με το πιστόλι και λίγο σιλικόνη εκεί που ήταν το καρφί και έτσι τώρα είναι εντελώς ασφαλισμένη.

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα πάνω σε ξύλινη βάση
Το τελικό αποτέλεσμα
Αυτά είναι λοιπόν τα faux γεώδια μου από πηλό και κρύσταλλα.
Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα

Σίγουρα η κατασκευή τους είχε αρκετές λεπτομέρειες που έπρεπε να σκεφτώ το τελικό όμως αποτέλεσμα με αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα

Τελικά όπως βλέπεις πρόσθεσα κάποια γαλάζια κρυσταλλάκια και στην εξωτερική πλευρά της πέτρας γεώδιο.  Ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής αλλά τώρα που το βλέπω νομίζω πως έκανα καλά!

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα
Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα
Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα
Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα

Πως σου φαίνονται λοιπόν οι πέτρες γεώδια μου από πηλό και κρύσταλλα;  Δεν ξέρω αν μοιάζουν με τα πραγματικά γιατί το μεγαλείο της φύσης δεν νομίζω πως μπορούμε να το μιμηθούμε επακριβώς. Εμένα βέβαια μου αρέσουν πολύ όχι γι αυτό που μοιάζουν αλλά γι αυτό που έκανα.

Τις αγαπώ τις κατασκευές μου ακόμη και τις αποτυχημένες!  ‘Όσο και αν ακούγεται εγωιστικό αυτό αν δεν αγαπάς αυτά που φτιάχνεις δεν πας παρακάτω.

Και μιας και μίλησα για παρακάτω, παρακάτω θα βρεις τις ημερομηνίες των αναρτήσεων που θα κάνουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.  Είμαι σίγουρη πως κάτι πολύ καλό έχουν να μας δείξουν γι αυτό δεν παραλείπουμε να τις επισκεφτούμε τις ημέρες που θα κάνουν ανάρτηση.

 • Χριστίνα από Art Decoration & Crafting …………………………………..  03/09/2018
 • Λαμπρινή από Lamprouka …………………………………………………… 04/09/2018
 • Κατερίνα & Λένα από VioletMimosa ……………………………………….  05/09/2018
 • Ελπίδα από Two Boys & Hope ……………………………………………….. 06/09/2018
 • Κική από Creative Moments  ………………………………………………..  07/09/2018
 • Ελεάνα από My home My memories ……………………………………….. 08/09/2018

Εύχομαι σε όλους μια υπέροχη ημέρα και εβδομάδα, καλό μήνα και καλή σχολική χρονιά για γονείς και παιδάκια!

Φιλάκια 😍👄

Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

35 thoughts on “Πέτρες γεώδια από πηλό και κρύσταλλα”

 1. Τέλειο! Που να το φανταστεί κανείς ότι είναι φτιαγμένο από πηλό Σαν αληθινές πέτρες μοιάζουν! Μπράβο Χριστίνα, είναι από αυτά τα πράγματα που σίγουρα θα δοκιμάσω να φτιάξω! Καλή αρχή στην δημιουργική μας ομάδα!

  Απάντηση
 2. Αυτό το γαλάζιο χρώμα που βγήκε στο τελικό αποτέλεσμα με ξετρέλανε! Φοβερή κατασκευή Χριστίνα που από ότη καταλαβαίνω θέλει τον χρόνο της και τη μαστοριά της!

  Απάντηση
  • Χρόνο θέλει μόνο και μόνο γιατί περιμένες να στεγνώσουν κάποια υλικά. Φαντασία θα το έλεγα εγώ περισσότερο και λιγότερο μαστοριά Κατερίνα μου!

   Απάντηση
 3. Αυτά μόνο μια Χριστίνα τα κάνει!!!! Εξαιρετικό project! Αν και δύσκολο για το χρόνο μου πια να καταπιαστώ με κάτι τέτοιο, ωστόσο με βάζεις σε σκέψεις … Καλή επιστροφή γλυκιά μου!!!

  Απάντηση
 4. Χαχαχαχαχ Ρένα μου σ ευχαριστώ. Όσο ο πηλός στέγνωνε για να αποφύγω τα βαριά ραγίσματα τον είχα καλύψει με χαρτί. Κάποια ελαφριά ραγίσματα όχι μόνο δεν μας πειράζουν αλλά νομίζω πως λειτουργούν και υπερ ως προς την εμφάνιση. Φιλιά κι από εμένα!

  Απάντηση
 5. Καλό μήνα …έστω και αργά Χριστίνα μου!! Αχ αυτές οι κατασκευές σου πάντα με ξεσηκώνουν και πάντα μου φαίνονται δύσκολες! Οι δημιουργίες σου είναι καταπληκτικές!! Τα γεώδιά σου είναι καταπληκτικά και τα χρώματά στους μου αρέσουν τόσο πολύ!!
  Φιλιά καλημέρας!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ Κική μου. Σε πληροφορώ πως δεν είναι καθόλου δύσκολες… είναι μέχρι να αρχίσεις και το ένα φέρνει το άλλο. Πολύ πιο εύκολες από το μαγείρεμα, πίστεψε με!!!

   Απάντηση
 6. Όπως πάντα υπέροχες και εντυπωσιακές οι κατασκευές σου Χριστίνα μου!
  Πανέμορφα χρώματα και ποσο ομορφα συνδύασες ολα τα υλικά!Μπραβο σου!
  Καλο μηνα και Καλο Φθινόπωρο!Πολλά φιλακια!

  Απάντηση
 7. Κοιτούσα και ξανακοιτούσα τις φωτογραφίες!
  Ούτε που ξέρω πόσες φορές ανεβοκατέβηκα για να τις χαζέψω!
  Τί χρώμα!!! Πόσο όμορφα! Πόσο φινετσάτα έργα!!
  Κορίτσι μου, υποκλίνομαι!
  Και σε φιλώ! Πολύυυ!
  ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ! Καλό Φθινόπωρο!

  Απάντηση
 8. Hi Christina! Wow!!! Love how your faux geodes turned out!!! About 10 years ago now, I took my daughter to Girl Scout camp and we picked rocks along a road collecting geodes. She still has hers unopened and I wonder if it has blue crystals inside. Will have to send her this so she can see how to make some faux ones.

  Thanks for the fun idea! Pinned to my Crafts and Sewing board for your readers,
  Hugs,
  Barb 🙂

  Απάντηση

Leave a Comment