Καπέλο λάμπας μεταμορφώνεται σαν δερμάτινο

Πως ένα απλό καπέλο λάμπας βάφτηκε με chalk paint by Annie Sloan και τώρα πια δείχνει σαν δερμάτινο. Οδηγίες για το πως να βάψεις ύφασμα με μπογιά κιμωλίας.

Σου το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ άλλη μία!

Ποτέ μην πεις πως κάτι που έφτιαξες μέσα στο σπίτι σου τελείωσε.  Ποτέ και τίποτα δεν τελειώνει και όλα επιδέχονται βελτίωση ή αλλαγή.  Ή όπως λένε οι φίλες μας οι Αμερικανίδες “A home is a work in progress”

Θυμάσαι όταν ζωγράφισα μια παλιά λάμπα που είχα, τον περασμένο Αύγουστο;  Αν δεν την έχεις δει μπορεί να την δεις στην ανάρτηση Η αναγέννηση μιας λάμπας.  Λοιπόν όταν ήρθε η ώρα να βάλω ένα καινούργιο καπέλο της έβαλα αυτό που βλέπεις στην φωτογραφία παρακάτω αλλά ήξερα πως δεν της ταίριαζε.  Το αφηρημένο σχέδιο που είχα ζωγραφίσει στην λάμπα θα ταίριαζε πολύ καλύτερα με ένα καπέλο σε σχήμα drum.  Είναι πιο μοντέρνο από την κλασσική γραμμή που έχει αυτό.

Abstract table lamp

Το καπέλο το drum το είχα απλά είχε λερωθεί σε αρκετά σημεία και στην απόπειρα μου να το καθαρίσω έγινε χειρότερα.

Πως αποφάσισα να βάψω το καπέλο λάμπας

Σκέφτηκα να το πετάξω και να πάω να αγοράσω ένα καινούργιο αλλά μετά θυμήθηκα αυτό που λέω συνέχεια “δεν πετάμε τίποτα” οπότε ήταν μονόδρομος η μεταμόρφωση του.

Βάφω με τα χρώματα της Annie Sloan πολλά χρόνια, από το 2010, πριν ακόμα αυτά έρθουν στην Ελλάδα.  Τα γνώρισα σε κάποια ταξίδια μου στην Αγγλία και τα έφερνα από εκεί.  Παρόλο όμως που τα χρησιμοποιώ σχεδόν μια δεκαετία ποτέ μα ποτέ δεν τα έχω χρησιμοποιήσει πάνω σε ύφασμα.  Ούτε καν για δοκιμή.

Old lampshade with spots

‘Εφτασε λοιπόν η ώρα να το δοκιμάσω και αυτό.  Τα χρώματα αυτά βάφουν και υφάσματα.  Είτε με την μέθοδο του εμβαπτίσματος είτε απ ευθείας πάνω σε ταπετσαρισμένα έπιπλα.

Εγώ σήμερα θα τα χρησιμοποιήσω για να βάψω το υφασμάτινο καπέλο της λάμπας.  Από αυτά που έχω διαβάσει λένε πως αν χρησιμοποιήσεις μόνο χρώμα το ύφασμα σου δίνει την εντύπωση του βελούδου μετά την βαφή του.  Αν όμως χρησιμοποιήσεις και κερί αρχίζει πια να δείχνει σαν δέρμα.

Το χρώμα που διάλεξα είναι το French Linen, ένα γλυκό γκρι που ταιριάζει και στο σώμα της λάμπας αλλά και γενικότερα στο χώρο μου.  Επειδή δεν πρόκειται για ταπετσαρία επίπλου όπου το χρώμα πρέπει να περάσει καλά στο ύφασμα κι αυτό γιατί τα υφάσματα ταπετσαρίας είναι χοντρά, η αναλογία που εγώ χρησιμοποίησα για το πρώτο χέρι είναι 50% νερό 50% χρώμα.

French linen Annie Sloan

Το πρώτο χέρι απλώθηκε με απίστευτη ευκολία και η καλυπτικότητα του ήταν άριστη 

Θα μπορούσα να μην έχω απλώσει δεύτερο χέρι χρώματος.  Το έκανα όμως γιατί συγχρόνως ήθελα να κάνω και μια “σκανδαλιά”

Πως να βάψεις ένα παλιό καπέλο λάμπας με μπογιά κιμωλίας

Η σκανδαλιά είναι πως ήθελα να “σπάσω” το χρώμα.  Να το κρακελάρω για να μπορέσει να μου δώσει τις ζάρες που κάνει το δέρμα.  Αν ήταν καρέκλα δεν θα χρειαζόταν να το κάνω εγώ θα γινόταν από μόνο του από το κάθισμα.

Την πρώτη φορά που χρησιμοποίησα αυτά τα χρώματα και επειδή δεν φημίζομαι για την υπομονή μου όταν δοκιμάζω κάτι καινούργιο, προκειμένου να στεγνώσει πιο γρήγορα το χρώμα είχα χρησιμοποιήσει ο φωστήρας καυτό αέρα με ένα πιστολάκι μαλλιών.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όπου το στρώμα του χρώματος ήταν παχύ να σπάσει από τον καυτό αέρα!

‘Ετσι και τώρα.  Πέρασα ένα δεύτερο χέρι στο καπέλο με μπόλικο χρώμα και αμέσως το στέγνωσα με τον καυτό αέρα και όπως βλέπεις εκεί που είναι τα βέλη το χρώμα έκανε ρωγμές.  Αυτό ήθελα!

Πως να βάψεις ένα παλιό καπέλο λάμπας με μπογιά κιμωλίας

Μόλις το χρώμα στέγνωσε εντελώς με κινήσεις γύρω-γύρω από την περίμετρο του καπέλου άπλωσα διάφανο κερί, το σκούπισα και αφού το απορρόφησε…

Πως να βάψεις ένα παλιό καπέλο λάμπας με μπογιά κιμωλίας

… Με κάθετες κινήσεις άπλωσα το λευκό κερί και το σκούπισα και αυτό.

Πως να βάψεις ένα παλιό καπέλο λάμπας με μπογιά κιμωλίας και να το κάνεις να μοιάζει δερμάτινο

Το παλιό καπέλο έχει αρχίσει και μοιάζει σαν δερμάτινο

Την επόμενη ημέρα με ένα καθαρό πανί πάλι έτριψα όσο πιο μαλακά μπορούσα απλά για να φέρω στην επιφάνεια την γυαλάδα που ήθελα.  Όπως βλέπεις στις φωτογραφίες παρακάτω το λευκό κερί κάθισε εκεί όπου η μπογιά είχε σπάσει και τόνισε αυτά τα σπασίματα κάνοντας ακόμη πιο αληθινό το εφέ του δέρματος.

Πως να βάψεις ένα παλιό καπέλο λάμπας με μπογιά κιμωλίας και να το κάνεις να μοιάζει δερμάτινο

Δεν ξέρω αν από τις φωτογραφίες μπορείς να καταλάβεις πόσο γυαλίζει αλλά πραγματικά είναι απίστευτο!

Πως να βάψεις ένα παλιό καπέλο λάμπας με μπογιά κιμωλίας και να το κάνεις να μοιάζει δερμάτινο
Πως να βάψεις ένα παλιό καπέλο λάμπας με μπογιά κιμωλίας και να το κάνεις να μοιάζει δερμάτινο
Πως να βάψεις ένα παλιό καπέλο λάμπας με μπογιά κιμωλίας και να το κάνεις να μοιάζει δερμάτινο

Ναι τώρα είμαι απόλυτα σίγουρη πως αυτό το καπέλο ταιριάζει στο συγκεκριμένο σώμα λάμπας

Faux leather lampshade diy
Pink ranunculus, abstract table lamp
Diy faux leather lampshade, pink flowers, black plate with gold snake

Και φυσικά όσοι ήρθαν σπίτι μου στην διάρκεια των γιορτών με ρωτούσαν : Δερμάτινο είναι;;;;  Που το βρήκες;;;;

Faux leather lampshade diy
Faux leather lampshade diy

Εγώ χαμογελούσα και τους είπα να κάνουν υπομονή και θα τους πω σε λίγες ημέρες που το βρήκα 😉

Faux leather lampshade diy

Εδώ βλέπεις την ίδια λάμπα με το καπέλο που είχε πριν και με αυτό που έχει τώρα.  Εσύ τι λες; Δεν της ταιριάζει καλύτερα το δεύτερο;

Classic silver lampshade vs diy faux leather lampshade
How to paint a fabric lampshade to look like leather | Οδηγίες για το πως να βάψεις ύφασμα με μπογιά κιμωλίας

‘Οπως μπορείς να καταλάβεις, αν με ξέρεις έστω και λίγο τώρα πια δεν θα αφήσω ύφασμα για ύφασμα ήσυχο.  Και επειδή η φετινή μου λίστα περιλαμβάνει αρκετές μεταμορφώσεις επίπλων και στο δικό μου σπίτι αλλά και σε σπίτια φίλων έχεις να δεις πολλά… ελπίζω!

Εύχομαι να έχετε μια υπέροχη ημέρα & μια εξίσου υπέροχη εβδομάδα

Φιλάκια ❤

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Latest Posts

Μαρμάρινο τραπεζάκι με μπρούτζινη βάση

How to totally transform a classic side table to a modern one | Πως ένα συνηθισμένο τραπέζι μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα μαρμάρινο τραπεζάκι με faux μάρμαρο από υγρό γυαλί και βάση που να δείχνει μπρούτζινη.

Παιδικά παιχνίδια, 12 ιδέες πως να γίνουν διακοσμητικά

Δώδεκα ιδέες πως τα παιδικά παιχνίδια μόλις τα παιδιά βαρεθούν να παίζουν μαζί τους μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως διακοσμητικά για το σπίτι μας

Εννέα tips για την μετάβαση από την γιορτινή διακόσμηση...

Εννέα tips για την μετάβαση από το ντεκόρ των γιορτών σε μία εξίσου λαμπερή χειμωνιάτικη διακόσμηση. Τι κάνω εγώ για...

Μοντέρνα τρίλιζα με πλαστικά ζωάκια

Αξιοποίησε τα πλαστικά ζωάκια-παιχνίδια των παιδιών φτιάχνοντας μια μοντέρνα τρίλιζα. Εκτός από ατελείωτο παιχνίδι είναι και ένα πρώτης τάξεως διακοσμητικό

Newsletter

Like us on Facebook

Follow us on Pinterest

Διαβάστε επίσης

44 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλή χρονιά αγαπημένη μου Χριστίνα!
  Σου εύχομαι να έχεις υγεία και όρεξη και διάθεση (ταυτόσημα είναι αυτά τα δυό αλλά ήθελα να το τονίσω) να μεταμορφώσεις ότι βρεθεί στο διάβα του χρόνου και να έχουμε τη χαρά να το απολαύσουμε στις εικόνες σου!
  ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΧΡΟΝΙΆ!!!!
  Εγινε υπέροχο!
  ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!Με αγάπη

 2. Φοβερή μεταμόρφωση!
  Ειμαι σίγουρη ότι θα δεινοπαθήσουν τα πάντα τώρα!
  Και φυσικά το άσπρο καπέλο θα γίνει κάτι άλλο.
  Τέλεισ Χριστίνα μου, φτιάχνε εσύ να μαθαίνουμε εμείς!
  Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά.

 3. Πράγματι μοιάζει με δερμα Χριστινα μου!Τελεια μεταμόρφωση και το άσπρο κερι το απογείωσε!!Θαυμαζω τις φοβερες ιδεες σου και το απίστευτο ταλεντο σου!!!
  Καλη και δημιουργική εβδομάδα σου εύχομαι! Πολλα φιλιά!!

 4. Χριστίνα πολλές ευχές για την πιο όμορφη χρονιά!
  Το φωτιστικό αναβαθμίστηκε αισθητά, και η αίσθηση που αφήνει όντως θυμίζει δέρμα και όχι απλό ύφασμα! Υπέροχη και η πρώτη φωτό!

 5. Τέλεια η μεταμόρφωση του καπέλου Χριστίνα μου και πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σου για το εφφέ δέρματος! Παρ'όλο που αγαπώ αυτό το στυλ καπέλου, η συγκεκριμένη λάμπα μου άρεσε λίγο περισσότερο με το πρώτο! Καλή συνέχεια με όμορφες δημιουργίες!

  • Το πρώτο καπέλο μόνο του είναι πολύ όμορφο… αν το έβλεπες από κοντά όμως θα καταλάβαινες είμαι σίγουρη πως στην όλη εμφάνιση κάτι "κλωτσάει". Κι αυτό γιατί το καπέλο που φορούσε η λάμπα ταίριαζε καλύτερα σε ένα πιο κλασσικό σχέδιο Μαριάννα μου

 6. ενταξει…τα μεγάλα πνεύματα!!!! απο προχθες ασχολουμαι με μια μικρη λαμπα ίδιου τυπου για το δωμάτιο των παιδιών και είμαι στη φάση να πειράξω το καπέλο! δεν είχα σκεφτεί να το βάψω βεβαια… αλλα μου αρεσε η ιδεα!

 7. Χριστίνα καλή χρονιά! μου φαίνεται απίστευτο το αποτέλεσμα και είμαι σίγουρη ότι από κοντά θα είναι ακόμα πιο ωραίο! Λες να το δοκιμάσω σε κανένα τζην??? που τα βρίσκεις τα χρώματα, υπάρχει μήπως κάποιο eshop?

 8. Έχω κι εγώ ένα καπέλο… Το έχω και κάθεται! Λες βρε Χριστινάκι να το τολμήσω! Το δικό σου έγινε απίθανο και ταιριάζει απίθανα τώρα μέ το χώρο! Πραγματικά Amazig job!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here