Αναβάθμιση σε ένα παλιό αλλά κομψό φωτιστικό

Πως να κάνεις μία αναβάθμιση ή μεταμόρφωση σε ένα παλιό φωτιστικό που δεν σου αρέσει πια αλλά είναι κομψό και λυπάσαι να το πετάξεις.

Όταν έχεις ένα παλιό και ξεπερασμένο αντικείμενο δεν το πετάς. Το αναβαθμίζεις, το φρεσκάρεις και εξακολουθεί να είναι δικό σου για πολλά χρόνια ακόμη.

Πριν όμως σου περιγράψω πως έφτιαξα το φωτιστικό να σου πω για την ομάδα μας στο Facebook όπου μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος πατώντας πάνω στις Ιδέες διακόσμησης – Φτιάχνω τα πάντα για το σπίτι. Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες!

Κι έτσι μέσα στην ντάλα του καλοκαιριού και με τους περισσότερους να βρίσκονται σε παραλίες εγώ συνεχίζω το ταξίδι μου σε αυτό που μου αρέσει να κάνω.  Και είναι αυτό που με μαθαίνει καθημερινά καινούργια πράγματα αλλά με κάνει επίσης να νιώθω και δημιουργική.
Η σημερινή μεταμόρφωση – αναβάθμιση αφορά ένα παλιό κομψό φωτιστικό. Είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από μπρούτζο που σίγουρα όταν ήταν καινούργιο ομόρφαινε τον χώρο που βρισκόταν.
Μια φίλη που το είχε στην κατοχή της με ρώτησε αν σώζεται και αν μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξει λίγο η εμφάνιση του.  Φυσικά και σώζεται της απάντησα και ξεκίνησα να σκέφτομαι πως θα του αλλάξω εμφάνιση αλλά να μπορεί ακόμη να είναι κομψό.
Old mid-century light fixture

Ολική αναβάθμιση παλιού φωτιστικού

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση του ήταν τραγική.  Τα περισσότερα μπρούτζινα μέρη του ήταν οξειδωμένα και το ηλεκτρολογικό του μέρος εντελώς κατεστραμμένο και ξεπερασμένο.  Αν δηλαδή δεν άλλαζα τίποτα στην εμφάνιση του σίγουρα θα έπρεπε να αλλάξω τα ηλεκτρολογικά του.  Με λίγα λόγια ήταν επικίνδυνο να εγκατασταθεί έτσι.
Βάζοντας το πάνω στον πάγκο όπου συνήθως δουλεύω τα μικρότερου μεγέθους αντικείμενα, το διέλυσα.  Και για να μπορέσω να το βάψω πιο εύκολα αλλά και για να περαστούν καινούργια καλώδια και ντουί.  Τα μόνα που δεν χρησιμοποίησα από τα μέρη του φωτιστικού που βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία είναι τα κρύσταλλα – λουλούδια που έμπαιναν στο σημείο που βρίσκεται το ντουί.
Αναβάθμιση σε ένα παλιό αλλά κομψό φωτιστικό

Για το κυρίως μέρος του φωτιστικού διάλεξα ένα λευκό γυαλιστερό χρώμα σε σπρέι.

How to upgrade an old mid-century light fixture

Για τα μεταλλικά του στοιχεία που πριν ήταν χρυσά, χρησιμοποίησα μαύρο γυαλιστερό χρώμα πάλι σε σπρέι.

Αναβάθμιση παλιού φωτιστικού, βάψιμο με σπρέι

Σίγουρα ο συνδυασμός λευκού-μαύρου είναι από τους πιο ασφαλείς και κομψούς.  Με ξέρεις όμως εμένα, θέλω τα αντικείμενα που βγαίνουν από τα χέρια μου να έχουν και μια τσαχπινιά πάνω τους.

Κι έτσι θυμήθηκα ένα σπρέι που είχα χρησιμοποιήσει όταν έφτιαχνα τα κουτιά αποθήκευσης για το γραφείο μου που σου δίνει την εντύπωση του marble effect.

Αν θέλεις να δεις τα κουτιά η ανάρτηση έχει τίτλο Κουτιά αποθήκευσης με στυλ

Αναβάθμιση σε ένα παλιό αλλά κομψό φωτιστικό

Εμένα περισσότερο με ιστός αράχνης μου μοιάζει και λιγότερο με νερά μαρμάρου αλλά και πάλι είναι ότι πρέπει για να σπάσει την μονοτονία του λευκού.

Αναβάθμιση φωτιστικού, εφέ μαρμάρου

Τα χρώματα στέγνωσαν και προχώρησα στην συναρμολόγηση του και μαζί και στην εγκατάσταση των ηλεκτρικών του.

Αναβάθμιση φωτιστικού, εφέ μαρμάρου σε άσπρο και μαύρο χρώμα
Αναβάθμιση φωτιστικού, εφέ μαρμάρου σε άσπρο και μαύρο χρώμα

Και νάτο κρεμασμένο στον χώρο του γραφείου της φίλης μου.

Αναβάθμιση φωτιστικού, εφέ μαρμάρου σε άσπρο και μαύρο χρώμα

Απλό, κομψό και χωρίς να χάσει την κλασσική του ομορφιά.

Αναβάθμιση φωτιστικού, εφέ μαρμάρου σε άσπρο και μαύρο χρώμα

Όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες επειδή είχα υπολογίσει πως θα το κρεμάσουμε στο γραφείο της φίλης μου επέλεξα λαμπτήρες led. Κι αυτό για να υπάρχει καθαρό και ξεκούραστο φως γιατί πρόκειται για χώρο εργασίας.  Επίσης το καλώδιο που χρησιμοποίησα είναι διάφανο για να είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατο στο μάτι.

Αναβάθμιση φωτιστικού, εφέ μαρμάρου σε άσπρο και μαύρο χρώμα
Αναβάθμιση σε ένα παλιό αλλά κομψό φωτιστικό
Πως να κάνεις μία αναβάθμιση ή μεταμόρφωση σε ένα παλιό φωτιστικό που δεν σου αρέσει πια αλλά είναι κομψό και λυπάσαι να το πετάξεις | How to upgrade an old light fixture

Άλλη μια μεταμόρφωση – αναβάθμιση έφτασε στο τέλος της και άρεσε και πολύ στην φίλη που με εμπιστεύτηκε.  Κι εγώ θα σου θυμίσω για άλλη μια φορά να μη πετάς ακόμη και αυτά που σου φαίνονται πως δεν επιδέχονται καμία βελτίωση.  Προσπάθησε να τα αλλάξεις και να τα κάνεις να φαίνονται σαν καινούργια.  Δεν συγκρίνεται με τίποτα η χαρά του να βλέπεις τις αναμνήσεις που έχεις από παλιά αντικείμενα να παίρνουν καινούργια ζωή.

Σας εύχομαι μια υπέροχη ημέρα, να περνάτε τέλεια όπου και αν βρίσκεστε και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν αύριο!

Φιλάκια 😍

Αναβάθμιση σε ένα παλιό αλλά κομψό φωτιστικό

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

12 thoughts on “Αναβάθμιση σε ένα παλιό αλλά κομψό φωτιστικό”

  1. Καλησπέρα Χριστίνα… έχεις δίκιο αλλά για να μπορέσει κανείς να κάνει έτσι ένα παλιό φωτιστικό πρέπει να έχει και το ταλέντο σου και σίγουρα να διαβάζει τα ποστ σου! 🙂 Το έκανες τέλειο… σίγουρα το ευχαριστήθηκε η φίλη σου! Χρόνια πολλά για αύριο!!
    Φιλιά!

    Απάντηση
  2. Απίστευτη η αλλαγή, έγινε τέλειο! Γειά στα χέρια σου!
    Καλή, δημιουργική συνέχεια Χριστίνα μου και Χρόνια πολλά! Φιλάκια!

    Απάντηση

Leave a Comment