Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να μοιάζει πέτρινο

Βήμα-βήμα η κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να το κάνεις να μοιάζει σαν πέτρινο. Υλικά, εργαλεία και αναλυτικές οδηγίες για να το φτιάξεις κι εσύ αν το σπίτι σου δεν διαθέτει τζάκι.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που ασχολούμαι με την κατασκευή τζακιού. Η αρχή έγινε στο προηγούμενο μας σπίτι όταν αγοράζοντας μία ξύλινη κονσόλα τζακιού την μετέτρεψα και την έβαψα να μοιάζει σαν μάρμαρο. Αν είσαι καινούργιος εδώ μπορείς να τα δεις όλα στην ανάρτηση Faux μάρμαρο για το τζάκι στο σπίτι μας .

Από τότε περασαν πέντε χρόνια. Το στυλ άλλαξε, τα γούστα μου άλλαξαν, αλλάξαμε και σπίτι. Το τζάκι της παρακάτω φωτογραφίας μας έκανε συντροφιά μέχρι πριν λίγες μέρες.

DIY faux marble fireplace

Ήταν πια ώρα να αναμετρηθώ για τα καλά με μένα. Ενώ την προηγούμενη φορά αγόρασα το ξύλινο τζάκι και μετά το έβαψα όπως ήθελα, αυτή τη φορά θα έκανα τη κατασκευή του από την αρχή.

Εκτός αυτού ήθελα αυτή η κατασκευή πέρα από τον διακοσμητικό της χαρακτήρα να είναι και χρηστική, θα δεις παρακάτω το γιατί.

Γι αυτό και η ανάρτηση θα χωριστεί σε δύο μέρη:

 • Την κατασκευή του τζακιού από ξύλο mdf, υλικά και εργαλεία που χρησιμοποίησα &
 • Το βάψιμο όλης της κατασκευής με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει σαν πέτρινο, χρώματα και υλικά

Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο: Υλικά και εργαλεία

Mdf19mm
ΒίδεςΔιάφορα μεγέθη
ΕργαλείαΕπαναφορτιζόμενο τρυπάνι και κατσαβίδι
ΔιακοσμητικάΞύλινα πηχάκια
ΕπιπλέονΣτόκο και γυαλόχαρτα

Για την ξύλινη κατασκευή χρησιμοποίησα mdf ξύλο σε πάχος 19mm. Ξέροντας πως ακριβώς θέλω την εμφάνιση του και υπολογίζοντας τις διαστάσεις του έβγαλα τα κομμάτια που χρειάζομαι. Φυσικά και σε τι διαστάσεις θα είναι αυτά τα κομμάτια αφού προορίζονται για διαφορετικά μέρη του τζακιού.

Στην αποθήκη ξυλείας που αγόρασα το mdf ξύλο μου έκοψαν τα κομμάτια στις διαστάσεις που ήθελα.

MDF κομμάτια ξύλου για κατασκευή τζακιού

Από εκεί και πέρα είναι σαν να φτιάχνεις ένα παζλ. Έχοντας κατά νου πως ήθελα να είναι η κατασκευή τζακιού το μόνο που είχα να κάνω είναι να αρχίσω να βιδώνω. Μιλάμε όμως για πολλές βίδες όχι αστεία.

Η κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο ξεκίνησε τον Μάρτιο. Όπως βλέπεις στη παρακάτω φωτογραφία που βιδώνω φοράω πουλόβερ. Τέλος Μαρτίου μου ήρθε ένας απρόσκλητος και επώδυνος επισκέπτης. Έρπης ζωστήρας το όνομα του. Η κατασκευή σταμάτησε και ευελπιστούσα πως το πολύ σε ένα μήνα θα συνέχιζα. Με το που έφυγε ο πρώτος επισκέπτης ήρθε ένας δεύτερος ακόμη πιο επώδυνος από τον πρώτο ο οποίος μου έχει “κατσικωθεί” μέχρι σήμερα. Μεθερπητική νευραλγία το όνομα του και ψάξε να δεις πόσο κακός είναι.

Θα μου πεις γιατί στα λέω όλα αυτά τώρα. Ε! Μη με πεις και ακαμάτρα …

Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να μοιάζει πέτρινο

Στα μέσα του Μάη ξεκίνησα και πάλι την κατασκευή.

Ναι με πόνους αλλά δεν θα με νικήσει αυτό εγώ θα επικρατήσω! Είχε αρχίσει πια να σχηματίζεται η κατασκευή. Εδώ πρέπει να σου πω πως το τζάκι είναι αρκετά ψηλό. Μαζί με τη βάση είναι περίπου στο 1,65μ.

Συναρμολόγηση ξύλινων μερών τζακιού

Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπεις πως σχημάτισα το πάνω μέρος του τζακιού. Τα μικρά κομμάτια του ξύλου που βλέπεις είναι για να συνδέσουν εσωτερικά και μεταξύ τους την πάνω με την κάτω επιφάνεια. Κάπως έτσι έγινε και με τη βάση του τζακιού.

Κατασκευή τζακιού από mdf και πως να το κάνεις να μοιάζει πέτρινο

Θέλοντας να δώσω μια πιο ρεαλιστική μορφή στο τζάκι μου πρόσθεσα στο πάνω μέρος αυτά τα πηχάκια που ο ρόλος τους είναι καθαρά διακοσμητικός.

Έτσι όταν βαφτεί σαν πέτρινο να πλησιάζει όσο το δυνατόν την εικόνα ενός πραγματικού τζακιού.

Πως να κατασκευάσεις ένα ξύλινο τζάκι

Πριν προχωρήσω έστησα την κατασκευή από mdf ξύλο για να δω πως δείχνει. Γιατί άλλο τα χαρτιά και άλλο η πραγματικότητα. Εκεί λοιπόν είδα πως τα “πόδια” του τζακιού είναι αρκετά ψηλότερα από ότι τα περίμενα. Τα έκοψα λοιπόν γύρω στους 15 πόντους και τώρα έδειχναν πολύ πιο αρμονικά ως προς το σύνολο της κατασκευής.

Πως να κατασκευάσεις ένα ξύλινο τζάκι, σκελετός τζακιού

Φινίρισμα ξύλινης κατασκευής

Ένα πράγμα που απεχθάνομαι στις ξύλινες κατασκευές είναι το στοκάρισμα!

Κι εδώ μιλάμε για πολύ στοκάρισμα. Η κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο προυπόθετε αρκετές δεκάδες βίδες που δημιούργησαν τις αντίστοιχες τρύπες πάνω στο ξύλο.

Πως να φτιάξεις ένα ξύλινο τζάκι, στοκάρισμα

Πρόσεξα πολύ το στοκάρισμα στις γωνίες γιατί όπως θα δεις όταν όλο αυτό τελειώσει παίζουν σημαντικό ρόλο στην συνολική εμφάνιση της κατασκευής. Και φυσικά μετά το στοκάρισμα έρχεται το τρίψιμο. Χρησιμοποίησα διαφορετικά νούμερα γυαλόχαρτα για να μπορέσω να έχω μία λεία επιφάνεια

Πως να φτιάξεις ένα ξύλινο τζάκι, στοκάρισμα

Σου είπα στην αρχή πως το ξύλινο τζάκι δεν θα έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά και χρηστικό. Και το εννοούσα! Πριν προχωρήσω στο βάψιμο ετοίμασα την υποδομή για να κρατήσει ένα ηλεκτρικό τζάκι.

Ναι όπως το γράφω! Αφού το φτιάχνω που το φτιάχνω γιατί να μην το εκμεταλλευτώ;

Πως να προσαρμόσεις πάνω στη ξύλινη κατασκευή το ηλεκτρικό τζάκι

Τελευταία προσθήκη πάνω στην κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο είναι η διακοσμητική κορνίζα που πρόσθεσα γύρω από το άνοιγμα του.

Τοποθέτηση κορνίζας στο άνοιγμα του τζακιού

Βάψιμο τζακιού υλικά, εργαλεία

 • Χρώμα κιμωλίας TITANLUX σε απόχρωση GRIS FRANCES
 • Χρώμα κιμωλίας TITANLUX σε απόχρωση ARENA
 • Άμμος
 • Πινέλα
 • Σφουγγάρι
 • Βερνίκι Polyvine ματ

Τα χρώματα κιμωλίας και το βερνίκι είναι από την εταιρεία Θεολόγος Σμυρνιόπουλος ΑΕ .

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ χρώμα κιμωλίας της συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό που έχω να πω είναι πως έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη.

Η τεχνοτροπία που βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποτέλεσμα της ανάμειξης του χρώματος κιμωλίας με άμμο. Μην εκπλήσσεσαι είναι τόσο απλό!

Διαδικασία βαψίματος – Πως το τζάκι θα δείχνει πέτρινο

Πέρασα ένα χέρι όλη την κατασκευή με το χρώμα Gris Frances. Στο δεύτερο χέρι έβαλα 3 κουταλιές της σούπας άμμο στις 10 κουταλιές σούπας χρώμα. Το ανακάτεψα καλά και με ταμποναριστές κινήσεις με το πινέλο έβαλα πάνω σε όλη την κατασκευή τζακιού.

Αν και το μείγμα ήταν αρκετά παχύρευστο λόγω ζέστης στέγνωσε μέσα σε λίγες ώρες.

Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να το κάνεις να μοιάζει πέτρινο με χρώμα κιμωλίας και άμμο

Για να μπορέσει όμως όλη αυτή η υφή να γίνει 3D, να ξεχωρίζει δηλαδή έπρεπε να τονιστεί με ένα χρώμα ανοιχτότερο από το πρώτο. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποίησα το TITANLUX Arena, που σαν απόχρωση είναι περίπου γκρεζ (γκρι+μπεζ).

Αυτή την φορά την εφαρμογή του χρώματος την έκανα με ένα σφουγγάρι αλλά με ταμποναριστές κινήσεις και πάλι.

Εφε πέτρας πάνω σε ξύλο, drywash με σφουγγάρι και χρώμα

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ!

Για να δείχνει η κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο πραγματικά σαν πέτρινο τζάκι θέλει κάτι παραπάνω. Αν παρατηρήσεις την πέτρα εκτός από το χώμα που μπορεί να έχει υπάρχουν πάνω της και κάποιοι κόκκοι πέτρας ή χώματος πολύ πιο έντονοι. Κι αφού λέω πως φτιάχνω πέτρινο τζάκι η μίμηση του υλικού πρέπει να είναι όσο πιο πετυχημένη γίνεται.

Για τον λόγο αυτό έβαλα μέσα στο βερνίκι μία γενναία ποσότητα μαύρης άμμου.

Εφέ πέτρας πάνω σε ξύλο με βερνίκι και μαύρη άμμο

Η αριστερή φωτογραφία είναι χωρίς βερνίκι. Η δεξιά φωτογραφία είναι μετά που στέγνωσε το βερνίκι και βλέπεις πως η μαύρη άμμος πήγε και κάθισε πάνω στην επιφάνεια. Για μένα το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό. Εσύ τι λες;

Πριν και μετά από εφαρμογή βερνικιού με άμμο

Ξέχασα να σου πω πως πριν το βερνίκι πέρασα όλες τις ακμές της κατασκευής με το χρώμα Arena. Δημιούργησε έτσι αυτά τα ανοιχτόχρωμα σημεία έτσι όπως γίνονται πάνω σε μία πέτρα με το πέρασμα του χρόνου.

Λεπτομέρειες κατασκευής τζακιού με εφέ πέτρας

Φωτογραφίες του τζακιού μέσα από το σαλόνι μας

Και έφτασε πια η στιγμή να φωτογραφίσω το πέτρινο τζάκι μας στην θέση του. Θα θυμάσσι και από την ανάρτηση Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ είχα αφήσει στη μέση του σαλονιού ένα κενό σημείο. Δεν είχα βάλει δηλαδή ξύλινα προφίλ. Σε αυτό το σημείο μπήκε το τζάκι!

Λεπτομέρειες κατασκευής τζακιού με εφέ πέτρας

Σου το έχω ξαναπεί πως η καλύτερη στιγμή για μένα όταν φτιάχνω κάτι είναι οι φωτογραφίες της κατασκευής μέσα στο χώρο μας. Το πως θα το εντάξω ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα ή έπιπλα. Κοινώς το styling όπως θα έλεγαν και στο χωριό μου.

Κατασκευή τζακιού από ξύλο mdf βαμμένο να μοιάζει πέτρινο, ανθοδοχεία με κλαδιά ελιάς

Στις κοντινές φωτογραφίες φαίνεται καθαρά όλη η υφή που έχει δημιουργηθεί πάνω στη ξύλινη επιφάνεια. Πραγματικά δεν μπορώ να στο περιγράψω αλλά είναι πολύ πειστική η εμφάνιση του σαν πέτρινο.

Εκτός από την εμφάνιση το νιώθεις και σαν πέτρινο. Η άμμος που είναι και αυτή οικοδομικό υλικό ήρθε και ενώθηκε με το χρώμα κιμωλίας και δημιούργησε το πιο στιβαρό αποτέλεσμα που μπορείς να φανταστείς.

Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο, εφέ πέτρας, μαύρα κηροπήγια

Ο καθρέφτης που είχα πάνω από το προηγούμενο ψεύτικο τζάκι δεν ταιριαζε με αυτό. Έτσι έφτιαξα έναν καινούργιο. Ναι εγώ τον έφτιαξα και αυτόν, θα σου πω λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση.

Faux πέτρινο τζάκι diy στο σαλόνι

Μια γενική φωτογραφία του χώρου σου δείχνει πως η διάταξη των επίπλων άλλαξε εντελώς.

Πέτρινο τζάκι diy στο σαλόνι

Και πως να μην αλλάξει βέβαια αφού τοποθετώντας το τζάκι στη μέση του τοίχου οριοθετείς τον υπόλοιπο χώρο.

Faux πέτρινο τζάκι diy στο σαλόνι

Θέλεις να το δούμε και σε λειτουργία;

Τις παρακάτω φωτογραφίες τις τράβηξα βράδυ για να μπορέσεις να δεις καλύτερα τις τεχνητές φλόγες που δημιουργούνται με το άναμμα του τζακιού.

Φυσικά και έχω μεριμνήσει να μονώσω το πίσω μέρος της κατασκευής τζακιού για να βγαίνει καλύτερα η θερμότητα μπροστά. Έτσι εξασφάλισα την μέγιστη απόδοση.

Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να το κάνεις να μοιάζει πέτρινο, ηλεκτρικό τζάκι

Έχω ενθουσιαστεί πραγματικά με το αποτέλεσμα. Το τζάκι μας δεν θα είναι μόνο διακοσμητικό αλλά θα μας δίνει ότι ακριβώς δίνει και ένα αληθινό τζάκι. Ζεστασιά και θαλπωρή.

Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να το κάνεις να μοιάζει πέτρινο, ηλεκτρικό τζάκι

Δες τις σκιές που δημιουργούνται πάνω στο εφέ πέτρας! Έχω ενθουσιαστεί γιατί είναι τόσο μα τόσο ρεαλιστική η εικόνα!

Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να το κάνεις να μοιάζει πέτρινο, ηλεκτρικό τζάκι αναμμένο

Συχνές Ερωτήσεις για την κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να μοιάζει πέτρινο

Τι υλικά χρειάζονται για την κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο;

Ξύλο mdf κομμένο στις επιθυμητές διαστάσεις, ξύλινα διακοσμητικά πηχάκια, βίδες, στόκος, χρώμα για το βάψιμο του.

Πως να κάνω ένα τζάκι από mdf να μοιάζει πέτρινο;

Με χρώμα της επιλογής μας προσθέτοντας σε αυτό άμμο για έξτρα υφή.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο;

Δεν είναι μία δύσκολη κατασκευή. Απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις κατασκευής με απλά εργαλεία και μαζί με το βάψιμο του χρειάζονται περίπου 30 ώρες εργασίας.

Τι πρέπει να αποφύγω κατά την διάρκεια της κατασκευής τζακιού από mdf ξύλο;

Θα πρέπει να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλο με μικρότερο πάχος γιατί τότε δεν θα έχουμε μία στιβαρή κατασκευή.

pin-this-for-later

Αν θέλεις να κάνεις και εσύ μια παρόμοια κατασκευή μπορείς να αποθηκέυσεις κάνοντας Pin την παρακάτω εικόνα στο λογαριασμό σου στο Pinterest. Μπορείς αν θέλεις να με ακολουθήσεις πατώντας πάνω στη λέξη Pinterest  για να δεις τι αποθηκεύω κι εγώ.

Faux stone fireplace diy

Δεν ξέρω πως θα σου φανεί εσένα αυτή η κατασκευή αλλά εγώ νομίζω πως θα μείνει στο μυαλό μου και στο blog μου σαν μία από τις πιο αγαπημένες μου αλλά και τις πιο ολοκληρωμένες.

Για πες μου την γνώμη σου; Ποιο από τα δύο τζάκια σου αρέσει περισσότερο; Αυτό που είχα πριν ή αυτό που έφτιαξα τώρα;

  Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να μοιάζει πέτρινο

  Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
  Κάνε εγγραφή στο Google News.
  Κάνε subscribe στο YouTube.
  Ακολούθησε μας στο Facebook.
  Ακολούθησε μας στο Twitter.

  Photo of author
  Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

  Διάβασε Επίσης

  4 thoughts on “Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να μοιάζει πέτρινο”

  Leave a Comment