Μεταμόρφωση επίπλων: Η ομορφιά του φυσικού ξύλου

Μια μεταμόρφωση επίπλων δεν είναι απαραίτητο να γίνει με χρώμα. ‘Ενα γερό κι ας έχει ατέλειες ξύλο, μπορεί να δείξει τέλειο στο φυσικό του χρώμα.

Υπάρχουν έπιπλα καινούργια ή παλιά που το μόνο που χρειάζονται για να αναδειχθεί η ομορφιά τους είναι να μείνουν γυμνά από χρώματα ή βερνίκια.

Και ναι στο λέω εγώ αυτό που έχω βάψει άπειρα κομμάτια δικά μου ή φίλων και που σίγουρα θα βάψω και άλλα στο μέλλον. Στο χώρο μας υπάρχουν και βαμμένα έπιπλα και έπιπλα με βερνίκι και πρόσφατα πρόσθεσα και κομμάτια στη φυσική τους απόχρωση.

Αυτό το mix & match μπορεί να σου φανεί περίεργο όμως η ζεστασιά του γυμνού ξύλου τα αγκαλιάζει και τα ενοποιεί όλα. Πάντα είχα κατά νου τα έπιπλα μου να μη μοιάζουν με έπιπλα που υπάρχουν σε πολλά σπίτια. Κι έτσι προχωρούσα και συμπλήρωνα το σκηνικό σπίτι μας είτε με παλιά κομμάτια που αγόραζα σε μαγαζιά με αντίκες είτε με παλιά οικογενειακά κομμάτια. Ότι καινούργιο έχει μπει αυτά τα χρόνια στο σπίτι μας βάφτηκε!!! Για να μη μοιάζει με κανένα άλλο.

Και ήρθε η ώρα που το φυσικό ξύλο μου χτύπησε την πόρτα. Έβλεπα παντού κομμάτια σε φυσικούς τόνους και το μόνο που είχαν πάνω τους ήταν άχρωμο βερνίκι για προστασία.

Ξεκίνησα που λέτε μια μίνι ανακαίνιση στο σαλόνι και έχει γίνει τόσο maxi πιο maxi δεν γίνεται!!! Μέρος αυτής της ανακαίνισης ήταν και η Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ αλλά και τα Διακοσμητικά βάζα: Αλλαγή χρώματος και στυλ . Και ερχόμαστε τώρα στα έπιπλα ….

Μεταμόρφωση επίπλων, αφήνοντας το ξύλο στο φυσικό του χρώμα

Σήμερα θα σου δείξω πως άλλαξαν εμφάνιση όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία διαφορετικά έπιπλα και επανήλθαν στο φυσικό χρώμα του ξύλου τους.

1.Τραπεζάκι με μαρκετερί

Η πρώτη μεταμόρφωση επίπλων αφορά ένα πολυγωνικό τραπεζάκι. Αυτό το τραπεζάκι το έχεις δει πολλές φορές στις φωτογραφίες από το σπίτι μου. Είναι πολύ παλιό και είναι αγορασμένο από κατάστημα με αντίκες στον Πειραιά. Όπως και τα περισσότερα από τα παλιά έπιπλα που έχω.

Μεταμόρφωση επίπλων, πολυγωνικό τραπεζάκι

Αυτό που ίσως δεν έχεις παρατηρήσει είναι η πολύ όμορφη μαρκετερί που έχει στην επιφάνεια του.

Πολυγωνικό τραπεζάκι σαλονιού με μαρκετερί

Όμως πραγματικά έχω κουραστεί από όλα αυτά τα πορτοκαλοκαφέ βερνίκια. Να μου πεις και θα συμφωνήσω πως τότε που φτιάχτηκε αυτό το τραπέζι δεν υπήρχε και κάτι άλλο να κυκλοφορεί. Έτσι αποφάσισα όχι φυσικά να το βάψω και να καλύψω το όμορφο σχέδιο αλλά απλά να αφαιρέσω τα βερνίκια με πολύ και προσεκτικό τρίψιμο. Προσεκτικό για να μη χαλάσω το σχέδιο της επιφάνειας.

Τραπεζάκι σαλονιού με σκούρο βερνίκι
Λεπτομέρεια από μαρκετερί τραπεζιού

Μπορεί πολλοί να διαφωνήσουν με αυτή μου την απόφαση και την μεταμόρφωση επίπλων αλλά ξέρετε πως “όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος”! Ομολογώ τελικά πως δεν ήταν μιά εύκολη δουλειά. Παλιά όταν φτιαχνόντουσαν τα έπιπλα επειδή δεν υπήρχαν βερνίκια τα περνούσαν με μία ουσία που λέγεται γομαλάκα. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται και σήμερα και ειδικά στην αγιογραφία.

Τι είναι η γομαλάκα;

Η γομαλάκα είναι μια πολύ γνωστή ζωϊκή ρητίνη εντελώς ακίνδυνη. Παράγεται από το έντομο λάκκα λακκοφόρους ένα είδος κολεόπτερου που εκκρίνει μία προστατευτική ουσία στα κλαδιά των δένδρων που κατοικεί, στα δάση της Ινδονησίας, Ινδίας, Ταυλάνδης. Λέγεται ότι για την παραγωγή 1 κιλού γομαλάκας απαιτούνται 200,000 με 300,000 έντομα. Είναι υλικό με πολύ μεγάλες αντοχές και λειτουργεί ως μονωτικό αδιαπέραστο αντικαθιστώντας τα συνθετικά μονωτικά βερνίκια.

Στη συνέχεια πιθανόν να περάστηκε και με άλλα στρώματα βερνικιού και όλο αυτό έγινε ένα με το ξύλο. Το τρίψιμο το έκανα σε δύο φάσεις. Με τριβείο την επιφάνεια του τραπεζιού και με διάφορα νούμερα γυαλόχαρτα το πόδι.

Υπήρχαν σημεία στο πόδι που το λούστρο δεν έβγαινε με τίποτα αλλά δεν με πειράζει γιατί στην τελική του εικόνα αυτό χαρίζει πολύ στο έπιπλο.

Αφαίρεση βερνικιών με τριβείο

Η επιφάνεια του τραπεζιού λόγω της μαρκετερί ήταν μάλλον φτιαγμένη από διαφορετικά είδη ξύλου. Σε κάποια σημεία τα στρώματα από τα βερνίκια είχαν χρωματίσει το ξύλο και έτσι αυτό δεν ξάσπριζε όσο το ήθελα. Την κατάσταση ήρθε να τη σώσει το λευκό κερί σε υγρή μορφή της Polyvine από Θεολόγος Σμυρνιόπουλος ΑΕ .

Λευκό βερνίκι πάνω σε ξύλινο τραπέζι

Εκτός από την προστασία που προσφέρει το βερνίκι στην επιφάνεια ενός τραπεζιού ενοποίησε λίγο και τα χρώματα των ξύλων. Κι έτσι είχα το αποτέλεσμα που ήθελα.

Μεταμόρφωση επίπλων, τραπεζάκι μαρκετερί σε φυσικό χρώμα ξύλου

2.Σεκρετέρ αντίκα

Η δεύτερη μεταμόρφωση επίπλων αφορά το σεκρετέρ της φωτογραφίας. Πριν αρκετά χρόνια αυτό το σεκρετέρ το χρησιμοποιούσα σαν μπαρ στο σπίτι μας.

Σεκρετέρ αντίκα σε ρόλο μπαρ

Εκτός από το σκοτεινό του χρώμα ο χρόνος είχε αρχίσει να δείχνει έντονα σημάδια πάνω του. Τα βερνίκια ξέφτιζαν και το έπιπλο είχε την εικόνα της εγκατάλειψης.

Αυτή τη φορά όμως δεν το έτριψα εγώ. Ήμουν σίγουρη από τα κομμάτια λούστρου που ξέφτιζαν πως όσο και να έτριβα δεν θα μπορούσα να το φτάσω στην αρχική του μορφή. Ακόμη κι αν προσπαθούσα χρησιμοποιώντας remover.

Την αμμοβολή επίπλων την έχεις ακουστά;

Με την βοήθεια της άμμου και ειδικά μηχανήματα “χτυπάνε” το έπιπλο και το καθαρίζουν και αφαιρούν χρώματα και βερνίκια. Σου παραδίδουν το έπιπλο έτσι όπως ξεκίνησε. Στο φυσικό του χρώμα.

Σεκρετέρ αντίκα με φθορές στην εμφάνιση του

3.Μεταμόρφωση ξύλινου τραπεζιού

Η τρίτη μεταμόρφωση επίπλων αφορά ένα τραπεζάκι με ιδιαίτερο σχέδιο. Βρέθηκε σε ένα σπίτι και κανείς δεν το ήθελε. Γνωρίζοντας πως εγώ μαζεύω παλιά έπιπλα μου το έδωσαν. Λόγω του πολύπλοκου σχέδιου που είχε στα δύο πλαϊνά ούτε καν ασχολήθηκα με το τρίψιμο του και το έδωσα μαζί με το σεκρετέρ και αυτό στην αμμοβολή.

Ξύλινο τραπέζι με σκούρο βερνίκι

Το πόσο όμορφο έγινε το σεκρετέρ θα το δεις και στις παρακάτω φωτογραφίες. Είχα αγοράσει και πόμολα από το Zara Home και ήμουν έτοιμη να τα βιδώσω πάνω του. Είχα προγραμματίσει να βάλω τα δίχρωμα πόμολα με το μάρμαρο και τον μπρούτζο. Αλλά δυστυχώς (δεν ξέρω πως το έκανα αυτό) είχα αγοράσει αντί για 6 που χρειαζόμουν μόνο 4 τεμάχια.

Έτσι χρησιμοποίησα κάποια λίγο διαφορετικά. Μαρμάρινα και αυτά αλλά λείπει ο μπρούτζος.

Μαρμάρινα πόμολα Zara Home

Και τώρα η αποκάλυψη!

Πραγματικά όπως θα δεις κι εσύ παρακάτω τα έπιπλα κρυβόντουσαν κάτω από τα βερνίκια.

Μεταμόρφωση επίπλων, σεκρετέρ αντίκα, ξύλινα κηροπήγια, πίνακας αφηρημένης τέχνης

Για το σεκρετέρ τι να πω …. είναι άλλο έπιπλο! Φάνηκαν τα νερά των ξύλων, διακρίνεις πανεύκολα την τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί από τον καλλιτέχνη μαραγκό για να το φτιάξει.

Μεταμόρφωση επίπλων, σεκρετέρ αντίκα σε φυσικό χρώμα

Είναι πραγματική αποκάλυψη το συγκεκριμένο έπιπλο! Δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα το περάσω με ένα προστατευτικό άχρωμο ματ βερνίκι ή θα το αφήσω έτσι.

Απλά το έχω ερωτευτεί!!!

Μεταμόρφωση επίπλων, σεκρετέρ αντίκα σε φυσικό χρώμα με μαρμάρινα πόμολα
σεκρετερ αντικα σε φυσικο χρωμα ξυλου

Το εσωτερικό του έχει ένα πρόβλημα στην πλάτη, δεν αποχρωματίστηκε καλά γιατί θα καταστρεφόταν το ξύλο μου είπαν οι τεχνίτες που το έκαναν. Αλλά δεν με πειράζει γιατί έτσι κι αλλιώς το χρησιμοποιώ σαν αποθηκευτικό χώρο για σουπλά και αρωματικά κεριά.

Σεκρετέρ αντίκα σε φυσικό χρώμα, το εσωτερικό του

Και πάμε τώρα στο τραπεζάκι!

Μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό το τραπέζι είναι ίδιο με αυτό που σου έδειξα πριν; Το κάτω ράφι που έτσι κι αλλιώς υπήρχε το χρησιμοποίησα για να βάλω ένα καλάθι με ένα έξτρα μαξιλάρι και ένα φθινοπωρινό ριχτάρι.

Μεταμόρφωση επίπλων, ξύλινο τραπεζάκι με αποθηκευτικό χώρο
ξυλινο τραπεζακι καναπε σε φυσικο χρωμα ξυλου με αποθηκευτικο χωρο

Κοίτα την πλαινή πλευρά του τραπεζιού. Έδειξε πραγματικά σαν έπιπλο ακριβό και ας είναι κατασκευασμένο από κάποια βιομηχανία όπως τα περισσότερα.

Ξύλινο τραπέζι καναπέ με αποθηκευτικό χώρο

Στη πάνω επιφάνεια δεν υπήρχε τίποτα. Έτσι κι εγώ έβαλα ένα φιμέ τζάμι το οποίο κάνει πολύ όμορφη αντίθεση με το ανοιχτόχρωμο ξύλο.

Ξύλινο τραπέζι καναπέ σε φυσικό χρώμα και γυάλινη επιφάνεια

Τελευταίο άφησα το τραπεζάκι που έφτιαξα εγώ

Χαίρομαι να το κοιτάζω και να το διακοσμώ κάθε φορά και διαφορετικά. Ακόμη και οι ατέλειες του δείχνουν χαριτωμένες.

Μεταμόρφωση επίπλων, τραπεζάκι μαρκετερί σε φυσικό χρώμα, μαύρο κεφάλι κερί

Ταίριαξε τόσο πολύ στον ανανεωμένο χώρο του σαλονιού μας και δίνει μια συγκρατημένη πολυτέλεια με την εμφάνιση του. Δεν φωνάζει πια! Κι αυτός είναι και ο σκοπός μου και γι αυτό έκανα όλη αυτή την ανακαίνιση στο σαλόνι μας.

Μια χαμηλού κόστους συγκρατημένα πολυτελή διακόσμηση. Να είναι και cozy αλλά να σου λεει και κάτι χωρίς να το φωνάζει.

Τραπεζάκι μαρκετερί σε φυσικό χρώμα, ανθοδοχείο με κλαδιά ελιάς
τραπεζακι μαρκετερι σε φυσικο χρωμα

Το ότι αγαπάω την ελιά σαν δέντρο νομίζω το καταλαβαίνεις ε; Faux κλαδιά ελιάς στο βάζο που έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και κλαδιά ελιάς στα μαξιλάρια. Αν δεν είδες την ανάρτηση είναι τα Διακοσμητικά βάζα: Αλλαγή χρώματος και στυλ .

Μεταμόρφωση επίπλων, Τραπεζάκι μαρκετερί σε φυσικό χρώμα, ανθοδοχείο με κλαδιά ελιάς
pin-this-for-later
Furniture makeover by removing veneer
Συνοψίζοντας για την μεταμόρφωση επίπλων στο φυσικό τους χρώμα θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
 • Σε καμία περίπτωση δεν αποποιούμαι την αλλαγή στην εμφάνιση των επίπλων με χρώμα.
 • Το έχω κάνει όπως μπορείς να δεις στη στήλη Μεταμόρφωση επίπλων και θα το κάνω ξανά πολλές πολλές φορές.
 • Είναι προσωπική υπόθεση του καθένα μας να βάψει, να ξύσει, να κάνει ότι θέλει με τα έπιπλα του.
 • Για μένα προσωπικά υπάρχουν έπιπλα που δείχνουν καλύτερα στο φυσικό τους χρώμα και υπάρχουν και έπιπλα αντίστοιχα που δείχνουν καλύτερα βαμμένα
 • Δεν παίρνουμε ένα πινέλο στα χέρια μας και χωρίς να διαθέτουμε στοιχειώδη εμπειρία αρχίζουμε να βάφουμε ότι βρεθεί μπροστά μας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με όποιο υλικό θέλουμε αρκεί να έχουμε δοκιμάσει πριν τις ικανότητες μας.
 • Δεν πρέπει όλα τα έπιπλα σε όλα τα σπίτια να είναι βαμμένα με το ίδιο χρώμα και τον ίδιο τρόπο. Κάθε παλιό έπιπλο είναι μοναδικό και σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
 • Πάντα να έχουμε υπ όψιν μας την γενικότερη διακόσμηση του σπιτιού μας και αν αυτό που έχουμε στο μυαλό μας θα ταιριάζει μέσα στο χώρο.
  Μεταμόρφωση επίπλων: Η ομορφιά του φυσικού ξύλου

  Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
  Κάνε εγγραφή στο Google News.
  Κάνε subscribe στο YouTube.
  Ακολούθησε μας στο Facebook.
  Ακολούθησε μας στο Twitter.

  Photo of author
  Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

  Διάβασε Επίσης

  2 thoughts on “Μεταμόρφωση επίπλων: Η ομορφιά του φυσικού ξύλου”

  1. Συγχαρητήρια για το γούστο σας, το οποίο αποτυπώνετε με τον ωραιότερο τρόπο στις κατασκευές σας και στις μεταποιήσεις που επιχειρείτε. Έχω ένα σεκρετερ στο οποίο θα ήθελα να κάνω την τεχνική της αμμοβολής, όπως στο δικό σας σεκρετερ που το λάτρεψα. Θα το εκτιμούσα εάν μου δίνατε τα στοιχεία του τεχνίτη καθως δεν γνωρίζω κάποιον. Σας ευχαριστώ πολύ!!

   Απάντηση

  Leave a Comment