Διακοσμητικά βάζα: Αλλαγή χρώματος και στυλ

‘Ενας εύκολος, γρήγορος τρόπος για να αλλάξεις χρώμα και στυλ σε ένα σετ διακοσμητικά βάζα και να τους δώσεις καινούργια εμφάνιση.

Τα βάζα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Φαντάσου ένα χώρο χωρίς αυτά. Είτε έχουν λουλούδια είτε δεν έχουν είναι αυτό το κάτι που θα κάνει την διαφορά.

Κεραμικά ή γυάλινα, πλαστικά, ξύλινα ή μεταλλικά, ανάλογα με το ύφος και το στυλ ενός χώρου κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα σε αυτόν. Μπορεί να είναι μεγάλα, μικρά πολλά μαζί ή ακόμα και δαπέδου.

Εγω τα χρησιμοποιώ πολύ μέσα στο σπίτι μας και πάντα πέφτει το μάτι μου στις καινούργιες κυκλοφορίες. Μια τέτοια φορά ήταν όταν είδα το βάζο της παρακάτω φωτογραφίας.

Η διακόσμηση σπίτι μας αν παρατηρήσεις τις τελευταίες αναρτήσεις αλλάζει. Σταμάτησαν να με ελκύουν οι έντονες αντιθέσεις και το έντονο χρυσό χρώμα. Μεταλλικές λάμψεις θα υπάρχουν αλλά θα είναι πιο σκούρες, πιο γήινες. Και το βάζο της φωτογραφίας έχει όλα όσα έχω κατά νου. Κοιτάζοντας το όμως θυμήθηκα ένα σετ διακοσμητικά βάζα που είχα καταχωνιασμένα σε ένα ντουλάπι.

Είναι τα ροζ βάζα της φωτογραφίας. Τα είχα αγοράσει για να τα χρησιμοποιήσω πριν 4 χρόνια στη ροζ χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μας. Αν δεν είχες δει το άρθρο είναι αυτό με τίτλο Christmas Home tour 2017, τα Χριστούγεννα μας . Το σχήμα αλλά και η χρυσή λεπτομέρεια των βάζων μου θύμισαν πολύ αυτό που είδα στη φωτογραφία και που σημειωτέον δεν είναι σε ελληνικό e-shop. Άρα ήταν μονόδρομος αφού δεν μπορούσα να το αγοράσω να προσπαθήσω να φτιάξω κάτι παρόμοιο.

Ροζ βάζα το πριν

Διακοσμητικά βάζα, πως άλλαξαν

Μη περιμένεις να δεις περίεργα υλικά και τεχνικές. Στην ουσία πειραματίστηκα με ένα υλικό. Είπα πως αν πετύχει, πέτυχε κι αν όχι θα κάνω την διαδικασία ξανά από την αρχή.

Το υλικό αυτό είναι το gesso primer που χρησιμοποιούν στους καμβάδες ζωγραφικής για να προετοιμάσουν την επιφάνεια πριν ζωγραφίσουν. Τα δικά μου κεραμικά βάζα είχαν πολυ γυαλιστερή επιφάνεια. Για να τριφτούν ούτε λόγος, το γυαλόχαρτο γλιστρούσε πάνω τους. Κι έτσι σκέφτηκα το gesso και σαν primer αλλά για να δημιουργήσει και μια υφή πάνω τους επειδή είναι αρκετά παχύρευστο.

Πως τα έβαψα για να αποκτήσουν υφή;

Τα βάζα από μόνα τους είχαν ραβδώσεις στην επιφάνεια τους. Έβαφα παράλληλα στις ραβδώσεις και αμέσως μετά με το πινέλο έκανα ταμποναριστές κινήσεις πάνω στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα το βλέπεις στις φωτογραφίες.

Πως να δημιουργήσεις υφή πάνω σε κεραμικά βάζα

Τα άφησα να στεγνώσουν αρκετές ώρες γιατί όπως είπα και πιο πάνω το υλικό που χρησιμοποίησα είναι αρκετά παχύρευστο. Ήθελα όμως κι ένα δεύτερο χρώμα για να τονίσω τις λεπτομέρειες που είχαν δημιουργηθεί πάνω στα διακοσμητικά βάζα.

Δείγμα από απλό χρώμα τοιχοποιϊας. Πέρασα με προσοχή την επιφάνεια μόνο και μόνο για να τονίσω τα σημεία που ήθελα. Τις ραβδώσεις που είχε ήδη η επιφάνεια και ότι είχε δημιουργηθεί από την εφαρμογή του gesso.

Κι επειδή είναι ανθοδοχεία μόλις στέγνωσε και το δεύτερο χρώμα σφράγισα όλη την επιφάνεια με διάφανο βερνίκι. Έτσι κατά κάποιο τρόπο τις αδιαβροχοποίησα.

Πως να δημιουργήσεις υφή πάνω σε κεραμικά βάζα

Πως έκανα τις χρυσές λεπτομέρειες να μοιάζουν πιο αντικέ

Το χρυσό που υπήρχε πάνω στα βάζα ήταν έντονο και πολύ γυαλιστερό. Εγώ το ήθελα αρκετά πιο σκούρο και ματ. Είχα αυτό το σπρέι που βλέπεις παρακάτω που και σκούρο είναι αλλά δίνει και ματ φινίρισμα.

Διακοσμητικά βάζσ, βάψιμο με χρυσό

Τα ψέκασα αλλά και πάλι όταν το σπρέι στέγνωσε το αποτέλεσμα ήταν ένα ματ φωτεινό χρυσό.

Σε αυτή την αλλαγή εμφάνισης των βάζων χρησιμοποίησα αφενός ότι υλικά είχα στο σπίτι αφετέρου πειραματίστηκα με τεχνικές που αν μου το έλεγες ότι θα τις κάνεις θα σου απαντούσα πως δεν θα πετύχουν. Κόντρα δηλαδή σε ότι ήξερα μέχρι τώρα.

Βλέποντας λοιπόν την ματ αλλά ανοιχτόχρωμη επιφάνεια του χρυσού λέω δεν πειράζει θα την περάσω με σκούρο βερνίκι και θα την κάνω όπως το έχω φανταστεί.

Έτσι με ένα πινέλο εφάρμοσα το σκούρο βερνίκι σε όλη την επιφάνεια του χρυσού. Το βερνίκι στέγνωσε και ήταν αρκετά σταθερό. Η ματ επιφάνεια το απορρόφησε και ήταν μια χαρά. Με ενοχλούσαν όμως κάποια σημάδια από το πινέλο.

Πως να κάνεις το λαμπερό χρυσό να μοιάζει vintage

Κι έτσι αφού είχε στεγνώσει καλά με ένα απλό σφουγγάρι κουζίνας έκανα ακόμη μία εφαρμογή του σκούρου βερνικιού πάνω στην επιφάνεια του χρυσού. Ταμποναριστά αυτή την φορά για να αφήσει το αποτέλεσμα που βλέπεις στη φωτογραφία παρακάτω.

Πως να κάνεις το λαμπερό χρυσό να μοιάζει vintage

Τώρα είμαι απόλυτα ικανοποιημένη και με την εμφάνιση και με το χρώμα!

Ύστερα από αρκετούς πειραματισμούς τα ροζ διακοσμητικά βάζα άλλαξαν εντελώς εμφάνιση. Έχουν neutral εμφάνιση και το χρυσό πάνω σε αυτά είναι τόσο όσο.

Διακοσμητικά βάζα με υφή και λεπτομέρεια χρυσού

Έχοντας κατά νου τις αλλαγές που ήδη έχω κάνει στο χώρο του σαλονιού αλλά και αυτές που θα γίνουν στη συνέχεια αυτά τα διακοσμητικά βάζα με την μορφή που έχουν τώρα ταίριαξαν απόλυτα.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την αλλαγή εμφάνισης σε διακοσμητικά βάζα. Μπορείς να δεις τι έχω φτιάξει στις παρακάτω αναρτήσεις:

Διακοσμητικά βάζα με υφή και λεπτομέρεια χρυσού

Αν θέλεις να τοποθετήσεις δύο βάζα μαζί δεν βάζεις και στα δύο λουλούδια γιατί δημιουργείται μια “υπερπληροφόρηση” και το αποτέλεσμα δεν βγάζει αρμονία.

Πως μεταμορφώθηκαν δύο παλιά ροζ ανθοδοχεία

Λοιπόν τι λες; Δεν είναι καλύτερα τώρα απ ότι ήταν πριν; Το χρώμα τους δεν τα κάνει να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σχεδόν παντού;

Αλλαγή χρώματος και στυλ σε παλιά ανθοδοχεία
pin-this-for-later

Αν αυτό που είδες σου άρεσε και θέλεις να το κρατήσεις στους πίνακες σου στο Pinterest μπορείς να κάνεις Pin την παρακάτω εικόνα και να με ακολουθήσεις για να δεις τι αποθηκεύω στους πίνακες μου. Μπορείς να με ακολουθήσεις πατώντας πάνω στη λέξη Pinterest .

How to easily makeover old flower vases

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

Διακοσμητικά βάζα: Αλλαγή χρώματος και στυλ

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

2 thoughts on “Διακοσμητικά βάζα: Αλλαγή χρώματος και στυλ”

Leave a Comment