Πανεύκολη σπιτική λαγάνα χωρίς ζύμωμα

Πανεύκολη σπιτική λαγάνα χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ. Η πιο εύκολη συνταγή για τραγανή παραδοσιακή λαγάνα, φτιάξτην και θα με θυμηθείς!

Αν νομίζεις πως είναι νωρίς για τέτοιες συνταγές να σου θυμίσω πως “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

Εγώ ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με ζύμωμα ψωμιού ή συναφών προϊόντων. Η αρχή έγινε το 2020 στην πρώτη καραντίνα με το Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα και σου ομολογώ πως από τότε ελάχιστες φορές έχουμε αγοράσει ψωμί.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να φτιάξω και τις δικές μας λαγάνες και πραγματικά έκανα αρκετές δοκιμές μέχρι να πετύχω μια εξίσου εύκολη παρασκευή.

Φυσικά και κυκλοφορούν άπειρες συνταγές εκεί έξω, δεν λέω πως ανακάλυψα την πυρίτιδα αλλά ο καθένας φτιάχνει αυτό που του αρέσει και με τον τρόπο που τον βολεύει.

Υλικά για πανεύκολη σπιτική λαγάνα

Για δύο λαγάνες μεσαίου μεγέθους χρησιμοποίησα:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 600 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για τη ζύμη και
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για το ζαχαρόνερο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 5 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα (γιατί δεν έχω τόσο μεγάλο μπολ) ανακάτεψα το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Στη συνέχεια πρόσθεσα το λάδι και το χλιαρό νερό και ανακάτεψα με ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη είναι αρκετά κολώδης αλλά έτσι πρέπει να είναι.

Πως να φτιάξεις σπιτική λαγάνα χωρίς ζύμωμα

Μόλις ήμουν σίγουρη πως τα υλικά είχαν ανακατευτεί καλά μεταξύ τους, λάδωσα μια άλλη κατσαρόλα και μετέφερα εκεί τη ζύμη.

Σφράγισα τη κατσαρόλα με μεμβράνη και την έβαλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.

Προετοιμασία για να φτιάξεις μόνος σου λαγάνα

Για να έχεις φρέσκια-φρέσκια, λαχταριστή και πανεύκολη σπιτική λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα κάνε αυτή τη διαδικασία το βράδυ της Κυριακής.

Το επόμενο πρωί βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά.

Ούτε να περιμένεις να φουσκώσει ούτε τίποτα … Εσύ κοιμάσαι και την δουλειά την κάνει το ψυγείο.

Χωρίζω τη ζύμη στη μέση για να φτιάξω δύο λαγάνες και λαδώνω το ρηχό ταψί του φούρνου.

Ανοίγω με τα δάκτυλα μου τη ζύμη πάνω στο ταψί μέχρι να σχηματιστεί περίπου το σχήμα της λαγάνας.

Προετοιμασία για πανεύκολη σπιτική λαγάνα

Πιέζω με τα δάκτυλα τη ζύμη προς το ταψί για να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές λακούβες της λαγάνας.

Με λίγο χλιαρό νερό και ζάχαρη φτιάχνω ζαχαρόνερο. Αλείφω τις λαγάνες και τις πασπαλίζω με το σουσάμι.

Μπορείς να παραλείψεις τη ζάχαρη και να το κάνεις με σκέτο νερό. Όμως η ζάχαρη και θα βοηθήσει το σουσάμι να κολλήσει καλύτερα αλλά θα δώσει και πολύ όμορφο χρώμα στη λαγάνα μας.

Πως να φτιάξεις πανεύκολη σπιτική λαγάνα

Βάζουμε την λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 και την ψήνουμε στον αέρα για 30-40 λεπτά.

Αν δεν έχεις ψήσει ψωμί στο σπίτι δεν μπορείς να καταλάβεις τη μυρωδιά του. Δεν υπάρχει πιο γλυκιά, πιο σπιτίσια μυρωδιά.

Με τα πιο απλά υλικά, την πιο απλή μέθοδο φτιάχνεις πανεύκολη σπιτική λαγάνα αλλά φτιάχνεις και αναμνήσεις ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχουν και μικρά παιδιά.

Άσε που μπορείς να τους χρίσεις βοηθούς γιατί η διαδικασία είναι τέτοια που το “ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να το φτιάξει” εδώ κολλάει τέλεια!

Σπιτική λαγάνα χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ

Είναι περιττό νομίζω να σου πω πως αν και είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω λαγάνα στο σπίτι η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί για πολλές πολλές φορές ακόμη και εκτός Σαρακοστής!

Λίγα λόγια για την ιστορία της λαγάνας

Η ιστορία της ξεκινάει από την αρχαιότητα. Την αναφέρει ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” που λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. Αλλά και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”.

Η λαγάνα είναι άζυμο ψωμί δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Λαγάνα το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Πάντως ότι και να αναφέρεται στη βιβλιογραφία εμένα αυτό που μου έχει μείνει στο μυαλό, είναι η τέλεια γεύση αυτού του ταπεινού παρασκευάσματος αλλά και η εικόνα του μπαμπά μου να την κόβει με τα χέρια και όχι με μαχαίρι.

Σπιτική λαγάνα η πιο εύκολη συνταγή

Αν έβλεπε αυτές τις φωτογραφίες με την κομμένη με μαχαίρι λαγάνα σίγουρα θα με έπαιρνε τηλέφωνο για να μου πει πως δεν γίνεται έτσι …

Οδηγίες για να φτιάξεις την πιο εύκολη λαγάνα

Tips για πανεύκολη σπιτική λαγάνα

  • Την λαγάνα την ανοίγουμε πάντα με τα χέρια μας και ποτέ με πλάστη. Δεν είναι πίτα, είναι ψωμάκι
  • Για παχουλή, πανεύκολη σπιτική λαγάνα, ανοίγουμε το ζυμάρι μας με πάχος ίσο και λίγο μεγαλύτερο από 2 εκ.
  • Για να γίνει λίγο πιο τραγανή η κόρα της λαγάνας μας λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο τη ραντίζουμε με νερό
  • Αν θέλουμε κάτι άλλο από την κλασσική λαγάνα μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη ελιές ή λιαστή ντομάτα ή κρεμύδι ή σπόρους και ξηρούς καρπούς
  • Αν θέλουμε λαγάνα χωρίς γλουτένη, αντικαθιστάμε το αλεύρι με άλευρο χωρίς γλουτένη. Θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο και δεν φουσκώνει πολύ
pin-this-for-later
Συνταγή για σπιτική λαγάνα χωρίς ζύμωμα
πανευκολη σπιτικη λαγανα χωρισ ζυμωμα

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν σε έπεισαν για να δοκιμάσεις να φτιάξεις φέτος πανεύκολη σπιτική λαγάνα χωρίς ζύμωμα, μόνο και μόνο για την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού αξίζει να το δοκιμάσεις!

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

Καλή Σαρακοστή!

Πανεύκολη σπιτική λαγάνα χωρίς ζύμωμα

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

2 thoughts on “Πανεύκολη σπιτική λαγάνα χωρίς ζύμωμα”

  1. Μπράβο Χριστίνα μου πολύ εύκολη η συνταγή της λαγάνας…
    Αυτη με το ψωμί στο ψυγείο και μετά στη γάστρα , που δεν θέλει ζύμωμα την κάνω και εγώ, είναι τέλεια για όποια δεν μπορεί να ζυμώνει!!
    Να είσαι καλά, να περνάς όμορφα με ότι κάνεις.
    Καλό τριήμερο και καλή Σαρακοστή!!

    Απάντηση

Leave a Comment