DIY τραπεζάκι σαλονιού από 2 ξύλινες ψωμιέρες

Πως να φτιάξεις μόνος σου ένα πανέμορφο, μοντέρνο, τραπεζάκι σαλονιού από 2 ξύλινες ψωμιέρες και 4 ποδαράκια για έπιπλα.

Κάποιες φορές η έμπνευση χτυπάει “κόκκινο” και συνειδητοποιείς πως σαν και σένα σκέφτονται και άλλοι δημιουργικοί άνθρωποι.

Το τραπεζάκι ή κομοδίνο, όπως και να το χρησιμοποιήσουμε το ίδιο όμορφο θα δείχνει, που θα δεις να φτιάχνω σήμερα το έχω σκεφτεί από το Πάσχα όταν και αγόρασα τα υλικά που χρειαζόμουν. Τις ξύλινες ψωμιέρες και τα ποδαράκια.

Με τα προβλήματα υγείας που με ταλαιπώρησαν το άφησα σαν ιδέα και μεταξύ μας το ξέχασα. Όταν άρχισα να βλέπω παρόμοιες κατασκευές στο διαδίκτυο αποφασίζω πως πρέπει να το φτιάξω.

Μπορεί και να το έχεις δει και εσύ που με διαβάζεις τώρα αλλά η δική μου κατασκευή είναι για να αντέξει. Συνήθως κολλάνε με ξυλόκολλα τις δύο ψωμιέρες και όσο αντέξει! Για μένα όμως αυτό είναι not!!!

Θα φτιάξουμε αυτό το τραπεζάκι για το καθιστικό και θα το κάνουμε τόσο στιβαρό σαν να ήταν από την αρχή έτσι φτιαγμένο.

Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείς να φτιάξεις το τραπεζάκι σαλονιού από ξύλινες ψωμιέρες

Υλικά

  • 2 ξύλινες ψωμιέρες (εγώ τις πήρα από ΙΚΕΑ αλλά μπορείς να τις βρεις και αλλού)
  • Ξύλινα ποδαράκια για έπιπλα (και αυτά είναι από ΙΚΕΑ)
  • Βερνίκι νερού Polyvine σε απόχρωση walnut
  • 4 παξιμάδια ίδιας διαμέτρου με τις βίδες που έχουν τα ποδαράκια
  • Bronze spray
  • Ξυλόβιδες και δύο λωρίδες ξύλου που βρήκα στο εργαστήριο
Ξύλινες ψωμιέρες και ποδαράκια

Εργαλεία

  • Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο
  • Μύτη τρυπάνι & μύτη για βίδωμα
  • Πινέλο, μπολ, βέτεξ ή ένα μαλακό πανάκι

Εκτέλεση κατασκευής τραπεζιού

Βάζοντας τις δύο ξύλινες ψωμιέρες όρθιες τη μία δίπλα στην άλλη διαπίστωσα πως υπάρχει ένα κενό ανάμεσα τους. Το κενό αυτό δημιουργείται από το υποτιθέμενο ποδαράκι που κάνει η ψωμιέρα όταν την ακουμπάμε σε μία επιφάνεια.

Θα μπορούσα να το “ξυρίσω” με μία σέγα αυτό το ποδαράκι αλλά επειδή δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο ξύλο, φοβήθηκα ότι με το κόψιμο θα ανοίξει, σκέφτηκα κάτι άλλο που θα κάνει ακόμη πιο δυνατή την κατασκευή μου.

Ψωμιέρες για κατασκευή τραπεζιού

Βήμα 1ο

Ψάχνοντας ανάμεσα στους σωρούς με ξύλα που έχουμε στο εργαστήριο βρήκα δύο ξύλα που έκαναν γι αυτό που είχα στο μυαλό μου. Πρέπει να είναι ξύλα από πάτωμα που βάλαμε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν με πειράζει. Κάνουν μια χαρά για τη δουλειά που τα χρειάζομαι.

Λωρίδες ξύλου για να κλείσουν το άνοιγμα ανάμεσα στις δύο ψωμιέρες

Μέτρησα και τις έκοψα στον μέγεθος που χρειαζόμουν και κατόπιν τις βίδωσα ανάμεσα στις δύο ξύλινες ψωμιέρες. Μία λωρίδα στο μπροστινό μέρος και μία στο πίσω.

Βίδωμα ξύλων για να κλείσει το άνοιγμα

Και ως δια μαγείας το κενό εξαφανίστηκε! Και για να πω την αλήθεια μου αρέσει περισσότερο έτσι.

Κατασκευή τραπεζιού από δύο ξύλινες ψωμιέρες

Για να είμαι ακόμη πιο σίγουρη πως η κατασκευή που φτιάχνω είναι πολύ δυνατή και μπορεί να αντέξει αρκετό βάρος, βίδωσα ακόμη ένα κομμάτι ξύλο στο πίσω κάτω μέρος για να κρατάει ακόμη πιο καλά τις δύο ψωμιέρες μεταξύ τους.

Κατασκευή τραπεζιού από δύο ξύλινες ψωμιέρες

Σειρά έχουν πια τα ποδαράκια. Τρύπησα 4 τρύπες με τρυπάνι ίσης διαμέτρου με την βίδα που είναι προσαρμοσμένη πάνω στο κάθε ποδαράκι.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Πέρασα τη βίδα στις τρύπες και στερέωσα εσωτερικά με παξιμάδια. Στα μπροστινά πόδια όμως τα παξιμάδια φαινόντουσαν. Έτσι έβγαλα τις χοντρές βίδες που έχει το πόδι και βίδωσα με ξυλόβιδα σε αυτό το σημείο και μόνο για τα δύο μπροστινά πόδια. Με λίγο στόκο κάλυψα τις βίδες και δεν φαίνεται τίποτα.

Σε διαφορετική περίπτωση ανοίγοντας τα δύο φύλλα από τις ψωμιέρες θα έβλεπα τα παξιμάδια και αυτό δεν είναι όμορφο σε μια κατασκευή που θέλεις να είναι τέλεια.

Έχουμε ξαναπεί πως το “σημασία στη λεπτομέρεια” είναι κάτι που με χαρακτηρίζει…

Κατασκευή τραπεζιού από δύο ξύλινες ψωμιέρες, βίδωμα πόδια

Βήμα 2ο

Μόλις τελείωσε η συναρμολόγηση προχώρησα στο βάψιμο. Οι ξύλινες ψωμιέρες έχουν αυτές τις δύο λαβές που στη περίπτωση μου τα ονομάζω πόμολα.

Για να τα κάνω να μοιάζουν σαν μεταλλικά κάλυψα όλη την περιοχή με χαρτί και τα έβαψα με ένα μπρονζέ σπρέι.

DIY Τραπεζάκι σαλονιού, βαφή χρυσό σπρέι πόμολα

Το χρώμα του σπρέι είναι αρκετά διακριτικό. Δεν ήθελα κάτι πολύ φανταχτερό παρόλο που το χρυσό χρώμα υπήρξε για πολλά χρόνια το αγαπημένο μου.

Και τώρα το αγαπώ αλλά σε πιο ήπιες αποχρώσεις.

Ξύλινα πόμολα βαμμένα χρυσό χρώμα

Το τραπεζάκι σαλονιού από ξύλινες ψωμιέρες στην πραγματικότητα είναι έτοιμο. Το ήθελα όμως λίγο πιο σκούρο από την φυσική απόχρωση της οξιάς που είναι οι ψωμιέρες.

Τη λύση μου την έδωσε το βερνίκι νερού της Polyvine σε απόχρωση walnut. Το πέρασα αραιωμένο και το σκούπιζα με ένα καλά βρεγμένο βετέξ πριν στεγνώσει. Οι ξύλινες ψωμιέρες έχουν πολύ όμορφα νερά στο ξύλο τους και σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να τα καλύψω. Ήθελα απλά να τα τονίσω και να αποκτήσει το τραπεζάκι λίγο πιο σκούρο χρώμα.

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπεις πως είναι χωρίς το βερνίκι και πως δείχνει με το βερνίκι.

Σκούρο βερνίκι πριν και μετά

Το τελικό αποτέλεσμα, πως 2 ξύλινες ψωμιέρες έγιναν τραπέζι

Αυτό το τραπεζάκι παρόλο που το έχω ονομάσει τραπεζάκι σαλονιού, στέκει άνετα και σαν κομοδίνο σε μία κρεβατοκάμαρα.

Φτιάχνοντας το είχα σκεφτεί να το τοποθετήσω στο μεγάλο διάδρομο που έχουμε στο σπίτι κάτω από τον πίνακα που έχω φτιάξει και σου έδειξα στο άρθρο Αφηρημένη τέχνη με υφή diy

Επειδή όμως ο διάδρομος είναι αρκετά μακρύς, δεν είναι μόνο αυτό το κομμάτι που σου δείχνω, το τραπεζάκι χανόταν.

DIY τραπεζάκι στον διάδρομο

Κι ενώ δεν είναι καθόλου μικρό έδειχνε λιλιπούτειο.

DIY τραπεζάκι στον διάδρομο, λεπτομέρειες

Το μετέφερα λοιπόν στο γραφείο του Mr που λειτουργεί και σαν καθημερινό καθιστικό μας, δίπλα σε μία από τις δύο δερμάτινες πολυθρόνες και νομίζω πως η θέση αυτή είναι ιδανική.

Ξύλινο τραπεζάκι φτιαγμένο από ψωμιέρες

Δεν είναι ιδανική μόνο από διακοσμητική άποψη. Είναι η καλύτερη θέση που μπορεί να έχει γιατί μέσα στα δύο ντουλαπάκια που έχουν δημιουργηθεί έβαλα κάποια από τα αγαπημένα μας βιβλία.

‘Ετσι δημιουργήθηκε άλλη μια γωνιά διαβάσματος μέσα στο σπίτι. Μια γωνιά που μπορείς να χαλαρώσεις και συγχρόνως να απολαύσεις τη συντροφιά ενός βιβλίου.

Βοηθητικό τραπεζάκι diy, ντουλάπι για βιβλία

Νομίζω τελικά πως θα επέμβω ξανά στα πόμολα και θα τα βάψω με ένα πιο έντονο μπρονζέ γιατί μετά το πέρασμα με βερνίκι στα ξύλα κάπως χάθηκαν.

Λεπτομέρεια, ξύλινο χρυσό πόμολο πάνω σε βοηθητικό τραπεζάκι σαλονιού

Κι έτσι, με το τίποτα, με δύο εντελώς ακατάλληλα για τραπεζάκι αντικείμενα δημιουργήσαμε κάτι που καθόλου δεν φαίνεται από τι ξεκίνησε.

Βοηθητικό τραπεζάκι σαλονιού από ξύλινες ψωμιέρες
βοηθητικο τραπεζακι σαλονιου απο ξυλινεσ ψωμιερεσ
pin-this-for-later
Πως να φτιάξεις τραπεζάκι σαλονιού από δύο ξύλινες ψωμιέρες

Είναι από αυτές τις τρελές ιδέες που κι εσύ ο ίδιος αναρωτιέσαι αν θα πετύχει. Εμένα μου αρέσει πολύ! Εσύ θα τολμούσες να βάλεις ένα τέτοιο τραπέζι σαλονιού στο σπίτι σου;

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

Leave a Comment