Ξύλινος δίσκος με faux vintage πλακάκι

DIY δίσκος με faux vintage πλακάκι αυτοκόλλητο προσθέτοντας από πάνω υγρό γυαλί για την γυαλάδα που έχουν τα πλακάκια.

Άλλος ένας δίσκος στην μεγάλη συλλογή των diy διακοσμητικών δίσκων μου.  Τώρα που το σκέφτομαι πρέπει κάποια στιγμή να τους μαζέψω όλους μαζί σε μία ανάρτηση να τους θυμηθούμε ξανά παρέα.

Λοιπόν… το ότι οι γείτονες μου πετάνε πολλά πράγματα στα σκουπίδια στο έχω πει πολλές φορές.  Δεν είναι σκουπίδια, είναι πράγματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και να λάμψουν.  Είμαι τυχερή γιατί φεύγω πολύ νωρίς το πρωί από το σπίτι και έτσι τα μαζεύω.  Αυτό το μήνα βρήκα όχι ένα αλλά τέσσερις δίσκους που θα τους δεις εν καιρώ να μεταμορφώνονται, μία τεράστια κορνίζα και μία επιτραπέζια λάμπα.  Πραγματικά ο κόσμος δεν ξέρει τι πετάει!

Αλλά ας ξεκινήσουμε να δούμε τον δίσκο της σημερινής ανάρτησης.  Στην ουσία δεν είναι δίσκος, είναι ένα αρκετά μεγάλο ξύλινο τελάρο-καφάσι όπως θέλεις πες το και μάλιστα επώνυμο αν κρίνω από την σφραγίδα που είχε στην μία του πλευρά,  Stelios Parliaros – 1978 – Sweet Alchemy

Ξύλινος δίσκος με faux vintage πλακάκι, πως τον έφτιαξα

Βλέποντας τον σκέφτηκα πως το μέγεθος του είναι ιδανικό για ένα μεγάλο επιτραπέζιο δίσκο.  Ακόμη και οι τρύπες για χερούλια είναι έτοιμες.  Χερούλια βέβαια εγώ δεν βρήκα!

Ξύλινο καφάσι δίσκος

Βήμα 1

Το πρώτο πράγμα που έκανα επειδή το ξύλο του είναι πολύ άγριο είναι να τον τρίψω πολύ καλά με ένα γυαλόχαρτο.  Δεν θέλω να καλύψω τις ατέλειες του ξύλου απλά θέλω να το κάνω να είναι απαλό στην αφή.

 

Sanding the wooden crate

Βήμα 2

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το βερνίκι της Polyvine που έχει την υφή του κεριού τον έβαψα ένα χέρι για να ζωντανέψουν τα νερά του ξύλου.  Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ξύλο αλλά ακόμη και αυτό το φθηνό με το βερνίκι φαίνεται 1000 φορές καλύτερο.  Το βερνίκι το αγόρασα από τον Σμυρνιόπουλο φυσικά!

 

Βερνίκι Polyvine σε ακατέργαστο ξύλο για να φανούν τα νερά του ξύλου
‘Οπως βλέπεις το εσωτερικό του δίσκου δεν το έβαψα κι αυτό γιατί είχα άλλα σχέδια στο μυαλό μου…
Πως να φτιάξεις ένα όμορφο δίσκο από ένα ξύλινο καφάσι

Πως τοποθέτησα το αυτοκόλλητο πλακάκι

Το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης μου στο Leroy Merlin βρήκα αυτά τα αυτοκόλλητα διακοσμητικά πάνελ.  Μιμούνται τα vintage πλακάκια και πολύ μου άρεσαν.  Δεν τα χρειαζόμουν αλλά φυσικά αγόρασα δύο κομμάτια έτσι για να βρίσκονται.  Να σου εξηγήσω εδώ πως κάθε φορά που βλέπω κάτι που μου αρέσει το μυαλό μου αμέσως το τοποθετεί κάπου πάνω σε κάποιο αντικείμενο κι έτσι μπαίνω στην διαδικασία να το αγοράσω για να το έχω αν και όποτε το χρειαστώ.  Έτσι έγινε λοιπόν και με αυτά τα πάνελς.

Αυτοκόλλητο faux vintage πλακάκι

Βήμα 1

Χρησιμοποίησα ένα κομμάτι πολύ σκληρό χαρτόνι ίσο με το εσωτερικό του δίσκου και έπειτα μετρώντας έκοψα το αυτοκόλλητο faux vintage πλακάκι μεγαλύτερο από το χαρτόνι περίπου 2 πόντους.

faux vintage πλακάκι

Βήμα 2

Προσέχοντας να μην κάνει ζάρες ξεκολλούσα και εφάρμοζα το αυτοκόλλητο πάνω στο χαρτόνι.  Έκοψα στις γωνίες και το κόλλησα στην πίσω πλευρά.  Αυτό το έκανα για να έχω φινιρισμένες πλευρές στην μπροστινή πλευρά που είναι και αυτή που θα φαίνεται.

Ξύλινος δίσκος με αυτοκόλλητο faux vintage πλακάκι

Πριν την εφαρμογή του στο κάτω μέρος του δίσκου και για να είμαι σίγουρη πως δεν θα φουσκώσει έβαλα αρκετή θερμοκόλληση.

Υγρό γυαλί, γιατί το χρησιμοποίησα

Και τώρα αρχίζει το κομμάτι της κατασκευής που θα κάνει τον δίσκο “Wow”!!!

Πρώτον, τα πορσελάνινα πλακάκια ως γνωστόν έχουν γυαλάδα και ειδικά τα πλακάκια αυτού του είδους, τα vintage δηλαδή. 

Δεύτερον ένας δίσκος ακόμη κι αν είναι διακοσμητικός κάποια στιγμή μπορεί να θέλεις να τον χρησιμοποιήσεις για να μεταφέρεις καφέδες ή ποτά.  Όσο και να προσποιούμαι πως αυτό είναι πλακάκι, δεν είναι… Είναι χαρτί. 

Άρα η καλύτερη προστασία που μπορώ να του προσφέρω μαζί με γυαλάδα είναι να καλύψω το αυτοκόλλητο faux vintage πλακάκι με υγρό γυαλί.  Για τον λόγο αυτό αγόρασα μία μικρή συσκευασία Art Resin, είναι ένα από τα πιο φημισμένα του είδους, για να το στρώσω πάνω στα αυτοκόλλητα πλακάκια.

 
Art resin epoxy resin

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεις την απίστευτη λάμψη και γυαλάδα που δίνει όπου εφαρμόζεται.  Τα δύο λευκά σημεία στο μέσον της φωτογραφίας είναι η αντανάκλαση από τα φώτα της οροφής του εργαστηρίου.  Θα το αφήσω να στεγνώσει περίπου 24 ώρες , αφού το καλύψω με ένα μεγάλο νάυλον για να το προστατέψω από την σκόνη που πιθανόν να κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα του εργαστηρίου.

faux vintage πλακάκι με επίστρωση από υγρό γυαλί

Πως έφτιαξα χερούλια για τον δίσκο

Την επόμενη ημέρα και αφού το υγρό γυαλί είχε στεγνώσει πάνω στο faux vintage πλακάκι ασχολήθηκα να φτιάξω χερούλια για τον δίσκο.  Οι τρύπες όπως σου είπα υπήρχαν αλλά όχι τα χερούλια.  Έκοψα δύο κομμάτια μαύρο σχοινί, έχω έτσι κι αλλιώς τέτοιου είδους σχοινιά για διάφορες κατασκευές, το πέρασα μέσα στις ήδη υπάρχουσες τρύπες, έδεσα κόμπο και αυτό ήταν.  Τώρα ο δίσκος μου έχει και χερούλια.

 
Rope handles on the tray

Για το τέλος φρόντισα για την ασφάλεια της επιφάνειας που θα ακουμπούσα τον δίσκο.  Για τον λόγο αυτό έβαλα 4 τσοχάκια σαν αυτά που χρησιμοποιούμε στις καρέκλες στις 4 γωνίες του δίσκου.

Felt pads on tray

Είσαι έτοιμη να δεις το τελικό αποτέλεσμα;

Πανέτοιμος και λαμπερός ήρθε σπίτι και συγκεκριμένα στο τραπεζάκι του καθημερινού μας καθιστικού ή family room.  Είναι το δωμάτιο που βρίσκεται το γραφείο του Mr.

Η χρήση των δίσκων δεν είναι μόνο διακοσμητική ή στο να μας βοηθάνε να μεταφέρουμε πράγματα.  Μαζεύουν με όμορφο τρόπο όσα μπορεί να υπάρχουν πάνω σε ένα τραπέζι.  Είναι πολύ πιο όμορφο να βρίσκονται όλα μαζί συγκεντρωμένα, προβάλλονται καλύτερα κάποια διακοσμητικά αντικείμενα που θέλεις να δείξεις και επί πλέον δεν επικρατεί ακαταστασία πάνω στο τραπέζι.

 

Ξύλινος δίσκος με faux vintage πλακάκι

Σε αυτό το καθημερινό καθιστικό επικρατούν γενικά σκούροι τόνοι.  Είναι επιλογή του Mr επειδή όπως σου είπα είναι και το γραφείο του εκεί οπότε νομίζω πως ο δίσκος με το πολύχρωμο faux vintage πλακάκι είναι ότι πρέπει για να γλυκάνει λίγο το αυστηρό της ατμόσφαιρας.

 
Διακόσμηση τραπεζιού με ξύλινο δίσκο

Ένα άλλο τρικ που χρησιμοποιώ προκειμένου να κάνω λίγο πιο χαρούμενη και οικεία την ατμόσφαιρα είναι τα μαξιλάρια σε έντονα χρώματα και σχέδια.  Μέχρι εκεί όμως… είπαμε είναι ο χώρος του και δεν θέλει να επεμβαίνω και πολύ στο διακοσμητικό κομμάτι.

 
Καθημερινό καθιστικό διακόσμηση
 
Καθημερινό καθιστικό διακόσμηση
 
Διακόσμηση ξύλινου τραπεζιού
 

Φυσικά πάνω στο τραπέζι θα βρεις και κάποια από τα περιοδικά μου, βασικά θα τα βρεις παντού διασκορπισμένα μέσα στο σπίτι.  Και μια μικρή μαύρη νεκροκεφαλή που αγόρασα πρόσφατα από Flyingtigergr.  Ποια είναι η χρήση της;  Η μαύρη είναι για το πιπέρι και υπάρχει και άσπρη για το αλάτι.  Αλλά δεν είναι και ένα τέλειο διακοσμητικό;

 
Λεπτομέρειες διακόσμησης τραπεζιού
 
Μαύρη κεραμική διακοσμητική νεκροκεφαλή

Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς αλλά εμένα μου αρέσει να περιστοιχίζομαι μέσα στους χώρους του σπιτιού από διάφορα αντικείμενα που για μένα σημαίνουν κάτι … για άλλους ίσως όχι. 

Για παράδειγμα αυτό το μπολ με τους φελλούς από κρασιά που ανοίξαμε και ήπιαμε σε πολύ σημαδιακές στιγμές της ζωής μας.

 
Μπολ με σπίρτα και φελλούς
 

Ένα όμορφο μπουκάλι ανθοδοχείο σε ένα από τα αγαπημένα μου για το χειμώνα χρώματα, κόκκινο της Βουργουνδίας.  Είναι το χρώμα με την βαθιά, κόκκινη, ζεστή και αριστοκρατική απόχρωση του κρασιού που παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας.

 
Ξύλινος δίσκος με faux vintage πλακάκι στο καθημερινό καθιστικό μας
 

Κεριά πάντα και παντού και ακόμη περισσότερο τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες για την δημιουργία μιας πιο cozy ατμόσφαιρας.

 
Ξύλινος δίσκος στο καθημερινό καθιστικό μας με faux vintage πλακάκι
 

Γι αυτή την εποχή σου συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις το κερί από τα HM Home Mahogany (Μαόνι).  Είναι απίστευτο το άρωμα του.

 
Ξύλινος δίσκος στο καθημερινό καθιστικό μας, αρωματικά κεριά
 

Λοιπόν; Δεν έγινε όμορφος και με μια ιδιαίτερη πινελιά ο δίσκος μου;

 
Ξύλινος δίσκος στο καθημερινό καθιστικό μας
 

Ή μόνο εμένα μου φαίνεται έτσι επειδή τον έφτιαξα;

 
Diy faux vintage πλακάκι πάνω σε ξύλινο δίσκο
Diy faux vintage πλακάκι πάνω σε ξύλινο δίσκο
 

Ας δούμε τώρα και ένα ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ, δηλαδή από που ξεκίνησε και που έφτασε …

 
 
Πως ένα ξύλινο τελάρο μπορούμε να το κάνουμε δίσκο με faux vintage πλακάκι
 
 
Ξύλινος δίσκος με faux vintage πλακάκι
 
Πως να φτιάξεις έναν υπέροχο ξύλινο δίσκο διακοσμημένο με faux vintage πλακάκι
 
 

Άλλος ένας δίσκος λοιπόν φτιαγμένος από εμένα, αυτή την φορά με faux vintage πλακάκι  από κάτι που κάποιοι το είχαν πετάξει στα σκουπίδια!!!

Σας εύχομαι μια υπέροχη ημέρα και μια ακόμη πιο υπέροχη & δημιουργική εβδομάδα!

Φιλάκια ❤

Ξύλινος δίσκος με faux vintage πλακάκι

 

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

40 thoughts on “Ξύλινος δίσκος με faux vintage πλακάκι”

  • Ευχαριστώ Λαμπρινή μου. Πραγματικά κάνει θαύματα απλά θέλει αρκετή προσοχή είναι δύσκολο υλικό και είναι και λίγο ακριβό!

   Απάντηση
 1. Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτά τα πλακάκια και λέω και μερικά γνήσια από την Πορτογαλία. Ετσι φυσικά και ενθουσιάστηκα με τον υπέροχο δίσκο σου Χριστίνα μου! Λες να υπάρχει ακόμα το αυτοκόλλητο στο Leroy?
  Για το υγρό γυαλί να σε ρωτήσω : αρκεί μια μέρα για να σκληρύνει ή θέλει περισσότερο χρόνο για να μπορείς να ακουμπάς αντικείμενα πάνω του?
  Φιλιά και καλό μήνα!

  Απάντηση
  • Μα νομίζω πως κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνταν σε αυτές τις χώρες αυτά τα πλακάκια, Πορτογαλία, Ισπανία. Μπορεί και να υπάρχει. Εγώ το βρήκα στο τμήμα με τα διακοσμητικά αυτοκόλλητα. Μία μέρα αρκεί για να σκληρύνει και μπορείς να μετακινήσεις το αντικείμενο που το έχεις εφαρμόσει ή να το επεξεργαστείς περαιτέρω. Η πλήρης ωρίμανση του είναι 72 ώρες. Ο δίσκος ετοιμάστηκε Πέμπτη και τον χρησιμοποίησα Κυριακή. Φιλιά και καλό μήνα και από εμένα Μαριάννα μου

   Απάντηση
 2. Καλησπέρα Χριστίνα μου!
  Πω πω!! Μεγαλουργησες πάλι! Τελεια η μεταμόρφωση του δίσκου!
  Μοιάζει σαν πραγματικά πλακάκια ,το αυτοκόλλητο!
  Το υγρό γυαλί το απογείωσε ,πράγματι!! Συγχαρητηρια!
  Καταπληκτική δημιουργία!! Καλη εβδομαδα!!Φιλάκια!!

  Απάντηση
  • Αλήθεια Δήμητρα μου σου αρέσει; Αυτό που το κάνει πιο αληθινό είναι η επίστρωση με το υγρό γυαλί που εξαφάνισε την υφή του χαρτιού. Καλή εβδομάδα και σε σένα, φιλιά!

   Απάντηση
 3. Αχ αυτός ο χώρος… μεγάλο πρόβλημα. Εγώ ευτυχώς όπως έχω πει ξανά τα στοιβάζω στην εταιρεία όπου είναι αρκετά πολλά τα τετραγωνικά και έχω ένα ολόκληρο δικό μου τμήμα. Τα πλακάκια μπορούν να μπουν και σε ένα τραπέζι τύπου καφενείου. Έχω φτιάξει εγώ ένα αλλά δεν σας το έχω δείξει… δεν πρόλαβα. Του χρόνου μάλλον χαχαχχαχαχ Φιλάκια Ρένα μου

  Απάντηση
 4. εκπληκτικός! πρόσφατα στα σεμινάρια του praktiker απέκτησα και εγώ έναν παρόμοιο και ψάχνω ιδέες να τον διακοσμήσω!
  ταίριαξε πολύ όμορφα στο χώρο σου!

  Απάντηση
 5. Πανέμορφο το αποτέλεσμα Χριστίνα μου. Όπως και να το κάνουμε είσαι κορυφή στους δίσκους. extra points για την μικρή μαύρη νεκροκεφαλή γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

  Απάντηση
 6. Ενας ακόμα ιδιαίτερος, μοναδικός, εκπληκτικός δισκος!!!
  Υπέροχη δουλειά όπως πάντα!
  Καλά το θεμα " τι πετάει ο κόσμος" είναι ανεξαντλητο. Εχω δει ολοκληρα επιπλα πεταμένα, να ανοίγουν τα συρταρια και να ξεχυνεται και το περιεχόμενο. Εχω μαζεψει απο ντελικάτα πλεκτα ως σκαλιστα μπουκαλάκια – μακάρι να ειχα χωρο και για το επιπλο…
  Αυτα τα φο πλακάκια σιγουρα μπορούν να κάνουν πολλά, θα τα εχω υπόψιν.
  Φιλιά!!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ Νίκη μου. Ναι ένας ακόμη δίσκος, βλέπεις όσους κι αν έχω δεν μου φτάνουν! Ναι βρε παιδί μου, δεν ξέρω… ίσως δεν έχουν όλοι το μικρόβιο της ανακύκλωσης που αυτό μας συμφέρει κιόλας γιατί βρίσκουμε εκπληκτικά πράγματα. Φιλάκια

   Απάντηση
 7. Εντάξει…αυτά τα καφάσια μου αρέσουν πολύ. Γενικά με τα καφάσια εχω ενα θεμα. Εχω κι εγω κατι ξυλινα (οχι τοσο ωραια οσο αυτο το δικο σου) που τα εχω και περιμένουν…

  Υπέροχη η αλλαγή κι αυτό το αυτοκόλλητο με τα πλακάκια τέλειο. Μου αρέσει πολυ.
  Η δουλειά σου ειναι εξαιρετική και προσφεγμένη Χριστίνα μου γι άλλη μια φορά.

  Φιλιά πολλά

  Απάντηση
  • Εγώ και με τα καφάσια έχω θέμα αλλά και γενικά με ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε δίσκο… είπαμε τους λατρεύω! Ευχαριστώ Μάριον μου, χαίρομαι που σου αρέσει. Φιλιά κι από εμένα

   Απάντηση
 8. Ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα,και ταιριάζει στο σύνολο της διακόσμησης Χριστίνα μου.Αυτά τα χεράκια σου κάνουν απίστευτα πράγματα!

  Απάντηση
 9. Oh Christina, how beautiful and I've actually seen some of those paper tiles here in South Africa. We have a Leroy Martin too 😀 Adding the resin makes it look so real. Aaai my friend you really do know how to make do with little. And it's so refreshing to see someone add bright, beautiful, rich colors in their decor. The whole farmhouse look has become so bleh.

  Απάντηση
  • I think they sell these all the time. It is for decorative purpose in kitchens. I love bright and bold colors all year around. But this is my hubby's office at home and he prefers dark colors. I add some colored decorative items just for me. I agree with you about the farmhouse style.

   Απάντηση
 10. Δεν παίζεσαι!!! Όχι, δεν παίζεσαι!!! Απίθανος δίσκος και πόσο όμορφα ταίριαξε στο ντεκόρ όλου του χώρου!!! Μπράβο σου Χριστινάκι!!!

  Απάντηση
 11. Καταπληκτικό!!
  Αλλά ρε παιδί μου αυτό το “δεν τα χρειάζομαι αλλά τα αγοράζω για να βρίσκονται…” με αφήνει συνέχεια άφραγκη…!

  Απάντηση
  • Ε ναι, έτσι είναι! Γιατί δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει η έμπνευση οπότε τα αγοράζεις για να τα έχεις σε ώρα ανάγκης 🙂 Ευχαριστώ Ελένη μου, χαίρομαι που σου αρέσει!

   Απάντηση
 12. Αυτό το υγρό γυαλί με έχει ξετρελάνει, αλλά ακόμη δεν το καταπιάστηκα.
  Τα πλακάκια τέλεια, θα ψάξω μήπως τα έχουν ακόμα , γιατί κι εγώ αγοράζω για να τα έχω όταν τα χρειαστώ
  Άλλο ένα κοινό σημείο μας κι άλλο ένα οι δίσκοι.
  Γειά στα χέρια σου.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  Απάντηση
  • Να το δοκιμάσεις… δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Χχαχαχχαχαχαχ έχουμε οι περισσότερες κοινά σημεία… τυχαίο; Φιλιά κι από εμένα

   Απάντηση

Leave a Comment