2 παλιές πολυθρόνες αλλάζουν εμφάνιση

Πως δύο παλιές πολυθρόνες που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση αλλάζουν εντελώς εμφάνιση και στολίζουν υπέροχα δύο διαφορετικούς χώρους στο σπίτι φίλης μου.

Το ξέρεις πια πως ότι και να κάνω η μεγάλη μου αδυναμία είναι η μεταμόρφωση των επίπλων.

Από την απλή ανανέωση μέχρι την ολοκληρωτική τους μεταμόρφωση είναι αυτό που αγαπώ να κάνω συνέχεια. Σίγουρα κάθε έπιπλο είτε παλιό είτε καινούργιο κουβαλάει μια ιστορία. Η ιστορία αυτή είναι όμως αυτή που εμείς του γράφουμε και αν δεν μας ταιριάζει πια δεν είναι ιεροσυλία (όπως κάποιες φορές βλέπω να γράφεται) να το αλλάξουμε, να το φέρουμε στα μέτρα μας και να το χαιρόμαστε για πολλά πολλά χρόνια ακόμη.

Μια πολύ αγαπημένη φίλη αγόρασε και ανακαίνισε πρόσφατα ένα διαμέρισμα. Την βοήθησα με την ανακαίνιση, το στήσιμο των χώρων αλλά και με την αλλαγή εμφάνισης σε έπιπλα και φωτιστικά.  Δικοί της ήταν οι δύο πολυέλαιοι στην ανάρτηση με τίτλο Ανανέωση παλιών πολυελαίων με chalk paint που έφτιαξα πρόσφατα αλλά και οι δύο mid century πολυθρόνες

Έχει λοιπόν στην κατοχή της και αυτές τις δύο παλιές πολυθρόνες που θα ασχοληθούμε σήμερα.

Γιατί αλλάζω την εμφάνιση σε αυτές τις δύο παλιές πολυθρόνες 

Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αφού μόλις πέρυσι τους είχε αλλάξει ύφασμα. Υπήρχε μόνο ένα μικρό πρόβλημα με την ψάθα στην πλάτη, είχε ξεφλουδίσει το βερνίκι σε κάποια σημεία. Το στυλ της πολυθρόνας αυτής είναι διαχρονικό, τα χρώματα όμως δεν ταιριάζουν στο μοντέρνο διαμέρισμα που έχουμε στήσει και απλά του βάζουμε κάποια παλιά κομάτια για να αποκτήσει χαρακτήρα. Να μην θυμίζει έκθεση επίπλων όπως έχω ξαναπεί.

Ίδιο στυλ έπιπλα, ίδια χρώματα και όλα σεταρισμένα να το αποφεύγεις.  Τα σοφά ταιριασμένα έπιπλα ακόμη και αν προέρχονται από άλλη εποχή και είναι άλλο στυλ δείχνουν ότι έχεις επιμεληθεί το χώρο σου με αγάπη.  

Παλιές πολυθρόνες κλασικού στυλ

Το πρώτο που της είπα είναι πως οι πολυθρόνες δεν θα μπουν σετάκι! Θα χωριστούν και θα μπουν σε ξεχωριστούς χώρους, η μία στο γραφείο της και η άλλη στην κρεβατοκάμαρα της. Γιατί;; με ρώτησε, εγώ πάντα μαζί της είχα. Εντάξει δεν θα πάθουν και κάτι αν χωριστούν, δεν είχαν υπογράψει και σύμφωνο συμβίωσης! Τώρα που τις έχει πια σπίτι της κατάλαβε πόσο δίκιο είχα.

Η διαδικασία της αλλαγής – μεταμόρφωσης τους

Ξεκίνησα λοιπόν το makeover των καρεκλών αφαιρώντας το ύφασμα γιατί τα διακοσμητικά καρφιά ο ταπετσέρης τα είχε βάλει πολύ χαμηλά και θα με εμπόδιζαν στο βάψιμο της καρέκλας.

Παλιές πολυθρόνες πριν την μεταμόρφωση τους

Όπως σου είπα η ψάθα στις καρέκλες είχε τα προβληματάκια της γι αυτό και την έτριψα με γυαλόχαρτο. Δεν έτριψα τίποτα άλλο γιατί θα τις έβαφα με χρώμα κιμωλίας όπου το τρίψιμο είναι περιττό εκτός αν το ξύλο του έπιπλου έχει προβλήματα.

Τρίψιμο παλιάς πολυθρόνας για να φύγουν τα βερνίκια

Η μία από τις πολυθρόνες θα συμπληρώσει τα έπιπλα στην κρεβατοκάμαρα της.  Τα έπιπλα σε αυτό το χώρο  είναι σε απαλούς ουδέτερους τόνους.  Για να ταιριάξει λοιπόν η πολυθρόνα μέσα σε αυτό τον χώρο και να μην “φωνάζει” διάλεξα να ακολουθήσω την ίδια χρωματική παλέτα. Όσο γινόταν δηλαδή.

Για τον σκοπό αυτό ανέμειξα σε αναλογία 1:1 Antoinette με Original σαν χρώμα βάσης και την πέρασα δύο χέρια.  Οι αποχρώσεις αυτές ανήκουν στα χρώματα κιμωλίας της Annie Sloan.

Αλλαγή εμφάνισης πολυθρόνας με χρώματα κιμωλίας

Μόλις στέγνωσε έκανα ένα wash με French Linen

Είναι ένα απαλό γκρι χρώμα και δημιουργεί όμορφα νερά πάνω σε ένα ήδη βαμμένο έπιπλο.

Μεταμόρφωση παλιάς πολυθρόνας με χρώματα κιμωλίας

Όταν όλα τα χρώματα είχαν στεγνώσει τα σφράγισα με διάφανο κερί της ίδιας εταιρείας.

Μεταμόρφωση παλιάς πολυθρόνας
 

Επιλογή ταπετσαρίας για την πολυθρόνα της κρεβατοκάμαρας

Για το ντύσιμο της πολυθρόνας διάλεξα μία δερματίνη σε off-white απόχρωση για να ταιριάζει με το καινούργιο κρεβάτι της φίλης μου που έχει παρόμοιο κεφαλάρι.

Δεν θα σε κουράσω με την αλλαγή ταπετσαρίας γιατί το έχω δείξει άλλες δύο φορές και μπορείς να δεις την ανάρτηση Επισκευή και μεταμορφωση παλιάς πολυθρόνας και την ανάρτηση Αλλαγή ταπετσαρίας σε πολυθρόνα

Υπόλευκη δερματίνη για το ντύσιμο της πολυθρόνας

Η μεταμόρφωση της δεύτερης πολυθρόνας 

Στη μεταμόρφωση της δεύτερης από τις παλιές πολυθρόνες επικρατούν έντονα χρώματα και στο σκελετό της αλλά και στο ύφασμα.

Η πολυθρόνα θα μπει στο γραφείο της φίλης μου στο σπίτι και θέλησα να την κάνω λίγο πιο χαρούμενη.  Άλλωστε κι εκείνης της αρέσουν τα φλοράλ υφάσματα.

Βάψιμο σκελετού, ύφασμα ταπετσαρίας

Εδώ πάλι χρησιμοποίησα δύο χρώματα αλλά αυτή την φορά αναμεμειγμένα. Το French linen όπως και στην πρώτη και το Amsterdam Green. Γιατί πράσινο;;; Είχα ήδη αγοράσει ένα πανέμορφο φλοράλ ύφασμα και ήθελα να βγαίνει λίγο πράσινο και στο ξύλινο σκελετό της πολυθρόνας. Μην φανταστείς πολύ λίγο γιατί και πάλι η αναλογία είναι 1:1.

Η φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει σωστά την απόχρωση αλλά είναι ένα γκριζοπράσινο χρώμα.

Παλιές πολυθρόνες αλλάζουν εμφάνιση με χρώματα κιμωλίας και αλλαγή υφασμάτων

Το κέρωμα της πολυθρόνας έγινε με δύο κεριά πάλι αλλά τα ανέμειξα και αυτά… 2 κουταλιές διάφανο κερί και μία κουταλιά σκούρο κερί. Το αποτέλεσμα και η γυαλάδα με εξέπληξε και εμένα!

Με την εφαρμογή των κεριών το χρώμα του σκελετού ζωντάνεψε και είναι ένα υπέροχο σκούρο λαδί.

Συνδυασμός χρωμάτων κιμωλίας πάνω στο σκελετό πολυθρόνας

Κι εδώ βλέπεις το ύφασμα που έχω διαλέξει και που τελικά “της πήγε γάντι”!

Έντονο φλοράλ ύφασμα ταπετσαρίας επίπλων

Παλιές πολυθρόνες, μεταμόρφωση με μπογιά κιμωλίας και έντονο φλοράλ ύφασμα

Οι παλιές πολυθρόνες είναι ήδη δύο πανέμορφα καθίσματα και όπως σου είπα πιο πάνω βρίσκονται ήδη στο σπίτι της φίλης μου. Αυτή με το έντονο φλοράλ μπήκε στο γραφείο της αλλά ο χώρος δεν είναι ακόμη έτοιμος.

Οπότε θα βολευτούμε με λίγες φωτογραφίες από τον χώρο του σαλονιού.

Παλιές πολυθρόνες, μεταμόρφωση
Πρόσθεσα και ένα μωβ μαξιλάρι για την πλάτη γιατί κάνει έντονη αντίθεση με τα χρώματα της πολυθρόνας αλλά υπάρχει αυτό το χρώμα μέσα στα λουλούδια.
Παλιές πολυθρόνες, πως τους άλλαξα εμφάνιση
Βλέπεις πόσο αυτή η γρήγορη μεταμόρφωση της άλλαξε εντελώς εμφάνιση;
Παλιές πολυθρόνες, πως να τους αλλάξεις εντελώς εμφάνιση

Η πρώτη πολυθρόνα τοποθετήθηκε στον χώρο για τον οποίο προοριζόταν, την κρεβατοκάμαρα. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δεις πως το χρώμα της έδεσε με το χρώμα του κομοδίνου και η ταπετσαρία της, δερματίνη σε υπόλευκο χρώμα, με το κεφαλάρι του κρεβατιού.

Το διακοσμητικό κορδόνι της πολυθρόνας είναι ανοιχτό γκρι όπως και οι τοίχοι του δωματίου.

Παλιές πολυθρόνες, πως να τους αλλάξεις εντελώς εμφάνιση, κρεβατοκάμαρα σε απαλούς γήινους τόνους
 
Ακόμη κι εγώ που τις έφτιαξα αδυνατώ να πιστέψω την μεγάλη αλλαγή εμφάνισης.
Παλιές πολυθρόνες, πως να τους αλλάξεις εντελώς εμφάνιση, πολυθρόνα σε neutral αποχρώσεις
Νομίζω πως η καρέκλα ταίριαξε τέλεια με την εμφάνιση του κομοδίνου.  Τι λες κι εσύ;
Μεταμόρφωση πολυθρόνας με χρώμα κιμωλίας και αλλαγή ταπετσαρίας
 

Κι επειδή θα με ρωτήσετε όχι το κομοδίνο δεν το έχω φτιάξει εγώ, εγώ απλά το διάλεξα. Είναι της εταιρείας inart

 
 
2 παλιές πολυθρόνες αλλάζουν εμφάνιση
 
ArtDecorationCrafting Μεταμόρφωση παλιάς πολυθρόνας French cane chairs makeover
 
 

Τι λέτε λοιπόν γι αυτή την μεταμόρφωση; Δεν είχα δίκιο που πρότεινα στην φίλη μου να φτιάξουμε τις δύο παλιές πολυθρόνες σε διαφορετικό στυλ;

 

Αν όσα είδες σου άρεσαν και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:

2 παλιές πολυθρόνες αλλάζουν εμφάνιση

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Διάβασε Επίσης

22 thoughts on “2 παλιές πολυθρόνες αλλάζουν εμφάνιση”

 1. m
  MAY 2, 2018 AT 1:15 PM EDIT
  Με ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης -χαχαχα γέλασα πολύ! �� –
  οι πολυθρόνες έγιναν τέλειες, και ταιριάζουν πολύ ωραία,
  η καθεμιά στο χώρο της! Απλά: μεγαλουργείς! Φιλάκια! ✿

  Υ.Γ Πόσο ωραίο το εμπριμέ τής μιας πολυθρόνας;!

  Απάντηση
 2. Olga Hatzichristou
  MAY 2, 2018 AT 1:43 PM EDIT
  Απίθανη, εξαιρετική η σκούρη με το φλοράλ. Λατρεύω το μαύρο, στις σωστές αναλογίες και με τους κατάλληλους συνδυασμούς, είναι ένα πολύ ζωντανό και πολύ φωτεινό τελικά χρώμα!

  Όλγα Χατζηχρίστου

  Απάντηση
 3. zina
  MAY 2, 2018 AT 1:51 PM EDIT
  η μια καλύτερη από την άλλη! ασε που μου αρεσει που τις χωρισες τελικα… το καλύτερο διαζυγιο! λατρευω αυτές τις πολυθρόνες, αλλα δυστυχώς δεν έχω καμία! κρίμα!

  Απάντηση
 4. Ρένα Χριστοδούλου
  MAY 2, 2018 AT 2:50 PM EDIT
  Μοναδικές!!!
  Μου άρεσαν πάρα πολύ και καλά έκανες και τις χώρισες.
  Και οι δύο εκδοχές καταπληκτικές και δροσερές.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  Απάντηση
 5. Michelle Leslie
  MAY 3, 2018 AT 8:11 AM EDIT
  LOL, Christina, love how you explained to your friend that the chairs can be split up and it was the right decision too. They both turned out beautifully and so different. I can’t decide which one I like more, the floral one makes such a dramatic statement while the creamy one in the bedroom is so calm and serene. They’re lovely

  Απάντηση
 6. Λαμπρινή
  MAY 3, 2018 AT 10:29 AM EDIT
  Εξαιρετικές και οι δύο, η κάθε μία μοναδική! Τέλειες μεταμορφωσεις και οι οδηγίες σου πάντα αναλυτικές! Μπράβο για άλλη μια φορά Χριστίνα μου. Τα χέρια σου και το γούστο σου κάνουν θαύματα! Σε φιλώ.

  Απάντηση
 7. Craftartista
  MAY 3, 2018 AT 10:40 PM EDIT
  Χριστίνα μου, οι πολυθρόνες είναι τέλειες! Ειλικρινά δεν ξέρω ποια από τις δυο προτιμώ περισσότερο. Το French linen από το μια και η ανάμειξη του clear και του black wax από την άλλη, με τρελαίνουν! Τι να πω? Μπράβο σου, κοπέλα μου, συγχαρητήρια. Πολλά φιλιά!

  Απάντηση
 8. Mary
  MAY 4, 2018 AT 9:27 PM EDIT
  You are my twin!!! I just finished a similar project. Christina they came out fabulous and each one has its own distinct personality. I think my favorite has to be the one in the bedroom, it looks as if it has been there for years.

  Απάντηση
 9. FLORENCE
  MAY 8, 2018 AT 5:05 AM EDIT
  Wow, I love that first chair and the mix of paint colors you used! I always like a little blush of pink, and it looks like that has it. I have a very similar chair in my household. I can’t wait to see how the 2nd chair will be used. It’s very different. Christina, you sure have the gift of interior decorating. Me, not so much.

  Απάντηση

Leave a Comment