Πως μπορούμε να αλλάξουμε εμφάνιση σε 2 επιτραπέζιες λάμπες για να αποκτήσουν καινούργια μοντέρνα εμφάνιση με εύκολο τρόπο
Πως μπορούμε να αλλάξουμε εμφάνιση σε 2 επιτραπέζιες λάμπες για να αποκτήσουν καινούργια μοντέρνα εμφάνιση με εύκολο τρόπο.
Οι διακοσμητικές επιτραπέζιες λάμπες είναι από τα πιο απαραίτητα στοιχεία ενός καθιστικού χώρου ή μιας κρεβατοκάμαρας. Απαραίτητα γιατί έχουν διπλό ρόλο. Εκτός από τη λειτουργικότητα τους σαν μονάδες φωτισμού είναι και ισχυρά διακοσμητικά στοιχεία.
Ο κεντρικός φωτισμός ενός δωματίου είναι δεδομένος και χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα και παντού. Όμως τα επιτραπέζια φωτιστικά είναι αυτά που θα χαρίσουν χαρακτήρα και κομψότητα σε ένα δωμάτιο. Θα φωτίσουν με επιτυχία μία σκοτεινή γωνιά ενός καθιστικού αλλά την ίδια στιγμή θα δώσουν και την αίσθηση της θαλπωρής.
Για να επιλέξεις επιτραπέζιες λάμπες θα πρέπει να λάβεις υπ όψιν την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου. Κάτι τέτοιο σκέφτηκα κι εγώ. Έχω αλλάξει κατά ένα μεγάλο μέρος το χώρο του σαλονιού μας χρησιμοποιώντας γήινα υλικά και χρώματα. Καιρός λοιπόν είναι να αλλάξω και τα επιτραπέζια φωτιστικά που συνήθως χρησιμοποιώ σε αυτό το χώρο.
Κι επειδή όπως έχω ξαναπεί δεν γίνεται να αγοράζουμε συνεχώς καινούργια, αποφάσισα να αλλάξω εμφάνιση σε δύο από τις επιτραπέζιες λάμπες που ήδη έχω.
Πάμε να δούμε λοιπόν πως ήταν πριν και πως κατέληξαν οι δύο επιτραπέζιες λάμπες
Αλλαγή εμφάνισης Νο 1
Πρόκειται για την λάμπα που βλέπεις στη φωτογραφία παρακάτω και η οποία έχει υποστεί άλλες δύο αλλαγές.
- Μία στο σώμα της λάμπας, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο με τίτλο Η αναγέννηση μιας επιτραπέζιας λάμπας και
- Μία στο καπέλο Καπέλο λάμπας μεταμορφώνεται σαν δερμάτινο
Όπως σου είπα και πιο πάνω αφορμή γι αυτές τις αλλαγές είναι η αλλαγή σκηνικού στο χώρο του σαλονιού σπίτι μας αλλά και κάποια όμορφα επιτραπέζια φωτιστικά που είδα σε eshops όπως τα φωτιστικά της παρακάτω φωτογραφίας.
Θα αλλάξω λοιπόν τη βάση της λάμπας κάνοντας την να μοιάζει με πέτρινη και αν χρειαστεί θα αλλάξω και το καπέλο.
Η μόνη μου διαφοροποίηση ως προς τις παραπάνω λάμπες είναι η επιλογή χρώματος. Για την Μεταμόρφωση Νο 1 έχω στο μυαλό μου μια αρκετά πιο σκούρα βάση όπως αυτή της παρακάτω φωτογραφίας.
Και στις δύο μεταμορφώσεις και τα υλικά που χρησιμοποίησα αλλά και η διαδικασία είναι ότι πιο απλό μπορείς να φανταστείς.
Για την πρώτη μεταμόρφωση λάμπας τα υλικά είναι:
- Gesso Primer, το χρησιμοποίησα και σαν primer αλλά και για να δημιουργήσω υφή στην επιφάνεια
- Πινέλο – πλαστικό δοχείο
- Χρώμα κιμωλίας σε χρώμα γραφίτης
- Σφουγγάρι
- Wax σε υγρή μορφή, clear & walnut
Τα χρώματα και τα υλικά είναι ότι είχα σπίτι τη δεδομένη στιγμή και έχει να κάνει με το πως είχα φανταστεί να φτιάξω την λάμπα. Αν θέλεις να κάνεις κάτι παρόμοιο και δεν σου αρέσουν τα χρώματα που χρησιμοποίησα φυσικά και μπορείς να βάλεις χρώματα της αρεσκείας σου.
Η διαδικασία που ακολούθησα για το βάψιμο της λάμπας
Όπως σου είπα το πρώτο υλικό που χρησιμοποίησα είναι το gesso.
Κάλυψα με ένα παχύ στρώμα όλο το σώμα της λάμπας. Την εφαρμογή του gesso δεν την έκανα σαν να βάφω αλλά με ταμποναριστές πινελιές. Αυτό δημιούργησε μια υφή πάνω στο σώμα της λάμπας.
Όπως βλέπεις στη φωτογραφία παρακάτω με το gesso κάλυψα και το μεταλλικό χρυσό μέρος στο κάτω μέρος της λάμπας. Δεν εξυπηρετούσε πια σε αυτό που είχα σκεφτεί να φτιάξω.
Πάμε τώρα στο βάψιμο της λάμπας
Το gesso το άφησα να στεγνώσει καλά και συγκεκριμένα ένα ολόκληρο βράδυ. Για να βάψω το σώμα της λάμπας χρησιμοποιώ χρώμα κιμωλίας σε σκούρο γραφίτη απόχρωση.
Μοιάζει σαν μαύρο στη φωτογραφία αλλά στη πραγματικότητα είναι αυτό το ξεθωριασμένο μαύρο.
Μόλις έβαψα όλη την βάση του φωτιστικού και πριν στεγνώσει το χρώμα, άρχισα να αφαιρώ με ένα βρεγμένο σφουγγάρι ταμποναριστά λίγο από το σκούρο χρώμα. Κάπως για να μοιάσει με το φωτιστικό που με ενέπνευσε.
Όταν το σκούρο χρώμα στέγνωσε ήρθε η ώρα για το βερνίκι.
Θα μπορούσα να μη προσθέσω βερνίκι μιας και το αντικείμενο έχει καθαρά διακοσμητική χρήση αλλά ήθελα να προσθέσω κάτι μουντό πάνω στο σκούρο χρώμα. Αυτή την εικόνα που έχεις όταν το αντικείμενο είναι πολυχρησιμοποιημένο. Άλλωστε και το φωτιστικό της φωτογραφίας έτσι δείχνει.
Χρησιμοποίησα δύο υγρά κεριά με ματ φινίρισμα. Λίγο από το διάφανο και ελάχιστο από το σκούρο και με το πινέλο έπαιρνα τόσο όσο και από τα δύο για να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το οποίο είναι αυτό που βλέπεις σε κοντινό πλάνο στην παρακάτω φωτογραφία. Η δική μου βάση της επιτραπέζιας λάμπας έχει κάτι επιπλέον από την βάση που εμπνεύστηκα. Έχει υφή! Κι αυτό δημιουργήθηκε με το gesso με τον τρόπο που σου έδειξα πιο πάνω.
Αλλαγή εμφάνισης Νο 2
Πως άλλαξα την δεύτερη επιτραπέζια λάμπα
Και πάμε τώρα στη δεύτερη από τις επιτραπέζιες λάμπες. Μια απλή κεραμική λευκή λάμπα με γυαλιστερό φινίρισμα. Όταν την αγόρασα μου άρεσε. Όταν την έβαλα στο χώρο μου όχι! Γι αυτό και δεν την έχεις δει ποτέ σε φωτογραφίες.
Γιατί λοιπόν να μου πιάνει χώρο στο ντουλάπι; Μια αλλαγή εμφάνισης λοιπόν για να μπορώ να την χρησιμοποιώ.
Το κάτω μέρος του σώματος της λάμπας έχει από μόνο του ένα σχέδιο και βολεύει πολύ γι αυτό που είχα στο μυαλό μου.
Γι αυτή την αλλαγή εμφάνισης τα υλικά είναι ακόμη λιγότερα από αυτά της πρώτης λάμπας.
Υλικά για την αλλαγή της δεύτερης λάμπας
- Χρώμα κιμωλίας σε ένα όμορφο γκρεζ χρώμα
- Άμμος
- Κερί σε υγρή μορφή και ένα πινέλο
Το πρώτο χέρι βάψιμο αφήνει κενά κι αυτό γιατί δεν έχουμε μία πορώδη επιφάνεια για να απορροφήσει το χρώμα.
Γι αυτό μία δεύτερη εφαρμογή είναι επιβεβλημένη. Πράγματι το δεύτερο χέρι καλύπτει εντελώς τη βάση της επιτραπέζιας λάμπας.
Έμεινε έτσι ένα ολόκληρο βράδυ και το επόμενο πρωί έβαλα το κερί σε υγρή μορφή. Με τη μόνη διαφορά πως μέσα στο κερί έβαλα άμμο.
Κι αμέσως η βάση του φωτιστικού άρχισε να μοιάζει σαν πέτρινη. Αν είσαι καινούργιος εδώ να σου πω πως την άμμο την έχω χρησιμοποιήσει ξανά όταν έφτιαξα ένα τζάκι για το σπίτι μας και ήθελα να το κάνω να μοιάζει πέτρινο.
Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να το κάνεις να μοιάζει πέτρινο
Τελική εμφάνιση για τις δύο λάμπες
Το φωτιστικό με τη μαύρη βάση το έβαλα στο χώρο του σαλονιού.
Για καπέλο του έβαλα αυτό που είχε και στη προηγούμενη μορφή του. Σε γκρι χρώμα που μοιάζει σαν δερμάτινο.
Κοιτάζοντας αυτή τη φωτογραφία παρακάτω μετράω πόσα diy έχω φτιάξει και χαίρομαι πολύ που μόνο σε μία μικρή γωνιά του σαλονιού είναι τόσα πολλά μαζεμένα:
- Εκτός από τη βάση του φωτιστικού που παρουσιάζεται σήμερα και το καπέλο έχει υποστεί αλλαγή στο άρθρο με τίτλο Καπέλο λάμπας μεταμορφώνεται σαν δερμάτινο
- Το κασπό ή βάζο όπως θέλεις, το λες είναι άλλη μία μεταμόρφωση που μπορείς να δεις στο Μαύρα διακοσμητικά βάζα με φύλλο χρυσού
- Το παλιωμένο μπρούτζινο κουτί είναι ένα κεραμικό έντονο χρυσό κουτί που απλά το “πάλιωσα” με βερνίκι
- Το τραπεζάκι που ακουμπάνε όλα τα παραπάνω έχει αλλάξει κι αυτό εμφάνιση και μπορείς να το δεις στο Μεταμόρφωση επίπλων: Η ομορφιά του φυσικού ξύλου
Και τώρα να σου δείξω την ίδια λάμπα αλλά με διαφορετικό καπέλο. Μπερδεύτηκα ποιο από τα δύο να διαλέξω και θα ήθελα να με βοηθήσεις.
Νομίζω πως το ανοιχτόχρωμο μου αρέσει καλύτερα και σαν χρώμα αλλά και σαν σχήμα.
Για να ολοκληρωθεί η διακόσμηση πάνω στο τραπεζάκι άλλαξα και τα διακοσμητικά. Πολύ πιο ανοιχτόχρωμα σαν το καπέλο του φωτιστικού.
Το βάζο της φωτογραφίας είναι άλλη μία μεταμόρφωση διακοσμητικού και μπορείς να δεις πως έγινε στο άρθρο με τίτλο Διακοσμητικά βάζα: Αλλαγή χρώματος και στυλ
Η αγάπη μου για τις αντικέ κουδούνες έχει αρχίσει από πριν τα Χριστούγεννα όπου είχα στολίσει αρκετά σημεία του σαλονιού με αυτά.
Η αγάπη αυτή συνεχίζεται έτσι όταν βρήκα κουδούνια σε παραλληλόγραμο σχήμα και ζωγραφισμένα πάνω τους λουλούδια κυριολεκτικά τα “άρπαξα”.
Πολύ όμορφη λεπτομέρεια είναι και το δερμάτινο λουράκι.
Η δεύτερη από τις επιτραπέζιες λάμπες πήρε τη θέση της πάνω στο μπουφέ της τραπεζαρίας.
Πολύ εύκολα και με ελάχιστα υλικά η βάση της σου δίνει την ψευδαίσθηση πως είναι από πέτρα.
Η αλήθεια είναι πως το λευκό καπέλο που φορούσε πριν δεν μου αρέσει σε συνδυασμό με τη τωρινή της εμφάνιση αλλά δεν είχα και κάτι άλλο στο σπίτι.
Θα αγοράσω ένα off white καπέλο και θα επανέλθω με φωτογραφία.
Κάπως έτσι λοιπόν δύο παροπλισμένες για καιρό επιτραπέζιες λάμπες απόκτησαν καινούργια εμφάνιση.
Ποια από τις δύο σου αρέσει πιο πολύ;
Αν σου αρέσουν οι ιδέες μου και αυτά που φτιάχνω και αν δεν θέλεις να χάνεις καμία ανάρτηση μου, μπορείς να με ακολουθήσεις:
- Στο Facebook πατώντας πάνω στο ArtDecorationCrafting και
- Στο Instagram πατώντας πάνω στο artdecorationcrafting.gr
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα, συμβουλές
διακόσμησης και ανανέωσης χώρων και DIY οδηγούς.
Art Decoration Crafting Newsletter
Thank you for subscribing to the newsletter.
Oops. Something went wrong. Please try again later.