Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Λάβετε τα άρθρα μας στο email σας.

Privacy Policy

Μεταμόρφωση κονσόλας εισόδου

Μεταμόρφωση κονσόλας εισόδου

Μεταμόρφωση κονσόλας εισόδου

Μεταμόρφωση κονσόλας εισόδου ή αλλιώς πως να δώσεις ζωή σε ένα έπιπλο που παρά την ομορφιά του θα κατέληγε στα σκουπίδια.

Πολύ παλιό και πολύ ταλαιπωρημένο.  Η φίλη που το είχε δεν ήταν σίγουρη αν μπορούσε να το κρατήσει και να το βάλει στο καινούργιο της σπίτι.  Είναι μου λέει περίπου 150 χρόνων, τι λες αξίζει να το φτιάξεις.  Γίνεται να το φτιάξεις;  Και φυσικά η απάντηση η δική μου ήταν και πως αξίζει αλλά και πως όλα φτιάχνονται αρκεί να δουλέψεις σωστά.
Σε αυτό το σημείο να σου πω πως ακολουθούν πολλές πολλές φωτογραφίες και πολλές οδηγίες βήμα-βήμα.

Η αποκατάσταση του ξύλινου σκελετού

Το τραπέζι όπως είπαμε είναι από τα παλιότερα έπιπλα που έχουν έρθει στα χέρια μου.  Στην επιφάνεια του είχε ένα μάρμαρο που είχε σπάσει σε αρκετά σημεία, έλειπαν ολόκληρα κομμάτια αλλά συγχρόνως ήταν κι εξαιρετικά βαρύ και αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον ξύλινο σκελετό.

Ο οποίος σκελετός όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες που ακολουθούν εκτός από πολύ ταλαιπωρημένος είναι και εξαιρετικό δείγμα χειροποίητης δουλειάς.  Ο τεχνίτης εκείνης της εποχής τον είχε σκαλίσει κομμάτι κομμάτι και τα είχε συνδέσει μεταξύ τους.

Όπου υπήρχαν ενώσεις και ειδικά στα πόδια με τα χρόνια είχαν φθαρεί κι έτσι η πρώτη μου δουλειά ήταν να βγάλω τα πόδια από το κυρίως σώμα για να τα ενισχύσω όσο μπορούσα καλύτερα.  Να γίνει δηλαδή πάλι σταθερό και δυνατό για να κρατήσει άλλα τόσα χρόνια και παραπάνω.

Αντί για τις πρόκες ή καρφιά όπως θέλεις μπορείς να τα πεις, εγώ δημιούργησα ξύλινους πείρους, τους προσάρμοσα στα πόδια και έκανα φωλιές στο σώμα του τραπεζιού και ήρθαν και φώλιασαν μέσα.  Όλο αυτό ενισχύθηκε και με πολύ και δυνατή ξυλόκολλα.  Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει η πιθανότητα να χαλαρώσει ποτέ η ένωση του ποδιού πάνω στο τραπέζι.  
Με μεγάλους σφιγκτήρες τα κράτησα σταθερά και σφιγμένα ως προς το σώμα του τραπεζιού μία ολόκληρη ημέρα για να είμαι σίγουρη πως θα κολλήσουν καλά.
Επίσης όπου υπήρχαν χτυπήματα ή έλλειπαν κομματάκια ξύλου έβαλα στόκο προκειμένου να μη φαίνονται.
Όλες οι στοκαρισμένες επιφάνειες τρίφτηκαν με γυαλόχαρτο με το χέρι για να μην έχουμε ανομοιομορφίες μετά στο βάψιμο.

Σειρά είχε το καπάκι του τραπεζιού.  Για την επιφάνεια του επέλεξα ξύλο και όχι μάρμαρο όπως είχε παλιά.  Χρησιμοποίησα το CNC της εταιρείας και αφού σχεδίασα την επιφάνεια σύμφωνα με το σχήμα που είχε το τραπέζι στο πάνω μέρος, έβαλα ένα κομμάτι κόντρα πλακέ πάχους 20 χιλ στο τραπέζι του μηχανήματος και αυτό το έκοψε στο σχήμα που του είχα δώσει όπως βλέπεις στην φωτογραφία που ακολουθεί.
Φυσικά και όλο αυτό μπορεί να γίνει και με το χέρι και μία καλή σέγα αλλά αφού υπάρχει το μηχάνημα γιατί να μην το εκμεταλλευτώ;

Το βάψιμο του κυρίως σώματος

Αφού λοιπόν τρίφτηκε όπου υπήρχε στόκος και κόλλες ήρθε η ώρα για το βάψιμο του.  Όπως σου είχα πει και στη σελίδα μου στο Facebook πριν λίγες ημέρες η ιδιοκτήτρια της κονσόλας και φίλη μου την ήθελε να μοιάζει με πέτρινη.  Εγώ χατήρια δεν χαλάω γιατί όλο αυτό λειτουργεί και σαν ένα στοίχημα που βάζω για μένα αν θα το πετύχω.

Σαν πρώτο χρώμα χρησιμοποίησα το French Linen της Annie Sloan.

Στη συνέχεια έκανα ένα πολύ ρευστό μίγμα με Arles και νερό για να κάνω την τεχνική wash.

Πέρασα δηλαδή όλο το τραπέζι με το πολύ ρευστό Arles και συγχρόνως σκούπιζα ταμποναριστά τα σημεία που είχα βάψει.  Αυτό μου έδωσε εμένα τουλάχιστον την αίσθηση του χώματος πάνω σε μία πέτρα.

Μόλις και το δεύτερο χρώμα στέγνωσε καλά έκανα dry brush με το Original της Annie Sloan, ένα φωτεινό λευκό χρώμα για να τονίσω τις λεπτομέρειες των σκαλισμάτων και να αποτυπώσω ακόμη πιο καλά το εφέ της πέτρας.  Dry brush για όσους δεν γνωρίζουν είναι όταν βουτάμε το πινέλο στο χρώμα και το σκουπίζουμε με ένα χαρτί ή ένα πανί αφήνοντας πολύ λίγο χρώμα πάνω του.  Αυτή η τεχνική είναι ότι πρέπει για να αναδείξουμε κάποιες λεπτομέρειες σε ένα έπιπλο και ένα αντικείμενο.

Αφού πέρασα όλο το τραπέζι με clear wax με ένα λεπτό πινελάκι πρόσθεσα dark wax σε διάφορα σημεία όπως βλέπεις και στα βέλη στην παρακάτω φωτογραφία.  Αυτό το έκανα για να ενισχύσω ακόμη περισσότερο την «πέτρινη εμφάνιση».  Φαντάσου ένα πέτρινο τραπέζι, πολυκαιρισμένο.  Αυτά είναι τα σημεία που μαζεύει σκόνη.

Το βάψιμο της επιφάνειας της κονσόλας

Για την επιφάνεια είχα αποφασίσει να την κάνω να μοιάζει με μάρμαρο.  Αυτό το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν με ακρυλικά χρώματα, όπως το τζάκι που είχα φτιάξει πρόπερσι και μπορείς να το δεις εδώ
Δεν είχα επιχειρήσει όμως ποτέ να το κάνω με chalk paint. Ακολούθησα την τεχνική marbling του Jonathon Marc Mendes , που τα χέρια του είναι μαγικά΄
Στην αρχή έτριψα με ένα γυαλόχαρτο το πλαινό μέρος της ξύλινης επιφάνειας για να φύγουν κάποια ξέφτια ξύλου που υπήρχαν από το κόψιμο και την έβαψα με το Original.
Μόλις το χρώμα στέγνωσε και σύμφωνα με την τεχνική που σας ανέφερα παραπάνω έπρεπε να το αδιαβροχοποιήσουμε για να προχωρήσουμε παρακάτω.
Για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησα το βερνίκι της Polyvine από την εταιρεία Θεολόγος Σμυρνιόπουλος ΑΕ.  ‘Ενα εξαιρετικό βερνίκι που δίνει βελούδινο φινίρισμα και το συστήνω ανεπιφύλακτα. 

Πάνω από το βερνίκι και μόλις αυτό στέγνωσε εφάρμοσα και ένα δεύτερο χέρι με το Original.  Για την τεχνική μαρμάρου χρησιμοποίησα δύο λεπτά πινελάκια διαφορετικού μεγέθους, βαμβακερό πανάκι, ένα μπουκάλι σπρέι με νερό, ένα φαρδύ μαλακό πινέλο και αραιωμένο πολύ Graphite.
Μόλις στεγνώσει και το δεύτερο χέρι του λευκού χρώματος το ψεκάζουμε με νερό.  Αυτό το κάνουμε για να το ενεργοποιήσουμε δηλαδή να γίνει και πάλι κάπως ρευστό για να μπορέσει καλύτερα να ενσωματωθεί πάνω του το Graphite με το οποίο θα κάνουμε τα νερά του μαρμάρου.
Περιμένουμε λίγο να «κάτσει» το νερό που έχουμε ψεκάσει στο χρώμα και ταμπονάρουμε με ένα καθαρό πανί όπου χρειάζεται για να μαζέψουμε το επί πλέον.
Αποφασίζουμε τι κατεύθυνση θέλουμε να έχουν τα νερά του μαρμάρου και ξεκινάμε να ζωγραφίζουμε γραμμές στριφογυρνώντας το πινελάκι μας για να μην μας βγουν οι γραμμές ευθείες.

Αφού σκουπίσουμε και πάλι ταμποναριστά, με το φαρδύ πινέλο σκουπίζουμε από πάνω για να μπλεχτεί το σκούρο χρώμα στο ήδη υγρό λευκό και να αρχίσει να μοιάζει με μάρμαρο.  Με το λεπτό πινελάκι συνεχίζουμε να προσθέτουμε τα νερά του μάρμαρου και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.  Δηλαδή προσθέτουμε χρώμα, ψεκάζουμε με νερό, ταμπονάρουμε με ένα πανί, λειαίνουμε την εμφάνιση με το φαρδύ πινέλο.  Όλα αυτά μέχρι να είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και να μας θυμίζει μάρμαρο.
Στην παρακάτω φωτογραφία εκεί που είναι το βέλος βλέπεις πως το νερό που έχουμε ψεκάσει στην ήδη βαμμένη επιφάνεια, έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο στρώμα του λευκού χρώματος και έχει αφήσει αυτές τις κηλίδες που είναι και το μυστικό για να μοιάζει με μάρμαρο το ξύλο.

Για το γύρω-γύρω του ξύλου επέλεξα να βάλω χρυσό χρώμα.  Σιγά που δεν θα έβαζα εγώ κάπου χρυσό … Χρησιμοποίησα το Acualux της ΤΙΤΑΝ και αυτό από την εταιρεία Σμυρνιόπουλος.  Ένα υπέροχο χρυσό μεταλλικό χρώμα που σου δίνει την αίσθηση των φύλλων χρυσού και που θα σας μιλήσω γι αυτό σε άλλη ανάρτηση.

Πάνω από την τεχνοτροπία μαρμάρου έβαλα τρεις διαφορετικές στρώσεις κεριού, μία κάθε 36 ώρες σκούπιζα καλά και έτριβα με ένα μαλακό πανί και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα τελικό αποτέλεσμα εκπληκτικό που δυστυχώς δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε καμία φωτογραφία.  Τόση γυαλάδα δεν έχω ξαναδεί!!!

Νομίζω λίγο από την γυαλάδα μπορείς να δεις στην φωτογραφία παρακάτω

Η κονσόλα δεν έχει φτάσει σπίτι της ακόμη… υπάρχει και ένας καθρέφτης που έχει μπει στο τραπέζι της μεταμόρφωσης.  Οπότε θα αρκεστούμε σε φωτογραφίες σε ένα από τους χώρους του εργαστηρίου.

Πέτρα, μάρμαρο και χρυσό… τρία εντελώς διαφορετικά υλικά που κατά την γνώμη μου έδεσαν πολύ καλά μεταξύ τους.

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το τελικό αποτέλεσμα γιατί νομίζω πως το εφέ της πέτρας αποδόθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Τι λες κι εσύ; Δίκιο δεν έχω;

Η αναλογία των χρωμάτων και η μίξη τους επιτεύχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μας έδωσε μία εντελώς πέτρινη επιφάνεια.

Κι επειδή η κονσόλα από μόνη της αποτελεί ένα πολύ «βαρύ» έπιπλο αλλά κι επειδή το σπίτι για το οποίο προορίζεται κινείται στα όρια του μοντέρνου με κάποια παλιά στοιχεία, mix & match δηλαδή, τα διακοσμητικά που επέλεξα για λογαριασμό της ιδιοκτήτριας είναι πιο μοντέρνα, πιο αέρινα, για να μην τραβάνε την προσοχή από το έπιπλο και να μη το φορτώνουν.

Μία off-white λάμπα με λευκό, λινό καπέλο…

Ένα παλιό κουτί που βρήκα σε μαγαζί με αντίκες από φίλντισι με μεταλλικές λεπτομέρειες…

Κι ένα πέτρινο, μοντέρνο ανθοδοχείο.  Όλα αυτά είναι αρκετά και για να στολίσουν την επιφάνεια της κονσόλας αλλά και να μην αποσπούν το μάτι από το έπιπλο που είναι αυτό που θέλουμε να φαίνεται.

Και κάποιες τελευταίες φωτογραφίες του «μάρμαρου»

Είναι η πιο πετυχημένη χειροποίητη μαρμάρινη επιφάνεια που έχω βάψει … το λέω με μεγάλη σιγουριά!

Πάει κι αυτό, τέλειωσε!  ‘Ενα έπιπλο που όπως σου είπα πιθανόν να κατέληγε στα σκουπίδια, νομίζω πήρε ζωή για πολλά πολλά χρόνια ακόμη!

Πως σου φαίνεται;;; Θα ήθελα και την δική σου γνώμη.

Να έχετε μία υπέροχη ημέρα,

Φιλάκια😍

I am linking at 428th Inspire me Tuesday

Christina

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

All posts

22 Σχόλια

 • Ρένα Χριστοδούλου 2018-06-20 at 11:19 ΠΜ

  Έγινε καταπληκτικό το τραπέζι Χριστίνα μου.
  Και η πέτρινη όψη και το μάρμαρο.
  Πολυ πετυχημένα όλα.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  • Christina Makri 2018-07-09 at 10:08 ΠΜ

   Ευχαριστώ Ρένα μου! Κι εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένη με το τελικό αποτέλεσμα και προ παντός αρέσει και στην φίλη μου. Φιλιά κι από εμένα!

 • Ελπίδα - two boys and hope 2018-06-20 at 5:24 ΜΜ

  Εγινε φανταστικο!! θα το χαρει πολυ η φιλη σου Χριστινα μου!!

  • Christina Makri 2018-07-09 at 10:09 ΠΜ

   Ευχαριστώ Ελπίδα μου… ναι απ ότι φαίνεται χάρηκε πολύ με την καινούργια εμφάνιση!

 • Androniki Skourtopoulou 2018-06-20 at 9:29 ΜΜ

  Υπέροχο! Μπράβο σας.

  • Christina Makri 2018-07-09 at 10:09 ΠΜ

   Ευχαριστώ πολύ Ανδρονίκη και για το σχόλιο και για την επίσκεψη!

 • Μarion, 2018-06-21 at 6:26 ΠΜ

  Aπό μόνο του το έπιπλο φανταστικό. Μου αρέσουν τα παλιά κομμάτια.
  Του άλλαξες όψη. Υπέροχο αποτέλεσμα Χριστίνα μου.
  Με το ''μάρμαρο'' έχω πάθει. Πόσο τέλειο το έκανες!!!
  Δεν το ξεχωρίζεις από το κανονικό μάρμαρο.
  Μπράβο!!

  • Christina Makri 2018-07-09 at 10:13 ΠΜ

   Μάριον μου θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι είναι ένα μοναδικό κομμάτι και ήταν κρίμα να καταλήξει στα σκουπίδια. Έγινε αρκετά καλό ξεπέρασε και τις δικές μου προσδοκίες η καινούργια του εμφάνιση!

 • Michelle Leslie 2018-06-21 at 2:42 ΜΜ

  OH MY WORD!!!! Christina, how incredibly beautiful. I have no words to describe what you've done with this console table. Every single detail is just mind boggelingly beautiful. WOW, my friend you are so talented.

  • Christina Makri 2018-07-09 at 10:17 ΠΜ

   Thank you so much Michelle! A comment like this from you makes me fly to heaven 🙂

 • xaroyla papadopoyloy 2018-06-21 at 5:12 ΜΜ

  ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!

 • Mary K.- The Boondocks Blog 2018-06-27 at 1:32 ΠΜ

  A masterpiece Christina!! Those curves and the paint you have added make it look so old and vintage. You are truly a master at this!!

  • Christina Makri 2018-07-09 at 10:19 ΠΜ

   Thank you so much my friend. I like to give a new life to all these pieces of furniture!

 • VintageSouthernPicks Florence S 2018-06-28 at 3:45 ΠΜ

  Christina, that is a stunning piece of work!! LOVE the table! Of course, it's worth saving, but I can tell it was a lot of preliminary prep-work to make it happen. Your paint technique is very pretty and the "marble" table top just right.

  • Christina Makri 2018-07-09 at 10:20 ΠΜ

   Thank you Florence… I tried very hard to rescue this console table and give it a whole new life!

 • Maya Kuzman 2018-06-30 at 12:02 ΜΜ

  You did wonders with that table Christina! The wood work is divine!

 • Unknown 2019-02-06 at 3:23 ΜΜ

  Το κοιταω κ το ξανακοιταω.. οτι ωραιοτερο εχω δει!!!μια ερωτηση μονο…αφου περασες βερνικι polyvine γινετε να περαστει απο πανω κερι;

  • christina 2019-02-06 at 5:39 ΜΜ

   Σας ευχαριστώ πολύ! Φυσικά και μπορείτε γιατί μεσολαβεί άλλο ένα χέρι μπογιάς απ ότι είδατε προκειμένου να γίνει το εφέ του μαρμάρου

 • Athina Pananidou 2019-03-27 at 5:27 ΜΜ

  καταπληκτικο Χριστινα,μου δινεις ιδεες με τα χρωματα της A,Sloan,,το πως τα δενεις μεταξυ τους και τα αναμιγνυεις,εγω δεν ειμαι καλη στην ξυλουργικη βεβαια αλλα το βαψιμο μου αρεσει ,εχω παρει και τα aqualux χρυσο και bronze

  • christina 2019-04-25 at 5:36 ΜΜ

   Εάν σου αρέσει το βάψιμο, εμένα προσωπικά με ηρεμεί, είμαι σίγουρη πως οι τεχνικές θα έρθουν μόνες τους. Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις Αθηνά μου!

  Leave a Reply

  About me

  About me

  Christina

  Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces.Posts of my projects may also be found in craftgawker.com I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family. Read more about me.

  Christina

  Subscribe & Follow

  Εγγραφείτε στο Newsletter μας

  Λάβετε τα άρθρα μας απευθείας στο email σας!

  Privacy Policy

  Recent Posts

  Creative Bloggers

  Facebook

  Pinterest

  ×