Παλιές πολυθρόνες αλλάζουν εμφάνιση

Πως δύο παλιές πολυθρόνες που ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση άλλαξαν εντελώς εμφάνιση και στολίζουν υπέροχα δύο διαφορετικούς χώρους στο σπίτι φίλης μου.

Το ξέρεις πια πως ότι και να κάνω η μεγάλη μου αδυναμία είναι η μεταμόρφωση των επίπλων.

Από την απλή ανανέωση μέχρι την ολοκληρωτική τους μεταμόρφωση είναι αυτό που αγαπώ να κάνω συνέχεια. Σίγουρα κάθε έπιπλο είτε παλιό είτε καινούργιο κουβαλάει μια ιστορία. Η ιστορία αυτή είναι όμως αυτή που εμείς του γράφουμε και αν δεν μας ταιριάζει πια δεν είναι ιεροσυλία (όπως κάποιες φορές βλέπω να γράφεται) να το αλλάξουμε, να το φέρουμε στα μέτρα μας και να το χαιρόμαστε για πολλά πολλά χρόνια ακόμη.

Μια πολύ αγαπημένη φίλη αγόρασε και ανακαίνισε πρόσφατα ένα διαμέρισμα. Την βοήθησα με την ανακαίνιση, το στήσιμο των χώρων αλλά και με την αλλαγή εμφάνισης σε έπιπλα και φωτιστικά (ναι δικοί της ήταν οι δύο πολυέλαιοι στην ανάρτηση με τίτλο Ανανέωση παλιών πολυελαίων με chalk paint που έφτιαξα πρόσφατα αλλά και οι δύο mid century πολυθρόνες).

Είχε λοιπόν και αυτές τις δύο παλιές πολυθρόνες που θα ασχοληθούμε σήμερα 

 Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μάλιστα πέρυσι τους είχε αλλάξει και ύφασμα. Υπήρχε μόνο ένα μικρό πρόβλημα με την ψάθα στην πλάτη, είχε ξεφλουδίσει το βερνίκι σε κάποια σημεία. Το στυλ της πολυθρόνας αυτής είναι διαχρονικό, τα χρώματα όμως δεν ταίριαζαν στο μοντέρνο διαμέρισμα που έχουμε στήσει και απλά του βάζουμε κάποια παλιά κομάτια για να αποκτήσει χαρακτήρα. Να μην θυμίζει έκθεση επίπλων όπως έχω ξαναπεί. Ίδιου στυλ έπιπλα, ίδια χρώματα και όλα σεταρισμένα να το αποφεύγεις.

Old french cane chairs

Το πρώτο που της είπα είναι πως οι πολυθρόνες δεν θα μπουν σετάκι! Θα χωριστούν και θα μπουν σε ξεχωριστούς χώρους, η μία στο γραφείο της και η άλλη στην κρεβατοκάμαρα της. Γιατί;; με ρώτησε, εγώ πάντα μαζί της είχα. Εντάξει δεν θα πάθουν και κάτι αν χωριστούν, δεν είχαν υπογράψει και σύμφωνο συμβίωσης! Τώρα που τις έχει πια σπίτι της κατάλαβε πόσο δίκιο είχα.

Η διαδικασία της αλλαγής – μεταμόρφωσης τους

Ξεκίνησα λοιπόν το makeover των καρεκλών αφαιρώντας το ύφασμα γιατί τα διακοσμητικά καρφιά ο ταπετσέρης τα είχε βάλει πολύ χαμηλά και θα με εμπόδιζαν στο βάψιμο της καρέκλας.

Παλιές πολυθρόνες πριν την μεταμόρφωση τους

Όπως σου είπα η ψάθα στις καρέκλες είχε τα προβληματάκια της γι αυτό και την έτριψα με γυαλόχαρτο. Δεν έτριψα τίποτα άλλο γιατί θα τις έβαφα με chalk paint Annie Sloan.

How to sand the back of a chair

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία του βαψίματος. Τα έπιπλα στην κρεβατοκάμαρα της είναι σε απαλούς nude τόνους. Για να ταιριάξει λοιπόν η πολυθρόνα μέσα σε αυτό τον χώρο και να μην “φωνάζει” διάλεξα να ακολουθήσω την ίδια χρωματική παλέτα. Όσο γινόταν δηλαδή…

Για τον σκοπό αυτό ανέμειξα σε αναλογία 1:1 Antoinette με Original σαν χρώμα βάσης και την πέρασα δύο χέρια.

Antoinette, Original chalk paint Annie Sloan

Μόλις στέγνωσε έκανα ένα wash με French Linen

Color wash with French Linen Annie Sloan

Και για το τέλος clear wax κι έτοιμη ως προς το βάψιμο.

Metamorfosi palias polythronas

Για το ντύσιμο της πολυθρόνας διάλεξα μία δερματίνη σε off-white απόχρωση για να ταιριάζει με το καινούργιο κρεβάτι της φίλης μου που έχει παρόμοιο κεφαλάρι. Δεν θα σε κουράσω με την αλλαγή ταπετσαρίας, το έχω δείξει άλλες δύο φορές και μπορείς να δεις την ανάρτηση Επισκευή και μεταμορφωση παλιάς πολυθρόνας και την ανάρτηση Αλλαγή ταπετσαρίας σε πολυθρόνα

Faux leather για παλιές πολυθρόνες

Πάμε να δούμε τώρα το makeover της δεύτερης πολυθρόνας 

Εδώ επικρατούν έντονα χρώματα και στο σκελετό της αλλά και στο ύφασμα.

Στην οποία πολυθρόνα πάλι χρησιμοποίησα δύο χρώματα αλλά αυτή την φορά αναμεμειγμένα. Το French linen όπως και στην πρώτη και το Amsterdam Green. Γιατί πράσινο;;; Είχα ήδη αγοράσει ένα πανέμορφο φλοράλ ύφασμα και ήθελα να βγαίνει λίγο πράσινο και στο ξύλινο σκελετό της πολυθρόνας. Μην φανταστείς πολύ λίγο γιατί και πάλι η αναλογία είναι 1:1.

Η φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει σωστά την απόχρωση αλλά είναι ένα γκριζοπράσινο χρώμα.

Metamorfosi polythronas me mpogia kimolias

Το κέρωμα της πολυθρόνας έγινε με δύο κεριά πάλι αλλά τα ανέμειξα και αυτά… 2 κουταλιές clear wax και μία κουταλιά black wax. Το αποτέλεσμα και η γυαλάδα με εξέπληξε και εμένα!

Amsterdam green, French linen, clear and black wax

Κι εδώ βλέπεις το ύφασμα που είχα διαλέξει και που τελικά “της πήγε γάντι”!

Bold floral upholstery fabric

Παλιές πολυθρόνες, μεταμόρφωση με μπογιά κιμωλίας και έντονο φλοράλ ύφασμα

Οι πολυθρόνες όπως σου είπα ήδη βρίσκονται στο σπίτι της φίλης μου. Αυτή με το έντονο φλοράλ προορίζεται για το γραφείο της αλλά ο χώρος δεν είναι ακόμη έτοιμος.

Οπότε θα βολευτούμε με λίγες φωτογραφίες από τον χώρο του σαλονιού.

Παλιές πολυθρόνες, μεταμόρφωση French cane chair makeover
Παλιές πολυθρόνες, πως τους άλλαξα εμφάνιση
Παλιές πολυθρόνες, πως να τους αλλάξεις εντελώς εμφάνιση

Η πρώτη πολυθρόνα τοποθετήθηκε στον χώρο για τον οποίο προοριζόταν, την κρεβατοκάμαρα. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δεις πως το χρώμα της έδεσε με το χρώμα του κομοδίνου και η ταπετσαρία της, δερματίνη σε υπόλευκο χρώμα, με το κεφαλάρι του κρεβατιού.

Το διακοσμητικό κορδόνι της πολυθρόνας είναι ανοιχτό γκρι όπως και οι τοίχοι του δωματίου.

Παλιές πολυθρόνες, πως να τους αλλάξεις εντελώς εμφάνιση, neutral πολυθρόνα με λευκή δερματίνη
Παλιές πολυθρόνες, πως να τους αλλάξεις εντελώς εμφάνιση, neutral πολυθρόνα με λευκή δερματίνη
ArtDecorationCrafting metamorfosi polythronas

Κι επειδή θα με ρωτήσετε όχι το κομοδίνο δεν το έχω φτιάξει εγώ, εγώ απλά τα διάλεξα. Είναι της εταιρείας inart

ArtDecorationCrafting Μεταμόρφωση παλιάς πολυθρόνας French cane chairs makeover

Τι λέτε λοιπόν γι αυτή την μεταμόρφωση; Δεν είχα δίκιο που πρότεινα στην φίλη μου να φτιάξουμε τις δύο παλιές πολυθρόνες σε διαφορετικό στυλ;

Εύχομαι να έχετε μία υπέροχη ημέρα και καλό μήνα!

Φιλάκια

Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

Latest Posts

Εύκολη καλοκαιρινή διακόσμηση τζακιού

Το τζάκι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της διακόσμησης ενός σπιτιού και γι αυτό μία εύκολη καλοκαιρινή διακόσμηση θα το κάνει και πάλι κυρίαρχο του χώρου

DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα

Πως φτιάχτηκε μία DIY επιτραπέζια λάμπα για την βεράντα από μία παλιά που ήταν ξεχασμένη στην αποθήκη. Μία μοντέρνα λάμπα για εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο

Ελιά εσωτερικού χώρου και πως να την εντάξεις στην...

Η ελιά εσωτερικού χώρου είναι το απόλυτο trend διακόσμησης στα φυτά που προορίζονται να διακοσμήσουν το σπίτι μας. Αγέρωχη, επιβλητική, πανέμορφη

DIY κασπό αχιβάδα για παχύφυτα

Ένα όμορφο diy κασπό αχιβάδα για παχύφυτα φτιαγμένο από ένα σκεύος που μπορεί και να έχεις στην κουζίνα σου, μία παλιά φόρμα κέικ

Newsletter

Like us on Facebook

Follow us on Pinterest

Διαβάστε επίσης

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. m
  MAY 2, 2018 AT 1:15 PM EDIT
  Με ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης -χαχαχα γέλασα πολύ! �� –
  οι πολυθρόνες έγιναν τέλειες, και ταιριάζουν πολύ ωραία,
  η καθεμιά στο χώρο της! Απλά: μεγαλουργείς! Φιλάκια! ✿

  Υ.Γ Πόσο ωραίο το εμπριμέ τής μιας πολυθρόνας;!

 2. Olga Hatzichristou
  MAY 2, 2018 AT 1:43 PM EDIT
  Απίθανη, εξαιρετική η σκούρη με το φλοράλ. Λατρεύω το μαύρο, στις σωστές αναλογίες και με τους κατάλληλους συνδυασμούς, είναι ένα πολύ ζωντανό και πολύ φωτεινό τελικά χρώμα!

  Όλγα Χατζηχρίστου

 3. zina
  MAY 2, 2018 AT 1:51 PM EDIT
  η μια καλύτερη από την άλλη! ασε που μου αρεσει που τις χωρισες τελικα… το καλύτερο διαζυγιο! λατρευω αυτές τις πολυθρόνες, αλλα δυστυχώς δεν έχω καμία! κρίμα!

 4. Ρένα Χριστοδούλου
  MAY 2, 2018 AT 2:50 PM EDIT
  Μοναδικές!!!
  Μου άρεσαν πάρα πολύ και καλά έκανες και τις χώρισες.
  Και οι δύο εκδοχές καταπληκτικές και δροσερές.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

 5. Michelle Leslie
  MAY 3, 2018 AT 8:11 AM EDIT
  LOL, Christina, love how you explained to your friend that the chairs can be split up and it was the right decision too. They both turned out beautifully and so different. I can’t decide which one I like more, the floral one makes such a dramatic statement while the creamy one in the bedroom is so calm and serene. They’re lovely

 6. Λαμπρινή
  MAY 3, 2018 AT 10:29 AM EDIT
  Εξαιρετικές και οι δύο, η κάθε μία μοναδική! Τέλειες μεταμορφωσεις και οι οδηγίες σου πάντα αναλυτικές! Μπράβο για άλλη μια φορά Χριστίνα μου. Τα χέρια σου και το γούστο σου κάνουν θαύματα! Σε φιλώ.

 7. Craftartista
  MAY 3, 2018 AT 10:40 PM EDIT
  Χριστίνα μου, οι πολυθρόνες είναι τέλειες! Ειλικρινά δεν ξέρω ποια από τις δυο προτιμώ περισσότερο. Το French linen από το μια και η ανάμειξη του clear και του black wax από την άλλη, με τρελαίνουν! Τι να πω? Μπράβο σου, κοπέλα μου, συγχαρητήρια. Πολλά φιλιά!

 8. Mary
  MAY 4, 2018 AT 9:27 PM EDIT
  You are my twin!!! I just finished a similar project. Christina they came out fabulous and each one has its own distinct personality. I think my favorite has to be the one in the bedroom, it looks as if it has been there for years.

 9. FLORENCE
  MAY 8, 2018 AT 5:05 AM EDIT
  Wow, I love that first chair and the mix of paint colors you used! I always like a little blush of pink, and it looks like that has it. I have a very similar chair in my household. I can’t wait to see how the 2nd chair will be used. It’s very different. Christina, you sure have the gift of interior decorating. Me, not so much.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here