Το κρέμασμα κάδρων στον τοίχο δεν είναι περίπλοκο. Έλα να σου δείξω ποια είναι τα 5 συνηθισμένα λάθη που γίνονται για να τα αποφύγεις και να μάθεις να κρεμάς τα κάδρα σου με τον σωστό τρόπο.
Μέχρι σήμερα στη ζωή μου έχω κρεμάσει τόσα κάδρα που σίγουρα θα γέμιζα ένα μουσείο. Κι αυτό όχι γιατί έχω τόσα πολλά κάδρα μέσα στο σπίτι αλλά γιατί έχω κάνει πολλές πολλές μετακομίσεις. Οπότε όπως καταλαβαίνεις κλήθηκα τα ίδια ή και διαφορετικά κάδρα να τα κρεμάσω στον τοίχο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Φυσικά και έκανα λάθη, φυσικά και κάποιες φορές γέμισα τους τοίχους μου με τρύπες που έπρεπε να κλείσω άμεσα. Αυτά τα λάθη θέλω να σου επισημάνω, περιορίζοντας τα σε μία λίστα, για να τα αποφύγεις και να έχεις ένα όμορφο αποτέλεσμα.
Γιατί τα κάδρα στους τοίχους είναι ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσεις τον χώρο σου. Αν όμως κρεμαστούν λάθος έχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και καταστρέφεις την συνολική εικόνα ακόμη και αν έχεις τα πιο όμορφα έπιπλα μέσα στο χώρο.
Ποια είναι λοιπόν τα 5 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο κρέμασμα κάδρων;
Το κρέμασμα κάδρων δεν είναι επιστήμη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Μερικά κολπάκια χρειαζόμαστε για να έχουμε το αποτέλεσμα που θα μας έδινε ένας επαγγελματίας διακοσμητής.
Λάθος Νο 1 : Κρεμάμε τα κάδρα μας πολύ ψηλά
Αναρωτιέσαι πόσο ψηλά να κρεμάσεις τα κάδρα σου; Είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι νομίζεις. Τα κάδρα πρέπει να κρεμιούνται εκεί που βλέπει το μάτι μας δηλαδή περίπου στο 1,60μ με 1.65μ.
Το ύψος του ταβανιού παίζει ρόλο στο κρέμασμα κάδρων;
Μπορεί και να παίζει αλλά γενικά ισχύει το ύψος που σου είπα πριν. Το 1,65μ ύψος φαίνεται πολύ πιο ευχάριστα στο μάτι και αυτό ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος των ταβανιών σε σπίτια.
Ο ίδιος κανόνας ύψους ισχύει και όταν κρεμάμε πολλά μαζί κάδρα;
Ναι ισχύει. Όταν ξεκινάμε να δημιουργήσουμε μία wall gallery την αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ένα και μόνο έργο τέχνης ή κάδρο.
Σε ποιό ύψος πρέπει να κρεμάμε τα κάδρα πάνω από τα έπιπλα;
Το κρέμασμα κάδρων πάνω από μπουφέδες, κρεβάτια ή καναπέδες μπορεί να διαφοροποιήσει λίγο το ιδανικό ύψος. Αυτό που πάντα έχουμε κατά νου είναι πως πάντα στοχεύουμε ώστε τα μάτια να βρίσκονται στο κέντρο του κάδρου και η απόσταση του κάτω μέρους του κάδρου από το έπιπλο που βρίσκεται από κάτω να μην είναι μεγαλύτερη από 10εκ-20εκ.
Πάμε τώρα να δούμε το δεύτερο από τα 5 συνηθισμένα λάθη που γίνονται στο κρέμασμα κάδρων.
Λάθος Νο 2 : Αγνοούμε την κλίμακα κάδρου προς έπιπλο
Θέλετε να κρεμάσετε ένα πολύ όμορφο κάδρο που έχετε πάνω από τον καναπέ σας. Είναι όμως τέτοιο το μέγεθος του που μοιάζει σαν γραμματόσημο πάνω σε φάκελλο. Αυτό είναι το πρόβλημα μεγέθους κλίμακας.
Σε γενικές γραμμές ένα κάδρο ή μία συλλογή κάδρων η λεγόμενη wall gallery πρέπει να είναι τα 2/3 του καναπέ ή του μπουφέ κάτω από αυτό ή αυτήν. ‘Ετσι οπτικά δημιουργείται μία ισορροπία του όγκου του επίπλου ως προς τον όγκο του κάδρου.
Αν πάλι υπάρχει ένας άδειος μεγάλος τοίχος χωρίς έπιπλα που θέλεις να βάλεις κάτι πάνω του μην κρεμάσεις ένα μόνο κάδρο. Εκεί μπορείς να δημιουργήσεις μια wall gallery δηλαδή μία συλλογή από κάδρα.
Μα θα μου πεις όλο αυτό κοστίζει και δεν θέλεις να επενδύσεις τόσα χρήματα. Συμφωνώ πως μπορεί να είναι και έτσι αλλά αυτό θα το αναλύσουμε στο “Λάθος Νο 4” .
Λάθος Νο 3 : Ξεχνάμε την γυαλάδα
‘Ενα πολύ βασικό από τα 5 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο κρέμασμα κάδρων είναι πως ξεχνάμε την γυαλάδα. Θα μου πεις τώρα τι είναι αυτό; Θα σου εξηγήσω …
Πολλές φωτογραφίες, πόστερς, έργα τέχνης ή οτιδήποτε μπαίνει σε κάδρο προστατεύεται από ένα γυαλί, έτσι δεν είναι; Αν αυτό λοιπόν το κάδρο το βάλεις σε ένα δωμάτιο με πολλά παράθυρα ή πολλά φώτα το τζάμι αυτό θα γυαλίζει. Το αποτέλεσμα είναι πως για να δει κάποιος το θέμα του κάδρου θα πρέπει να πάει σε απόσταση αναπνοής.
Πόσο κρίμα ε; Τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις; Κάτι πολύ εύκολο είναι να μη το βάλεις απέναντι από παράθυρο όπως έκανα εγώ σε μία από τις wall gallery στο γραφείο μου. Στο είπα πως κάνω κι εγώ πολλά λάθη και απο αυτά μαθαίνω.
Ακόμη και για να την φωτογραφίσω πηγαίνω στο πλάι.
Αν δεν μπορείς να αποφύγεις την αντανάκλαση από το φως τότε μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ματ τζάμι στην κορνίζα.
Λάθος Νο 4 : Θεωρείς πως το να βάλεις κάδρα στους τοίχους θα σου στοιχίσει ακριβά
Η αλήθεια είναι πως ένα πρωτότυπο έργο τέχνης μπορεί να κοστίσει από εκατοντάδες έως χιλιάδες ευρώ.
Κι αυτό γιατί ο καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε πρέπει να πληρωθεί για το έργο του.
Τώρα πια υπάρχουν πολύ προσιτές επιλογές για κάδρα. Μιά τέτοια επιλογή σου την έδειξα στην ανάρτηση Ιδέες διακόσμησης τοίχων στο σαλόνι με κάδρα από το Desenio .
Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μόνοι σας τα κάδρα που θέλετε να κρεμάσετε. Μπορείτε να ψάξετε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να τα εκτυπώσετε ή ακόμη μπορείτε και να ζωγραφίσετε μόνοι σας κάποια κάδρα σε abstract art που δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση ζωγραφικής. Το έχω κάνει κι εγώ πολλές φορές. Πατώντας πάνω στη λέξη Art μπορείτε να πάρετε ιδέες από αυτά που έχω φτιάξει για το σπίτι μας.
Μια άλλη πολύ καλή ιδέα είναι μια wall gallery με οικογενειακές φωτογραφίες σε ίδια κάδρα.
Λάθος Νο 5 : Νομίζεις πως είναι δύσκολο να κρεμάσεις μόνος σου τα κάδρα σου αλλά δεν είναι
Και πάμε στο τελευταίο από τα 5 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν θέλουμε να κρεμάσουμε κάδρα.
Πολλές φορές δεν τολμάς να βάλεις μόνος σου κάδρα γιατί νομίζεις πως είναι δύσκολο ή πως δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία. Χρειάζονται πολύ λιγότερα εργαλεία απ όσο νομίζεις και αν κάνεις και κάποιο λάθος δεν πειράζει. Οι τρύπες μπορούν πολύ εύκολα να στοκαριστούν ή να καλυφθούν από το ίδιο το κάδρο που θέλεις να κρεμάσεις.
Μην αφήσεις την αβεβαιότητα να σε κυριεύσει γιατί είναι πολύ εύκολο!
Εργαλεία & tips για την δημιουργία μιας πετυχημένης wall gallery
Θα χρειαστείς τα παρακάτω εργαλεία και θα τα πάρεις μία φορά αν δεν τα έχεις ήδη:
- Σφυρί και πένσα για να τραβήξεις έξω το καρφί που κάρφωσες λάθος
- Μέτρο, για να μετρήσεις την απόσταση από το πάτωμα
- Χαρτοταινία, σε περίπτωση που το κάδρο σου έχει περίεργο κρέμασμα (θα σου δείξω παρακάτω τι εννοώ)
- Κάποια χαρτιά για να κάνεις τα περιγράμματα των κάδρων σε περίπτωση που φτιάχνεις gallery wall
- Ένα μικρό αλφάδι για να είσαι σίγουρος πως τα κάδρα σου δεν γέρνουν
Tip No 1 : Χαρτί στη θέση των κάδρων
Αν είσαι αρχάριος και θέλεις να φτιάξεις μια συλλογή κάδρων στον τοίχο καλύτερα να ακολουθήσεις την μέθοδο που βλέπεις στην φωτογραφία παρακάτω. Θα κάνεις σε ένα χαρτί το περίγραμμα των κάδρων που θέλεις να κρεμάσεις και στη συνέχεια θα τα κολλήσεις στον τοίχο. Έτσι θα μπορείς να φτιάξεις το επιθυμητό για σένα αποτέλεσμα χωρίς να ανοίγεις άσκοπες τρύπες.
Αν θέλεις να δεις πως δημιούργησα στο γραφείο μου gallery wall διάβασε την ανάρτηση Gallery wall, 4 τρόποι για να δημιουργήσεις μία στο χώρο σου .
Tip No 2 : Πως να βάλεις σωστά τα καρφιά για ένα κάδρο με περίεργα γαντζάκια
Κάποια κάδρα στο πίσω μέρος έχουν περίεργα γαντζάκια ή είναι σε τέτοια θέση που πρέπει να λύσεις τριγωνομετρία για να βάλεις σωστά τα καρφιά.
Σου έχω έξυπνο κόλπτο που σου λύνει το πρόβλημα στο δευτερόλεπτο! Βάζεις μία χαρτοταινία ή ότι άλλη αυτοκόλλητη ταινία έχεις στο πίσω μέρος του κάδρου εκεί που βρίσκονται τα γαντζάκια. Εννοείται ίσια ε; Στη συνέχεια με ένα στυλό σημειώνεις το κέντρο στο γαντζάκι (Εικ 1).
Μεταφέρεις αυτή την ταινία στον τοίχο στη θέση που θέλεις να βάλεις το κάδρο. Και πάλι την κολλάς ίσια. Εκεί που είναι τα σημάδια από το στυλό καρφώνεις τα καρφιά και είσαι έτοιμος (Εικ 2).
Ευκολάκι έτσι;;;
Σαν τελευταίο έχω να σου πω αυτό:
Μην δειλιάσεις ποτέ να κάνεις κάτι επειδή φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις!
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.