Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ

Μια πολύ όμορφη και εύκολη ιδέα για να αλλάξετε τον χώρο σας είναι η διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ. Είναι μια ιδέα απλή αλλά με ιδιαίτερο διακοσμητικό αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι πως καιρό τώρα γύριζε στο μυαλό μου μια τέτοια ιδέα. Από τη στιγμή λοιπόν που ξεκίνησα μία mini (που τελικά έγινε maxi) ανακαίνιση στο σαλόνι ήταν μονόδρομος γι αυτού του είδους την διακόσμηση.

Και να θέλεις να αγιάσεις δεν σε αφήνουν οι φωτογραφίες. Αν η δουλειά σου είναι σαν την δική μου που μεγάλο μέρος της ημέρας την περνάω στο διαδίκτυο, τότε με καταλαβαίνεις!

Κοιτάζοντας τις παραπάνω φωτογραφίες ήταν θέμα χρόνου να παρασυρθώ και να θέλω να κάνω κάτι παρόμοιο.

Όταν άρχισε να υλοποιείται η ιδέα στο μυαλό μου άρχισαν και οι φόβοι και οι αμφιβολίες για το αν θα πετύχει. Αν θα δείχνει όμορφος ο τοίχος σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο. Παράλληλα με τον τοίχο αποτελείωνα και την κατασκευή του καινούργιου μεγάλου τζακιού που θα μπει στο κέντρο του τοίχου και αυτό μου έδωσε μια έξτρα ώθηση.

Πριν ξεκινήσω να σε προειδοποιήσω πως πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη ανάρτηση με πολλές φωτογραφίες και οδηγίες.

Πως σχεδίασα την διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ

Το πρώτο πράγμα που κάνεις για αυτού του είδους την κατασκευή είναι μέτρημα, μέτρημα, μέτρημα. Αποφασίζεις πόσα διακοσμητικά πάνελς θα δημιουργήσεις πάνω στον τοίχο σου και αφού έχεις μετρήσει ύψος και μήκος αρχίζεις να προσαρμόζεις την κατασκευή σου. Σε όλα αυτά είχα να συνυπολογίσω και τον όγκο του τζακιού που θα έμπαινε στη μέση του τοίχου.

Χρησιμοποιώντας το σχεδιαστικό πρόγραμμα που έχω στον υπολογιστή του γραφείου, ξεκίνησα να προσαρμόζω τα πάνελς (κουτιά) που ήθελα να δημιουργήσω ανάλογα με τις διαστάσεις του τοίχου.

Μια ρεαλιστική απεικόνιση αυτού του σχεδιασμού βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και πάνω σε ένα χαρτί με κλίμακα ανάλογη των διαστάσεων που έχει ο τοίχος. Δηλαδή ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα δεν είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσεις να κάνεις μία τέτοια δουλειά.

Σχεδιασμός διακοσμητικών panels τοίχου

Τα ξύλινα προφίλ είναι με γκρι χρώμα. Δεξιά και αριστερά του τζακιού μέσα σε αυτά θα μπουν δύο ζωγραφισμένοι καμβάδες και πάνω από το τζάκι ένας καθρέφτης που ήδη κατασκευάζεται.

Βήμα 1: Τι εργαλεία και υλικά χρειάζομαι για μια τέτοια κατασκευή

 • Ξύλινα προφίλ
 • Ηλεκτρικό φαλτσοπρίονο ή πριόνι χειρός
 • Καρφωτικό αέρος ή αν δεν υπάρχει ακέφαλα καρφιά
 • Πιστόλι και κόλλα σιλικόνης
 • Στόκος, σπάτουλες, γυαλόχαρτο
 • Αλφάδι λέιζερ και το τρίποδο της φωτογραφικής μου μηχανής για να δημιουργήσω με αυτό τις ίσιες διαδρομές που πάνω τους θα τοποθετήσω τα ξύλινα προφίλ
 • Αν δεν έχεις κάτι τέτοιο ή δεν θέλεις να το αγοράσεις, αρκεί ένα απλό αλφάδι, μολύβι και μέτρο
 • Χρώμα για τα προφίλ ή ολόληρο τον τοίχο, πινέλο, ρολό, σκαφάκι
 • Και φυσικά μία σκάλα

Εδώ να επισημάνω πως εκτός από ξύλινα υπάρχουν και προφιλ από ενισχυμένη πολυστερίνη αλλά και από φελιζόλ. Επίσης κάποιος τεχνίτης που ασχολείται με γύψινες κατασκευές μπορεί να σας τοποθετήσει κάτι ανάλογο αν δεν θέλετε να το κάνετε μόνοι σας. Ξύλινα μπορείς να βρεις και στο εμπόριο αλλά τα σχέδια είναι περιορισμένα όπως και αυτά της πολυστερίνης.

Τα δικά μου προφίλ είναι πηχάκια από MDF. Στο ρούτερ σχημάτισα το σχέδιο για τα κουτιά-κορνίζες και λίγο διαφορετικό για το διαχωριστικό προφίλ που χωρίζει τα πάνω με τα κάτω. Στη συνέχεια δημιούργησα τις γωνίες στο ηλεκτρικό φαλτσοπρίονο.

Πως έφτιαξα τα ξύλινα προφίλ για την διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι

Τελειώνοντας με την κατασκευή των κορνιζών και αφού είδα πως γωνιάζουν τέλεια ήμουν πια έτοιμη να πάω σπίτι να τις τοποθετήσω

Πηχάκια για διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ

Βήμα 2 :Τρόπος τοποθέτησης ξύλινων προφίλ (πηχάκια) στον τοίχο

Για την διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ είχα ένα πολύτιμο βοηθό. Το αλφάδι λέιζερ! Είναι ένα εργαλείο που νομίζω δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι και είναι και αρκετά οικονομικό σε μια απλή του μορφή. Το χρησιμοποιείς για πολλές δουλειές μεταξύ αυτών και το κρέμασμα των κάδρων. Γι αυτό το θέμα μιλήσαμε αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτηση, με τίτλο Κρέμασμα κάδρων, ποια 5 λάθη να αποφύγεις

Το λέιζερ σε βοηθάει λοιπόν να ευθυγραμμίσεις όλες τις γραμμές κάθετες ή οριζόντιες. Φυσικά και πάλι θα μετράς αποστάσεις μεταξύ των ξύλινων προφίλ αλλά έχεις αποφύγει τον πονοκέφαλο της ευθείας γραμμής.

Σημάδεμα με laser για να τοποθετήσω τα πηχάκια

Σημείωσα λοιπόν με μολύβι τις αποστάσεις σύμφωνα με το σχέδιο που είχα φτιάξει στον υπολογιστή. Το επόμενο βήμα ήταν να απλώσω κόλλα σιλικόνης πάνω στο κάθε πηχάκι.

Πως τοποθετώ τα ξύλινα προφίλ στο τοίχο

Πηχάκι-πηχάκι και αφού είχα βάλει κόλλα άρχισα να το καρφώνω με το καρφωτικό αέρα.

Ερώτηση 1 : Γιατί έβαλα κόλλα στα πηχάκια αφού έτσι κι αλλιώς θα τα κάρφωνα;

Σε κάθε σπίτι, ο κάθε τοίχος έχει διαφορές. Ελάχιστες αλλά υπάρχουν! Προκαλούνται από τα αλλεπάλληλα στρώματα χρώματος ακόμη και από το σοβάτισμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν κάτι θέλεις να το εφαρμόσεις μόνιμα στον τοίχο να σου δημιουργεί “σηκώματα”, να μην εφαρμόζει σωστά. Το στρώμα της κόλλας βοηθάει στο να βεντουζάρει κατά κάποιο τρόπο το αντικείμενο πάνω στον τοίχο.

Ερώτηση 2 : Δεν έχω καρφωτικό αέρα, δεν έχω καθόλου καρφωτικό. Τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να καρφώσεις τα ξύλινα προφίλ με ακέφαλα καρφιά. Ελάχιστα πιο κουραστικό σαν διαδικασία αλλά κάνει την ίδια δουλειά.

Πως τοποθετώ τα ξύλινα προφίλ στο τοίχο

Και κάπως έτσι και ύστερα από αρκετές ώρες η διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα πηχάκια ολοκληρώθηκε.

Ήδη το όραμα μου έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και είμαι πολύ χαρούμενη!

Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ

Η πιο άχαρη, βαρετή στιγμή για μένα ήταν το στοκάρισμα! Είναι όμως εντελώς απαραίτητο ειδικά στα σημεία που μπήκαν τα καρφιά ή αν το ξύλο έχει κάποιους ρόζους.

Προετοιμασία βάψιμο τοίχου με ξύλινα πηχάκια

Ξεκίνησα να βάφω πρώτα τα ξύλινα προφίλ. Οπς λάθος!!!

Ειχα παραλείψει να στοκάρω το σημείο που βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία. Είναι κάποια κενά που δημιουργούνται μεταξύ τοίχου και ξύλου.

Αν θέλεις η δουλειά σου να έχει σούπερ επαγγελματικό αποτέλεσμα μη παραλείψεις αυτό το βήμα.

Στο μετά βλέπεις την διαφορά και πόσο πιο ολοκληρωμένο φαίνεται.

Ξύλινα προφιλ προετοιμασία για βάψιμο

Βήμα 3 : Επιλογή χρώματος και βάψιμο τοίχου

Για το βάψιμο του τοίχου και των κορνιζών χρησιμοποίησα τα υπέροχα βελούδινα χρώματα Crown. Τα προμηθεύτηκα και αυτά όπως τα περισσότερα χρώματα που χρησιμοποιώ από την εταιρεία Θεολόγος Σμυρνιόπουλος ΑΕ . Για τα χρώματα αυτά θα σου μιλήσω εκτενώς σε επόμενο άρθρο.

Crown paint colors for walls

Ποιο είναι το κόλπο αν δεν θέλεις να αλλάξεις χρώμα σε ένα τοίχο και δεν ξέρεις και τον κωδικό να πετύχεις για να σου παρασκευάσουν το ίδιο;

Στο τοίχο δεν ήθελα να αλλάξω χρώμα. Η διακόσμηση του με τα ξύλινα προφίλ ήταν αρκετή. ‘Ενα κόλπο που κάνω όταν θέλω το υπάρχον χρώμα να είναι ίδιο με το καινούργιο είναι το εξής:

Από κάποιο σημείο του τοίχου ξεφλουδίζω ένα μικρό κομμάτι από το χρώμα που ήδη έχει. Με αυτό στο χέρι πηγαίνω στο χρωματοπωλείο και ζητάω να μου φτιάξουν ίδιο ή το πλησιέστερο σε απόχρωση χρώμα.

Όπως βλέπεις στις φωτογραφίες παρακάτω είχα την τύχη να ταιριάξει απόλυτα το χρώμα του τοίχου μου με ένα από το χρωματολόγιο της Crown. Είναι το χρώμα Pearl Grey.

Πως να διαλέξεις το ίδιο χρώμα για να βάψεις τον τοίχο σου
Πως προετοιμάζουμε ένα χώρο για να βάψουμε τους τοίχους

Επόμενο βήμα ήταν η προετοιμασία του χώρου για βάψιμο. Ταινίες περιμετρικά του τοίχου, στις πρίζες, χαρτόνι στο πάτωμα και ταινίες να συγκρατούν το χαρτόνι.

Προετοιμασία χώρου για βάψιμο τοίχου

Για να προστατέψω το σκαφάκι βαφής και να μη τρίβω μετά για να το καθαρίσω το έντυσα με αλουμινόχαρτο. Μόλις τελείωσα με το βάψιμο πέταξα το αλουμινόχαρτο και το σκαφάκι ήταν σαν μην είχε χρησιμοποιηθεί.

Το ίδιο έκανα και με την περιφέρεια του δοχείου της μπογιάς. Έβαλα κι εκεί αλουμινόχαρτο έτσι δεν μαζεύεται χρώμα εκεί που κλείνει το καπάκι. Σε διαφορετική περίπτωση το χρώμα που μένει σε αυτό το σημείο εμποδίζει το κλείσιμο του δοχείου αεροστεγώς. Κι έτσι αν σου έχει περισσέψει χρώμα μετά από λίγο καιρό χαλάει.

Προετοιμασία εργαλείων για βαφή τοίχου

Τα πηχάκια τα έβαψα χρησιμοποιώντας πινέλο και τις επφάνειες χρησιμοποιώντας ρολό. Από το πρώτο χέρι ο τοίχος ήταν λες και χάιδευες βελούδο. Τέτοια καλυπτικότητα σε χρώμα τοίχου δεν έχω ξαναδεί.

Τοίχος με διακοσμητικά ξύλινα προφίλ

Το δεύτερο χέρι άφησε το πιο τέλειο ματ αποτέλεσμα. Τα ξύλινα διακοσμητικά πηχάκια δείχνουν πια σαν γύψινη διακόσμηση.

Διακόσμηση στο σαλόνι, τοίχος με διακοσμητικά ξύλινα προφίλ

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί στη μέση υπάρχει κενό να σου πω πως εκεί θα μπει το καινούργιο αρκετά μεγαλύτερο faux τζάκι του σπιτιού. Όπως ξέρεις το σπίτι είναι με ενοίκιο και δεν υπάρχει η δυνατότητα σε αυτό τον τοίχο να κατασκευαστεί μόνιμο τζάκι.

Αν είσαι καινούργιος αναγνώστης εδώ μπορείς να δεις πως είχα φτιάξει το προηγούμενο faux τζάκι που υπήρχε στον χώρο στην ανάρτηση Faux μάρμαρο για το τζάκι στο σπίτι μας .

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί έφτιαξα άλλο αφού ήδη υπήρχε ένα η απάντηση είναι πως δεν ταίριαζε με το πως ήθελα να δείχνει το σαλόνι μας μετά την ανακαίνιση. Επί πλέον αυτοί που με ξέρουν καλά ξέρουν και πόσο εύκολα βαριέμαι κάποια πράγματα ενώ αντίθετα δεν βαριέμαι καθόλου να φτιάχνω καινούργια πράγματα.

Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ

Πολλές φορές μέσα στο σπίτι μου αρέσει να δημιουργώ ενδιαφέροντες τοίχους. Ξεκινώντας από μια παλιότερη ανάρτηση που αφορά σε προηγούμενο σπίτι μπορείς να διαβάσεις και τα παρακάτω:

Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ

Σίγουρα όλο αυτό που σου περιέγραψα εδώ δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία.

Δεν είναι όμως καθόλου δύσκολο να δημιουργήσεις ένα τέτοιο τοίχο στο χώρο σου.

Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ, vintage τραπεζάκι

Αυτό που σίγουρα θα χρειαστείς είναι το θάρρος. Θάρρος για να τολμήσεις να το φτιάξεις μόνος σου. Σου ομολογώ πως κι εγώ είχα πολλές αμφιβολίες για το αν θα καταφέρω να έχω ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Και δεν θα το μάθαινα ποτέ αν δεν το τολμούσα! Γι αυτό μην αφήνεις ποτέ να σε νικήσει η αμφιβολία. Κι αν δεν πετύχει και τι έγινε;;; Τουλάχιστον θα έχεις προσπαθήσει.

Αν όμως πετύχει είναι διπλό το κέρδος. Και θα χαίρεσαι με τον όμορφο χώρο που δημιούργησες αλλά θα νιώθες και περήφανος που τα κατάφερες.

Μπορεί η διακόσμηση του τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ να ολοκληρώθηκε όμως έχουν να γίνουν πολλά ακόμη.

Δεν θα στα κρατήσω κρυφά, θα σε έχω μαζί μου σε όλο αυτό το ταξίδι όπως κάνω κάθε φορά.

Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με διακοσμητικά ξύλινα πηχάκια, vintage καρέκλα και τραπεζάκι
pin-this-for-later

Αν αυτό που είδες σου άρεσε και θέλεις να το κρατήσεις στους πίνακες σου στο Pinterest μπορείς να κάνεις Pin την παρακάτω εικόνα και να με ακολουθήσεις για να δεις τι αποθηκεύω στους πίνακες μου. Μπορείς να με ακολουθήσεις πατώντας εδώ .

DIY wall moulding, step by step tutorial

Update

Και μία φωτογραφία από το χώρο μόλις ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του τζακιού την οποία κατασκευή μπορείς να τη δεις στο άρθρο Κατασκευή τζακιού από mdf ξύλο και πως να μοιάζει πέτρινο

Άποψη σαλονιού, διακοσμητικά προφίλ στο τοίχο και diy πέτρινο τζάκι
  Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ

  Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
  Κάνε εγγραφή στο Google News.
  Κάνε subscribe στο YouTube.
  Ακολούθησε μας στο Facebook.
  Ακολούθησε μας στο Twitter.

  Photo of author
  Welcome and hello everyone! I’m Christina Makri, -better known around the blogosphere as Art Decoration Crafting. I’m a self-professed incurable DIYer who loves to paint and design anything from small crafts to large spaces. I’m delighted to make my space as beautiful as I can for me and my family.

  Διάβασε Επίσης

  6 thoughts on “Διακόσμηση τοίχου στο σαλόνι με ξύλινα προφίλ”

  1. Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα.
   Γειά στα χέρια σου.
   Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο στο στόμιο της μπογιές Πολύ βολικό.
   Καλή συνέχεια.

   Ακόμα έχω πρόβλημα με τις φωτογραφίες σου.
   Δεν μπορώ να αφαιρέσω το μπλογξ σου.

   Απάντηση
   • Ευχαριστώ πολύ Ρένα μου, νάσαι καλά. Καλή εβδομάδα και σε σένα! Το πρόβλημα είναι του blogger με όσα blogs ανήκουν σε wordpress. Δεν μπορείς να με κάνεις unfollow στη λίστα;

    Απάντηση
  2. Νιώθω ήδη ότι είσαι “οικογένεια “!
   Πόσο μέσα στο μυαλό μου αυτό το θέμα!
   Έχω όμως μια απορία. Από τις
   Φωτογραφίες σου, δεν φαίνονται τα παράθυρά σου, και τι χρώμα είναι! Τι θέλω να πω! Τα λευκά moldings, κολακεύουν ιδιαίτερα ένα τοίχο και κατ’ επέκταση το ίδιο το δωμάτιο. Όμως, όταν τα κουφώματα έχουν διαφορικό χρώμα, στην περίπτωσή μου, σκούρο καφέ ( παλαιού τύπου κουφώματα), το λευκό trim,( ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα εκτός του σκούρου καφέ), που θα θελα να ακολουθήσει την γραμμή των υπολοίπων τοίχων και θα διέρχεται από κάτω ή θα διακόπτεται από τα κουφώματα των παραθύρων, δεν θα είναι παράταιρο?
   Τον βασικό , μεγάλο, μόνο με κάδρα τοίχο του σαλονιού μου, θα ήθελα να τον βάψω σε αυτό το γλυκό γκρί, της πιο πάνω φωτογραφίας, οπότε οι επιλογές μου περιορίζονται ή trim στο ίδιο χρώμα, ή λευκό.
   Θα με ενδιέφερε να ακούσω την άποψή σου, γιατί θέλω να έχω τελειωμένες τις λεπτομέρειες στο μυαλό μου πριν ξεκινήσω!
   Ευχαριστώ,
   Γιώτα

   Απάντηση
   • Κατ΄αρχάς να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια! Τα moldings ή αλλιώς πηχάκια δεν είναι λευκά. Είναι βαμμένα στο χρώμα του τοίχου το οποίο χρώμα είναι αυτό που αναφέρω και στο άρθρο, είναι το Pearl Grey από Crown paints. Όταν βάζουμε πηχάκια στον τοίχο για διακοσμητικούς λόγους όπως είναι αυτά τα moldings σε καμία περίπτωση δεν τα ταιριάζουμε με τα κουφώματα αλλά με το χρώμα του τοίχου. Θέλουμε να δείξουμε πως αυτά ήταν εκεί από παλιά, πως είναι μια ας πούμε γύψινη διακόσμηση που δίνει χαρακτήρα στο χώρο μας. Αν τα κουφώματα σας είναι ξύλινα θα πρότεινα μία γλυκιά απόχρωση γκρι για τους τοίχους και τα πηχάκια. Δένει πολύ όμορφα με τα ξύλα είτε είναι τα κουφώματα είτε τα έπιπλα που υπάρχουν στο χώρο!

    Απάντηση

  Leave a Comment